Zobacz pełną wersję : D200 Pomoc
mike.swierczynski
21-11-2009, 20:27
Witam,
bawie sie już jakiś czas nikonem D200 ale mam wrazenie że nie wykorzystuje jego potencjału nawet w połowie.
Może ktoś doradzić co robić żeby było lepiej albo jak go ustawić?
Pozdrawiam.
? - ale o co chodzi ? - a kolega choć instrukcję przeczytał ? - to nie są moje złośliwości, ale w jednym pytaniu zadałeś zbyt dużo pytań
djabollo
21-11-2009, 20:37
instrukcja i eksperymenty drogą do sukcesu
mike.swierczynski
21-11-2009, 20:43
wiesz co w tym problem że jak patrze co inni potrafią zdziałać na tym samym systemie, tym samym modelu aparatu to az mnie strzyka bo nawet nie chodzi o szkło, działam na 35mm a zdjecia z 50mm wydają mi sie ciekawsze, (http://i35.tinypic.com/2ai0f7p.jpg http://i37.tinypic.com/2ajwgwn.jpg http://i48.tinypic.com/2lcpuro.jpg) przesłałem pare linków zebyscie sami ocenili, chodzi mi o to jak w pełni wykorzystać możliwości D200?
stara POLSKA szkoła fotografii mówiła - że zdjęcia robi się w głowi, a aparat jest narzędziem do osiągnięcia zamierzonego celu, a jeśli coś nam nie wychodzi po użycia aparatu, to znaczy
1 - jeszcze raz przeczytaj instrukcję
2 - przeczytaj literaturę
3 - jeśli zadajesz pytanie - to konkret !!!
Najważniejszy wniosek wyciągnąłeś sam i to plus dla ciebie. Do perfekcji dochodzi się latami ot i recepta. Powodzenia.
Jeżeli chodzi o zdjęcia, które pokazałeś to wydaje mi się, że ostrość jest przed obiektem (oczami modelki).
Proponuje też zajrzeć do działu galerii, myślę że znajdziesz tam sporo inspiracji.
eldritch
21-11-2009, 22:06
Pytanie co najmniej nie poważne.
Po pierwsze, przestań się "bawić" aparatem, a zacznij robić zdjęcia. Tym co się nim tylko bawią - zazwyczaj nic nie wychodzi.
Po drugie, Twoje pytanie powinno raczej brzmieć "czy ktoś może nauczyć mnie fotografii" - a nie "jak ustawić aparat" - "ustawienia" w aparacie to kilka procent sukcesu (oczywiście nie mówię o parametrach ekspozycji i ostrości) - a większość z nich można sobie dowolnie zmieniać robiąc w NEFach.
Powinieneś zatem zatroszczyć się o zdobycie umiejętności w zakresie doboru lub wykorzystywania światła, kompozycji i budowy kadru oraz postprocesu. Aparat przy tym możesz mieć dowolny. Nawet Canona... ;)
lukaszD1x
21-11-2009, 22:12
To nie aparat robi zdjęcia tylko ty,musisz nauczyć się różnego typu oświetlenia jak ustawić modelke bo chyba nie zamierzasz wziąść dziewczyny pokazać jej fotke i powiedzieć"a teraz tak jak ona tu" myśl o fotografii jak o sztuce kadr światło ,musisz mieć w głowie to co chcesz zrobić cierpliwość i troche pokory.
Witam,
bawie sie już jakiś czas nikonem D200 ale mam wrazenie że nie wykorzystuje jego potencjału nawet w połowie.
Może ktoś doradzić co robić żeby było lepiej albo jak go ustawić?
Pozdrawiam.
Ustaw wszystko na AUTO. Będziesz wykorzystywać jego potencjał w 100%.
;)
Ja tez tak mam. Kupiłem D70s i robiłem kiepskie foty. No to kupiłem D200. Koleś na D200 robił super zdjęcia. A moje jakieś takie byle co. No to kupiłem D300. I co ? Dalej robię kiepskie zdjęcia. Ale nie łamię się. Jeszcze przede mną D700, D3.
Archibald
21-11-2009, 23:27
;)
:mrgreen:
;)
nie mieszaj tutaj kolego! d200 auto nie posiada(chyba,ze chodzi Ci o wb,iso)..
dlatego proponuje sprzedanie d200 na rzecz d80-90 i ustawienie NIE auto, lecz portret.. : )
gwarancja zdjec jak z linkow
napisał miroo:
Jeszcze przede mną D700, D3.
Zapomniałeś dodać d3x v d3s (:
ale jesteście wredni :(
powiem tak:
ja też mam D200
i też nie mam dobrych fot
popracuj nad ustawieniami
WB
ISO
przysłona
podpatruj innych (podpowiem Exif)
a po za tym praca praca praca
p.s. Kiedyś miałem D40 i robiłem lepsze zdjęcia :D
..działam na 35mm a zdjecia z 50mm wydają mi sie ciekawsze, (http://i35.tinypic.com/2ai0f7p.jpg http://i37.tinypic.com/2ajwgwn.jpg http://i48.tinypic.com/2lcpuro.jpg) przesłałem pare linków zebyscie sami ocenili, ..
