PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana T 17-50 na N 17-55 - proszę o rady i sample

mini21
20-11-2009, 18:12
Witam.
Wiem, że podobny temat już kiedyś był, ale nie mogę go odnaleźć.

Myślę o wymianie Tamrona 17-50 na Nikkora 17-55, jednak chodzą różne opinie nad słusznością takiej wymiany, dlatego chciałbym was prosić o jakieś sample z tych dwóch szkieł.

Zdaję sobie sprawę, że mało kto ma te dwa szkła naraz, ale może komuś udało się zrobić taki teścik porównawczy.

Czytałem już trochę opinii i mimo przewagi w budowie Nikkora, to jednak znalazło się kilka opinii, że nie warto dopłacać 3-4 tyś.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

wilk325
20-11-2009, 18:23
Witam.
Wiem, że podobny temat już kiedyś był, ale nie mogę go odnaleźć.

Myślę o wymianie Tamrona 17-50 na Nikkora 17-55, jednak chodzą różne opinie nad słusznością takiej wymiany, dlatego chciałbym was prosić o jakieś sample z tych dwóch szkieł.

Zdaję sobie sprawę, że mało kto ma te dwa szkła naraz, ale może komuś udało się zrobić taki teścik porównawczy.

Czytałem już trochę opinii i mimo przewagi w budowie Nikkora, to jednak znalazło się kilka opinii, że nie warto dopłacać 3-4 tyś.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc!

Nie zrobię Ci testu bo nie mam ani jednego, ani drugiego.
Owszem, możesz trafić rewelacyjnego Tamrona ( nie wiem jakiego masz ), ale w większości przypadków są one dobre. Z N17-55 jest odwrotnie, generalnie są bardzo dobre, chociaż można trafić też na gorszą sztukę. Miałem kiedyś S18-50/2.8 HSM i byłem zadowolony - do czasu jak nie podpiąłem w FJ N17-55/2.8 i niestety już został.
Najlepiej weź puszkę, idź do jakiegoś sklepu gdzie mają N, zrób sobie zdjęcia Twoim T i te same zdjęcia N - porównaj i sobie sam odpowiedz.

mini21
20-11-2009, 18:33
Myślałem o tym, ale takie testy w sklepie mnie nie przekonują.
Wolałbym raczej coś "z prawdziwego zdarzeni

mancini
20-11-2009, 18:36
Najlepiej weź puszkę, idź do jakiegoś sklepu gdzie mają N, zrób sobie zdjęcia Twoim T i te same zdjęcia N - porównaj i sobie sam odpowiedz.

I wez kase, bo juz nie odepniesz ;)

A tak na powaznie zalezy ile uzywasz tego zakresu. Mialem tamrona i nikona i jednego i drugiego sprzedalem. Jak duzo uzywasz tego zakresu to warto kupic nikona, jak sporadycznie to nie.

pinio
20-11-2009, 18:37
Przecież w Warszawie z pewnością jest niejeden forumowicz chętny do pomocy - chyba, że boją się Twojego niezdecydowania ;) :)

wilk325
20-11-2009, 18:38
Myślałem o tym, ale takie testy w sklepie mnie nie przekonują.
Wolałbym raczej coś "z prawdziwego zdarzeni

To lepiej się wybierz na jakiś plener albo warsztaty. Poza tym nie wierzę, abyś nie znalazł wśród FREELANCERów ludzi, którzy mają N17-55/2.8 i nie mógł sam sobie zrobić testów, które Ciebie interesują - światło, motyw, przesłona, odległość i jeszcze parę szczegółów.

mini21
20-11-2009, 18:40
No właśnie wśród Freelancerów znalazłem chyba tylko 1 osobę z tym szkłem, ale może po prostu się nie przyznają ;)

Do niedawna Tamron był moim podstawowym szkłem.
Teraz na stałe mam zapiętego Falcona 85 1.4.

Anion
20-11-2009, 23:08
tak się składa, że mam obydwa szkła - N kupiony tydzień temu a T jeszcze nie sprzedany. Jutro mogę Ci coś podesłać tyle że z ręki bo aktualnie nie posiadam statywu chociaż spróbuję znaleść kawałek jakiejś ściany i oprzeć tak aby kadry były w miarę takie same. Po kupnie zrobiłem dosłownie kilka fotek bo na więcej nie miałem czasu.

emet_b
20-11-2009, 23:34
ja bym wymienił.
Sam mam S18-50/2.8 macro i mam do czynienia ze zdjęciami robionymi 17-55 ( ze szkłem też się widuję ;) ). Wymieniłbym z przyjemnością, bo choć ostrością na f/2.8 sigma nie odbiega to zdecydowanie odbiega prędkością afa. Dodatkowy atut, który do mnie przemawia to 9 listków przesłony- sympatycznie wyglądają nadal okrąglutkie bliki na f/6.3.
To są argumenty dla, których bym wymienił i gdybym miał kasę to bym to zrobił.

havk
20-11-2009, 23:44
http://pl.pixel-peeper.com/lenses/nikon/ ?

mini21
21-11-2009, 00:39
tak się składa, że mam obydwa szkła - N kupiony tydzień temu a T jeszcze nie sprzedany. Jutro mogę Ci coś podesłać tyle że z ręki bo aktualnie nie posiadam statywu chociaż spróbuję znaleść kawałek jakiejś ściany i oprzeć tak aby kadry były w miarę takie same. Po kupnie zrobiłem dosłownie kilka fotek bo na więcej nie miałem czasu.

Byłbym ci niezmiernie wdzięczny!!

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/nikon/ ?
Tylko z tego co widzę, są to sample z tych szkieł, a mi by chodziło raczej o dwa podobne/identyczne kadry.

havk
21-11-2009, 04:30
osobiscie nie doplacil bym tyle, nawet zauwazalna roznic w jakosci na korzysc nikkora..