PDA

Zobacz pełną wersję : ACDSee i RAW

XGrzesX
22-11-2009, 20:49
Mam następujący z plikami RAW (NEF z D90) otwieranymi za pomocą ACDSee (Pro 2.5).
Problem polega na tym, że zaraz po otwarciu pliku zmienia się kolorystyka zdjęcia. Wygląda to trochę tak jakby ACDSee robił jakąś automatyczną korektę ale nie bardzo wiem co on robi i jak to wyłączyć. Zaraz po otwarciu pliku zdjęcie w ACDSee wygląda tak samo jak Capture NX oraz tak samo jak na ekranie aparatu ale po sekundzie kolorystyka się zmienia. Co dziwne po tej zmianie balans bieli w ACDSee jest nadal ustawiony na "As Shot" czyli nie zmieniony przez program.
Nie jest tu problem przestrzeni barw bo w aparacie mam ustawioną przestrzeń sRGB.

Będę wdzięczny za jakieś sugestie bo sam program ACDSee bardzo mi przypadł do gustu i nie chciał bym używam innego a z plikami NEF dopiero zaczynam i jeszcze nie bardzo się na tym znam.

Dzięki za pomoc !!!!

Tok'Ra
22-11-2009, 22:11
Sprawdź, czy jak dasz we właściwościach ekranu, PPM/Właściwości/Ekran/Zaawansowane/Zarządzanie kolorami - swój profil - np. sRGB gdy w aparacie masz też sRGB, czy to nie poprawi sposobu wyświetlania.

crisder
22-11-2009, 23:21
Dodam, że jak zmodyfikuje NEFa w NX to ACDSee po kilku sekundach wyswietla zdjęcie w wersji "as shot" i nie widzi modyfikacji. To mnie boli w tym programie najbardziej. może jest na to jakaś rada:???:

stig
22-11-2009, 23:35
ACDSee po prostu najpierw odczytuje JPGowa prevke zaszyta w NEFie (a ta wyglada dokladnie tak, jak NEF odczytany przez NXa), a pozniej pozniej pokazuje zdekodowanego po swojemu NEFa. Stad ta roznica.