PDA

Zobacz pełną wersję : SDW-45M + Nikon F-90x + klisza iso 400 _jak to zgrać?

perfidniak
20-11-2009, 21:15
Mam taki mały problem i być może ktoś będzie potrafił mi pomóc. Zajmuje się fotografią bardzo amatorsko i używam wymienionej w tytule lustrzanki analogowej f-90x. Zakupiłem ostatnio powyższe lampy i nie wiem jak to zgrać (jak dobierać przysłone, czas itd.). Dodam, że jeszcze nigdy nie stosowałem z tym aparatem żadnej lampy błyskowej. Powyższe łączą się z aparatem kabelkiem. Wiem, że późno się obudziłem ale rada mi bardzo pilnie potrzebna.

JacekCz
20-11-2009, 22:53
Lampa ma liczbę przewodnią 26 (zgaduję, że dla ISO 100 bo nie jest napisane), więc dla 200 ma 26x1,41 a dla 400 ma 2x26=52

Przy odleglosci od lampy do delikwenta np. 5m bierzesz LP, dzielisz przez metry i wychodzi przysłona
52/5m->11 (około).
Jest to przybliżone, może być ciemniej, jasniej, różnie.

ALE
a) chyba nikt rozsądny nie świeci lampą studyjną na wprost, więc te rachunki są mało przydatne
b) zostają próby i/lub światłomierz do błysku. Można próbować, znależć gdzieś (nie mam pojęcia gdzie) np. srebrna parasolka minus dwie działki (liczba z sufitu wzięta)
c) czas do lampy ustawiasz jakikolwiek dozwolony (np poniżej 1/200). Nie wpływa na siłe błysku ale na mieszanie ze światłem zastanym to tak.
d) więcej lamp: oj joj joj, nie podejmuję się szybko wyjaśnić
e) na portrety chyba zbyt czuły film masz.

najbardziej by cię leczył światłomierz do błysku (kilka stówek chyba), lub poćwicz jakąś cyfrą np. na histogram

Disclaimer: jesli nic z tego nie rozumiesz, to weź niemal dowolną starszą książkę, bo nie ma sensu dłużej pisać wprowadzenia.

perfidniak
20-11-2009, 23:00
Cyfry właśnie nie mam skąd wziąść. Co to jest LP? Każda lampa ma swoją parasolkę.I o co chodzi z działkami?

perfidniak
20-11-2009, 23:44
Przepraszam,ale kiepsko kontaktuje dzisiaj. Po przemyśleniu cofam moje pytania.... Już wiem o co chodzi.

perfidniak
21-11-2009, 00:31
I dziękuje za pomoc oczywiście.