PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Miejsca ukochane

Calme
19-11-2009, 23:06
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img24.imageshack.us/img24/5585/miejscaukochane.jpg)

harb
19-11-2009, 23:16
bardzo ładne dopracowane kolejne Twoje b.dobre zdjecie w tym temacie :-D

ostrytux
19-11-2009, 23:18
bardzo ładne dopracowane kolejne Twoje b.dobre zdjecie w tym temacie :-D
Wyczerpałeś cały tekst, który chciałem napisać :mrgreen:

rooner
19-11-2009, 23:31
Ładny tytuł, zdjęcie jeszcze ładniejsze...
pozdrawiam

Calme
20-11-2009, 00:27
Wiecie co, na OPH pewien gość, którego lubię i szanuję napisał mi coś takiego:

" jeden z najgorszych kadrów jakie wystawiłeś, a właściwie to brak tu jakiegokolwiek kadrowania,
światło nie było banalne i to zaznaczyłeś podprawiając umiejętnością obróbki ale IMHO zdjęcie słabiutkie"

Im dłużej patrzę na to zdjęcie tym bardziej zaczynam się z nim zgadzać.............

tormentol
20-11-2009, 00:31
Zaraz sobie sprawdzę na oph, brakuje mi argumentu w jego opini :)

Calme
20-11-2009, 00:40
Jakiego ? :")

<| MICHAŁ |>
20-11-2009, 00:44
Wiesz co, szczerze. to on ma racje....
to nie jest jakies wybitne zdjecie... w zasadzie gdyby nie bardzo umiejetna obrobka, to to zdjecie nie mailo by szansy bytu w Twoim portfolio. Mysle ze jest ono na sile...

Calme
20-11-2009, 00:46
Mike - właśnie to sobie uświadomiłem po jego wpisie - nagle emocje opadły i ..... pomyła przy pracy. Kadru niet.

tormentol
20-11-2009, 01:39
Według mnie, jest to foto dobre. Nie jest jakieś wybitne kładące na kolana itd. Co do kadru trzeba by się zastanowić czego się pozbyć, a co dodać, mi jakoś na ten moment nic jednak do głowy nie przychodzi. Czyli nic nie przeszkadza i mz niczego nie brakuje. Pokazałeś widoczek z podziałem na plany, ładnym światłem i interesującym niebem. Trudno się do czegoś przyczepić, można spokojnie kontemplować.

Klarens
20-11-2009, 01:45
kapitalny kadr i tyle na temat!

Nikonozaur
20-11-2009, 02:52
" jeden z najgorszych kadrów jakie wystawiłeś, a właściwie to brak tu jakiegokolwiek kadrowania,
światło nie było banalne i to zaznaczyłeś podprawiając umiejętnością obróbki ale IMHO zdjęcie słabiutkie"
Facet miał rację, góry i.... góry, cienko.

borregaard
20-11-2009, 08:25
Facet miał rację, góry i.... góry, cienko.
Na dodatek te same....:mrgreen:

Seeker
20-11-2009, 12:31
Widac wolnosc...

pavel_9
20-11-2009, 12:47
będać szczerym to ja juz od dłuzszego czasu widzę, że niezależnie co nie zostanie wstawione w dział krajobraz, to z reguły jest wzajemne klepanie się po tyłkach i prawienie sobie kompementów...zdarzają się tu zdjęcia dobre...ale z tego co widzę to niektórzy wstawiają kilka zdjęć bardzo podobnych np. latania, latarnia...ups..tu też latarnia...i czekają na pochwały..a to co zaprezentował kolega Calme tutaj, czy też w wątku Konopielka...w Konopielce większość się doszukiwała jakiegos ukrytego klimatu....zdjęcie jeśli chodzi o krajobraz to jak dla mnie bieda z nędzą, a tutaj ot taki pstryk....z całym szacunkiem ale kolega Calme wrzucał lepsze zdjęcia....

