PDA

Zobacz pełną wersję : Ratowanie lampy SB-800

Feuer
19-11-2009, 15:03
Witam.

Pożyczyłem ostatnio lampę błyskową znajomemu, jak ją dostałem z powrotem i chciałem naładować akumulatorki to mało nie padłem... na akumulatorkach wyrosły śliczne, białe kryształki :-|

Teraz będzie seria pytań. Czy elektrolit z akumulatorów może uszkodzić elektronikę lampy jeśli ją zalał :?: Nie rozkręcałem lampy, bo się uruchamia i nie wyglądało na to, żeby jakoś sporo się go wylało.

Czy da się jakoś wyczyścić styki w komorze baterii :?: Całe zmieniły kolor na zielonkawo brązowy i nie wiem czy dobrze przewodzą.

Czy często zdarza się żeby akumulatory wylały :?: Ja taką sytuację miałem pierwszy raz. Jaki mógł być powód :?:

Pozdrawiam.

gusi
19-11-2009, 15:10
Pytanie- czy w takich akumulatorkach jest w ogóle elektrolit?

Feuer
19-11-2009, 15:14
Pojęcia nie mam czy jest... w każdym razie wyjąłem akumulatorki DURACELL'a i dwa miały "na plusie" ładne białe kryształki.

Wcześniej w lampie znajomy używał jakichś zwykłych baterii... może zwykłe wylały, nie zauważył przy zmianie i zamontował akumulatorki :?:

Michał Jędrak
19-11-2009, 15:20
Mi kiedyś wylał jakiś akumulator. Przesadą byłoby to nazwać wylaniem, ale faktycznie na czubku od plusa pojawił się biały nalot, który przedostał się na styki i urządzenie przestało działać. Przetarcie papierem ściernym skończyło problem. Tobie też to polecam, bo nie sądzę, aby nastąpił jakiś mega wylew elektrolitu do wnętrza lampy. Pewnie trudno się tam dostać, więc przyklej kawałek papieru ściernego do jakiegoś ołówka czy patyczka i machaj w środku. Potem dmuchnij, przetrzyj czymś na mokro i po sprawie.

gusi
19-11-2009, 16:04
Jest preparat w aerozolu do czyszczenia styków elektrycznych, stosuje się to w np. instalacji samochodowej. Wystarczy psyknąć i poczekać aż wyschnie.

Antonioo
20-11-2009, 17:36
i jak tam sprawa wygląda???