PDA

Zobacz pełną wersję : Kalibracja monitora Kielce

martin204
21-11-2009, 15:10
Witam.
Czy w Kielcach jest ktoś kto kalibruje monitory... i w jakiej cenie.
Mam do skalibrowania dwa NECi Multisync 1980SX...
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam

arturs
21-11-2009, 15:35
Witam.
Czy w Kielcach jest ktoś kto kalibruje monitory... i w jakiej cenie.
Mam do skalibrowania dwa NECi Multisync 1980SX...
Z góry dzięki za info.
Pozdrawiam

ale pytasz o zrobienie profilu monitora dla windowsa czy o sprzętową kalibrację (połączoną z oprogramowaniem ładującym LUT do monitora)?

martin204
21-11-2009, 15:38
ale pytasz o zrobienie profilu monitora dla windowsa czy o sprzętową kalibrację (połączoną z oprogramowaniem ładującym LUT do monitora)?
Nie znam się zbyt dobrze na kalibracji.... Chciałbym żeby kolory i odcienie które widzę na monitorze były podobne do tych które mam na wydrukach.... Sposób nie jest dla mnie istotny chyba że jest duża róznica w cenie...Zresztą nie wiem jakie mają możliwości w/w NECi...
Pozdrawiam

arturs
21-11-2009, 15:46
to proponuję trochę poczytać bo to nie takie proste:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39601
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39627

ja mam eye one display 2 więc coś tam się da tym zrobić - efekty są całkiem ok, ale to kwestia potrzeb

martin204
21-11-2009, 15:59
to proponuję trochę poczytać bo to nie takie proste:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39601
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=39627

Właśnie dlatego że wszystko to przeczytałem potrzebuję pomocy bo mam straszny mętlik w głowie ... tak jak napisałem wcześniej chciałbym oddać moje monitory w dobre ręce... sposób nie ma znaczenia...
Ps myślałem o zakupie Spydera 3 Pro lub Elit ale na forum więcej jest negatywnych opinii... Napisałem PM do TOM01 i odpisał mi że tymi kalibratorami to tylko skutecznie rozkalibruję monitor... więc zdaję się na specjalitów... najlepiej z Kielc (nie chce mi się taszczyć monitorów...)
Pozdrawiam

martin204
21-11-2009, 16:32
Arturs jak możesz pomóc to chętnie zapraszam ... będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam

Czornyj
21-11-2009, 17:44
1980SX to panelik o normalnym gamucie, więc kolorymetr eye one d2 powinien się z nim prawidłowo uporać (przy odrobinie szczęścia).

martin204
21-11-2009, 18:05
Czornyj a Spayder3 lub 2 poradzi sobie z tym monitorem?
i czy sobie tym więcej szkody nie zrobię (jeżeli oczywiście go zakupię)... a i zapytam jeszcze dwa pytanka. Jaka jest różnica między Spyder 3 a 2 oczywiście w odniesieniu do mojego NECa ...
I drugie pytanie odnośnie NEC 1980sx czy warto w niego jeszcze inwestować ... czy w ogóle ma to sens... ze względu na jego wiek.
w necie jest bardzo mało informacji na jego temat.
Z góry dzięki za odpowiedz.
pozdrawiam

Czornyj
21-11-2009, 18:50
Spyder2 to kompletna padlina. Spyder3 jest zdecydowanie lepszy, ale podobnie jak w przypadku EyeOne Display 2 problemem jest ogólnie kiepska kontrola jakości i powtarzalność tych urządzeń, więc różnie z nimi bywa.

martin204
21-11-2009, 19:00
Czornyj a co do drugie mojego pytania, czy mógłbyś (będę wdzięczny) mi coś więcej na temat tego NECa 1980sx powiedzieć.
pozdrawiam

arturs
21-11-2009, 19:03
to jeśli chodzi o eye one display 2 to ja mam z tej droższej serii przez eizo firmowanej (podobno to właśnie te wybierane "lepsze") i kupiony u Tom01 więc u mnie akurat problem odpada. zresztą właśnie nim "robię" swojego neca 2190uxi i efekty są więcej niż zadowalające

Czornyj
21-11-2009, 19:04
Niestety - nie miałem z nim do czynienia - ale seria x80 NEC-a to była nieco wyższa półka, więc sądzę, że jest przyzwoity.

to jeśli chodzi o eye one display 2 to ja mam z tej droższej serii przez eizo firmowanej (podobno to właśnie te wybierane "lepsze") i kupiony u Tom01 więc u mnie akurat problem odpada. zresztą właśnie nim "robię" swojego neca 2190uxi i efekty są więcej niż zadowalające

Dobry i1d2 nie jest zły i do kalibrowania monitorów o gamucie ~72% NTSC nadaje się jak najbardziej. Nie wiem na ile skutecznym panaceum na kiepską kontrolę jakości X-Rite jest naklejka Eizo, bo nie dysponuję wynikami badań na ten temat, ale jeśli się sprawdza, to należy być dobrej myśli. Jedyny kolorymetr, z który mogę ręczyć (oczywiście na monitorze o normalnym gamucie) to zacny DTP-94B - obecnie produkowany jeszcze tylko dla Quatographics.

martin204
21-11-2009, 19:11
Czy istnieje możliwość pomocy ze skalibrowaiem mojego NECa?

martin204
21-11-2009, 19:12
Niestety - nie miałem z nim do czynienia - ale seria x80 NEC-a to była nieco wyższa półka, więc sądzę, że jest przyzwoity.
Dzieki za info więc zostawiam go aż się zepsuje ;-).
Pozdrawiam