Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20 z eBay'a
Przymierzam się do kupna tej Sigmy (starszy model) i cena jej na eBbay'u zaczyna się od ok. 1380 PLN razem z wysyłką (sklepy w Hongkongu). Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że gwarancja nie będzie w Polsce honorowana, jednak cena w porównaniu do naszych sklepów zachęca.
Chciałbym zapytać Was, czy kupowaliście kiedyś nowe obiektywy w Azji przez eBay'a i jakie macie doświadczenia. Czy Waszym zdaniem można brać tą Sigmę spokojnie wysyłkowo, skoro ma niezłą opinię, jest porządnie wykonania i raczej rzadko spotyka się w niej problemy z BF/FF. Jak sądzicie ?
Poszukaj lepiej w UK bo z Honkongu bedzie raczej na pewno clo do zaplacenia.
Poszukaj lepiej w UK bo z Honkongu bedzie raczej na pewno clo do zaplacenia.
Zależy gdzie się kupi i dokąd ta przesyłka leci. Ja za swoje trzy obiektywy nie zapłaciłem dodatkowo ani pensa. Jeżeli sprzedawca ma doświadczenie, wie jak zaadresować paczkę i rozmawiać ze służbami celnymi w razie zapytania. Faktem jest, że polskie służby graniczne przepuszczają paczki dużo rzadziej.
No to mnie nie pocieszyliście. Czy za towar sprowadzony ze Stanów też się płaci cło ?
No to mnie nie pocieszyliście. Czy za towar sprowadzony ze Stanów też się płaci cło ?
To jest przecież całkiem normalne. Podatki istniały od zawsze. Powinniśmy się raczej cieszyć, że w Europie możemy handlować bez dodatkowych opłat. Integracja ma ogromne plusy.
To jest przecież całkiem normalne. Podatki istniały od zawsze. Powinniśmy się raczej cieszyć, że w Europie możemy handlować bez dodatkowych opłat. Integracja ma ogromne plusy.
Czyli mam rozumieć, że cła i VATu nie zapłacę tylko za towar z Europy, a spoza tak?
A co sądzicie o zakupie tego obiektywu wysyłkowo z zagranicy, można zaryzykować czy lepiej kupić w Polsce ze względu na ewentualną możliwość reklamacji?
Czyli mam rozumieć, że cła i VATu nie zapłacę tylko za towar z Europy, a z poza tak?
Podatek od wartości dodanej - VAT płaci się we wszystkich krajach europy. Cła natomiast nie płacisz we wszystkich krajach, które należą do strefy Schengen.
A co sądzicie o zakupie tego obiektywu wysyłkowo z zagranicy, można zaryzykować czy lepiej kupić w Polsce ze względu na ewentualną możliwość reklamacji?
Z za jakiej granicy? Towar można reklamować zawsze, tylko że najczęściej musisz go reklamować w kraju zakupu o ile nie posiada międzynarodowej gwarancji. Wszystkie szczegóły określa sprzedawca / producent.
Jasne, ze tak.
Ludzie robia rozne waly w postaci prosby kierowanej do sprzedawcy, zeby oznaczyl paczke jako "gift" itp., w celu ominiecia cla, ale i tak wszystko zalezy od celnika. Raz sie uda, 10 razy nie :)
Podatek od wartości dodanej - VAT płaci się we wszystkich krajach europy. Cła natomiast nie płacisz we wszystkich krajach, które należą do strefy Schengen.
Układ z Schengen dotyczy przepływu osób, a nie dóbr.
Na forum można ustrzelić za 1500 - 1700 z końcówką gwarancji.
Opłaca się łaszczyć na 2-3 stówy?
Poszukaj w kraju ;) sprawdzisz ze spokojem, "oblukasz" - podejmiesz decyzję.
Cła natomiast nie płacisz we wszystkich krajach, które należą do strefy Schengen.
Schengen nie ma nic do rzeczy. Strefa Schengen to kraje gdzie można swobodnie przekraczać granicę, natomiast cła nie płaci się kupując przedmiot w Europejskim Obszarze Gospodarczym. Np UK jest w EOG a nie jest w Schengen
Ja nie ryzykowałbym zakupu tej Sigmy w HK, przede wszystkim z powodu częstych problemów typu FF/BF tego szkła - często potrzebna jest regulacja w serwisie i tutaj przydaje się polska gwarancja.
Nie bałbym się natomiast zakupu obiektywu stałoogniskowego :)
Schengen nie ma nic do rzeczy. Strefa Schengen to kraje gdzie można swobodnie przekraczać granicę, natomiast cła nie płaci się kupując przedmiot w Europejskim Obszarze Gospodarczym. Np UK jest w EOG a nie jest w Schengen
Mój błąd. Przepraszam.
Ja nie ryzykowałbym zakupu tej Sigmy w HK, przede wszystkim z powodu częstych problemów typu FF/BF tego szkła - często potrzebna jest regulacja w serwisie i tutaj przydaje się polska gwarancja.
Nie bałbym się natomiast zakupu obiektywu stałoogniskowego :)
O problemach FF/BF akurat nie słyszałem w przypadku tego modelu.
Na forum można ustrzelić za 1500 - 1700 z końcówką gwarancji.
Opłaca się łaszczyć na 2-3 stówy?
Poszukaj w kraju ;) sprawdzisz ze spokojem, "oblukasz" - podejmiesz decyzję.
No i tak będę musiał chyba zrobić. Dzięki za wskazówki.
...przede wszystkim z powodu częstych problemów typu FF/BF tego szkła
O problemach FF/BF akurat nie słyszałem w przypadku tego modelu.
domyślam się, że wigi pisał troszkę z przekąsem:), ale gdy ja kupowałem swoją to raz wpadła mi w ręce sztuka, która ostrzyła jakiś 2-3m przed punktem:)