PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozłozyć światło do takiej sesji?

Inki1234
21-11-2009, 16:31
Witam.

W najblizszych dniach organizuję sesję zdjęciową znajomej. Zdjęcia niekomercyjne. Zaplanowaliśmy sesję w klimacie pościelowym. Dogadałem się z jednym z hoteli, że wynajmą mi apartament z dużym łożem (już widzę Wasze uśmiechy). Modelka będzie ubrana w dużą męską białą koszulę. Na łózku będzie biała pościel i wszystko będzie utrzymane w kolorystyce biało-srebrno-czarnej. Piórka, tiule, płatki róż i takie bajery. Chcemy, żeby sesja miała charakter "delikatnej", takiej zmysłowej. Ona robi prezent dla swojego chłopaka/męża/narzeczonego - nie wnikam.

Dysponuje:
D90, Okta 120cm, sofftbox 60-90, Lampa studyjna 300ws, SB800, 2x Vivitar 285 HV, parasolki białe, złota, blenda 120 cm, statywy, Szkła Tamron 17-50 i N 50mm1.8. Moge dokupić Samyanga 85mm 1.4.

Zastanawiam się i pytam Was jak najlepiej będzie ustawić światło (mogę dokupić jeszcze jedną lampę studyjną) i czy w ogóle korzystać ze światła sztucznego skoro nie potrafię jeszcze nad nim panować. Nie wiem, czy posiadany sprzęt wystarczy, by uzyskać dobry efekt ze światła zastanego.

Jeśli ktoś ma pomysły gdzie i jak ustawić i światło, jakich modyfikatory wykorzystać, to proszę o wpisy - najlepiej z rysunkiem typu Kevinkertz. Oczywiście będę próbował kilka setup-ów by uzyskac najlepszy efekt. Czytalem o wystawianiu lamp za okno i wezmę to pod uwagę.

Łóżko wygląda mniej więcej tak jak poniżej (kolega świecił dwoma parasolkami po bokach. Ale oczywiście nie taki efekt oświetlenia chce uzyskać!! Pokazuję tylko miejsce.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img403.imageshack.us/img403/4497/plener3.jpg)
Dziękuję za pomoc.

conik
21-11-2009, 18:04
kup z 50 swieczek i po klopocie....serio

Inki1234
21-11-2009, 18:08
kup z 50 swieczek i po klopocie....serio

Tylko co będzie jak się świeczka przewróci i swajcze hotel **** owy? :)

A tak na serio to wątpię, by się ucieszył kierownik hotelu na widok 50 świeczek wnoszonych do apartamentu królewskiego...

arturjb
21-11-2009, 19:48
a czy kierownik będzie zaglądał do toreb ;)

malibu
21-11-2009, 19:57
nie rozumiem kobieta w łóżku Inki1234 sobie nie radzi i nikt nie chce pomóc koledzy z Rzeszowa pełna mobilizacja , może blendę trzeba będzie potrzymać :-D

mmmak
21-11-2009, 20:22
domyslam sie ze sesja ma byc zmysłowa/kobieca/erotyczna polecam ten link :

http://blog.sesjabuduarowa.pl/

zobacz jak tam to wyglada.

ja do takich sesji uzywam jednego disha lub softa i to wszytsko. ewentualnie mozna gdzies daleko postawic lampke aby rozswietlic delikatnie tyły.

mozna tez błysnac przes firany aby zaimitowac swiatło słoneczne. ogólnie im mniej tym lepiej - tym bardziej ze jak piszesz nie masz doswiadczenia z lampami i moga zaczac Ci się krzyzowac cienie

Inki1234
21-11-2009, 21:34
ja do takich sesji uzywam jednego disha lub softa i to wszytsko. ewentualnie mozna gdzies daleko postawic lampke aby rozswietlic delikatnie tyły.

mozna tez błysnac przes firany aby zaimitowac swiatło słoneczne. ogólnie im mniej tym lepiej - tym bardziej ze jak piszesz nie masz doswiadczenia z lampami i moga zaczac Ci się krzyzowac cienie

Więc lepiej będzie działać okta czy box? Wyciągac na maksa zastane a lampą tylko dopełniać? Jak daleko od modelki ustawić lampę? A tak w ogóle czy brac lampę studeyjną czy SB przez parasolkę? Pewnie trzymac się 50 mm i szerokich przysłon tak?

