Zobacz pełną wersję : SB-900 - balans bieli przy odbijaniu błysku
Od wczoraj jestem posiadaczem SB-900. Na razie poznaje sprzęt ale z jednym nie mogę sobie poradzić. Chodzi mianowicie o ustawienie balans bieli. Wiem, że najlepiej robić w RAW ale wolałbym choć trochę poznać sprzęt i wiedzieć jak się zachowuje balans bieli w różnych sytuacjach. Zdjęcia testowe robię w mieszkaniu, gdzie kolory ścian są jasno waniliowe a sufit ma kolor jasno beżowy (ale ten beż jest tak delikatny, że sufit "prawie" wygląda na biały). W suficie zamontowanych jest kilka małych halogenów (30 watt). Zdjęcia wykonywałem aparatem D90 z zamontowaną SB-900 w trybie TTL, odbijając błysk od sufitu (90 stopni).
1. Zdjęcia wykonywane przy wyłączonym oświetleniu.
Jeśli ustawie balans bieli na Auto to ściany wychodzą szare, jak ustawie balans na flash to w miarę jest ok.
2. Zdjęcia wykonywane przy włączonym oświetleniu.
Jeśli ustawie balans bieli na Auto to ściany wychodzą szare, jak ustawie balans na flash to jest duży zafarb żółty. Na ustawieniu balansu na flash nie ma żółtego zafarbu jeśli błyskam lamą bezpośrednio na fotografowany przedmiot (nie odbijam od sufitu).
I tak się zastanawiam czemu pojawia się taki zafarb przy włączonym oświetleniu w mieszkaniu, balansie ustawionym na flash i odbijaniu od sufitu ?
Wydaje mi się, że błysk lampy powinien zdominować tak słabe oświetlenie halogenowe. Jest jakieś proste rozwiązanie w takich sytuacjach ?
anialodz
21-11-2009, 14:58
filtry dolaczone do sb900?
pJarosław
21-11-2009, 15:59
Opcja PRE albo szara tabliczka? Też mam problem z mieszaniem światłą, może jakiś "wyjadacz" nam podpowie :)
Co do filtrów dodanych do SB-900 również przyłączam się do wytłumaczenia tego w miarę prosto przez jakiegoś wyjadacza ;).
Wiem, że mamy dwa rodzaje filtrów pomarańczowe i zielone. Pomarańcz - światło żarowe, zielony - jarzeniowe.
Czemu FL-G1 i FL-G2 nie są kompatybilne z innymi lustrzankami?
Czy jakiś posiadacz D90, D700 lub D3 (bo tylko te są w pełni kompatybilne z wszystkimi filtrami dostarczonymi) mógłby sprawdzić jaką temperaturę barwową mają te dwa filtry? Bo w tych puszkach chyba w przypadku automatycznego balansu bieli samo ustawia odpowiednią. W przypadku reszty puszek niby da się dostrajając WB żarowe i słoneczne dla tych pomarańczowych.
Jak je stosować w praktyce?
PS. Może stworzylibyśmy jakieś kompendium na temat SB-900 i różnych problemów, tricków itd związanych z tą konkretną lampą?
Ja używam w takich sytuacjach duetu PRE + wydruk z bankomatu (bo zawsze mam to przy sobie i działa). Zakładając, że mi się chce bawić. Jak mi się nie chce to później marudzę przy obróbce ;oP
A jaki powinno wyglądać prawidłowo zrobione zdjęcie przy użyciu lampy w pokoju z włączonym oświetleniem (wieczorem) ? Czy powinno mimo użycia lampy powinno mieć ciepłe kolory (od oświetlenia żarowego) czy może błysk lampy powinien spowodować, że zdjęcie będzie wyglądało na zrobione w świetle dziennym ?
A jaki powinno wyglądać prawidłowo zrobione zdjęcie przy użyciu lampy w pokoju z włączonym oświetleniem (wieczorem) ? Czy powinno mimo użycia lampy powinno mieć ciepłe kolory (od oświetlenia żarowego) czy może błysk lampy powinien spowodować, że zdjęcie będzie wyglądało na zrobione w świetle dziennym ?
