Zobacz pełną wersję : Fotografia samochodów w ruchu... rig shot
wielblad81
19-11-2009, 16:47
Witam. Jestem ciekaw czy ktoś z was budował sobie taki "szkielecik" do fotografii aut...
Mam zamiar skompletować sobie takie coś i prosiłbym o jakieś podpowiedzi co do materiałów potrzebnych... najbardziej mnie interesuje średnica tej rury... żeby było w miarę stabilnie... jako mocowanie mam dwa plany
1) Przyssawki takie do przenoszenia okien na lakier,
albo
2) magnesy neodymowe mocowane w podwozie auta.
Ps. na końcu będzie wisiał D700 z jakimś szkiełkiem... boje się tylko że z 24-70 będzie za ciężkie.
Pozdrawiam i jeśli jest ktoś kto ma doświadczenie w tym temacie to byłbym wdzięczny za porady.
Całość powinna wyglądać mniej więcej tak:
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2009/07/3086353739_01229b9f14-1.jpg
źródło (http://farm4.static.flickr.com/3080/3086353739_01229b9f14.jpg)
Oczywiście zależy mi na taniości ;) bo kombinujemy z kolegą jak tu ładnie pokazać nowy lakier ;)
latem na dolince służewieckiej (w-wa), widziałem gościa, leżącego w otwartym bagażniku jadącego tak na oko 100km/h i pstrykającego śmigającego obok jaguara............ tak chyba będzie najtaniej....................... oczywiście pod warunkiem, że misiaki tego nie widzą :-).............
Podobno ( nie wiem tego na pewno) w grudniowym Foto-Video Digital ma być artykuł na ten temat.
wielblad81
19-11-2009, 17:43
latem na dolince służewieckiej (w-wa), widziałem gościa, leżącego w otwartym bagażniku jadącego tak na oko 100km/h i pstrykającego śmigającego obok jaguara............ tak chyba będzie najtaniej....................... oczywiście pod warunkiem, że misiaki tego nie widzą :-).............
Coś takiego widziałem w Austrii jak dwa Range'e jechały i z jednego w szelkach robił zdjęcia jakiś kaskader :)
Chyba polecę po taniości 2x uchwyt do trzymania szyb podwójny firmy Topex ;) rura i dużo powertape'a :D
w sumie to trochę strach powiesić na tym kilka tysięcy złotych ale co... jadę dzisiaj do Castoramy na zakupy :D
Paprycjusz
19-11-2009, 18:17
Strachu nie ma, rig shoty robi sie przy prędkościach rzedu 5-10km/h więc nic nie przeszkadza iść z paskiem od aparatu w ręku. 24-70 może być i za cieżkie i co gorsza za wąskie, będzie wymagał dłuższej rury=jeszcze mniejsza stabilność. A co do samej rury to każda będzie za mała, trzeba po prostu wypracować kompromis między stabilnością a masą. I mocowanie do lakieru jest zdecydowanie mniej skomplikowane i na poziomie robienia po kosztach dużo tańsze.
A to co mówicie o robieniu z innego samochodu to rollingi ;]
KLIK1 (http://www.rigshots.com.au/)
KLIK2 (http://www.ob-photo.com/2008/08/Oliver-Bentley/helpful-article-everything-you-need-to-know-about-rigshots/)
KLIK3 (http://www.youtube.com/watch?v=K58XcdNehYc&feature=related)
Jest jakiś facet co ma riga zaprojektowanego przez mózgów z Boeing-a. Ponoć 12 000 $ kosztował i tam wali się foty przy 80km/h :D Jak przypomnę sobie stronkę to zapodam.
michaeel
23-11-2009, 01:45
ciekaw jestem jaki sprzęt do tego użyć, gdzie kupić rurki,przyssawki itd :)
Michał Fąfrowicz
24-11-2009, 13:48
ja kompletuje części do riga, nie jest to tania zabawa.
potrzebne: 2-4 superclamow (200-400zl), magic arm (400-500zl), 2 suction cupy (500zl-700zł), 2-3 swivelt bolty (200-400zł), płytka ok 100zł + alu rura, mysle ze 2-3m jest ok..