Tomek

MicSzu
21-11-2009, 22:13
Więc lepiej będzie działać okta czy box? Wyciągac na maksa zastane a lampą tylko dopełniać? Jak daleko od modelki ustawić lampę? A tak w ogóle czy brac lampę studeyjną czy SB przez parasolkę? Pewnie trzymac się 50 mm i szerokich przysłon tak?

Tomek

Po tym co kolego piszesz... to aż strach się bac... sam nie wiesz zupełnie czego chcesz, a za modelki się zabierasz... xD

mmmak
21-11-2009, 23:14

Tomek

troche zgodze się MicSzu . Powinienes wiedziec jaki efekt Cie interesuje i do tego dobierac swiatło a nie odwrotnie.

Jesli to dobra znajoma i nie ma "cisnienia" to próbuj i baw się swiatlem - do odwaznych swiat nalezy, ale jesli to sesja umówiona to wydaje mi sie ze moze byc mizernie.
W takim wypadku uzyłbym blendy i zasymulował swiatło słoneczne i tyle.

Odpowiedz sobie na pyt. co chcesz uzyskac.

Ja na takich sesjach lubie mocno podgreslony biust i wszelkie kragłosci - oswietlenie typu playboya , Ty mozesz chciec delikatnie, miekko aby swiatło rozlewalo sie wszedzie, a więc modyfikatory etc beda inne.

Jesli do sesji masz troche czasu, wez jakakolwiek ksiazke ze schematami oswietlenia, tutoriale, backstage i próbuj az znajdzie to co Tobie pasuje. Nie ma innej drogi. Metoda prób i bledow - niestety

Inki1234
22-11-2009, 00:16
Sesja jest darmowa bez ciśnienia i modelka (totalna amatorka) wie, że sesja jest "naukowa" i po to bym uczył się panowania nad światłem - powiedziałem jej o tym bardzo dosadnie więc o to się nie martwię. Troszkę wybiegam do przodu ale właśnie chce spróbować na "zywym ciele organizmu". Ona i tak będzie zadowolona bo zdjęć prawie żadnych nie ma. Ja ją pomęczę i sprawdzę jakie ustawienie daje jakie światło. Książkę:
"Oświetlenie portretowe w praktyce" Christophera Grey`a kupiłem i jedzie do mnie więc poczytam. Sesja za ok 2 tyg ale chce dowiedzieć się jeszcze czegoś. Na szczęście jest era cyfry i metodą prób i błędów można się wiele nauczyć. To będzie 2 sesja przygotowana (a nie "pod krzakiem") wiec napewno się postaram wykorzystać swoją wiedzę.

Allejuja i do przodu - to moje hasło! :)

Jeśli możecie to proszę o odpowiedź na pytania z poprzednich postów.

Pozdr.
P.S. Wolę uczyć się próbować (nawet błądząc we mgle) niż pół dnia jak debil ustawiać bateryjki, drukować plansze i potem robić cropy by udowadniać rodzielczości MTF zamiast ROBIĆ ZDJĘCIA. To uwaga ogólna, a nie do kogokolwiek z Was.

mmmak
22-11-2009, 09:12
http://www.photoflexlightingschool.com/Lighting_Lessons/Basic_Lighting/Portrait_Indoor/index.html

Inki1234
22-11-2009, 11:02
Po prostu ta stronka jest MISTRZOWSKA!!! Wielkie dzięki!! Nic lepszego nie mogłem dostać w odpowiedzi!! Hip Hip hurraaaaaaa dla mmmak`a!!!

sokrates
22-11-2009, 12:22
sesja w dzień? jeśli aranżacja będzie na biało, wykorzystał bym maksymalnie światło zastane, (wybierz odpowiednią porę dnia, aby światło wpadało przez okna) dodatkowo dopalił bym bardzo delikatnie cienie dwoma sabinkami - i skoro jak sami napisałeś nie radzisz sobie z oświetleniem studyjnym, to zrezygnuj na tej sesji z "piesków" studyjnych i skup się na tym z czego umiesz korzystać. Łap światło, resztę doświetlaj sabinkami w CLS. Wierzę że wyjdzie conajmniej bdb+ :-)

venomer
23-11-2009, 02:00
Ja bym to zrobił tak jak na swojej fotce. Jesli coś takiego Cię oczywiście interesuje. Światło to jeden oktagonalny soft do tego po drugiej stronie blenda - duuża blenda.

http://fc01.deviantart.net/fs39/f/2008/337/1/d/broken_by_Venomer.jpg