Strus
20-11-2009, 14:40
Ładnie jest ale brakuje mi dołu troszkę. To pewnie przez układ drzew

Bartekkw
20-11-2009, 14:58
będać szczerym to ja juz od dłuzszego czasu widzę, że niezależnie co nie zostanie wstawione w dział krajobraz, to z reguły jest wzajemne klepanie się po tyłkach i prawienie sobie kompementów...zdarzają się tu zdjęcia dobre...ale z tego co widzę to niektórzy wstawiają kilka zdjęć bardzo podobnych np. latania, latarnia...ups..tu też latarnia...i czekają na pochwały..a to co zaprezentował kolega Calme tutaj, czy też w wątku Konopielka...w Konopielce większość się doszukiwała jakiegos ukrytego klimatu....zdjęcie jeśli chodzi o krajobraz to jak dla mnie bieda z nędzą, a tutaj ot taki pstryk....z całym szacunkiem ale kolega Calme wrzucał lepsze zdjęcia....

No coś w tym jest...dużo zależy jeszcze od tego KTO wstawia owe zdjęcie...im bardziej jest to Kolega znany i szanowany to tym bardziej klepnięcia odczuwalne są z większą intensywnością....często jednak zdjęcie to wcale nie jest takie wybitne. Myślę że to chyba temat na osobną dyskusje

A co do rzeczonego zdjęcia Kol. Calme - jest ok. Podoba się ale nie zaskakuje i nie budzi większych emocji

Shooter
20-11-2009, 15:51
Konstruktywna krytyka nigdy nikomu nie zaszkodzi... Na pewno wyciągniesz z tego wnioski Piotrze. Znasz to uczucie podniety, kiedy znajdziesz się we właściwym miejscu i robisz zdjęcie "zjawiskowe" i jesteś niemal pewien, że "to właśnie to!". Podążaj za tym króliczkiem.... :)

lechupe
20-11-2009, 16:20
mz kadr jest jak najbardziej do przyjecia, ale zdjecie nie jest atrakcyjnie podane. Przede wszystkim ciemna i bezszczegółowa podłoga, plus dosc monotonna i pozbawiona światła kolorystyka górnych partii.

co bys powiedzial np na taki approach:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img177.imageshack.us/img177/5585/miejscaukochane.jpg)

harb
20-11-2009, 16:49
a ja myślę ze niepotrzebnie sam autor zdjęcia podzielił się swymi wątpliwościami ( a przecież każdy z nas je ma w stosunku do swoich prac ) przez co zachęcił recenzentów trochę do szukania dziury w całym (oczywiscie nie jest to uwaga do osób które znalazły w tym zdjęciu jakieś niedociągnięcia )
mz. jest to bardzo dobre zdjęcie, jeżeli nie podoba się wszystkim to znaczy ze przetrwa próbę czasu :-D i nie jest to klepanie z mojej strony, sam wiesz Piotrze ze jeżeli mam odmienny gust w stosunku do pokazanej pracy to po prostu się nie wpisuję, a piszę o guście gdyż technicznie do Twoich zdjęć żadko można się przyczepić, więc praktycznie mogę tylko napisać o swoim guście

pozdrawiam serdecznie :-D

bil78
20-11-2009, 17:33
świetne bardzo lubię oglądać Słowacje w twoim wykonaniu , trzeba się kiedyś wybrać na wspólny plenerek :)

mamoń
20-11-2009, 18:36
Myślę, że aby to forum było bardziej rozwojowe, dla pokazujących foty,..ale też oglądających, którzy chcieli by się trochę poduczyć,[ takich jak ja],.. korzystnym było by uzasadnianie przy ocenie, co się oglądającemu podoba, lub nie... Wpisy typu ; Och!.. Ach!.. Piękne!.., to takie duperelne ble, ble,..ble , niczego nie wnoszące, niemerytoryczne i trochę lekceważące autora, który oczekuje rzetelnej oceny a nie poklepywania, czy nieuzasadnionej krytyki.
Wracając do tego kadru,..Było by całkiem nieżle, gdyby zaistniał bliski, pierwszy plan, wzgórza z lasem są zbyt odległe,..robi się płasko, a góry to przede wszystkim przestrzeń. Pozdrawiam.

fryzio
20-11-2009, 20:56
podoba się.