Przyssawek z castoramy do przenoszenia szyb nie polecam specjalnie ze względu na kiepski montaż, no ale jak ktoś lubi druciarstwo to można wszystko zrobić.
Odradzam pojedyncze przyssawki, zawieszony aparat na końcu + rura = wyciągnięcie blachy na aucie.
Tanim kosztem to widziałem rigi robione ze statywu przykejone do przyssawek na aucie. Robić fotki to robi :) Co kto lubi.
Pozdro
Michał Fąfrowicz
24-11-2009, 13:49
a jeszcze co do rozwiązań montowanych od dołu - wypowiadać się nie będę bo nie interesował mnie ten sposób montażu. Wiem, że można kupić zestaw za 1000$ z usa.
Też sie tym ostanio interesowałem i znalazłem takie ssawki
http://www.arapneumatik.pl/?p=prod&pr=610
Niestety nie dowiadywałem się o ceny oraz dostępność.
Rurki to chyba najmniejszy problem - nierdzewka, średnica ok 1"-2" powinna wystarczyć.
Gorzej imho z uchwytami. albo samemu robić z aluminium albo szukać jakiś plastikowych.
Ewentualnie - te ssawki + uchwyty + statyw.
edit:
Znalazłem jakieś uchywty
http://www.arapneumatik.pl/?p=prod&pr=638
http://www.arapneumatik.pl/?p=prod&pr=636
tgollob_jamessuchar
24-11-2009, 20:27
moim zdaniem, żaden problem i żaden powód, żeby liczyć sobie za to $1000 o_O
wszystko bezproblemowo do zrobienia na "AirWasserMaschine" jak to mój master mówi xD
osobiście wykonałem Nodal Ninja w wersji udoskonalonej ;D
postaram się rozkminić temat, podzielę się spostrzeżeniami ;> ?
$1000 o_O nie chce mi wyjść z głowy <hahaha>
Michał Fąfrowicz
25-11-2009, 17:51
żeby nie było, że byłem gołosłowny:
http://www.automotiverigs.com/product5.html
to jest sam rig bez płytki i bez magicarma czyli jeszcze + 500zł.
co do tańszego rozwiązania - napewno się da. Wszystko można zrobić. Tylko ja nie powiesiłbym swojej D700 ze szkłem na sprzęcie zrobionym po taniości ;-)
Poza tym, jeśli robisz rig'a dla siebie do zabawy to spoko, możesz go nawet zrobić z kija od mopa, ale jeśli w grę wchodzi jakiś profesjonalizm np. zarobek to już widzę minę klienta, który widzi jak przyczepiasz mu mopa do dachu ;)
pozdrawiam
Z tymi RIG`ami to ogólni jest akis "przekręt" szukałem czegoś takiego już dawno i jedyny rig jaki znalazłem to na tej stronce http://www.rigshots.com.au/
Ale cena zbiła mnie z nóg...
Teoretycznie nikt nie wie ile to kosztuje jak to zrobić itd
W praktyce co 5ty fotograf to ma.
A "przepis" na "How to" traktują jak przepis na perpetuum mobile
tgollob_jamessuchar
25-11-2009, 18:37
żeby nie było, że byłem gołosłowny:
http://www.automotiverigs.com/product5.html
to jest sam rig bez płytki i bez magicarma czyli jeszcze + 500zł.
