PDA

Zobacz pełną wersję : zakup d90 - co sprawdzić...

draculaxxl
20-11-2009, 15:21
Witam, czy są jakieś standardowe rzeczy które można sprawdzić szybko przy zakupie body d90? Czy można wykryć od "ręki" jakies błędy?
Dzięki za pomoc.
JK

mister
20-11-2009, 19:24
Witam, czy są jakieś standardowe rzeczy które można sprawdzić szybko przy zakupie body d90? Czy można wykryć od "ręki" jakies błędy?
Dzięki za pomoc.
JK

Oczywiście, że można sprawdzić - najlepiej po prostu iść do sprawdzonego sklepu (ja tak zawsze robię), sprawdzić aparat pod kątem mechaniki i iść do domu - każdy szanujący się sklep wymieni sprzęt jeśli będzie coś nie tak (oczywiście do kilku dni), a później i tak będzie od nich można wymagać naprawy lub wymiany (niezgodność towaru z umową).

blackside
20-11-2009, 19:53
Szczeże powiem że cięko jest znaleźć sklep , który pozwoli popstrykać naście zdjęć.
Pytałem i generalnie było to dosłownie "Tak, dwa ,trzy zdjęcia na sprawdzenie... "

Duder
20-11-2009, 20:01
No bo boją się ,że spędzisz u nich godziny zawracając im d...Pewnie trafiają się tacy "testerzy" co sprawdzają wszystko 15 razy i pod lupą.Ale jak napisał mister nie powinno być problemu ,kiedy wrócisz za dzień ,dwa z jakimś "znaleziskiem".W porządnym sklepie oczywiście.

Antonioo
20-11-2009, 20:37
przyjedź do Krakowa do mnie do sklepu....będziesz mógł tyle sprawdzać ile tylko chcesz:D:D

blackside
20-11-2009, 21:15
A dokładnie?

dzej
20-11-2009, 22:14
W mmarkcie mozesz walic seria po regalach i nikt ci nie nie powie:] Ale oni zeby cos sprzedac pewnie by nawet pozwolili pranie w pralce zrobic na probe:D

yellky
21-11-2009, 02:30

ja pstryknąłem kilka zdjęć (głównie z założonym deklem) i sprawdziłem czy nie ma bad pixeli - miałem ze sobą laptoka ;)
i przy okazji zerknąłem czy `shutter count` ruszył od zera :D

aha, kupowałem w fotozakupy.pl - miła pani pozwoliła pobawić się zanim zapłaciłem..

pozdr,
gl

mister
21-11-2009, 08:37
Szczeże powiem że cięko jest znaleźć sklep , który pozwoli popstrykać naście zdjęć.
Pytałem i generalnie było to dosłownie "Tak, dwa ,trzy zdjęcia na sprawdzenie... "

Są takie sklepy, sam z takiego korzystam (nie podam nazwy bo to reklama, powiem tylko, że w Chorzowie) - kupowałem u nich wiele rzeczy (body, obiektywy, lampę) i jestem zachwycony - sprzedawca sam wyjmuje sprzęt, daje do ręki i można testować praktycznie bez limitu czasu - kumpel kupował u nich Sigmę i gościu z anielską cierpliwością podawał mu kolejne egzemplarze aż trafił się w miarę dobry, mają dobre podejście do klienta, wiedzą co robią (o czym dużo sprzedawców zapomina), taki klient, który został tak obsłuzony z pewnością wróci do tego sklepu (ja jestem jednym z przykładów).
Z wymianą sprzętu też nie ma problemu (wymienili mi Pentaxa k100d po tygodniu jak strzeliła lampa)

Duder
21-11-2009, 13:27
I co z tego,że reklama.jeśli nie jesteś jakoś z tym sklepem związany to wszystko OK.Jak coś jest dobre to trzeba chwalić i podsuwać innym.

mister
21-11-2009, 14:10
I co z tego,że reklama.jeśli nie jesteś jakoś z tym sklepem związany to wszystko OK.Jak coś jest dobre to trzeba chwalić i podsuwać innym.

W takim razie podaję: fotoceny.pl (http://www.fotoceny.pl)

blackside
21-11-2009, 15:39
W markecie to mogę pstrykać ale ekspozycyjnym a takiego to mógłbym kupić za 10% ceny co najwyżej :P

rushers
21-11-2009, 15:57
Potwierdzam słowa MISTER-a, wzorowy sklep ,ceny atrakcyjne, duzy wybór towaru, mila obsługa i sie znają na rzeczy , sam kupiłem tam swoją puszke, podpieli obiektyw dla sprawdzenia , wrociłem tam po torbę a i po obiektyw tam wrócę ;)

e-mil11
21-11-2009, 22:38

Kolega pewnie jeszcze dogaduje się w sprawie rabatu za reklamę, jak dostanie do zareklamuje :) Sorka za OT.