A kto ma decydować o tym jak być powinno? AUTOR. Jeśli masz kolorowe różnorodne oświetlenie, to zdjęcie na siłę doprowadzone do tego, by wyglądało jak w słoneczny dzień, nigdy dobre nie będzie. Praktycznie nie da się dobrze ustawić WB na całym zdjęciu. Ale jeśli będziesz chciał oddać nastrój, a nie na siłę szukać jakiegoś ideału WB, to zdjęcie może być bardzo dobre. Zawsze musisz sam wybrać.
A kto ma decydować o tym jak być powinno? AUTOR. Jeśli masz kolorowe różnorodne oświetlenie, to zdjęcie na siłę doprowadzone do tego, by wyglądało jak w słoneczny dzień, nigdy dobre nie będzie. Praktycznie nie da się dobrze ustawić WB na całym zdjęciu. Ale jeśli będziesz chciał oddać nastrój, a nie na siłę szukać jakiegoś ideału WB, to zdjęcie może być bardzo dobre. Zawsze musisz sam wybrać.
Chodziło mi o to jak w takich sytuacjach działa balans bieli przy korzystaniu z lampy. Z lampą zewnętrzną mam do czynienia po raz pierwszy i nie wiem czy efekty które uzyskuje (bardzo ciepłe zdjęcia - żółte kolory)to prawidłowe zachowanie czy może coś jest nie tak z lampą.
z lampa jest na pewno wszystko ok :] ustaw na flash i pokombinuj z przysłona i czasem ... ja też miałem problem z pomarańczowymi zdjęciami .. ale najlepiej robic w RAW w mieszkaniu warunki są niemal niezmienne więc obrabiasz jedno zdjęcie a resztę synchronozujesz z tym obrobionym i jest si :]
Czemu FL-G1 i FL-G2 nie są kompatybilne z innymi lustrzankami?
Czy jakiś posiadacz D90, D700 lub D3 (bo tylko te są w pełni kompatybilne z wszystkimi filtrami dostarczonymi) mógłby sprawdzić jaką temperaturę barwową mają te dwa filtry? Bo w tych puszkach chyba w przypadku automatycznego balansu bieli samo ustawia odpowiednią. W przypadku reszty puszek niby da się dostrajając WB żarowe i słoneczne dla tych pomarańczowych.
Jak je stosować w praktyce?
A czemu niby są niekompatybilne? Filtrów używasz kiedy jako dominujące jest światło zastane, czyli w tym przypadku (FL) świetlówka, a lampą tylko dopalasz (przez filtr). Wtedy w puszce ustawiasz WB na świetlówkę.
z lampa jest na pewno wszystko ok :] ustaw na flash i pokombinuj z przysłona i czasem ...
A zakładając, ze nie robię w manualu tylko w trybie A lub S to jakie ma znaczenie kombinowanie z czasem i przysłoną przecież ilość światła wpada taka sama po zmianie jednego z parametrów .... Chyba, że masz na myśli tryb M.
tomisiek
23-11-2009, 20:10
a w jakim trybie wyzwalasz SB-900?
heh - doczytałem :)
ale zwykły TTl czy z błyskiem dopełniajacym?
Flash - 5600K cirka
halogeny - 3400K cirka
Każde auto się na tym wykrzaczy.
Ręczne ustawienie na flash da wszystko zaciepłe co jest w zasięgu halogenów. Nastawa na światło żarowe da ładny trumienny odcień oświetlony błyskiem. Zastosowanie filtrów na błyskograta poprawia nieco ten zgrzyt, ale nie do końca. Filtrów powinno być dużo więcej niż fabryczne i czymś trza było zmierzyć temperaturę oświetlenia zastanego i jego stosunek do błysku.
Sprawę komplikuje fakt że w puszkach poniżej D700 autoWB z błyskogratem nie uwzględnia założonych filtrów.
W praktyce trzeba trzeba jeździć po całym zakresie WB doświadczalnie, a i tak na koniec poprawiać rawy w kompie.
Sprawę komplikuje fakt że w puszkach poniżej D700 autoWB z błyskogratem nie uwzględnia założonych filtrów.
Nie zapominajmy o D90 :). No i nie wiadomo jak z D300s jest. Dziwi mnie że współpracuje z D90 a z D300 nie. To sprawdzi ktoś temp barwową filtrów?