co do tańszego rozwiązania - napewno się da. Wszystko można zrobić. Tylko ja nie powiesiłbym swojej D700 ze szkłem na sprzęcie zrobionym po taniości ;-)
Poza tym, jeśli robisz rig'a dla siebie do zabawy to spoko, możesz go nawet zrobić z kija od mopa, ale jeśli w grę wchodzi jakiś profesjonalizm np. zarobek to już widzę minę klienta, który widzi jak przyczepiasz mu mopa do dachu ;)
pozdrawiam
kto powiedział o kiju od mopa ? (szczerze, nawet nie posiadam w domu ;P)
zrobiłem wiele bardziej solidną Ninje, niż to coś co można kupić za 3k zł ;D
nie jeden "profesjonalista" się już zdziwił
a co do zakładania d700 wzwyż -> do testowania się nie zakłada sprzętu tylko coś ponadwymiarowego, ponadwagowego etc. po wielu próbach można zakładać aparat, no ale jak kto woli ;)
dzięki za temat, podsunęliście mi kolejny sposób na życie ! Love Nikon Forum <33 (napisane całkowicie serio, bez złośliwości ;P)
marszull
25-11-2009, 20:53
pokaz tego NN5 z rotatorem16 (tak wnosze po cenie) bo jestem naprawde ciekaw (niema tu sarkazmu tylko czysta ciekawosc)
inna sprawa to nie kazdy ma umiejetnosci/czas zeby cos takiego robic samemu a 1000$ jesli sie na tym zarabia (a najczesciej tak jest z rigshotami)
to naprawde nie jest zadna duza kwota
co do sposobu na zycie to jak zacznoesz robic rigshoty to tez sie koniecznie pochwal
Witam!
Odkurzę trochę temat. W najnowszym Digital Foto Video jest artykuł o technice RIG.
http://www.dfv.pl/w_numerze.html?id=890
pzdr
MGphotography
22-02-2010, 02:48
No to i ja zaś odświeżę temat. Jakiś czas temu znalazłem forum (niestety nazwy jego już nie pamiętam) które to poświęcone było właśnie zdjęciom samochodów. Tam też były omawiane techniki robienia takich zdjęć. Piszę że nazwy nie pamiętam bo jak jakiś czas temu próbowałem wejść na te forum ale już go nie było. Czy ktoś z forumowiczów wie może o jakie forum mi chodzi i mógłby podać jego nazwę i ile ono istnieje? Jeżeli macie namiary na inne tego typu fora to bardzo proszę o linki.
Pozdrawiam
W najnowszym Digital Foto Video jest artykuł o technice RIG.
ma ktoś z Was ten numer DFV ?
Ktoś wcześniej pisał o przyssawkach z marketu. Niestety do tych przyssawek musi być płaska/prawie płaska powierzchnia. Na krzywiznach samochodu nie zawsze da się przyczepić. Wiem bo sam mam taka potrójna przyssawe...
tez jestem zainteresowany tym numerem... :)
tymancjo
23-02-2010, 10:00
Tak się zastanawiam, a jakby z magnetycznego bagażnika na narty skorzystać? Nie mam takiego wynalazku, ale to powinno być dość solidne. Na wiosnę chyba się pobawię :)
Art Erie
23-02-2010, 10:14
Zobaczymy co wyjdzie z moich ambitnych planów; wczoraj kurier przywiózł 6m kratownicy...
MGphotography
11-03-2010, 22:52
Mam takie pytanie, czy ktoś z Was robił już to może komercyjnie? Czyli miał jakieś zlecenie nie koniecznie duże np. jakichś maniaków tuningu co zakochani są w swoich samochodach? Chciałem się zapytać jak robicie taką sesję tzn. czy bierzecie samochód na godzinę na przykład czy też kierowca uczestniczy w tej sesji? Ci ludzie myślą że zdjęcia wykonywane są przy jakiejś dużej prędkości więc po co zdradzać im sekrety?
http://www.cameragrip.co.uk/acatalog/hague_sm11_car_suction_mount.html tu jest niezła zabaweczka w cenie niecałych 270 funciaków
wszystko wypas ale ten uchwyt plastikowy do aparatu... nie boisz sie ze to najslabszy element koonstrukcji?
