PDA

Zobacz pełną wersję : d4

farizer
22-11-2009, 21:08
Tymczasowo to tylko "plotka"

Nikon D4
Plotki głoszą, że Nikon D4 zbliża się do nas wielkimi krokami, a pierwsze jego prototypy są już testowane w terenie. Mówi się, że aparat zostanie wyposażony w pełnoklatkową matrycę o rozdzielczości 18 Mpix, która będzie mogła pracować z maksymalną czułością ISO 102400. Jednak jak donosi źródło tej informacji, jakość zdjęć na najwyższej czułości będzie zbliżona do tego, co obecnie prezentuje D3s na ISO 25600. W nowym Nikonie ma nie zabraknąć trybu wideo mogącego rejestrować filmy w maksymalnej rozdzielczości Full HD. Tryb seryjny na poziomie 10 kl/s z pewnością dla nikogo nie będzie już zaskoczeniem, jednak prawdziwą niespodzianką ma okazać się zupełnie nowy system AF o niesamowitej szybkości. No cóż... pożyjemy, zobaczymy.

z optyczne.pl

Piotr_
22-11-2009, 21:11
Premiera już pod koniec 2011 roku :mrgreen:

Jacek_Z
22-11-2009, 21:20
..z maksymalną czułością ISO 102400. Jednak jak donosi źródło tej informacji, jakość zdjęć na najwyższej czułości będzie zbliżona do tego, co obecnie prezentuje D3s na ISO 25600.
Taaak. Podobnie jak D3s miał byc o 2 EV lepszy od D3. Ja nie wiem skąd się w ludziach bierze tyle naiwności. A D3 i D3s to było tyle samo MPx. Przy zwiększeniu do 18 MPx trzeba się mdlić by szumy nie wzrosły, bo nie ma co marzyc o tym, by zmalały.
Proszę popatrzeć na starą i nowa piątkę canona, które to body dzieli wiele, wiele lat. Stara piątka ma per piksel mniejsze szumy niż nowa.
W kolejnych aparatach poprawy w szumach się mozna spodziewać, ale na poziomie kilkunastu, może 20% - przy takiej samej wielkości piksela. Przy drobniejszych pikselach szumy będa rosły. No chyba, że nikon zrobi natywne ISO 400, ale mam nadzieję, że tam ktoś ma jeszcze jakieś resztki rozumu i takich jaj nie zrobi. Ale skoro kolejne body mają mieć więcej MPx, to spadku szumów się nie nalezy spodziewać. D3(s)/D700 być może już na zawsze pozostaną najmniej szumiącymi aparatami w historii (tzn do czasu przeskoku na jakąś kolejną technologię)

mibartek
22-11-2009, 22:37
ja zamiast ogromnych ISO i MPX w D4 bardziej bym spodziewał się jakiejś "nowości" - czegoś co sprawi że ludzie zaczną sprzedawać masowo swoje D3 ;-)
bo tak naprawdę to ile z nas potrzebuje jeszcze więcej megapixeli i iso ?
D3 w stosunku do D2 zabłysnęło "pełoklatkowością" i olbrzymim skokiem ISO w zakresie potrzebnym wielu osobom.
myślę że D4 też czymś nas "zaskoczy" - może właśnie ten AF, dużo lepszy DR.
A może AF z manualnymi słoikami bez straty światła i jakości ? :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

conik
22-11-2009, 22:47
a ja bym chcial ta matryce w d800 zobaczyc jak dla mnie tylko to mogliby wymienic w d700;)

misiobudrysio
22-11-2009, 22:53
przyszla zima i sie nudzi teraz bedziemy gdybac o nastepcach

Jacek_Z
22-11-2009, 23:02
Chyba tak. Może lepiej zamknąć zanim się nie rozwinie? W sklepach nie ma D3s, a tu wątek o D4. Bez sensu.

kichu
22-11-2009, 23:08
Chyba tak. Może lepiej zamknąć zanim się nie rozwinie? W sklepach nie ma D3s, a tu wątek o D4. Bez sensu.

Fantazja w narodzie nie ginie :) Ale masz racje. Na watki o D4 jeszcze przyjdzie czas.

NBA
22-11-2009, 23:11
Bez sensu.

Dokładnie...

