Zobacz pełną wersję : Oprogramowanie z D90
Lento Violento
18-11-2009, 23:12
Witam,
mam pytanie czy w podstawowym zestawie D90 jest załączone jakieś oprogramowanie do wywoływania RAW'ów ? Dodatkowo co sądzicie o Photoshop Elements, w kontekście amatorskiego wykorzystania ?
mam pytanie czy w podstawowym zestawie D90 jest załączone jakieś oprogramowanie do wywoływania RAW'ów ?
Tak, ale w wersji trial.
Lento Violento
18-11-2009, 23:28
A jak się zwie to oprogramowanie i przez ile dni można używać ? :)
30 dni i Nikon Capture NX
Lento Violento
18-11-2009, 23:44
Wielkie dzięki ! A czy później można w przyzwoity sposób program Capture CX zastąpić Photoshopem Elements ? Sorry jeżeli zadaje banalne pytania, ale po prostu tego nie wiem :oops:
A czy później można w przyzwoity sposób program Capture CX zastąpić Photoshopem Elements ? Zastąpić ? Chyba kupić. Z tym nie powinno być problemu. PE nie jest żadnym rozwinięciem ani "upgradem" programów Nikona.
Pozdrawiam.
Lento Violento
19-11-2009, 00:29
Tak, tak, o tym wiem, właśnie zakup miałem na myśli. Pytanie dotyczyło tego czy Photoshop Elements w ogóle nadaje się do wywoływania rawów.
Antonioo
19-11-2009, 00:40
jeśli chodzi o mnie to w kontekście amatorskiego fotografowania nie zawracałbym sobie głowy RAW-ami..... aparat mam od kwietnia i może kilka RAW-ów zrobiłem, jakoś nie potrzebowałem/
Nie wiem czy Photoshop Elements wywołuje RAW-y, pewnie jakaś wtyczka do niego jest. Ja do NEF-ów używam Raw Therapy - darmowy, po polsku i ma spore możliwości.
Photoshop Element wywołuje RAWy. Trzeba tylko zwrócić uwagę czy dana wersja obsługuje najnowsze aparaty.
pawelpiotrm
19-11-2009, 11:07
A jeśli nie obsługuje to gdzie ściągnąć jakąś wtyczkę ( program zakupiony w wakacje?)
jeśli chodzi o mnie to w kontekście amatorskiego fotografowania nie zawracałbym sobie głowy RAW-ami.....
Ło rany. Amotor to ten co chce robić foty na imieninach czy ten co chce się rozwijać w fotografii? Bo jeśli to drugie to RAW to niepomijalny krok w tym zagadnieniu.
fotomich
19-11-2009, 11:37
Witam! Polecam ściągnąć sobie lightrooma 3 beta, można bezpłatnie użytkować do końca kwietnia:) pozdrawiam
Lento Violento
19-11-2009, 11:59
Photoshop Element wywołuje RAWy. Trzeba tylko zwrócić uwagę czy dana wersja obsługuje najnowsze aparaty.
Ryszard, wielkie dzięki, właśnie o to mi chodziło :) Jeżeli możesz napisz jeszcze proszę czy po zakupie najnowszej wersji [8] bedę musiał wgrywać jakieś wtyczki do wywoływania rawów z d90 ?
Wersja PE8 (trial 30-dniowa) obsługuje pliki NEF z D90, więc pełna tym bardziej będzie je obrabiać.
Lento Violento
19-11-2009, 12:07
Ło rany. Amotor to ten co chce robić foty na imieninach czy ten co chce się rozwijać w fotografii? Bo jeśli to drugie to RAW to niepomijalny krok w tym zagadnieniu.
Hehe, dokładnie, jestem początkującym amatorem, dosyć dokładnie śledzącym to forum i przyznam szczerze, ze można się nieco pogubić. Skrajność opinii i poglądów jest duża. Większość użytkowników w sposób kategoryczny odradza robienie zdjęć w .jpg zalecając bawienie się RAW'ami, inni zaś - jak widac powyżej - mają poglądy z goła odmienne :D
Pozdrawiam i jednych i drugich :) A my laicy musimy to sobie jakoś w główkach poukładać :)
D90 na pewno obsuguje Photoshop CS4, CS3 nie otworzy RAW-ow z D90
Lento Violento
19-11-2009, 12:10
Wersja PE8 (trial 30-dniowa) obsługuje pliki NEF z D90, więc pełna tym bardziej będzie je obrabiać.