marszull
20-09-2010, 10:11
a moim zdaniem tak sobie
istota riga jest jak najmniejsze dlubanie w PSie, dlatego sa mocowane na jednej tyczce
a przy tak zamocowanej konstrukcji to bez duzego rzezbienia sie nie obedzie
inna sprawa ze najlepiej wygladaja zdjeci z boku, chyba ze da sie go tak zamocowac
Najlepiej to pokaz jakies zdjecia, wykonane przy jego pomocy
a moim zdaniem tak sobie
istota riga jest jak najmniejsze dlubanie w PSie, dlatego sa mocowane na jednej tyczce
a przy tak zamocowanej konstrukcji to bez duzego rzezbienia sie nie obedzie
inna sprawa ze najlepiej wygladaja zdjeci z boku, chyba ze da sie go tak zamocowac
Najlepiej to pokaz jakies zdjecia, wykonane przy jego pomocy
łatwo krytykowac, trudniej samemu cos zrobic
marszull
20-09-2010, 16:53
ale ja zupelnie nie mam zdolnosci manulanych ;) wiec najczesciej daje zarobic innym ;)
a przy okazji to mysle ze krytyka ktora ma uzasadnienie moze sie przydac
chcialem tylko zauwazyc ze to krytyka z uzasadnieniem a nie krytykanctwo
de Fresz
20-09-2010, 21:36
Myślę od pewnego czasu nad tym tematem i moje trzy koncepcje na ringszota są takie:
- zestaw a la pomysłowy Dobromir, ale nie mocowany na przyssawki, tylko do rurek bagażnika dachowego (od biedy wystarczą elementy od mebli sklepowych, ale i u Manfrotto da się to skompletować),
- zestaw a la pomysłowy Dobromir mocowany do stelaża pod kufry boczne motocykla (zwykle jakieś ~40-50 cm nad ziemią)
- motocykl z koszem (co niestety komplikuje sprawę, bo te jeżdżące, to rzadkość) lub niskie kabrio/roadster, pojedyncza przyssawka gdzieś na blachę celem dodatkowej stabilizacji, ale generalnie sprzęt wyzwalany z ręki.
Edyta: widzę że moje pomysły bardziej pasują do kategorii "rolling", ale sewgo czasu robiłem jako kierowca kumpla na motocyklu, który focił drugi motocykl siedząc tyłem i efekty były co najmniej zadowalające, kwestia dobrej synchronizacji prędkości. Myślę że to lepsza opcja oszczędnościowa od ring shota.
Edyta: widzę że moje pomysły bardziej pasują do kategorii "rolling", ale sewgo czasu robiłem jako kierowca kumpla na motocyklu, który focił drugi motocykl siedząc tyłem i efekty były co najmniej zadowalające, kwestia dobrej synchronizacji prędkości. Myślę że to lepsza opcja oszczędnościowa od ring shota.
ale rolling nigdy nie będzie rig shotem i odwrotnie. Nigdy z rollingu nie zrobisz takiego zdjęcia jak z rigshota. Ja mojego riga tylko raz mialem zapiętego na auto bo teraz nie mam możliwości i czasu ale za ok miesiąc będę działał dalej.
de Fresz
21-09-2010, 12:00
Z tym nigdy to bym nie przesadzał. Poza ekstremalnymi szerokimi kątami, które przy rollingu mogą być zwyczajnie niebezpieczne, wiele ujęć można zrobić bardzo podobnie. Fakt że ciut więcej gimnastyki, potrzebne są 2 pojazdy, ze 3 osoby i kilka prób, ale śmiem twierdzić, że da się zbliżyć z efektami. No i większa szansa na mniejszą dłubaninę w postprocesie.
de Fresz to zrób zdjęcie w nocy z rollingu, jestem ciekaw efektów.
Co do ekstremalnie szerokich kątów to bez takiego obiektywu nic za bardzo nie zdziałasz, zapnij pospolite 18mm to 4m rury Ci braknie :)
maciek.evo
29-09-2010, 00:04
imo słabe- tyczka za krótka, a rig na bank nie będzie stabilny i tak.