Dex
22-11-2009, 23:14
Ten topik to prośby do Mikołaja i zapisy na 2010? :mrgreen:

loki_p
22-11-2009, 23:22
Dobry wątek :)
Nie zamykać!

deep
22-11-2009, 23:34
hihi zaraz założę nowy wątek D4s bo przecież D4 już się zaczął starzeć :)

wywar
22-11-2009, 23:38
mikołaju, mikołaju jak czytasz ten watek to dawaj d4 i d800 z 18mpix iso 1000 000 w dobrej kasie ... :D byłem grzeczny !!!

stig
22-11-2009, 23:50
mikołaju, mikołaju jak czytasz ten watek to dawaj d4 i d800 z 18mpix iso 1000 000 w dobrej kasie ... :D A co Cie kasa interesuje? To problem Mikolaja. :D

nem
22-11-2009, 23:52
A co Cie kasa interesuje? To problem Mikolaja. :D

Talony do kolejki będzie rozdawał :)

wywar
22-11-2009, 23:56
A co Cie kasa interesuje? To problem Mikolaja. :D
w dobrej kasie dla wszystkich ... a dla mnie za 1zł+VAT :P

Dex
22-11-2009, 23:56
Niestety, mogę Pana zapisać dopiero na 09.2011 :lol:

wywar
22-11-2009, 23:59
Niestety, mogę Pana zapisać dopiero na 09.2011 :lol:
to biorę wędkę i idę zapolować na złota rybkę :D

prz3mo
23-11-2009, 00:10
Pomijając już D4 to ja życzyłbym sobie by po wojnie na mpx, wysokie ISO, fps... producenci skupili się na rozpiętości tonalnej matryc.
A o D4 spekuluje się, że ponoć ma wyznaczać nową jakość w kwestii AF.

downunder
23-11-2009, 00:18
D4 zapewne będzie świetnym aparatem i niewątpliwie będzie nim można robić bardzo dobre zdjęcia.
Tylko po co czekać i gonić za marzeniami, skoro od dawna można robić bardzo dobre zdjęcia już dostępnymi aparatami?

prz3mo
23-11-2009, 00:21
Tylko po co czekać i gonić za marzeniami, skoro od dawna można robić bardzo dobre zdjęcia już dostępnymi aparatami?

Niby którymi? :-P Przecież to jest tak, że zdjęcia da się robić tylko najnowszym (i najwyższym) modelem danej marki :mrgreen:
W tej chwili takim korpusem jest D3s, nim da się zrobić "jako takie" zdjęcia.... Szału nie, ale coś tam wyjdzie. Bardzo dobre zdjęcia będzie można zrobić właśnie korpusem, który dopiero kiedyś tam będzie...
No, ale o czym ja mówię? To są oczywiste rzeczy przecież.. :-P

downunder
23-11-2009, 00:29
Niby którymi? :-P Przecież to jest tak, że zdjęcia da się robić tylko najnowszym (i najwyższym) modelem danej marki :mrgreen:
W tej chwili takim korpusem jest D3s, nim da się zrobić "jako takie" zdjęcia.... Szału nie, ale coś tam wyjdzie. Bardzo dobre zdjęcia będzie można zrobić właśnie korpusem, który dopiero kiedyś tam będzie...
No, ale o czym ja mówię? To są oczywiste rzeczy przecież.. :-P
:lol: :lol: :lol:

Własnie otworzyłeś mi oczy i normalnie się załamałem ... nie dożyję korpusu, który zrobi dobre zdjęcie.
Ja, jak ja, ale i całkiem możliwe, że moje wnuki tego nie doczekają. :shock: :mrgreen:

krzysztofz24
23-11-2009, 00:34
Pomijając już D4 to ja życzyłbym sobie by po wojnie na mpx, wysokie ISO, fps... producenci skupili się na rozpiętości tonalnej matryc.
.

Ehh, gdyby tak byla wojna wsrod producentow na rozpietosc tonalna matryc...moze sie doczekamy...w kazdym razie to moje zyczenie do Mikolaja:-)

elrond
23-11-2009, 00:35
A o D4 spekuluje się, że ponoć ma wyznaczać nową jakość w kwestii AF.

Myślałem, że D3/D3s dysponuje już naprawdę rewelacyjnym, błyskawicznym i nieomylnym AF :???:

nem
23-11-2009, 00:38
Myślałem, że D3/D3s dysponuje już naprawdę rewelacyjnym, błyskawicznym i nieomylnym AF :???:

To jest AF-ai. Canon już to ma.

elrond
23-11-2009, 00:41
To jest AF-ai. Canon już to ma.

Co to za AF-ai? Pytam o tą końcówkę (ai) :)

nem
23-11-2009, 00:43
Co to za AF-ai? Pytam o tą końcówkę (ai) :)

artificial intelligence. On wie lepiej :mrgreen:

elrond
23-11-2009, 00:46
Hehe

prz3mo
23-11-2009, 00:56

Wolne żarty... Pamiętaj, że zawsze model, którego jeszcze nie ma, posiada dopiero "bardzo dobry" dany element/funkcję. Wszystko to co już jest to jest: słabe, przetestowane, wyśmiane, obalone, zmieszane z błotem, gorsze niż ma konkurencja (konkurencja twierdzi to samo) itd...itd.. :)

