Zobacz pełną wersję : Sunpak Af4000+F50
Witam,
musze przyznac,ze jestem lamerem w tej dziedzinie i dlatego prosze o wyrozumialosc dla moich (byc moze) glupich pytan.
1. Dostalem niedawno lampe SUNPAK 4000AF Power Zoom dedykowana do Nikona,ale nie mam instrukcji i nie moglem jej namierzyc w necie.Moze ktos ja ma w pdf-ie lub zechce odsprzedac?
2. Ustawiam przelaczniki w lampie na TTL i zoom na Auto,ale zmieniajac ogniskowa obiektywu nie zauwazam zmian ogniskowej lampy-z czego to wynika?
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
slawson38
23-10-2006, 23:53
Mam tą lampę z F80 i przeniesienie zoomu działa działa też z F65 .Wiem że nie działa z F 75.
Wynika że zoom z F50 działa tylko manualny, na przełączniku
Valdek_Tychy
24-10-2006, 09:18
z czego to wynika?
Z gory dziekuje
Pozdrawiam
Wynika z tego, że Sunpak 4000 nie jest lampą dedykowaną do cyfrowych korpusów nikona.Lampa ta będzie działała tylko w trybie manualnym z pełną mocą błysku.Nie działa TTL i Zoom w trybie auto,zoom trzeba przestawiać ręcznie ale z mocą blysku już nic nie zrobisz.
mam taką lampę i aparat i zoom działa tylko w manualu - F50 nie wspiera automatycznego zooma
Valdek kiedys dawno temu był taki aparat i w zasadzie nadal jest i przed cyferkami ma taką literkę F i to stary dobry na tamte czasy analog :)
Valdek_Tychy
24-10-2006, 13:12
Valdek kiedys dawno temu był taki aparat i w zasadzie nadal jest i przed cyferkami ma taką literkę F i to stary dobry na tamte czasy analog :)
Ups :) nie zauważyłem tego F ,wszyscy teraz tylko cyfra i cyfa więc z rozmachu zagalopowalem się.Faktycznie F50 nie przenosi sterowania zoomem ale wszystkie inne funkcje lampy będą działały. A tak nawiasem sam kiedyś mialem F50.
a ja nadal z sentymentu go posiadam i wzmiankowaną lampę do niego tez - i generalnie dobrze sie sprawowały razem jako zestaw
pozdrawiam
Dziekuje za odzew-mam juz jasniejszy obraz sytuacji. Wiem,ze o auto zoomie moge zapomniec,ale czy TTL bedzie dzialal? Tzn. czy moge po prostu pstrykac i nie przejmowac sie ustawieniami lampy czy tez nie?
Valdek_Tychy
24-10-2006, 16:53
czy moge po prostu pstrykac i nie przejmowac sie ustawieniami lampy czy tez nie?
Nie do końca to jest takie proste.Oczywiście TTL będzie pracowal prawidlowo ale... jeśli na obiektywie ustawisz ogniskową np.28mm a na lampie będzie 80mm to będziesz miał niedoświetlone boki ale odwrotnie też nie zawsze będzie dobrze bo wraz z "rozszerzeniem" zooma na lampie zmniejszasz jej liczbę przewodnią (moc światła) co w przypadku zdjęc z dalszych odległości może skutkować niedoświetleniem. Generalnie chodzi o to aby ustawiać na lampie tą samą wartośc zooma jaka jest na obiektywie i wowczas wszystko będzie ok.
Chciałem bardzo podziekowac wszystkim, ktorzy odpowiedzieli na moje watpliwosci. Problem uznaje za rozwiazany,co nie znaczy,ze znikne z tego forum-o nie, zapewne jeszcze nie raz bede dreczyl Was swoimi pytaniami.
Pozdrawiam