AdamWalenda tu nie chodzi o prędkość ale stabilność, czekamy na foty
Polsar74
29-09-2010, 12:39
IMO to skrót od ang. odpowiednika słów : w mojej opinii
marszull
29-09-2010, 13:25
Moze rzeczywiscie sproboj z tymi clampami grubsza tyczke, a przy tym moze dluzsza?
jakby trzeba bylo pomoc (raczej w robieniu zdjec, nie konstruowaniu, bo pisalem ze sie nie znam ;) ) to daj znac
na dealextreme jest taki statyw ale przyssawa z gwintem wyglada solidnie i kosztuje kolo 14$
Prędkość auta 5 km/h i czas naświetlania miałem ustawiony na
20s.
chyba nie wiesz co piszesz
2pompony
09-11-2010, 12:54
Ja do swojego riga mam na razie trzy przyssawki, o jakich piszą, że się do tego nadają: Manfrotto Avenger F1000. Teraz przede mną bolesny problem zrobienia rury i stąd mam pytania: czego użyć? Stal, czy aluminium? Jak połączyć dwa kawałki (bo tarnsport jednej rury w cztreometrowym kawałku bywa upierdliwy)? Widzę na obrazku, że masz ładną rurkę - możesz napisać jak ją zrobiłeś?
Rozumiem zasadę działania kratownicy (nawet kiedyś mnie uczyli, jak je liczyć) - stąd rozumiem patent z wysięgnikiem i linką, ale teraz największy problem stanowią dla mnie rury. Jakie, i jak połączyć dwie części...
de Fresz
09-11-2010, 13:00
Mając do wyboru:
- gwint
- taśmę McGyvera
- kropelkę
postawiłbym na to pierwsze.
;-)
2pompony
09-11-2010, 13:33
Mądrala... A teraz wyobraź sobie, że masz przed sobą profana ślusarskiego, człowieka, który nigdy w życiu nei widział (nie mówiąc o tym, żeby trzymał w ręce) przyrząd do gwintowania; i na końcu wyobraź sobie, że taki ktoś ma przed sobą dwa identyczne końce takiej samej rury.
Co zrobić?
Czy mam szukać takiej rury, żeby jedna weszła w drugą i dopiero to dać do gwintowania? Chyba nie, bo połączone rurki wydają się być jednakowej średnicy. Czy w środku, na łączeniu ma być jakiś fragment cieńszej, nagwintowanej rurki, na który wejdą oba końce tej zasadniczej? Czy może ten 'łącznik' ma być grubszy i na zewnątrz? A może jeszcze jakoś inaczej?
de Fresz
09-11-2010, 14:05
Ślusarzem nie jestem, ale narzynkę i gwintownik (bo narządy do gwintowania są 2, w zależności czy gwint wew. czy zew.) w ręku miałem, więc uświadomię kolegę inżyniera ;-) Aby nagwintować dwie rury o tej samej średnicy jest kilka dróg: albo będą one miały grubość ścianek pozwalającą na wyrżnięcie z nich gwintu (czyli grubość ścianki musi mieć conajmniej x2 wysokość gwintu - co uczyni naszą rurę dość ciężką). Albo trzeba by zastosować tłoczenie i rozszerzyć/zwęźić koniec jednej z nich, co jest raczej mało realne. Albo zastosować śrubę rzymską – obie części nagwintować od wewnątrz i dobrać łącznik o mniejszej średnicy nagwintowany na zewnątrz lub też do jednej z rur go wspawać. W każdym razie, wnosząc po tym co piszesz, sam raczej tego nie ogarniesz, więc lepiej poszukaj ślusarza któremu będzie się chciało w coś takiego pobawić (a łatwo znaleźć takowego nie będzie).
To jest oczywiście ta trudniejsza droga, ci, którzy lubią iść na łatwiznę mogą poszukać długiego booma – dwumetrowego można mieć już za ~300 zł od Quantuum.
Art Erie
09-11-2010, 14:36
[...] Jakie, i jak połączyć dwie części...
Do łączenia dwuch odcinków rur o tej samej średnicy ( lub różnej) stosuje się rurę grubościenną, zatoczoną po obu stronach do średnicy nieco mniejszej jak średnica wewnętrzna łączonych rur. W zależności od potrzeb element łączący może być prosty, lub łamany.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/4110829060_de302b45da_o-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2598/4110829060_de302b45da_o.jpg)
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2010/11/4134179502_94eb8e77cf-1.jpg
źródło (http://farm3.static.flickr.com/2608/4134179502_94eb8e77cf.jpg)
Zdjęcia pochodza z http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1005&message=33858997
de Fresz
09-11-2010, 14:46
Grubość ścianek jest tu wyraźnie przesadzona, ale pewnie takie ktoś akurat miał pod ręką. Co do mocowania na wcisk – ma ono pewną wadę: albo będzie się łatwo zakładać/zdejmować, w tym i samoistnie (chyba że się to dodatkowo zabezpieczy), albo montowanie/demontowanie będzie bólem w d****. Dlatego gwint jest IMHO sensowniejszym pomysłem, niespecjalnie trudniejszym do wykonania.