Nie wiem czy zauważyliście, ale Nikon w swoje korpusy wbudowuje takie coś, że wraz z upływem czasu dana matryca zaczyna bardziej szumieć, a AF być coraz wolniejszy... Rozwiązaniem jest cofnięcie daty systemowej w korpusie. Ja cofam ją codziennie i szum jest zauważalnie mniejszy, a AF szybszy :-P
Potem tylko w EXIFIE muszę daty zmieniać, ale to pikuś... skoro szum dużo mniejszy :-P

Dex
23-11-2009, 01:08
A jaka data jest najlepsza? :mrgreen:

prz3mo
23-11-2009, 01:11
A jaka data jest najlepsza? :mrgreen:

hmm... Data sprzed premiery D700. Jak ustawiam datę premiery D700 to już szału nie ma...
Wiadomo, w dniu premiery D700 wykryto już masę bugów i niedoskonałości tego korpusu i zaczęto spekulować, że dopiero następca będzie OK.. ale to już pisałem w moich poprzednich postach tu :-P

Jacek_Z
23-11-2009, 01:23
A o D4 spekuluje się, że ponoć ma wyznaczać nową jakość w kwestii AF.Ty nie załamuj canonierów, bo sobie czytam wątek o 7D na CB. Ale fakt, nikon powinien opracować moduł AF na FX, z punktami na prawie całej klatce. Nie muszą być tak gęsto, ale niech będą na bokach i niech będą krzyżowe.
DR jest już naprawdę dobre. Do tej pory robiłem więcej w jpg, teraz siedzę coraz więcej w RAW i jestem zdziwiony co w nich siedzi (z D700). Przecież teraz wcale się nie trzeba starać by poprawnie naświetlic klatkę. +/- 2 EV wystarczy.

Tylko po co czekać i gonić za marzeniami, skoro od dawna można robić bardzo dobre zdjęcia już dostępnymi aparatami?no właśnie :)

Dex
23-11-2009, 01:38
Aaaa, to ja musze ustawić date sprzed premiery D70s :mrgreen: :lol:

raider
23-11-2009, 01:45
ja zamiast ogromnych ISO i MPX w D4 bardziej bym spodziewał się jakiejś "nowości" - czegoś co sprawi że ludzie zaczną sprzedawać masowo swoje D3 ;-)

Aparat tak szybki jak D3, z wizjerem 100%, bez lampy błyskowej, z dobrym uszczelnieniem i w postaci body bez pionowego gripa, waga ok. 1000 gramów - coś jak przeskok z analogowego F5 na F6.

verus
23-11-2009, 02:21
kolejnym krokiem powinna być większa matryca a nie wodotryski i pierdoły

Jacek_Z
23-11-2009, 02:34
Co rozumiesz pisząc "większa matryca"? Większej się nie da użyć w systemie nikona. Więcej megapikseli ma D3x.

prz3mo
23-11-2009, 08:46
DR jest już naprawdę dobre.

Ja porównuję do tego co jest w stanie zobaczyć ludzkie oko :-P Przy tym punkcie odniesienia obecne matryce to kiszka :)

Jacek_Z
23-11-2009, 10:31
oko wcale nie ma dużego DR, tylko źrenica momentalnie się zwęża/roszerza w zalezności na czym skoncentrujemy wzrok. W ten sam sposób możemy powiedzieć, że DR aparatu jest bardzo duże jeśli będziemy zmieniali przysłonę.

robin102
23-11-2009, 11:18
Proszę popatrzeć na starą i nowa piątkę canona, które to body dzieli wiele, wiele lat. Stara piątka ma per piksel mniejsze szumy niż nowa...
Hmmmm
Znajomi fotografowie używający równolegle starej piątki i nowej, tacy co to zdjęcia robią, a nie wielkie kropy analizują na stronach www twierdzą coś odwrotnego. Mniej więcej, że ISO 1600 z nowej piąteczki to jak ISO 800 ze starej :? ( przy dużych rawach )

Michał Jędrak
23-11-2009, 11:31
A ja życzę sobie i Wam, abyśmy nauczyli się nie popadać w paranoję. Od około dekady widać zmasowany atak wszelkich producentów (samochody, telefony, AV, fotografia...) aby wmawiać ludziom, że czegoś potrzebują. Korzystamy z 1/4 tego co oferują nam sprzęty a wymieniamy je tylko dlatego, że nie posiadają jakiejś tam funkcji, która jest w nowszym modelu i której i tak nie użyjemy. Kierowca potrzebuje tylko samochód ze wspomaganiem i ABSem, fotografik potrzebuje aparatu cyfrowego z szybkim AF i dobrym ISO do 3200. Cała reszta to najlepszy chwyt marketingowy, czyli 'stwórzmy najpierw sztucznie potrzebę w ludziach a potem wciśnijmy im odpowiedni produkt'.

