Zobacz pełną wersję : studio małym kosztem
bartekdec
22-11-2009, 19:06
czy za 500,600 zł kupie jakiś w miare ok sprzęt do studia, czy to za mało i lepiej dozbierać.
albo od czego najlepiej zacząć tak żebym już trenował sobie przez zimę a na wiosne jak dozbieram dokupywać kolejny sprzęt.
CY200K - 448zł, Statyw W806 - 75zł, Softbox Powerlux 60x90 - 129zł. Taki zestaw na warunki domowe o małych powierzchniach , bo domyślam się że pokój masz max 25m2 no chyba że mieszkasz w dużym domu lub masz inne lokum na studio wtedy można myślec o wiekszej mocy :) Ten zestaw lub podobny innego producenta wystarczy ci w zupełności do nauki jako drugie źródło światła będziesz miał blende, nawet własnej roboty z płachty styropianu będzie dobrze działać :)
a zobacz to - sam używam 100 już od paru lat
http://www.funsports.pl/p,pl,33,zestaw+fun100.html
kolega wyżej dobrze radzi, na początek to aż za dużo. Od tygodnia użytkuje 2 x CY100 + softy 50/70. Kupiłem tylko całe metalowe statywy W806 - ale jak masz mało miejsca to lepiej weź mniejsze bo te są dosyć rozłożyste.
Cała resztę da rade zorganizować DIY małym kosztem
CY100 bardzo fajne lampki , ale od pewnego czasu jest też dostępny reduktor na mocowanie Bowens i jak juz kolega by wybrał te mniejsze lampy to polecam zakup tego dodatku :) wtedy spokojnie można zakładać wszystkie modyfikatory z mocowaniem Bowens np Beautydishe rózne softboxy a po przejściu na lampy z takim mocowaniem już modyfikatory bedą na stanie ;) a setki zostana do zdjęć w studiu przy dużej dziurce np 2.8 ;)
Ja uparcie będę zalecał by mieć jednak mocowanie bowensowskie od razu, a palnik dość z przodu. CY100 itp lampy mają schowane palniki, reduktor jeszcze bardziej odrzuca softboxy do przodu. Co z tego, że sie je da założyć, ja nie świecą tak jak powinny, nie świecą na odbłyśnik softboxu. Bo palnik lampy powinien być w softboxie, a nie schowany za jego dziurą. Dlatego jako minimum CY200K jak radził na poczatku fotoellite (albo quantuum PT200 - tez niedrogie, ale nie wiem jak wykonanie)
Używam od kilku miesięcy 3 sztuk Quantuum PT200, głównie w plenerze. Mają solidne metalowe obudowy i jak na swoją cenę są naprawdę dobrrze zrobione. Jedynym ich minusem jest sterowanie przyciskami - ja jestem zwolennikiem gałek - ale to rzecz gustu. W każdym razie polecam