Zobacz pełną wersję : Co lepiej interpoluje ? S5 czy PS ?
Posiadam S5 pro i do tej pory robiłem na 6mpxów. Dzisiaj w ramach eksperymentu otworzyłem RAWa jako 12 mpxów. I jakiejś strasznej utraty jakości nie widzę. Stąd pytanie - czy jeśli interpolować pliki z tej puszki to robić to na etapie robienia zdjęcia czy lepiej w PSie na etapie ACR->PS ? Która interpolacja da mniejsze straty jakości?
Raw z tej matrycy ma 6MP. Prosto z puszki możesz uzyskać 12 MP jeśli zapisujesz od razu jako jpg. Ale jest to interpolacja wewnątrz puszki.
Doprecyzuję może. Chodzi mi o to czy jpg 12mpx będzie lepszy z puszki czy po interpolacji 6mpxelowego RAWa w PSie
Doprecyzuję może. Chodzi mi o to czy jpg 12mpx będzie lepszy z puszki czy po interpolacji 6mpxelowego RAWa w PSie
Przez 2 lata miałem s3pro. Robiłem w raw, wywołanie w ACR i późniejsze dopiero powiększanie (jeśli była oczywiście potrzeba). Jeśli chciałem od razu prosto z puszki jpga to ustawiony go miałem na 12MP i byłem zadowolony.
Ja chyba czegoś nie rozumiem. Ten aparat ma matrycę składającą się z 2x6mln czytników. Jak więc powstaje obraz wielkości 6mln?
ma 6 mln małych pikseli (na światła obrazu) i 6 mln dużych (na cienie). Mały piksel leży obok dużego, sklejane przy wywołaniu RAW (dlatego finalnie tez jest 6 mln). Stąd duża rozpiętośc tonalna tych body.
Ale ale.... Plik 6 MPx z tego0 body jest też interpolowany!!! Te 6 mln pikseli jest poukładanych ukośnie, a zapis obrazu to piksele poziome i pionowe jedne nad drugimi i jedne obok drugich! Bez przesunięć po skosie.
Sądzę, że z tego właśnie powodu korzystniej jest dać interpolację w body czy wywołując plik softem Fuji.
Ja chyba czegoś nie rozumiem. Ten aparat ma matrycę składającą się z 2x6mln czytników. Jak więc powstaje obraz wielkości 6mln?
w skrócie - jedno 6MP odpowiada za zbieranie większej części informacji - drugie 6MP (mniejsze czujniki) odpowiadają za rejestrację jasnych partii obrazu - lecz w tych samych punktach co większe czujniki (te pierwsze)
to się sumuje i daje 6MP obrazu o bardzo dobrej dynamice
To, jak skonstruowana jest matryca, to wiem (używam fuji już od s2), jednak RAF przecież jest z założenia zapisany jako 12mln. Przecież ustawienia L/M/S dotyczą wyłącznie jgp. Raw może mieć 12,8-25,1MB w zależności od użytego trybu dynamiki. Do zapisu mniejszego pliku aparat używa informacji pochodzących wyłącznie z sensorów podstawowych. Tak więc wywoływanie rawa do 6mln jest pomniejszaniem wyjściowego rozmiaru. Skąd miała by się więc brać wyższa jakość obrazu 6mln?
..Tak więc wywoływanie rawa do 6mln jest pomniejszaniem wyjściowego rozmiaru. .o dziwo nie. Te 12 MPX to zapis 2x6 MPX pikseli małych i dużych. Mały i duży piksel to po "zrobieniu z niego Tiffa czy z JPGa ten sam jeden piksel. Pozostawili go jako podwójny dla większych możliwości wywoływania RAWa, wyciągania świateł i cieni, wywoływania z taką dynamiką, jaką chce autor.
Obojętnie ile MPX by się nie chciało wyciągnąc z matrycy fuji, to i tak będzie to interpolacja pikseli leżących po skosie na piksele leżące obok siebie. Może to gmatwa sprawę i powoduje dodatkowe trudności w zrozumieniu tematu. Bo to nie ma związku z dwoma kompletami pikseli. To dwie odrębne sprawy związane z pikselami matrycy Fuji.