Jacek_Z
23-11-2009, 11:32
Hmmmm
Znajomi fotografowie używający równolegle starej piątki i nowej, tacy co to zdjęcia robią, a nie wielkie kropy analizują na stronach www twierdzą coś odwrotnego. Mniej więcej, że ISO 1600 z nowej piąteczki to jak ISO 800 ze starej :? ( przy dużych rawach )
Jak zrobią resize do mniejszego formatu (12 Mpx) to tak. Trzeba wybrać: albo megapiksele, albo szumy.

prz3mo
23-11-2009, 11:34
oko wcale nie ma dużego DR, tylko źrenica momentalnie się zwęża/roszerza w zalezności na czym skoncentrujemy wzrok. W ten sam sposób możemy powiedzieć, że DR aparatu jest bardzo duże jeśli będziemy zmieniali przysłonę.

Spoko, nie znam dokładnego działania oka, ale wiem - ile, co i w jakiej jakości widzę gdy jest malutko światła. I o to mi chodzi :) Nie pomnę już o takim fenomenie, że ludzkie oko w ciemności przyzwyczaja się i wraz z czasem spędzanym w tych warunkach - więcej widzi :) No, ale to już fenomen natury człowieka i w sumie rzeczywiście bez sensu porównywać to do bezdusznych urządzeń elektronicznych :)

robin102
23-11-2009, 12:00
Jak zrobią resize do mniejszego formatu (12 Mpx) to tak. Trzeba wybrać: albo megapiksele, albo szumy.
Oni twierdzą, że pełny raw bez przeskalowania mniej zaszumiony jest. Czyżby sugetia jakaś marketingowa :)

Jacek_Z
23-11-2009, 12:07
Jak najbardziej. Trzeba wziąc 2 pliki zrobione w tym samym świetle.
U nas tez ludzie widzieli przewagę 2 Ev D3s nad D3. Przewaga była widoczna, dopóki nie było plików z tych samych warunków oświetleniowych. To wszystko sa pobożne życzenia lub próby usprawiedliwienia swoich zakupów.

siedemczwartych
23-11-2009, 12:16
... To wszystko sa pobożne życzenia lub próby usprawiedliwienia swoich zakupów.

lub odwrotne, usilne udowadnianie, że nie warto przez tych, którzy nie chcą lub nie mogą sobie pozwolić na zakup.

Jacek_Z
23-11-2009, 12:21
jeśli chodzi o mnie, to jest mi zupełnie obojętne który z canonów jest lepszy, bo nie zmieniam systemu, obojetne tez który D3 czy D3s jest lepszy, bo nie mam apatytu na żaden z nich (juz prędzej na D3x). Zresztą D3s za chwile będzie miał taką cene jaką miał D3, bo to tylko mała ewolucja body, a nie prawdziwy następca.

prz3mo
23-11-2009, 12:31
BTW to wczoraj na nowo zakochałem się w wysokim ISO D700-tki. Zrobiłem kilka testowych zdjęć, pod kątem pewnej sesji - szkiełko 35/2, czas 1/30, ISO5000, f2. Totalna ciemnica, tylko jedno małe źródło światla z boku oświetlające postać. Efekty całkiem najs, a po przepuszczeniu przez odszumiarkę z Nik Soft. - super :)

pap911
23-11-2009, 13:09
... Korzystamy z 1/4 tego co oferują nam sprzęty ...

ale 1/4 z więcej to więcej niż 1/4 z mniej :P
nie mam przyjemności posiadania D# ale d4 mógłby być w dwóch wersjach FX i DX.

bialogardzianin
23-11-2009, 13:46
Pomijając już D4 to ja życzyłbym sobie by po wojnie na mpx, wysokie ISO, fps... producenci skupili się na rozpiętości tonalnej matryc...

...myślę że D4 też czymś nas "zaskoczy" - może właśnie ten AF, dużo lepszy DR...

Panom, choć myślę, że nam wszystkim, marzy się takie D3 z DR takim samym lub lepszym niż w Fuji S5Pro. Tylko uwaga: trzeba będzie pogodzić się z prędkością dajmy na to max. 3 kl/s! ;) Ja bym stawiał na poprawę AF i jeszcze lepszy (?) pomiar światła (może WB)...

prz3mo
23-11-2009, 13:47
aaa... i żeby bandingu nie było na wysokim ISO ;) hehehe...

robin102
23-11-2009, 13:55
Panom, choć myślę, że nam wszystkim, marzy się takie D3 z DR takim samym lub lepszym niż w Fuji S5Pro. Tylko uwaga: trzeba będzie pogodzić się z prędkością dajmy na to max. 3 kl/s! ;) Ja bym stawiał na poprawę AF i jeszcze lepszy (?) pomiar światła (może WB)...
A ja powiem z rozbrajajaca szczeroscią, że jako użytkownik D700 i Fuji S5 jeszcze nie powalił mnie ten wyjątkowy DR w Fujiku, a może dla tego, że w D700 jak się nie szaleje z wysokimi wzmocnieniami na D700 dynamiki po prostu wystarcza, oczywiście ISO 1600 u mnie w praktyce to max, noooo ostatnio zaszalałem na ISO 2000 :mrgreen:.

