PDA

Zobacz pełną wersję : D700 nie widzi karty

faam
20-11-2009, 15:35
Mały problem ...

Wszystko było dobrze, ale ...
Po wyjęciu karty CF z aparatu i włożeniu jej na właściwe miejsce, okazało się że D700 jej już nie widzi. Wyjąłem, włożyłem inną, a potem jeszcze jedną - to samo.
Jak karty nie ma, to na wyświetlaczu mam klasyczne E, ale po włożeniu na tym miejscu pole jest puste.
Kartę sformatowałem, reset zrobiłem i nic...
Zadzwoniłem na ul. Postępu, szybko sie połączyłem i dowiedziałem się w zasadzie tego, co już wiedziałem. Ponowny reset na wszelki wypadek i wychodzi na to, że puszkę muszą w serwisie zobaczyć.

Czy ma ktoś inny, ciekawszy pomysł?

Piotr_
20-11-2009, 15:43
Sprawdź czy nie zgiąłeś/urwałeś któregoś ze styków w gnieździe karty.

faam
21-11-2009, 10:20
Wielkie dzięki.
Zanim napisałem tego posta, to patrzyłem z grubsza na te styki w gnieździe. Z grubsza, niestety ...
I to było to. Jeden styk był zgięty, tak mniej więcej środkowy od strony obiektywu ... Lupa i więcej światła zrobiły swoje. Udało się i go wyprostować. Zatem, Piotrze_, podziękowania z Katowic.

petrus33
21-11-2009, 12:32
Mały problem ...

Wszystko było dobrze, ale ...
Po wyjęciu karty CF z aparatu i włożeniu jej na właściwe miejsce, okazało się że D700 jej już nie widzi. Wyjąłem, włożyłem inną, a potem jeszcze jedną - to samo.
Jak karty nie ma, to na wyświetlaczu mam klasyczne E, ale po włożeniu na tym miejscu pole jest puste.
Kartę sformatowałem, reset zrobiłem i nic...
Zadzwoniłem na ul. Postępu, szybko sie połączyłem i dowiedziałem się w zasadzie tego, co już wiedziałem. Ponowny reset na wszelki wypadek i wychodzi na to, że puszkę muszą w serwisie zobaczyć.

Czy ma ktoś inny, ciekawszy pomysł?

Jaka marka karty i jaka pojemność ??
Jest to ważne dla większości aparatów.
D700 jest testowany jedynie do 8GB i niektóre karty mogą nie współpracować. SanDisc zazwyczaj powinien.

marbed
21-11-2009, 12:51
Co ma marka i wielkość karty do zagiętego pina ? ? ?