Flash - 5600K cirka
halogeny - 3400K cirka
Każde auto się na tym wykrzaczy. ....
Jeśli to zostanie pomieszane, to nie tylko auto się wykrzaczy, ale nijak nie da się idealnie dobrać WB - nawet ręcznie. Pozostaje dobór odpowiedniego filtra, format RAW i kombinowanie. Żaden uniwersalny wytrych tu nie pomoże.
Jeśli masz skalibrowany i wiernie odtwarzający barwy monitor, to możesz sprawdzić przykładając Nikonowski filtr do filtru Rosco (też używa się ich z różnymi lampionami): http://www.rosco.com/us/filters/cinegel.asp
No dobrze, ale zakładając że balans bieli ustawiony na flash sobie poradzi w tej sytuacji to jaki powinien być tego wynik ? Czy zdjęcie powinno wyglądać jak przy świetle dziennym ? Czy może powinno być widoczne oświetlenie żarówkami (ciepła barwa) ?
Od wczoraj jestem posiadaczem SB-900. Na razie poznaje sprzęt ale z jednym nie mogę sobie poradzić. Chodzi mianowicie o ustawienie balans bieli. Wiem, że najlepiej robić w RAW ale wolałbym choć trochę poznać sprzęt i wiedzieć jak się zachowuje balans bieli w różnych sytuacjach. Zdjęcia testowe robię w mieszkaniu, gdzie kolory ścian są jasno waniliowe a sufit ma kolor jasno beżowy (ale ten beż jest tak delikatny, że sufit "prawie" wygląda na biały). W suficie zamontowanych jest kilka małych halogenów (30 watt). Zdjęcia wykonywałem aparatem D90 z zamontowaną SB-900 w trybie TTL, odbijając błysk od sufitu (90 stopni).
1. Zdjęcia wykonywane przy wyłączonym oświetleniu.
Jeśli ustawie balans bieli na Auto to ściany wychodzą szare, jak ustawie balans na flash to w miarę jest ok.
2. Zdjęcia wykonywane przy włączonym oświetleniu.
Jeśli ustawie balans bieli na Auto to ściany wychodzą szare, jak ustawie balans na flash to jest duży zafarb żółty. Na ustawieniu balansu na flash nie ma żółtego zafarbu jeśli błyskam lamą bezpośrednio na fotografowany przedmiot (nie odbijam od sufitu).
Nie łatwo jest Ci jednoznacznie odpowiedzieć skoro nie podajesz parametrów, jakie ustawiasz w aparacie. Program, jaki używasz: P, S, A? Z tego, co piszesz wynika, że jest to jakiś program automatyczny. Aparat w tym momencie ustawia migawkę na czas 1/60s. Wtedy prawdopodobnie nie „odcinasz” światła zastanego (pewnie jest tam jakieś okno, lub te lampki). Jeśli w aparacie ustawiasz funkcję „slow” to pozwalasz, aby aparat ustawił jeszcze dłuższy czas naświetlania i wtedy „łapiesz” jeszcze więcej światła zastanego.
Jeśli robisz w pomieszczeniach zamkniętych najlepiej ustawić program M czas ustawić na 1/250s (lub najkrótszy czas, jaki jest możliwy, aby lampa nie synchronizowała z krótkimi czasami migawki), przesłoną regulujesz GO. W tym trybie aparat dobierze odpowiednio siłę błysku do poprawnego naświetlenia zdjęcia. WB ustawiasz na lampę błyskową. ISO 400-800. Przy tym ustawieniu możesz być prawie pewny, że wyeliminujesz światło zastane. Jeżeli odbijasz światło lampy błyskowej od ścian, sufitu, mebli musisz się liczyć z zafarbem, który będzie koloru takiego, od którego odbijasz światło. Wtedy najlepiej korzystać jest z PRE. Trzeba wtedy pamiętać o tym, że jeżeli zmienia się odcień ścian, sufitu, mebli musisz ponownie ustawić prawidłowo PRE.
To jest sposób, jeśli chcesz całkowicie wyeliminować światło zastane.
Jeżeli chcesz mieszać światło to powinieneś korzystać z filtrów zakładanych na lampę błyskową.