Pawel Pawlak
23-11-2009, 13:56
ale 1/4 z więcej to więcej niż 1/4 z mniej :P
nie mam przyjemności posiadania D# ale d4 mógłby być w dwóch wersjach FX i DX.
najpeniej tak jak w D3/d700 będziesz mógł sobie tryb DX (i kilka innych: 5:4, crop 1.2, może 16:9 ?) włączyć :)

pap911
23-11-2009, 14:22
z tym że z 12 po kropie robi się kilka pikseli ;p zresztą za te nieużywane piksele się płaci ^^;

stig
23-11-2009, 14:36
z tym że z 12 po kropie robi się kilka pikseli ;p Jak ktos z kadru na szerokim kacie chce sobie wyciac cropa ktory odpowiada dlugiemu tele, to faktycznie bedzie kilka pikseli. ;)

Pawel Pawlak
23-11-2009, 14:59
pewnie wielu uzna to co napiszę za niedorzeczne, ale ten crop DX może być istotny przy długich ogniskowych, prawda ? A biorąc pod uwagę specyfikę zdjęć wykonywanych właśnie przy właśnie takich ogniskowych, w baaardzo wielu przypadkach trudno zauważyć przewagę 18 nad 12 nad 10 nad 5.1mpix. I nie pisze o odbitkach wielkości pocztówkowej, tylko znacznie większych.
Tak na parginesie, jeśli d4 będzie naprawdę miał 18mpix przy FX, to w trybie DX powinien mieć około 7.7mpix

bialogardzianin
23-11-2009, 15:31
najpeniej tak jak w D3/d700 będziesz mógł sobie tryb DX (i kilka innych: 5:4, crop 1.2, może 16:9 ?) włączyć :)

To nie głupi pomysł z tym 16:9 w trybie zdjęciowym, zważywszy na obecność złącza hdmi i powszechność TV 16:9- zrobione z uroczystości rodzinnej lub wycieczki zdjęcia puszczone prosto z korpusu w trybie slideshow, wypełniające cały ekran plazmy lub lcd- zbędne? Nie sądzę gdyż nie wszyscy myślą/ znają się na wołaniu NEFów. Myślę też, że w dobie walki z czasem, prześcigania się kto pierwszy dostarczy informację, nowa puszka mogłaby mieć jakiś bajer usprawniający jej komunikację/ łączność z innymi urządzeniami, może jakiś moduł (pomijając karty z WiFi), który w połączeniu z GSM pozwoli na jeszcze szybsze wysłanie zdjęcia do redakcji aby nie trzeba było brać ze sobą laptopa?:) Choć C1DMKIV takich rozwiązań nie posiadł więc chyba bajdurzę.;)

stig
23-11-2009, 16:19
Nie sądzę gdyż nie wszyscy myślą/ znają się na wołaniu NEFów.Powiedz tez, ze nie kazdy kto wsiadzie na przejazdzke do Astona Martina, powinien wiedziec jak sie uzywa pedalu gazu... :)

Pawel Pawlak
23-11-2009, 16:24
Jak najbardziej. Trzeba wziąc 2 pliki zrobione w tym samym świetle.
U nas tez ludzie widzieli przewagę 2 Ev D3s nad D3. Przewaga była widoczna, dopóki nie było plików z tych samych warunków oświetleniowych. To wszystko sa pobożne życzenia lub próby usprawiedliwienia swoich zakupów.

2EV przewagi, to najwiecej osób widziało na JPGach z d3s :)
Sądzę że będzie tyle samo osób które zobaczy przewagę 2EV jak i tych co nie będą widzieli prawie wcale (w RAWach). Problem w tym że wszystko zależy na jaki zakres iso będziemy zwracali uwagę i co tak naprawdę nazwiemy "przewagą wysokiegho iso". Bo D3s obazuje po prsotu inaczej. Jeśli spojrzymy na głębokie cienie na iso12800 i weźmiemy pod uwagę czytelność detali, "ostrość" szumu, DR, to może się okazać że coś koło 2EV przewagi dojrzymy. Jeśli przeanalizujemy iso1600 z obu puszek to za diabła nie zobaczymy nawet 1EV przewagi (choć byli tacy testerzy, którzy widzeli jakość jpgów iso400 z d3 w plikach z iso1600 z d3s ;) )

bialogardzianin
23-11-2009, 16:41
Powiedz tez, ze nie kazdy kto wsiadzie na przejazdzke do Astona Martina, powinien wiedziec jak sie uzywa pedalu gazu... :)

Nie czepiaj się słów, znam Pana, który właśnie w opisany przeze mnie sposób używa lustrzanki: robi zdjęcia na zagranicznych wycieczkach w jpg, następnie przenosi je do komputera i z całą rodziną cieszy się pamiątkowymi zdjęciami, twierdząc że na RAWy nie ma czasu (nie ma zamiaru kupować programów do obróbki ani szukac w necie darmowych). Czasem podłącza aparat do TV przez kabelek i z dumą prezentuje swoje ujęcia i ja to szanuję, to jego zas..ne prawo (napisałem, że nie sądzę, aby tryb 16:9 był zbędny).