Duder
22-11-2009, 00:32
I bardzo dobrze,a komu to przeszkadza?

P.S.oczywiście żartuję....a może nie?

Annihitek
22-11-2009, 08:26
Na pewno w sklepie Poto-Plus, w Krakowie, na Studenckiej (www.sklepfotograficzny.pl) można sobie trochę napstrykać na miejscu, bo sam sprawdzałem ze znajomymi. Nawet kartę dają (mieliśmy swoją). Dlatego polecam.

blackside
22-11-2009, 14:05
Jaką kartę?
Sklep ciekawy tylko ceny ma wyższe niż konkurencja dostępna w krakowie.

Weelkoo_FPC
22-11-2009, 14:23
sprawdź też celność AF - ja mam drugi egzemplarz i drugi pod tym względem walnięty. Żeby nie było różowo pierwszy był zakupiony właśnie w fotoceny (zakup osobisty), po czterech dniach przyjechałem ze sprzętem bo AF nie trafiał (zakupiony u nich korpus i obiektyw), Pan zza lady sprawdził - stwierdził, że problem jest ale nie ma możliwości wymiany korpusu ani obiektywu, pozostaje jedynie serwis.

Pawełfoto
22-11-2009, 14:56
Jeśli zakup w Warszawie to polecam Fotorimex, przed transakcja mogłem D90 sprawdzać do woli, AF, prace z lampą, nawet przepinałem obiektywy. Polecam.

mister
22-11-2009, 15:54
sprawdź też celność AF - ja mam drugi egzemplarz i drugi pod tym względem walnięty.

Myślę, że masz wyjątkowego pecha, raz z aparatem, raz ze sklepem - temu drugiemu trochę się dziwię bo raczej są skłonni do wymiany (szczególnie jak stwierdzili wadę).
Mnie bez problemu wymienili Pentaxa K100, kumplowi wymienili obiektyw Sigmy, gdy okazało się, że ma delikatny FF.

Weelkoo_FPC
22-11-2009, 16:27
mister - gdyby nie fakt, że to drugi korpus z takim samym problemem to też bym się uważał za pechowca. To drugi korpus z całkiem innego sklepu z zgoła odmiennym SN (różnica kilku tysięcy egzemplarzy), więcej więc IMO w tym tragicznej kontroli jakości aniżeli pecha... zobaczymy co będzie dalej, bo w przyszłym tygodniu sprzęt wędruje na Postępu.

Euroset
22-11-2009, 16:49
Dzięki za pomoc.
JK

Bracie - jedź do Chorzowa! Masz blisko, a w fotoceny.pl spokojnie Ci wszystko pokażą, rozpakują dopasują.
Kupowałem u nich D90 i z czystym sumieniem mogę polecić ten sklep. Miła, cierpliwa i fachowa obsługa, a do tego z dobrymi cenami.

:-)

mister
22-11-2009, 21:02
zobaczymy co będzie dalej, bo w przyszłym tygodniu sprzęt wędruje na Postępu.

No to serdecznie współczuję - ciekawe ile czasu im to zajmie, czy w ogóle stwierdzą usterkę i czy przy okazji czegoś innego nie zepsują:mrgreen:
A jakie właściwie masz objawy - przyznam szczerze, że nie słyszałem o jakichś wielkich problemach D90 z AF ?

Weelkoo_FPC
22-11-2009, 22:32
mister - zapraszam więc do lektury:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120041

w skrócie, dwa korpusy, kilka sztuk obiektywów - wszędzie FF.

mister
23-11-2009, 08:59
mister - zapraszam więc do lektury:

http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120041

w skrócie, dwa korpusy, kilka sztuk obiektywów - wszędzie FF.

Masz niewątpliwie pecha - dwa korpusy z różnych serii + dwa obiektywy z różnych serii + inne obiektywy i shit.
To co pokazywałeś na zdjęciach trochę mnie przeraża tym bardziej, że miałem do czynienia z wieloma D90 i w żadnym nie było takich problemów.
Osobiście wydaje mi się, że jest to problem z detekcją fazy AF boi widać, że kontrastowy AF działa dobrze.
Moim zdaniem pozostaje Ci walka z serwisem - najlepiej jechać do nich osobiście z przykładowymi zdjęciami, po naprawie zrobić przy nich testy i jak coś nie tak to znów do naprawy - może im się wreszcie uda.
Życzę pozytywnego rozwiązania problemu.

alarec
23-11-2009, 16:16
Mnie też to przeraziło. Ostatnio kupiłem D90 więc sprawdziłem go od razu pod względem BF/FF z N50/1.8D i jest całkiem fajnie jak na razie.

draculaxxl
23-11-2009, 16:59
a to może do Chorzowa pojade do fotoceny, w koncu mam nie daleko;-)