2pompony
10-11-2010, 02:24
Dzięki za wskazówki. Masz rację de Fresz - sam się za to nie zamierzałem nawet zabierać i to nie tylko dlatego, żeby czegoś nie spieprzyć - ale po prostu w trosce o własne palce. Przyzwyczaiłem się do wszystkich i nie chcę stracić w sumie nawet jednego.
Natomiast idąc do kogoś muszę cokolwiek wiedzieć - już nawet nie dlatego, żeby sprawdzić czy gość mnie kompletnie nie zlewa lub robi na szaro - tylko choćby po to, żeby spróbować z nim nawiązać nić porozumienia. DO tego jest mi jakaś minimalna wiedza potrzebna, żeby zrozumieć co do mnie mówi, a potem, żeby mu dobrze wytłumaczyć, o co chodzi mnie.
Po drugie, nie zamierzam wyważać otwartych drzwi, ani wymyślać na nowo prochu. Jeśli ktoś zechce mi zdradzić coś, na czym nie straci (np. dokładne parametry rurki, jaką zrobił i się sprawdza na przykład), to ja tylko się ucieszę. Ten ktoś nie straci, bo już i tak ma tą zasmarkaną rurkę, a ja zyskam, bo nie będę kupować trzech różnych na próbę.
Stąd śledzę ten wątek i - jak widzicie - pozwoliłem sobie zadać parę pytań całkiem w temacie. A nawet, co może wydać Wam się dziwne - rozumiem odpowiedzi. :)
Jakbyście mieli jeszcze jakieś uwagi co do rury i w ogóle całego rusztowania - nie krępujcie się, śmiało!
Art Erie
10-11-2010, 09:57
Grubość ścianek jest tu wyraźnie przesadzona, ale pewnie takie ktoś akurat miał pod ręką. Co do mocowania na wcisk – ma ono pewną wadę: albo będzie się łatwo zakładać/zdejmować, w tym i samoistnie (chyba że się to dodatkowo zabezpieczy), albo montowanie/demontowanie będzie bólem w d****. Dlatego gwint jest IMHO sensowniejszym pomysłem, niespecjalnie trudniejszym do wykonania.
Zerknij do linka jaki zamieściłem pod zdjęciami. To jest prawdopodobnie fabryczny rig i grubość ścianek łączników ( nie rur ) nie jest przesadzona. Całość się samoistnie nie rozsunie, gdyż jest spięta linką stalową i ściągnięta śrubą rzymską.
Co do montażu i demontażu połączenia, jeśli wytłumaczysz tokarzowi o co Ci chodzi, to tak dobierze średnice by wszystko pracowało należycie.
marszull
22-11-2010, 00:08
calkiem calkiem
moglibysmy sie kiedys umowic na jakies testy
mam dostep do tych samochodow http://www.wirtualnie.com.pl/portfolio/cars/
mysle ze moglo by to fajnie wyjsc ;)
tylko do polowy grudnia nie za bardzo mam czas ;(
chociaz moze jeden dzien bym wygospodarowal, pomysl i daj znac
panoramix
04-12-2010, 21:19
Sposób na szybki, podstawowy rig shot autorstwa forumowego kolegi Skibek. Rig Shot statywowy (http://www.skibek.pl/zts/2010/09/rig-shot/)
michaeel
08-12-2010, 21:34
i jak z rurką, poradziliście sobie :)
ciekawe jestem gdzie i jaką kupiliście :)
Witam
widze ze z ta rura to jakos pod gorke ida tu wszyscy tuleje nie wiadomo jak ciezkie , gwint ktory pusci tak jak nity po jakims czasie ............
