Zobacz pełną wersję : D700 a złe wskazanie naładowania baterii??
Musiałem dokupić do D700 ładowarkę ...
Na początek kupiłem zamiennik , wsadzam baterie ładuję , bateria naładowana , wkładam ją do aparatu i co?? 86% naładowania .... Wsadziłem jeszcze raz na ładowarkę , niby ładowało chwilę , wsadzam do aparatu 88% naładowania.
Pomyślałem sobie że skoro to zamiennik no to może być gorszy ...Kupiłem oryginalną ładowarkę Nikon MH-18 i ten sam zabieg i te same efekty - max 86% naładowania i koniec ...
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?? Może kupić kolejną MH-18a ??:) Bo już nie wiem co i jak :) A nie szykują mi się jakieś teraz duże ilość fot , dlatego nawet nie mam jak sprawdzić ile zrobię na 86% ("pełne" naładowanie) zdjęć, a pstrykać fotki po to żeby pstrykać to się mija z celem :)
A może to nie kwestia ładowarki tylko baterii?
A sprawdzałeś z inną baterią? może akurta aku które posiadasz tak ma?
A sprawdzałeś z inną baterią? może akurta aku które posiadasz tak ma?
Z inną nie sprawdzałem bo w gripie EN-EL4a , będę musiał coś wykombinować i od kogoś na chwile wsadzić i jeżeli będzie wskazywało więcej jak 86-88% na pełnym naładowaniu to już wszystko jasne :)
Do D700 powinna być w oryginalne ładowarka MH-18a , czy MH-18 może nie doładowywać?? Na moje nie :) ale mogę się mylić ....
To najprawdopodobniej jest problem z baterią. Miałem podobne objawy jak mi padała bateria w laptopie. W pewnym momencie nie można już naładować baterii i z czasem maksymalny poziom naładowania będzie coraz mniejszy.
Nie wiem, ale są dwa podobne wątki:
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=77853
http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=77142
może coś pomoże
Mam tak samo, bateria i ładowarka oryginały prosto z pudełka.
Po włożeniu do aparatu, od razu znika jedna kreska z górnego wyświetlacza,
ale bateria tak na oko działa normalnie, długo, więc się przestałem przejmować :-)
Mam tak samo, bateria i ładowarka oryginały prosto z pudełka.
Po włożeniu do aparatu, od razu znika jedna kreska z górnego wyświetlacza,
ale bateria tak na oko działa normalnie, długo, więc się przestałem przejmować :-)
A procentowo tobie jak pokazuje??
Właśnie przez takie historie mam alergię na zamienniki newralgicznych części, takich jak zasilanie. Nieoryginalny to mogę sobie filtr założyć, ewentualnie szkło Sigmy, ale nie ryzykowałbym nieoryginalnych ładowarek / akumulatorów...
ja tez ma czeste problemy z bateria , glownie wtedy kiedy uzywam gripa , zmiennosc naladowania baterii i sposob jej przelaczania to z kamery to gripa nie jest taka latwa.
uzywam D700 od roku i juz jeden zaminnik baterii mi padl. poniewaz uzywam tez zamiennika gripa nie orginalnego to musze tutaj ostrzec przed pochopnym montowaniem takich konstrukcji
na statywie, otoz waga aparatu i obiektywu (14-24) wylamala element mocujacy w gripie i calosc spadla mi na noge.
bez gripa wszystko dziala ok.
... otoz waga aparatu i obiektywu (14-24) wylamala element mocujacy w gripie i calosc spadla mi na noge. ...
ciesz sie ze na noge :)