Jacek_Z
23-11-2009, 16:41
.. Jeśli spojrzymy na głębokie cienie na iso12800 i weźmiemy pod uwagę czytelność detali, "ostrość" szumu, DR, to może się okazać że coś koło 2EV przewagi dojrzymy.
skąd masz 2 równe pliki zrobione w słabym świetle? Na plikach z watku na forum DPRev ja nie widziałem 2 EV, a scena testowa była taka sobie.

stig
23-11-2009, 16:48
Nie czepiaj się słówA czego niby mam sie czepiac w dyskusji na forum? :)

znam Pana, który właśnie w opisany przeze mnie sposób używa lustrzanki: robi zdjęcia na zagranicznych wycieczkach w jpgUzywa Nikona D3? :)

bialogardzianin
23-11-2009, 17:02
A czego niby mam sie czepiac w dyskusji na forum? :)

Uzywa Nikona D3? :)

To zapracowany człowiek (prawnik), nie mający na serio czasu na siedzenie przed komputerem... używa świadomie kilka miesięcy C500D i już myśli o lepszym modelu korpusu i obiektywach. Na ACRy, PSy, LRy i inne nie ma czasu, zdjęcia i nagrane filmiki ogląda na ekranie wielkiego LCD najczęściej w trybie slidehow (stworzonego z jpgów i podkładu muzycznego) zrobionego w jakimś kupionym programie, a czasem jak wspomniałem- prosto z puszki. jemu 16:9 przydałby się na 100%.

robin102
23-11-2009, 17:27
Jeszcze dwa lata wstecz dałbym się pokroić, że w lustrzance dla zaawansowanego usera funkcja filmowania to bzdura wierutna. Dziś sam czekam, aż wyjdzie coś na podobieństwo D700 z funkcją filmowania, bo jednak o dziwo znalazłem dla tych realizacji zastosowanie.
Dziś sprzęt jest powszechnie dostępny i wcale mnie nie dziwią użytkownicy obwieszeni aparatami typu D3 czy Canon 5D nie do końca wykorzystujący możliwości tego sprzętu przez to i swoje. Jeszcze nie tak dawno na szybkich motocyklach rzadko kto jeździł, dziś młody człowiek świeżo po kursie kupuje maszynę najmniej 600cm 100KM bo przecież mniejszy motor to być nie może i popierdziela po osiedlach 200km/h.
Takie czasy :(

Pawel Pawlak
23-11-2009, 17:30
Czy 16:9 będzie czy nie, to naprawdę warto dogłębnie zaznajomić się z RAWami ;) Jeśli nie mamy za wiele czasu, to C1 albo LR powinny być ok. Jeśli kotś cokolwiek robi z JPGami (choćby selekcja i ewentualna poprawa kadru) to z RAWami w tych programach zrobi to tak samo szybko, tylko uzyska zauważalnie lepsze efekty a przy okazji poprawi WB, kolorystykę kontrast albo ekspozycję :)

prz3mo
23-11-2009, 20:24
Dziś sam czekam, aż wyjdzie coś na podobieństwo D700 z funkcją filmowania, bo jednak o dziwo znalazłem dla tych realizacji zastosowanie.

Nie o dziwo znalazłeś zastosowanie dla filmowania, tylko niektórzy filmują więc Ty też musisz. Marketing i pranie mózgów robi swoje. Tak jak wcześniej każdy kto kupił lustrzankę stał się fotografem ślubnym, tak teraz dodatkowo zostanie filmowcem... o zgrozo :mrgreen:

nem
23-11-2009, 22:56
Nie przesadzajmy. Funkcja filmowania w DSLRach pozwala na uzyskanie ładnego obrazka (kontrola głębi, dobra optyka itp.) przy relatywnie niewielkim koszcie. Nie dziwię się, że ktoś, kto nie chciał kupić kamery za 10k z wymiennymi obiektywami teraz ma szansę trochę się tym pobawić i go to cieszy.