Rura to nie tajemnica kupujesz aluminiowa 1,5 do 2 cali pozniej mniejsza zeby w srodek wchodzila wiercenie , sruby - zasada wedki i masz rure skladana .( najlepiej hurtownia z mozliwoscia pomacania towaru i sprawdzenia jakie ma luzy 1 vs 2 rura max 3mm bo jak wiecej to moze byc zle ).
Nie przesadzaj ze sciankami bo to juz waga ( mi sie to udalo przegiac bo chcialem byc madrzejszy i wyeliminowac probemy ze stabilizacja za jednym razem / wyszedl rig o wadze 10kg i okolo 5,20m co powodowalo lekkie odsztalcenia maski lub dachu w autach cywilnych - czytaj zwykle ).
Rura musi byc dobrana tak zeby za bardzo nie opadala ( dlugosc / obciazenie / ciezar = grubosc scianki ). Linka lub 2 do zatrzymania i powiedzmy wyciszenia drgan- wciaz to nadal pracuje.
Do podpiecie aparatu polecam magic arm super wynalazek manftrotto , mozna tez na zwykle glowice lub system rurek i mocowan zalezy od twojego portwela ale to nie daje takiego efektu swobody pracy i moze powodowac czeste zmeinianie pozycji riga w zaleznosci od kadru.
rura do auta tu sa rozne szkoly i rozne ceny ........................... przyssawki czy magnesy ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Magnes_neodymowy)
podstawowe pytanie czy robisz to dobrze czy tanio, czy focisz swoje auto czy milosnika ktory parkuje swoje auto na dywanie i predzej zone wystawi na deszcz niz auto :p.
i czy chcesz miec krzywe auto czy proste ew w miare proste , tu tylko dlugosc cie ratuje
:smile:
Pozdrawiam
Darek
Art Erie
21-01-2011, 11:18
Brawo! Nareszcie samochód wygląda jak samochód ;) 7m to całkowita długośc rury? Ile wystaje poza obrys auta?
Brawo! Nareszcie samochód wygląda jak samochód ;) 7m to całkowita długośc rury? Ile wystaje poza obrys auta?
7m to jego dlugosc ten co lezy w domu inny model niz ten na focie.
wystaje ok 5,50 do 5m trudno mi powiedziec musial bym zmierzyc
marszull
21-01-2011, 12:44
A moglbys przy okazji zrobic pare zdjec pogladowych riga?
A moglbys przy okazji zrobic pare zdjec pogladowych riga?
przeciez wiesz ze to scisle tajne nie mozna fot znalesc ani pokazywac :P
spoko , cos porobie ale to dopiero w poniedzialek bo przez weekend pracuje do 7 wiec juz ciemnawo jest nawet na iso 3200 :)
Darek
marszull
21-01-2011, 15:01
przeciez wiesz ze to scisle tajne nie mozna fot znalesc ani pokazywac :P
no tak zapominalem ;)
spoko , cos porobie ale to dopiero w poniedzialek bo przez weekend pracuje do 7 wiec juz ciemnawo jest nawet na iso 3200 :)
Darek
Dzieki
Szkoda ze nie mieszkasz blizej, bo chetnie obadalbym to cudo ;)
no tak zapominalem ;)
Dzieki
Szkoda ze nie mieszkasz blizej, bo chetnie obadalbym to cudo ;)
to nie cudo tylko dochodzenie metoda prob i bledow , to jeszcze proste bylo . :)
metode laczenia opisalem wyzej zasada tesekopu.
Z kumplem teraz za podwoziowy sie zabieramy i tu dopiero moze byc wesolo jak to pogodzic zeby na kazde auto prawie pasowalo.
Kolo obok mnie ma mustanga z 68 chyba i nie wiem czy pozwoli wsadzic cos na lakier, podwoziowy tez musi byc byc w zestawie.