Jest dokładnie tak, jak pisze Jacek. Aparat robi jakby dwie ekspozycje - jedną małymi, drugą dużymi pikselami, a potem składa to sobie w "hadeera" i dointerpolowywuje co drugi brakujący piksel. Oczywiście nie ma sensu robić w 6MP, bo aby uzyskać 6MP aparat musi najpierw wyinterpolować sobie 12MP, a potem przeinterpolować to do 6MP.
aby uzyskać 6MP aparat musi najpierw wyinterpolować sobie 12MP, a potem przeinterpolować to do 6MP.
Czyli, pomijając techniczną stronę procesu, miałem rację.
a ja na początku jak kupiłem s5pro to robiłem takie próby: ta sama scena robiona raz 6Mp a potem 12Mp a następnie w Psie interpolowałem 6 do 12 porównójąc takie dwa pliki 12Mp nie widać żadnej różnicy nie pojawiają się żadne szczegóły (ani nie znikają). są prawie identyczne. Jak komuś zależy na miejscu na karcie to śmiało można wali 6MP.
JAH_MALL
21-11-2009, 16:06
Gdzies czytajac o s5 (przed jego kupnem) dowiedzialem sie ze da sie z jego matrycy wyciagnac makcymalnie 8 MP. Nie wiem jak to mam rozumiec. Czy ktos to moze wyjasnic? Jacek moze ;-) ?
Matryca fufu ma piksele ustawione ukośnie - jeśli nałożymy je na 12MP zdjęcie, to utworzą one szachownicę, w której brakuje co drugiego piksela. Jednak pionowe i poziome rzędy pikseli - mimo owych luk - mają 1,41x większą gęstość, niż konwencjonalna matryca 6MP i dzięki temu prostemu zabiegowi uzyskuje się nieco wyższą rozdzielczość - w pomiarach jej skuteczna rozdzielczość to właśnie gdzieś koło 8MP.
Jak komuś zależy na miejscu na karcie to śmiało można wali 6MP.
Tyle, że raw jest jeden, więc oszczędzamy tylko na jpg.
Tyle, że raw jest jeden, więc oszczędzamy tylko na jpg.
...i w pewnych okolicznościach przyrody może się okazać, że mimo wszystko z tych 12MP wyciśniemy więcej detalu.
Czyli jeśli robi sie RAFy to w ACR warto jednak zmienić rozmiar na 12mpxów?
Przyznam że po prostu głupieję przy tym wszystkim a wynika to zapewne z niedostatecznej wiedzy.
I jeszcze coś. Infran View pokazuje że RAF ma rozmiar 1.3mpx. Jak to rozumieć ?
Jak robisz duże powiększenia, to może i warto.
I jeszcze coś. Infran View pokazuje że RAF ma rozmiar 1.3mpx. Jak to rozumieć ?
To nie jest właściwy obraz tylko "miniaturka" używana do szybkiego podglądu (wczytanie całego pliku RAF i jego interpretacja trwała by dość długo).
W s3 właśnie ten obraz możemy zobaczyć sobie na LCD aparatu po wykonaniu zdjęcia (w s5 jest pewnie podobnie).
EDIT:
LightRoom wywołuje RAFy z S3pro domyślnie w rozdzielczości 12MP (2848x4256) i wyglądają identycznie jak 12MP JPG z puszki.
arturherda
24-11-2009, 21:19
a ja na początku jak kupiłem s5pro to robiłem takie próby: ta sama scena robiona raz 6Mp a potem 12Mp a następnie w Psie interpolowałem 6 do 12 porównójąc takie dwa pliki 12Mp nie widać żadnej różnicy nie pojawiają się żadne szczegóły (ani nie znikają). są prawie identyczne. Jak komuś zależy na miejscu na karcie to śmiało można wali 6MP.
robiłem podobnie jak Ty, powiększałem, pomniejszałem, przyglądałem się - różnicy za chorobę nie mogłem doszukać się,
pozdrawiam
Jak komuś zależy na miejscu na karcie to śmiało można wali 6MP.