bialogardzianin
24-11-2009, 10:12
... Jeśli kotś cokolwiek robi z JPGami (choćby selekcja i ewentualna poprawa kadru) to z RAWami w tych programach zrobi to tak samo szybko, tylko uzyska zauważalnie lepsze efekty a przy okazji poprawi WB, kolorystykę kontrast albo ekspozycję :)
Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości ale uwierz, że niektórym to wszystko niepotrzebne, każdy ma swe radości, swój świat ale nie wykluczone, że prędzej czy później dojrzeje do obróbki RAWów. Ja pisałem o zrzuceniu jpgów do kompa, podłożeniu muzyczki i zrobieniu z tego slideshow bez jakiejkolwiek ingerencji w jpgi, bez kadrowania (gość ma oko i zmysł- trzeba mu to oddać- wcześniej miał Zenita). Tryb 16:9 przyda się tym, którzy nie noszą zdjęć do labu tylko oglądają je na ekranie monitora lub TV panoramicznego, są przecież małpki z takim kadrowaniem- ogólnie miałoby to zwiększyć popyt w tym segmencie cenowym. Ot, gdybamy tu sobie...

Pawel Pawlak
24-11-2009, 11:14
Tryb 16:9 przyda się tym, którzy nie noszą zdjęć do labu tylko oglądają je na ekranie monitora lub TV panoramicznego, są przecież małpki z takim kadrowaniem- ogólnie miałoby to zwiększyć popyt w tym segmencie cenowym. Ot, gdybamy tu sobie...

ja sobie zdaję sprawę z zalet takiego formatu zaimplementowanego w puszkę, dlatego go wymieniłem :)

JK
24-11-2009, 11:27
Na zlotowisko żurawi jak znalazł. :wink:

kruszyna
24-11-2009, 21:26
Nie przesadzajmy. Funkcja filmowania w DSLRach pozwala na uzyskanie ładnego obrazka (kontrola głębi, dobra optyka itp.) przy relatywnie niewielkim koszcie. Nie dziwię się, że ktoś, kto nie chciał kupić kamery za 10k z wymiennymi obiektywami teraz ma szansę trochę się tym pobawić i go to cieszy.

W mojej miejscowości wiem o dwóch fotografach - przepraszam o dwóch typowych kamerzystach którzy do swojej kolekcji sprzętu kupili 5DmarkII, każdy po dwie sztuki plus szkiełka. Nie robią nimi zdjęć bo kręcą tylko filmy. jak rozmawiałem z jednym to opowiedział mi to tak.
"Wiesz za dobrą kamerę z kilkoma obiektywami do moich zastosowań zapłacę kilkadziesiąt tyś PLN. Canonów używam tylko i wyłącznie w sytuacjach ekstremalnych i do efektów. Czyli zapięta ryba, jakiś szeroki, jakieś portretowe szkło. Robię nimi efekciarskie wstawki etc. Resztę materiału kręcimy zwykłymi kamerami (nie mylić z takimi po 2 tyś)" :)

Sorry za OT

Moonbeam
25-11-2009, 11:32
C5D mkII to rzeczywiście gratka dla filmowców. Taki aparat + Samyangi 14, 85 + Zenitar 16 dadzą zestaw przynajmniej 10 razy tańszy niż podobne rozwiązania w systemie video, a jakość prawdopodobnie nie będzie do odróżnienia. Chyba że w 85 1.4 zachce nam się płynnej ostrości i przesłony :)

Full HD w Nikonie to wyczekiwana przez wielu możliwość. Szkoda, że nie dodali jej w D3S, bo brałbym go w ciemno wtedy.

Piotr_
25-11-2009, 11:46
Full HD w Nikonie to wyczekiwana przez wielu możliwość. Szkoda, że nie dodali jej w D3S, bo brałbym go w ciemno wtedy.

Nikon wybrał mjpeg i w ten sposób praktycznie odciął się od full HD. Dlaczego to zrobili niewiadomo.

gadas
25-11-2009, 11:57
Nikon wybrał mjpeg i w ten sposób praktycznie odciął się od full HD. Dlaczego to zrobili nie wiadomo.

Bo chce być inny ;)

Pawel Pawlak
25-11-2009, 12:18
Może nikon pokazał na razie półśrodek, którego realizacja tak naprawdę NIC albo prawie nic go nie kosztuje - video w takiej postaci jak widzimy, które w pewnych sytuacjach jest wystarczające, ale dalekie od tego co pokazał canon. Do czasu d4, d400 będą obserwowali sytuację na rynku a po cichy pracując na kilkoma wariantami filmów w kolejnych DSLRach. Jeśli uznają że czas na prawdziwą premierę VIDEO, to przypieprzą tak jak to zrobili z matrycą w d3 ;)

mBak
25-11-2009, 17:42
.... czas na prawdziwą premierę VIDEO, to przypieprzą tak jak to zrobili z matrycą w d3 ;)

Mam nadzieję, że Twoje słowa są prorocze.
Ale nie czekając na ich spełnienie kupiłem 5D MK II i jest miodzio !!! Zdecydował tryb video:)

Zestaw D700 + 24-70/2.8 porównuję z 5D MK II + 24-70/2.8 - już wiem o czym Canonierzy myślą pisząc - wspaniałe obrazowanie, kolory skóry, detale:) Zdradziłem Nikona:( i jestem szczęśliwy :)

Oczywiście D3 i D700 zostają, ale 5D teraz stoi na najwyższej półce :)
Moja ocena: funkcjonalność i AF na PLUS dla Nikona, jakość obrazu na PLUS dla Canona.