Pozdrawiam Darek
marszull
21-01-2011, 15:52
A jakich konkretnie przysawek uzywasz? czy magnesow?
witam
te
http://www.flickr.com/photos/7921987@N05/3384273893/in/photostream/
+
http://www.flickr.com/photos/7921987@N05/3385090688/in/photostream/
+
http://www.creativevideo.co.uk/index.php?t=product/arri_magic-arm
a to czesci na riga
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs749.ash1/164040_177671598938947_100000883243308_374036_3190 459_n.jpg)
marszull
21-01-2011, 16:31
dzieki za zdjecia
arma osadzasz na koncu przez superclampa?
to teraz czekam tylko na zdjecia jak to w akcji wyglada
ps sporo tych tyczek ;)
Z montażem podwoziowego długo się schodzi i najlepiej część jego podzespołów zamontowac wpierw na podnosniku.
Ja zrezygnowałem z podwoziowego.
Pzdr,
Heh, koledzy od rig... ładnie lecą ze spamowaniem PL internetu :> Ciekawe, kiedy to się zemści?
bardzo szybko.
nieodpowiedni nick, nieodpowiedni link w podpisie.
wyczyściliśmy cały spam, prosimy nie powtarzać błędów poprzedników ;-)
wyczyściliśmy cały spam, prosimy nie powtarzać błędów poprzedników ;-)
Chyba nie do końca wyczyściliście
No chyba, że na tym forum można zamieszczać reklamówki na swoich zdjęciach :)
No chyba, że na tym forum można zamieszczać reklamówki na swoich zdjęciach :)
Za to na tym forum można edytować posty i nie pisać jednego pod drugim co 2 minuty :)
Jak obiecałem marszull (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8148)
Całość wygląda tak
źródło (http://img97.imageshack.us/img97/860/img0455kx.jpg)
źródło (http://img255.imageshack.us/img255/4059/img0450j.jpg)
a tak na aucie
źródło (http://img217.imageshack.us/img217/216/img0442r.jpg)
źródło (http://img31.imageshack.us/img31/4189/img0478g.jpg)
Wielkiej sztuki w łączeniu rur nie ma trza tylko pomyśleć, jak coś zmatujesz marszull (http://forum.nikoniarze.pl/member.php?u=8148) pochwal się.
Pozdrawiam Darek
marszull
30-01-2011, 16:07
dzieki za zdjecia
niezle to wyglada ;)
moze cos pokombinuje, ale dopiero na wiosne bo na razie nie mam za bardzo czasu
ale wskazowki na pewno sie przydadza
dzieki za zdjecia
niezle to wyglada ;)
moze cos pokombinuje, ale dopiero na wiosne bo na razie nie mam za bardzo czasu
ale wskazowki na pewno sie przydadza
Ciesze sie ze pomogłem bo znaleźć foty a nie daj bog jak ci ktos napisze jak zbudowal i na czym zmoczyl to juz jak lotto.
Jak jutro pojdzie dobrze wsadze go na Cortine 33 letnia
oto ona z soboty
link
(http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/hs242.snc6/179007_180749281964512_100000883243308_388978_7563 07_n.jpg)
Darek
witam cos cicho panowie i panie ???
parę strzałów próbnych sprzed 2 tyg
źródło (http://img156.imageshack.us/img156/6840/46690782.jpg)
źródło (http://img855.imageshack.us/img855/523/65123150.jpg)
źródło (http://img101.imageshack.us/img101/5351/87285405.jpg)
źródło (http://img189.imageshack.us/img189/6707/21439227.jpg)
i filmik jak to szlo
http://www.youtube.com/watch?v=6qkS_-JYSBY&feature=player_embedded
Darek
foty do powtórzenia iso 50 + f22 + nd8 + polar i nadal ciężko było ze światłem :)
i zawieszenie skyline daje dużo do życzenia hehhe
witam
te
http://www.flickr.com/photos/7921987@N05/3384273893/in/photostream/
[/IMG]
Można gdzieś to w Polsce kupić?
http://www.torbyfoto.pl/akcesoria-do-statywow/manfrotto-przyssawka-mn241fb,861s
http://jabbafoto.pl/opis/2761804/manfrotto-241.html
http://jabbafoto.pl/opis/2762127/manfrotto-241s.html
itd