PDA

Zobacz pełną wersję : D90 a współpraca z lampą błyskową

js70
20-11-2009, 22:55
Miałem okazję "pobawić" się dzisiaj trochę D-dziewiędziesiątką szwagra i jedna sprawa mnie trochę dziwi. W żaden sposób nie można odpalić lampy błyskowej (zarówno SB-400 jak i SB-600) w trybie P i A. Nie miałem instrukcji pod ręką wiec nie miałem jak tego sprawdzić, ale zarówno w D40 jak i D70 bez problemu działa lampa w TTL-u na każdym z ustawień.
Czy coś nie tak z aparatem, czy może w D90 tak już jest.

A tak na marginesie to poza tym bardzo pozytywne wrażenia co do tego modelu, no może niezbyt dobra jakość fotek powyżej ISO 800 (już przy ISO 800 mam wrażenie jakby D70 dawało mniejsze ziarno) - Co prawda zdjęcia do porównania były robione tylko z lampą i obiektywem 18-105, ale teoretycznie z uwagi na lepszą matrycę powinno być odwrotnie.

wrocek
20-11-2009, 23:01
...już przy ISO 800 mam wrażenie jakby D70 dawało mniejsze ziarno...
Niemożliwe... Musiałeś chyba mocno niedoświetlić na D90.

Antonioo
20-11-2009, 23:08
Miałem okazję "pobawić" się dzisiaj trochę D-dziewiędziesiątką szwagra i jedna sprawa mnie trochę dziwi. W żaden sposób nie można odpalić lampy błyskowej (zarówno SB-400 jak i SB-600) w trybie P i A. Nie miałem instrukcji pod ręką wiec nie miałem jak tego sprawdzić, ale zarówno w D40 jak i D70 bez problemu działa lampa w TTL-u na każdym z ustawień.
Czy coś nie tak z aparatem, czy może w D90 tak już jest.

A tak na marginesie to poza tym bardzo pozytywne wrażenia co do tego modelu, no może niezbyt dobra jakość fotek powyżej ISO 800 (już przy ISO 800 mam wrażenie jakby D70 dawało mniejsze ziarno) - Co prawda zdjęcia do porównania były robione tylko z lampą i obiektywem 18-105, ale teoretycznie z uwagi na lepszą matrycę powinno być odwrotnie.

niestety od początku do końca sama nieprawda.....

js70
21-11-2009, 01:17
niestety od początku do końca sama nieprawda.....

A dokładniej? Głównie chodzi mi o tą współpracę z lampą (moim zdaniem powinien też wyzwalać lampę na P i A, moze coś jest namieszane w ustawieniach). Aparat miałem krótko i bez instrukcji. Co do ISO to subiektywne odczucie i warunki były mocno niesprzyjające. Swoją drogą aparat może nie być do końca sprawny. Szwagier twierdzi że uderzył o coś aparatem i miał już z nim problem, przez pewien czas body nie rozpoznawało obiektywu, ale po zdjęciu i założeniu z powrotem wróciło do normy.

Piotr_
21-11-2009, 08:47
D90 wyzwala lampy zarówno w A jak i w P. Albo coś zostało namieszane w ustawieniach chociaż nie mam pojęcia co by to mogło być (może pomoże reset?) albo coś rzeczywiście walnęło w puszce.

slawson38
21-11-2009, 16:54
U mnie śmiga elegancko z D90 i z D70s w każdym trybie. Może styki w 90-ce.

js70
22-11-2009, 00:01
U mnie śmiga elegancko z D90 i z D70s w każdym trybie. Może styki w 90-ce.

Styki to raczej nie są, bo w pozostałych trybach wyzwala lampę. Prawdopodobnie jak radzono wyżej coś namieszane w ustawieniach lub uszkodzenie body. W wolnej chwili będę musiał siąść ze szwagrem (w końcu to jego aparat) i wg instrukcji posprawdzać ustawienia i ewentualny reset. Jak to nie pomoże to zostaje niestety serwis - aparat kupiony w UK więc pewnie lepiej tam wysłać niż na Postępu.

Xano
22-11-2009, 04:17
już przy ISO 800 mam wrażenie jakby D70 dawało mniejsze ziarnoUstaw w D90 wielkość klatki na 6 Mpix i wtedy porównaj.

koral181
27-11-2009, 13:29
U mnie też lampa bez problemu działa we wszystkich trybach wiec albo ustawienia albo serwis. Kiedyś miałem sytuacje ze nie działał w niej zoom ale po przewertowaniu instrukcji okazało się ze wystarczy jak zdejme dyfuzor ;) Wiec może u szfagra to tez jakaś drobnostka

totek
03-12-2009, 19:11
kłopoty wyssane z palca lub braku lektury instrukcji. amen