Jeżeli Nikon nie wyprodukuje puszki z trybem video o jakości Canona, a Canon wyprodukuje odpowiednik 5D MK II z AF jaki znam z Nikona to ogłoszę wielką wyprzedaż na tym forum:)

bialogardzianin
26-11-2009, 13:37
Po obejrzeniu dwóch filmików tu (http://gadzetomania.pl/2009/10/15/zobacz-filmy-z-nikona-d3s-z-czuloscia-iso-102-400/) stwierdzam, że takie wideo też by mi wystarczyło, choć pewnie na 32" i więcej może nie wyglądać to tak ładnie jak na stronie www.

nem
27-11-2009, 01:17
Nikon wybrał mjpeg i w ten sposób praktycznie odciął się od full HD. Dlaczego to zrobili niewiadomo.

Bo nie muszą chwilowo :)

Nemeth
27-11-2009, 06:44
(...)Jeśli uznają że czas na prawdziwą premierę VIDEO, to przypieprzą tak jak to zrobili z matrycą w d3 ;)

Oby nie trzeba było czekać na to tyle ile na tę matrycę z D3 ;)

Kolekcjoner
30-11-2009, 17:09
Nie dziwię się, że ktoś, kto nie chciał kupić kamery za 10k z wymiennymi obiektywami teraz ma szansę trochę się tym pobawić i go to cieszy.

Hmm.. tylko gdzie taką kamerę można dostać?

Moonbeam
30-11-2009, 17:30
Hmm.. tylko gdzie taką kamerę można dostać?

Kolega chyba chciał napisać 100k. Tu już jest pewien wybór, choćby RED.

nem
30-11-2009, 17:45
Fakt, za mało. Powiedzmy, że euro miałem na myśli :)

Kolekcjoner
30-11-2009, 18:55
Fakt, za mało. Powiedzmy, że euro miałem na myśli :)

Tak w euro by się już coś znalazło w HD np. EX3.

Matey3000
01-12-2009, 10:11
Pelen Szacun dla kolegow. 9 stron o niczym.

stig
01-12-2009, 10:30
Pelen Szacun dla kolegow. 9 stron o niczym.Do czego powyzszym sam sie rowniez przyczyniles. :)

bialogardzianin
01-12-2009, 10:54
Możemy sobie tu tak gdybać, pobożne życzenia publikować a firma ma i tak nas gdzieś, czego dowodem jest odpowiedź na list otwarty w sprawie jakości obsługi klientów przez serwis. Więcej nowości- więcej do psucia i powodów do frustracji, więc może lepiej niech to d4 to będzie takie poprawione tam gdzie trzeba i gdzie się psuje d3. ;)

Matey3000
01-12-2009, 12:32
Do czego powyzszym sam sie rowniez przyczyniles. :)

I ViceVersa:-|

stig
01-12-2009, 13:24
I ViceVersa:-|Nie trzeba bylo o tym pisac, to nie byloby mojej reakcji. Bylyby przynajmniej 4 wpisy mniej. :)

loki_p
01-12-2009, 15:35
Wiedziałem że to będzie dobry wątek :)

Kolekcjoner
01-12-2009, 16:20
Pelen Szacun dla kolegow. 9 stron o niczym.

Wiesz ja czasem odnoszę wrażenie jakby czytanie/pianie na forum było obowiązkowe :D. Tymczasem - na prawdę nikt do tego nie zmusza ;)8). Nie czytaj - nie komentuj - jak uważasz że to strata czasu. Czy widziałeś żebym kiedykolwiek pisał coś w wątkach w których ocenia się zdjęcia, że to pisanie o niczym (a według mnie tak jest)? Nie, bo uważam że takie "światłe" uwagi najlepiej schować dla siebie :).

nem
01-12-2009, 20:52
Ja w tym wątku poznałem całkiem fajną kamerę dzięki Kolekcjonerowi. Reszta dokładnie j.w.

Jacek_Z
01-12-2009, 21:19
zastanawiałem się czy od razu nie utrącic tego wątku. Po co plotkowac o D4 jak dopiero co wyszedł D3s. Watek - czysta abstrakcja, a ploty z nikonrumous ludzie biorą zdecydowanie za poważnie.
Pisałem o bezsensie wątku już w poście 7 i miałem racje. Zamykam.