Jeszcze raz wielkie dzięki, teraz mam 100 % jasność sytuacji :)
A my laicy musimy to sobie jakoś w główkach poukładać :)
Jak mówiłem, jeśli chcesz się rozwijać jest to jeden z kroków, którego nie ominiesz. Oczywiście możesz sobie wypracować warsztat, w pewnych warunkach mieć idealne JPGi i nie potrzebujesz RAWów. Ale i tak nie unikniesz i ich obróbki (tych jpg). Bo nie przeskoczyć pewnego poziomu. Żeby jeszcze wyjaśnić do końca i nie robić OT. Masz do wyboru: albo świadomie zapanować nad zarejestrowanym obrazem albo zostawić go programowi napisanemu przez japońskiego (?) inżyniera (analogicznie, wywołać samemu film albo oddać go do labu). Wybór należy do Ciebie :D
P.S. sam jestem laikiem. Ale chcę się rozwijać :)
Lento Violento
19-11-2009, 12:20
Ale chcę się rozwijać :)
Mam to samo.... i dzięki za rady - pójdę Twoją drogą bawiąc się RAW'ami :)
zdrówka !
Photoshop Elements wywołuje RAWy poprzez wtyczkę Camera RAW. W zależności od typu aparatu odpowiednią wersję można ściągnąć ze strony ADOBE.
Wyczerpujące informacje wraz z linkami znajdziesz tu:
http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=94143
TristisAnima
19-11-2009, 13:00
A to bardzo ciekawe jest co piszesz. To ja chyba jakąś Special Edition mam bo mi SC3 otwiera RAW-y z d90. Kwestią nie jest wersja photoshopa a wersja ACR. Mam jakąś starą wersję która faktycznie nie otwiera RAW-ów z d90. Ale jak tylko zainstaluję ją w photoshopie, aktualizuje się i wszystko śmiga.
Niestety mylisz się kolego. To nie PS otwiera rawy tylko wtyczka do niego o nazwie CameraRaw. To czy obsłuży rawy z d90 zależy od wersji CR a nie Ps-a
I tak jak przedmóca napisał ACR można bez problemu zaktualizować.
W wersji na OSX trial chodzi 60 dni i coś mi się wydaje, że na Windzie też tak jest.
I tak jak przedmóca napisał ACR można bez problemu zaktualizować.
Nie do końca. ACR nie jest aktualizowany dla wcześniejszych wersji PS. Czyli kupując nowy aparat trzeba często kupić też nowszą wersję PSa.
Czyli kupując nowy aparat trzeba często kupić też nowszą wersję PSa.
No w takich sytuacjach z pomocą przychodzi konwerter do DNG :D
Nawet PS CS4 nie obsługuje d90 w podstawowej wersji CR 5.0 potrzeba co najmniej 5.1. Najnowsza wersja to 5.5.
Witam,
mam pytanie czy w podstawowym zestawie D90 jest załączone jakieś oprogramowanie do wywoływania RAW'ów ? Dodatkowo co sądzicie o Photoshop Elements, w kontekście amatorskiego wykorzystania ?
Może ViewNX byłby wystarczający - ma kilka zalet: jest darmowy, odczytuje ustawienia z aparatu, pozwala także modyfikować wszystkie parametry ustawiane w puszce
Ostatnia wydana dla Photoshopa CS3 wersja Camera Raw 4.6 obsługuje D90.
A ja tak zupelnie z innej beczki, wytlumaczcie mi jako zupelnemu laikowi fotografii, w czytm te RAWy sa lepsze od JPG i po co je w ogole stworzono? Dlaczego nie mozna wrzucac i obrabiac po prostu jpgow?
Wiem, ze pytanie smieszne, ale raczkuje w swiecie fotografii.
A ja tak zupelnie z innej beczki, wytlumaczcie mi jako zupelnemu laikowi fotografii, w czytm te RAWy sa lepsze od JPG i po co je w ogole stworzono? Dlaczego nie mozna wrzucac i obrabiac po prostu jpgow?
Wiem, ze pytanie smieszne, ale raczkuje w swiecie fotografii.
Tylko najważniejsze sprawy:
1. Jpg jest kompresowany stratnie więc od razu tracimy część danych uchwyconych przez matrycę aparatu;
2. W Raw mamy zapis kolorów 12 lub 14 bit a w jpg 8bit. Znowu tracimy część informacji. Szczególnie wychodzi to przy późniejszej obróbce. W przypadku Raw-ów można wiele wyciągnąć z cieni i świateł tam, gdzie w jpg nie ma już nic;
3. Raw umożliwia cofnięcie tego co było w ustawieniach puszki. Można spokojnie zmienić balans bieli, profil, wyłączyć/włączyć/zmienić ustawienia D-lightingu, odszumiania itp.
A ja tak zupelnie z innej beczki, wytlumaczcie mi jako zupelnemu laikowi fotografii, w czytm te RAWy sa lepsze od JPG i po co je w ogole stworzono?