Zajmij się fotografowaniem, a nie polepszaniem zdjęć przez wrzucanie na nie tekstu. Zabieranie sie do zdjęć od strony grafiki to zły pomysł. Rób zdjęcia, obserwuj to co masz przed obiektywem (patrz nie tylko na modelkę, ale także na jej otoczenie!), zwracaj uwagę na światło, podpatruj inne fotki. Zdjęcia zamieszczaj w działach zdjęciowych, tam ci może podpowiedzą co zrobiłeś nie tak.
Zakładam, że sprzęt umiesz obsługiwać i wiesz do czego służy przysłona, czas, ISO, WB i jak zmiany tych parametrów wpływają na obraz. Reszta to nie kwestia body, a fotografa.
Archibald
22-11-2009, 09:34
ale jesteście wredni :(
Wybacz, ale tak postawione pytanie:
...bawie sie już jakiś czas nikonem D200 ale mam wrazenie że nie wykorzystuje jego potencjału nawet w połowie.
Może ktoś doradzić co robić żeby było lepiej albo jak go ustawić?...
...odbieram jako prowokację, a nie początek sensownej dyskusji. A jeżeli to nie prowokacja, to sorry, ale znaczy to, że czasy internetowe spłyciły rozumowanie do zera... Czy większość z nas na początku swojej przygody z fotografią zadawała tak durne pytanie licząc, że ktoś za nas rozwiąże wszystkie problemy z puszką, czy może jednak zgłębialiśmy wiedzę za pomocą książek, spotkań i.t.p.?.. Teraz jest łatwiej, w internecie jest morze informacji dostępnych na wyciągnięcie ręki, ale łatwiej jest napisać na forum "jak ustawić puchę, żeby robiła świetne zdjęcia"... no proszę Cię, to żenada... :-?
Łukasz F.
22-11-2009, 12:25
A ja proponuje znaleźć ciekawy temat do fotografowania i "rzeźbić" go tak długo, aż uzyskasz zadowalający efekt. Jeśli po dłuższym czasie nic ci nie będzie wychodziło, to znaczy, że po prostu nie masz talentu i nawet D3sxvgh ci nie pomoże. Wówczas lepiej posprzedawać to wszystko, kupić sobie kompakta i dalej robić rodzinne pstryki:)
Photoartbox
22-11-2009, 12:49
Zeby zrobic poprawne technicznie zdjecia, nie trzeba miec talentu. Wystarczy troche poczytac, zrozumiec a potem to zastosowac. Obecna technika pozwala zrobic zadowalajace zdjecia, nawet osobie bez zadnej wiedzy fotograficznej. Talent jest potrzebny, by postawic przyslowiowa "kropke nad i", aby zdjecie zawieralo nie tylko odzwierciedlenie rzeczywistosci, ale jeszcze jakis przekaz.
OT: Mapex M?
No i przez Was się nie dowiem co to za bęben był :mrgreen:
Przypomniało mi się, jak dawno temu (aż ze trzy i pół roku) kupiłem nówkę D50 i robiłem foty na koncertach. Pokazałem je ówczesnemu szefowi, który zazgrzytał z zazdrości, zakupił nowy D200 (wiemy, ile to wtedy kosztowało) i wezwał mnie na pseudodywanik celem wyjaśnienia, dlaczego mój robi lepsze foty. [/chwilowa duma off]
Ciekawe kiedy nie trzeba będzie patrzeć w pryzmat, a zdjęcie zrobi się samo.
Kolejny superwątek (który doczeka się 200 stron), apotem zostanie przeniesiony do humoru. Pytanie podobne do: "Jak zrobić zdjęcia ślubne na zielonym programie?"
Proponuję D200 odłożyć na półkę. Kupić D40x i na nim nauczyć się podstaw fotografii. Po roku wziąć D200 z półki i kontynuować naukę na nieco wyższym poziomie.
Jeżeli chodzi o obsługę D200 to wszystko jest w instrukcji. Niektórych odstrasza angielskie menu w D200, ale to kwestia przyzwyczajenie (Zenit np w ogóle nie mial menu i dało się zdjęcia robić) ;)
To nie aparat robi zdjęcia tylko ty
I to pewnie on szumi na ISO 1600, a nie aparat ;)
A tak poważnie. Wydaje mi się, że trzeba zrozumieć dlaczego taki czas daje taki efekt, a taka przesłona inny. Co robi ISO i dlaczego ustawiamy taką a nie inną wartość.
Jak się to wie, to można porównywać swoje zdjęcia i te, które nam się podobają. Porównywać exify i samemu dochodzić "co ja zrobiłem inaczej, że mi nie wychodzi a na innym zdjęciu to samo jest ładne".
Ale na to nie ma gotowej recepty : "ustaw pierwszy przełącznik w dół, drugi na środek, trzeci wciśnij raz, a potem naciśnij powoli".