Mnie w sumie bardziej chodzi o to czy te 6mpx mozna smialo interpolowac do 12 w PSie. Ale chyba musze po prostu potestowac samemu
Jesli masz coś 6 MPx interpolować w PS to zupełnie obojetne jakie body to wypluło. Dostyrzegalna zmiana może być tylko wtedy, gdy interpolacji dokonało body. Ze względu na ukośne ułożenie pikseli moim zdaniem lepiej by było zrobione to przez body albo soft Fuji. W pewnych motywach poprawa może być widoczna, w innych nie będzie.
No dobrze. Ktos napisal ze LR otwiera fujikowe RAfy jako 12 mpx. Przeciez LR jest oparty na ACR a ten z kolei (przynajmniej w mojej wersji 4 cos tam) otwiera owe RAFy jako 6mpx (stad moje pytanie o interpolacje przy przejsciu z ACR do PSa). To jak to w koncu dziala?
marszull
25-11-2009, 20:19
acr, jak i LR powinien zapisywac (nie otwierac) jako 12mpx jako wartosc podstawowa (w acr z gwiazdka)
oczywiscie mozna tez zapisac jako 6 ale tez i wiecej niz 12
U mnie ta wartość podstawowa/domyślna to 6mpx. Stąd dziwi mnie że LR tą wartość traktuje jako 12mpx. A może coś mam namieszane w ACR ? Ale wątpię
Jesli masz coś 6 MPx interpolować w PS to zupełnie obojetne jakie body to wypluło. Dostyrzegalna zmiana może być tylko wtedy, gdy interpolacji dokonało body. Ze względu na ukośne ułożenie pikseli moim zdaniem lepiej by było zrobione to przez body albo soft Fuji. W pewnych motywach poprawa może być widoczna, w innych nie będzie.
Sam nie robiłem, ale widziałem test porównujący Hyper Utility z LR - zdecydowana przewaga HU, zdjęcie było ostrzejsze i trochę wyraźniejsze w szczegółach.
Niestety sam HU jest beznadziejnie powolny i ma koszmarny interfejs.
marszull
26-11-2009, 00:42
a masz wlaczona maxymalna dynamike? bo moze tu lezy problem
No dobrze. Ktos napisal ze LR otwiera fujikowe RAfy jako 12 mpx. Przeciez LR jest oparty na ACR a ten z kolei (przynajmniej w mojej wersji 4 cos tam) otwiera owe RAFy jako 6mpx (stad moje pytanie o interpolacje przy przejsciu z ACR do PSa). To jak to w koncu dziala?
Ja wyraźnie pisałem o sofcie Fuji. Ani LR ani PS nie jest softem Fuji.
To jak plik będzie domyślnie otwarty można sobie zmienić ustawienia w programie. To też nie ma nic do rzeczy.
a masz wlaczona maxymalna dynamike? bo moze tu lezy problemto nie ma nic do rzeczy, bo chodzi o ukośne połozenie pikseli, a nie o dynamikę.
jeśli obrazki są za duże, przepraszam. Chciałem dobrze :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zajenta.republika.pl/zestaw_oko.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.zajenta.republika.pl/zestaw_kapelusz.jpg)
jeśli są jakiś pytania co do opisu, pytać.
- konwersja w ACR i HU standardowa
- przeskalowywanie dwusześcienna (do gładzenia)
- zestaw wycinków na samym dole jako przykład dla czego lobie bardziej HU: Mniejsze ziarno drobniejszy szczegół.
Albert44
26-11-2009, 14:21
Podziękowania dla kol. Mikołaja. :) Od początku mojej przygody z S5 postawiłem na HU i dobrze zrobiłem ;)
grissley
03-07-2010, 23:58
Matryca fufu ma piksele ustawione ukośnie - jeśli nałożymy je na 12MP zdjęcie, to utworzą one szachownicę, w której brakuje co drugiego piksela. Jednak pionowe i poziome rzędy pikseli - mimo owych luk - mają 1,41x większą gęstość, niż konwencjonalna matryca 6MP i dzięki temu prostemu zabiegowi uzyskuje się nieco wyższą rozdzielczość - w pomiarach jej skuteczna rozdzielczość to właśnie gdzieś koło 8MP.
A nie można sobie "gdzieś czegoś jakoś" ustawić, żeby mieć (bez kilkukrotnego przeinterpolowywania) właśnie 8MPx, a nie tylko 6 albo 12?
Pardon, jeżeli pytanie jest głupie ;)