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=36867
dzieki za informacje
do dzej
fajnie, ze rzuciles google, ale tak to mozna rzucac odpowiedz na kazde pytanie dotyczoce kazdej dziedziny, a po to jest forum by zadawac pytania i otrzymywac odpowiedzi od osob, ktore w tym siedza i sie na tym znaja
do dzej
Będę go bronił. Zadałeś pytanie nie tyczące się głównego nurtu w wątku a podejrzewam, że nie zadałeś sobie trudu aby wyszukać informacje choćby na forum. Zgadza się? Teraz znowu piszesz nie na temat... easy, easy...
do dzej
fajnie, ze rzuciles google, ale tak to mozna rzucac odpowiedz na kazde pytanie dotyczoce kazdej dziedziny, a po to jest forum by zadawac pytania i otrzymywac odpowiedzi od osob, ktore w tym siedza i sie na tym znaja
Nie dalem jako takich googli, tylko 'lmgtf', sadzilem, ze zrozumiesz co mam przez to na mysli. Najpierw sprawdz w google, potem w szukajce forumowej, a potem post/temat. Nie powiem, ze poszedles na latwizne, bo trudno tak nazwac napisanie prawie dwulinijkowego posta na forum, podczas, gdy mogles wpisac tylko jedno slowo, ale troche mnie to dziwi.
doskonale zrozumialem co miales na mysli, ale dalej bede przy swoim, ze chcialem uslyszec kilka fachowych uwag dotyczacych fotograii i Nikona, tak jak to podal mi Piotr_, a nie ogolnikowych wiadomosci z Wikipedii
a co do odejscia od tematu to sie zgadzam i przepraszam :)
Nie dalem jako takich googli, tylko 'lmgtf', sadzilem, ze zrozumiesz co mam przez to na mysli. Najpierw sprawdz w google, potem w szukajce forumowej, a potem post/temat. Nie powiem, ze poszedles na latwizne, bo trudno tak nazwac napisanie prawie dwulinijkowego posta na forum, podczas, gdy mogles wpisac tylko jedno slowo, ale troche mnie to dziwi.
Przy szanujących się wzajemnie forumowiczach, którzy mają dość duże różnice w wiedzy na dany temat, bardzo dobrze skutkują odpowiedzi od osób z większym doświadczeniem, które ukazują przynajmniej jeden temat rozwiązujący dany problem. Jestem administratorem na jednym forum dość bardzo specyficznym i tam właśnie w celu poprawy relacji między forumowiczami wprowadziliśmy właśnie taką zasadę, by każda odpowiedź była merytoryczna. Dla nas odpowiedzi w stylu "użyj google lub wyszukiwarki" nie są do zaakceptowania! Od takich odpowiedzi może być co najwyżej administrator lub moderator forum a nie inny jego użytkownik. Za to akceptujemy wskazanie, iż użytkownik nie przeszukał nawet forum z dodatkowym np. linkiem opisującym dany problem. Uwierz takie podejście do sprawy DZIAŁA. Następnym razem dany użytkownik już użyje szukajki, a osoba postująca nie otrzymuje odpowiedzi w stylu: "szukałem ale nie znalazłem" czy "forum jest od pomagania" itd. Tutaj niestety, mimo że jestem nowym forumowiczem można zauważyć już masę postów z czepianiem się własnych odpowiedzi, wypowiedzi, braku pomocy, zarzucania lenistwa, i tym podobnych spraw. Na pewno to relacji z nowymi użytkownikami nie buduje, często jest chamskie, wynika z innych pobudek niż chęć pomocy.
I czemu to służy? Czy podać linka do 'lmgtf' kosztuje cię dużo mniej pracy niż do jednego wątku na forum, patrząc na późniejszą bezowocną dyskusję NTG?
EOT z mojej strony w tym temacie
zgadzam sie, mimo, ze jestem uczestnikiem kilka dni zauwazyem, ze sporo jest niesmaku w odpowiedziach niektorych forumowiczow, nie mam pojecia skad cos takiego sie bierze.
Jesli Was raza takie "proste i glupie" pytania olejcie to i nic najlepiej nie piszcie.
pozdrawiam
Ostatnia wydana dla Photoshopa CS3 wersja Camera Raw 4.6 obsługuje D90.
Sprobuje to jeszcze raz sprawdzic, moze mam skopane jakies ustawienia w kompie, dzieki za podpowiedz
a jak nie lubisz wydawać pieniążków to gimp + UFRaw
potrzebna bedzie do niego wtyczka
wojtekb1980
05-01-2012, 14:55
DxO Optics Pro 7 - dla mnie program rewelacyjny. Dla niektórych jedynym minusem będzie brak PL.
Wersje testową można pośmigać chyba 30 dni. :P
I myślicie, że autor wątku przez 3 lata czeka na obrobienie swoich fotek?
enterowiec
05-01-2012, 19:19
I myślicie, że autor wątku przez 3 lata czeka na obrobienie swoich fotek?
oj tam, oj tam, dwa i troszke... :-)
Poza tym inni tez mogą poczytać.
A ja pytam: jak oni taki wątek odgrzebali :D