Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Sarninka
Witam i Zapraszam!
Wiem, że dużo dużo odbiega od prezentowanych prac, ale to jedno z moich 1 tego typu, więc napawa mnie duma, tym bardziej, że z tego spacerku mam jeszcze liska i czaplę siwą.:wink:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.iv.pl/viewer.php?file=jip7cmlkyc57gu095fl.jpg)
Karbulot
22-11-2009, 12:16
Kadr ladny, sielankowy.
Ale co do obrobki to nbym sie przyczepil. Przede wszystkim zdjecie nieostre (nie mylic z niewyostrzonym). Po prostu kadr wyszedl mydlany niestety i tego sie juz nie uratuje. Poza tym kolory. Jakies takie nienaturalne i chyba zbyt zimne. Chyba, ze byla plucha i mżyło.
Godzina 6-7 rano jakos tak, więc jeszcze ciemnica, do tego jeszcze crop, iso 1000, ogniskowa 300 i zdjecie zręki.Doskonale zdaje sobie sprawę z niedoskonałości.Dodam, że dostrzegły mnie już z bardzo daleka, strasznie czujne zwierzaczki:wink:
(...) Dodam, że dostrzegły mnie już z bardzo daleka, strasznie czujne zwierzaczki:wink:
Wystarczyło, że wiatr zawiał od Twojej strony i "już Cie miały na nosie" ;)
A co do samej foty... zdaje się, że naprawdę daleko musiałeś od nich być, skoro kadr strzelony przy 300mm...
Faktycznie, jest nieostro, ale już wiadomo dlaczego ;)
Reasumując: przyjemnie, ale nie powala :D
Robert1602
22-11-2009, 23:32
Szału ni ma :| ale następnym razem będzie lepiej :)
Moje pierwsze próby wyglądały podobnie. Jak kupiłem sobie D80 + 18-70 to wystartowałem w plener myśląc, że jestem teraz szefem, podniecałem się sarnami wielkością zajmującymi 3% całego kadru. Później kupiłem 70-300 VR i wiem, że z tego szkła da się wycisnąć dużo więcej. Jak robisz na 300mm to staraj się przymykać do f/7.1 lub f/8. Będzie dobrze, każdy kiedyś zaczynał :)
Pozdrawiam i mam nadzieję, że niedługo nas zaskoczysz, POZYTYWNIE OCZYWIŚCIE :)
zprkangur
24-11-2009, 09:19
za przedmówcą; pierwsze śliwki robaczywki, nastepnym razem podejdziesz bliżej, bedzie mniej emocji, zaczniesz wiecej mysleć, co przymknąć, co otworzyć, co zmienić itp.
ja do dziś nie zawsze o wszystkim pamietam :-P
Powodzenia i pozdrawiam.
Hmmm... to może pokaż to w szerszym ujęciu zamiast krop. Bo niestety obróbka troszkę psuje klimat. Może mniej szczegółów dojrzymy ale odbiór będzie lepszy. I chyba kontraścik + WB do poprawy?
Ale ogólnie tak trzymać!
:o
Ale masakra!!! To jakiś wypadek przy pracy :(