Pozdrawiam
Jacek
A zakładając, ze nie robię w manualu tylko w trybie A lub S to jakie ma znaczenie kombinowanie z czasem i przysłoną przecież ilość światła wpada taka sama po zmianie jednego z parametrów ....
nie, to nie tak. Zmiana przysłony oraz ISO zmienia w takim samym stopniu ilość wpadającego światła ciągłego (halogen) i błysku. Czyli ISO i przysłona nie wpłyną na WB, nie zmienią proporcji między ciągłym (zastanym) a błyskiem. Natomiast zmiana czasu ma wpływ ! Wydłużenie czasu zwiększy ilość ciągłego (zwiększy się zażółcenie od halogenu), skrócenie zmniejszy ilość tego światła zastanego, większy więc automatycznie się zrobi udział błysku (zaniebieszczenie).
Czas nie wpłynie na ilość błysku, wpłynie na ilość światła ciągłego. Czyli zmieni proporcje tych świateł, a skoro mają one inną ilość K, to zmieni się WB.
No to jestem zaskoczony tym, że czas ma wpływ na WB. Myślałem, że jak ustawie dany WB to niezależnie od parametrów kolory będą takie same. Ale jak się zastanowić to rzeczywiście ma to wytłumaczenie. Ehhh... dużo nauki jeszcze przede mną. Tylko nie bardzo rozumiem teraz istotę ustawiana WB skoro w tych samych warunkach użycie tego samego WB daje różne rezultaty (różną kolorystykę) .... Jeśli możecie to wytłumaczcie mi proszę, czy jest jakaś zasada która mówi jak powinna wyglądać idealna kolorystyka ? Czy zdjęcie zrobione w oświetlonym pokoju powinno wyglądać jak zrobione przy świetle dziennym czy może powinna być widoczne ciepłe światło ?
adolfik9501
24-11-2009, 13:08
(...) Czy zdjęcie zrobione w oświetlonym pokoju powinno wyglądać jak zrobione przy świetle dziennym czy może powinna być widoczne ciepłe światło ?
Wszystko zależy od widzimisię fotografa jak i tego jaki efekt chce osiągnąć. Czasami "niepoprawna" kolorystyka podkreśla nastrój i daje o wiele lepszy efekt końcowy niźli "poprawnie" dobrany WB. Nie ma uniwersalnych zasad, że "tak i tylko tak". To jest fotografia - nie matematyka ;)
Bardzo dziękuje Wam za wytłumaczenia. Dużo nauki jeszcze przede mną. Jeszcze raz dziękuje.
No to jestem zaskoczony tym, że czas ma wpływ na WB. Myślałem, że jak ustawie dany WB to niezależnie od parametrów kolory będą takie same.
przy samym świetle ciągłym czas nie będzie miał wpływu na WB.
Przy świetle mieszanym, w którym jedno ze świateł to będzie błysk, to czas ma wpływ na WB. Tu istotne sa inne warunki. No bo jeśli błysk ma 5600 K i to zastane ma 5600 K to światła mają tyle samo i czas nic nie zmieni :)
Jeśli błysk lub zastane będa baaaardzo mocno przeważały nad drugim ze świateł (100% błysk lub 100% zastane - lepsze światłomierze to pokazują) to czas nie będzie grał roli. Ale przy proporcji 60% : 40% itp - będzie grał znaczną rolę.
No to jestem zaskoczony tym, że czas ma wpływ na WB. Myślałem, że jak ustawie dany WB to niezależnie od parametrów kolory będą takie same. Ale jak się zastanowić to rzeczywiście ma to wytłumaczenie. Ehhh... dużo nauki jeszcze przede mną. Tylko nie bardzo rozumiem teraz istotę ustawiana WB skoro w tych samych warunkach użycie tego samego WB daje różne rezultaty (różną kolorystykę) .... Jeśli możecie to wytłumaczcie mi proszę, czy jest jakaś zasada która mówi jak powinna wyglądać idealna kolorystyka ? Czy zdjęcie zrobione w oświetlonym pokoju powinno wyglądać jak zrobione przy świetle dziennym czy może powinna być widoczne ciepłe światło ?
