PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Jesienno-cmentarne

hedone
22-11-2009, 00:29
Zapraszam

1

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i178.photobucket.com/albums/w259/hedone_2007/DSC_0055in.jpg]źródło (

2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
http://i178.photobucket.com/albums/w259/hedone_2007/DSC_0075in.jpg]źródło ([IMG)

ART69
22-11-2009, 00:38
Na jedynce masz po prawej ciekawą grę świateł, a TY co tu chciałeś pokazać ?

GUINNESSts
22-11-2009, 00:43
Na jedynce masz po prawej ciekawą grę świateł, a TY co tu chciałeś pokazać ?

O tak. Powinienes bardziej wykorzystac ta chwile.

ostrytux
22-11-2009, 00:50
Ciężko znaleźć coś pozytywnego w tych pracach, czy aby na pewno te fotografie chciałeś nam pokazać?

hedone
22-11-2009, 01:07
Sam już nie wiem co chciałem pokazać. Na jedynce wydawało mi się że te światło i grób ma swój klimat,a na następnym chciałem pokazać trochę jesiennych parkowych kolorów, ale znów są baty.Powoli się przyzwyczajam że wciąż od Was obrywam :)

ostrytux
22-11-2009, 01:21
...Powoli się przyzwyczajam że wciąż od Was obrywam :)
Myślę że nie tędy droga :twisted:
Może tak:
Na jedynce, są fajne smugi świetlne nad grobami. Jednak w takiej postaci jak nam to zaprezentowałeś giną one w kadrze zwłaszcza że po lewej stronie od drzewka nie ma nic. Czyli na 2/3 kadry nie ma niczego co może zainteresować widza. Wyjściem z tej sytuacji byłoby kadrowanie pionowe, z grobami przechodzącymi po przekątnej w drugi plan gdzie byłyby świetlne smugi.
Na dwójce są drzewa i liście, rzut oka na fotografię i po 2 sekundach nie ma na co patrzeć.

pinokio
22-11-2009, 01:25
Myślę że nie tędy droga :twisted:
...Na dwójce są drzewa i liście, rzut oka na fotografię i po 2 sekundach nie ma na co patrzeć.

Może, żeby chociaż prawdziwki były... ;)

hedone
22-11-2009, 01:29
Za te uwagi bardzo Ci dziękuję.Jak to czytam wydaje się to takie naturalne i logiczne, a jednak robiąc zdjęcia nie pomyślałem o tym. Może z tej lekcji w końcu wyniosę coś pożytecznego, niemniej jednak dzięki za cenne wskazówki.

GUINNESSts
22-11-2009, 01:30
Sam już nie wiem co chciałem pokazać. Na jedynce wydawało mi się że te światło i grób ma swój klimat,a na następnym chciałem pokazać trochę jesiennych parkowych kolorów, ale znów są baty.Powoli się przyzwyczajam że wciąż od Was obrywam :)

Nie obrywasz. Te fotki nie sa zle. Brakuje w nich wykorzystania czegos szczegolnego. Jak np. swiatla o ktorym pisal Art. Znalazlo sie jakby przypadkowo w kadrze.
Tytul-temat-tlo. Zanim wyjde w plener, czesto mam tylko tytul. Pozniej szukam tematu. To nie zawsze sie udaje.
Uwielbiam obrywac tutaj. Tak sie ucze:)

ART69
22-11-2009, 02:06
Oczywiście się nie zrażaj tylko ćwicz, ćwicz, ćwicz. Myślę, że każdy początki miał podobne :-)

sea21
22-11-2009, 03:07
W sumie wszystko zostało powiedziane. Dodam tylko że cmentarz jest jednym z trudniejszych tematów.

PABLOOK
22-11-2009, 11:22
Oczywiście się nie zrażaj tylko ćwicz, ćwicz, ćwicz. Myślę, że każdy początki miał podobne :-)

Tak jak Artur zauważył ćwicz, staraj się wyciągać wnioski z wypowiedzi innych i stosuj się do podpowiedzi.
A, że komentują (nie zawsze pozytywnie) to i dobrze. Znaczy, że prace Twoje nie przechodzą bez echa.
Nikt od razu nie będzie "mistrzem kadru". Myślę, że przy zacięciu i stosowaniu się do rad j.w. już niedługo powalisz nas na kolana.
Pozdrawiam :-D.

pike
22-11-2009, 14:01
w jedynce są możliwości

Aberrator
22-11-2009, 15:02
Witam autora zdjęcia i komentatorów także!
No moim zdaniem baty zasłużone bo lekcja nie odrobiona porządnie. A przecież znam autora osobiście z wypadów zdjęciowych i wiem że podstawy teoretyczne ma. A tu ani głównego motywu (na 1ce mołaby być nim latarnia aż się prosi a tu proszę wepchnięta w prawy róg, poza tym mało kontrastu u góry kadru no i brak zasady mocnego punktu etc.) dwójka moim zdaniem znacznie lepsza - wyraźna i kompozycyjnie znacznie lepiej. Miejscówki dobre i warto tam wracać i eksperymentować przy zróżnicowanym świetle, nawet moim zdaniem nocnym aby uwzględnić światło latarni i nadać nagrobkom niecodziennego prawdziwie cmwntarnego wyglądu.
Pozdrawiam

pike
22-11-2009, 16:32
Witam autora zdjęcia i komentatorów także!
No moim zdaniem baty zasłużone bo lekcja nie odrobiona porządnie. A przecież znam autora osobiście z wypadów zdjęciowych i wiem że podstawy teoretyczne ma. A tu ani głównego motywu (na 1ce mołaby być nim latarnia aż się prosi a tu proszę wepchnięta w prawy róg, poza tym mało kontrastu u góry kadru no i brak zasady mocnego punktu etc.) dwójka moim zdaniem znacznie lepsza - wyraźna i kompozycyjnie znacznie lepiej. Miejscówki dobre i warto tam wracać i eksperymentować przy zróżnicowanym świetle, nawet moim zdaniem nocnym aby uwzględnić światło latarni i nadać nagrobkom niecodziennego prawdziwie cmwntarnego wyglądu.
Pozdrawiam

nocą strach