Problem polega na tym, że używając flesza w np. pokoju oświetlonym światłem żarowym masz mieszany WB. Tak, że nie sama zmiana czasu migawki ma wpływ na WB (będzie tak samo jeśli będziesz focił w tym pokoju bez flesza w czasie 1/250 sec czy 1/8 sec), ale, tak jak tłumaczył to Jacek, zmiana udziału światła żarowego (czyli jakby światła zastanego) w stosunku do flesza w ogólnym oświetleniu powodowana np. wydłużaniem czasu naświetlania. A najlepiej kup sobie tą nową pozycję Mcnally'ego (Z pamiętnika lampy błyskowej).
Nie ma zasady dotyczącej idealnego WB, wszystko zależy od tego jaki efekt chcesz osiągnąć, np robisz zdjęcie przy świeczkach - zbalansowanie tego na światło żarowe (lub nawet większe oziębienie) da w rezultacie "właściwe" kolory, ale utracona zostanie atmosfera zdjęcia. To samo dotyczy osób w oświetlonym żarówkami pokoju, musisz dobrać taki WB, żeby innym się podobało zdjęcie. Z kolei, jeśli w takim żarowym oświetleniu robisz zdjęcie rośliny do przewodnika po świecie roślinnym, to, rzecz jasna, musisz ustawić taki WB, żeby kolory były realistyczne, a nie zafałszowane.
Edit: Widzę, że mniej więcej to samo naskrobałem, co Jacek powyżej, ale był szybszy.
Dzięki że poświeciliście mi tyle czasu na wyjaśnienia. Trochę mi się rozjaśniło w głowie :-)
Mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób lampa sygnalizuje (w trybie TTL), że zabraknie jej mocy do prawidłowego naświetlenia sceny przy danych parametrach ekspozycji (czas, przysłona, iso) ?
adolfik9501
25-11-2009, 14:47
Mam jeszcze jedno pytanie. W jaki sposób lampa sygnalizuje (w trybie TTL), że zabraknie jej mocy do prawidłowego naświetlenia sceny przy danych parametrach ekspozycji (czas, przysłona, iso) ?
Manual D4
Manual D4
Rzeczywiście nie doczytałem :-( Dzięki.
To sprawdzi ktoś kto posiada D90, D700 lub D3 i SB-900 jaką temp barwową ustawia automatycznie aparat przy założonym danym filtrze? Można zrobić NEFy i z nich odczytać na przykład, AWB chyba powinien dobrze ustawić.
I jeszcze pytanie czy używacie tych 3 wzorów oświetlenia tzn EVEN, STD i CW czy wszystko robicie sobie ręcznie zoomem?
Pozdrawiam ;)
Nie chciałbym zakładać oddzielnego wątku więc zapytam Was tutaj o zdalne wyzwalanie SB-900 za pomocą lampy wbudowanej w SB-900:
1. Jakie są minusy zdalnego wyzwalania ? Zalety są mi znane, natomiast zastanawiam się jakie są ograniczenia wynikające z tego, że lampa nie siedzi na stopce i pewnie nie wszystkie informacje z body są przekazywane (ogniskowa, przysłona itp).
2. Porównując te same ujęcia wykonane na tych samych parametrach (a aparacie tryb M, czas 1/200, f5,6) z lampą (tryb TTL) na stopce skierowaną w sufit oraz z lampą w trybie zdalnym (tryb TTL) trzymaną obok aparatu i skierowaną w sufit, odnoszę wrażenie że często zdjęcie w trybie zdalnym jest trochę ciemniejsze (niedoświetlone). Czym to może być spowodowane ?
zacznij używac w takich sytuacjach trybu M :] pzdr
W broszurze dołączonej do lampy SB-900 jest napisane takie coś:
Im większy jest kąt nachylenia główki lampy, tym większy jest obszar błysku, a obiekt jest oświetlany bardziej równomiernie. Powoduje to jednak zmniejszenie jasności zdjęcia
Jak to należy rozumieć zakładając, że nie chodzi o to, że lampie brakuje mocy ? Chyba, mają na myśli tryb manualny no bo trybie TTL jasność zdjęcia chyba powinna być taka sama niezależnie od ustawienia lampy.