Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] K o n o p i e l k a
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img5.imageshack.us/img5/4776/konopielka.jpg)
martinez
18-11-2009, 22:05
Pięknie zbudowana kompozycja... zarówno pierwszy jak i drugi plan.
W sumie to wydaje mi się dół troszkę jakby za ciemny... ale ja to oglądam na laptopie, więc to może wina mojej matrycy.
G R A T K I :-D
Dzięki,
Dół u mnie na monitorze jest ok, to już było zmierzchanie więc ciągnięcie na siłę jego ekspozycji nie wydawało mi się celowe, w sumie by nic nie wniosło do historii tej sceny ;)
Pozdrawiam
Dół jest ok ;-) Poza tym, Calme, nie spodziewałem się po Tobie takiej fotki. Mnie się bardzo podoba :)
Dlaczego się nie spodziewałeś ? ;)
Pozwolę sobie umieścić formę czarno-białą- nadaję inny nieco odbiór przynajmniej jak dla mnie...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img177.imageshack.us/img177/3977/konopielkabw.jpg)
Hmmm Sam nie wiem, Piotrze... Mam strasznie mieszane odczucia, I bardziej mnie ciagna w strone "nie" niz w strone "tak". Zaklasyfikowalbym to zdjecie jako interesujaca niewiadoma :D
Z Archiwum X powiadasz ;) Na pewno nie jest to standardowo podany pejzaż....
ostrytux
19-11-2009, 00:08
...Na pewno nie jest to standardowo podany pejzaż....
I tego należy się trzymać :) podoba mi się pomysł na tą fotografię, co do reszty ... ;)
GUINNESSts
19-11-2009, 00:09
Fota nie rzuca na kolana. Nieostra, zamglona. I mysle, ze o to chodzi.
Jesli napisze, iz przeniosles mnie w tamto miejsce i poczulem "ten" zapach i uslyszalem stukot traktorka to mysle, ze fotka udana:)
Dokładnie o to chodzi Guinnessts i cieszę się, że podszedłeś do tego w formie odbiegającej od standardów krajobrazowych, co oznacza dla mnie, że poświęciłeś więcej niż sekundę na "wgłębienie" się w to co widać. Thx.
Urzekająca robota (tych farmerów)
Amadeusz
19-11-2009, 00:47
Bardzo mi się podoba zdjęcie w kolorze. Jak mogłeś dać cz/b?? :) Tylko kolor.
Bo bw bardziej mi tworzył klimat zakopywania ofiary w świetle księżyca ;))))
Dla mnie bw, choć i kolory piękne.
Ale wolę nastrój czerni i bieli
Do mnie przemawia ta fota. Oddałeś klimat tamtego miejsca.
Zdecydowanie kolor bardziej podchodzi :-D.
Do mnie przemawia ta fota. Oddałeś klimat tamtego miejsca.
Zdecydowanie kolor bardziej podchodzi :-D.
Nic dodać, nic ująć :D
Dlaczego się nie spodziewałeś ? ;)
Bo do tej pory serwowałeś nieco inne foty ;-)
konopielka vs traktor? zdecydowanie nie :)
1 wersja mi się podoba
Pieknie klasyczny pejzaż rolniczy. Oczywiście zdecydowanie w kolorze.
Ja bym troszke ocieplił WB, może dołozył mgiełkę na dole, moze popkombinował jeszcze z tonacją.
To jest zdjecie warte, by zastanowić sie nad optymalnym wykończeniem.
Fotka pozytywna w odbiorze, szczególnie podoba mi się ten charakterystyczny klimat wsi jaki pokazałeś.
A nawiązując do tytułowej konopielki, zastanawiam się co by było gdyby Kaziuk zamienił furmankę na traktor i miał zamiar wywozic gn.. :-D , znaczy się obornik za jego pomocą ?, czy również mieszkańcy wsi chcieliby go zaciukać podobnie jak to miało miejsce w przypadku zamiany sierpa na kosę ? :mrgreen:
Sebastianito
19-11-2009, 12:17
Tytul do zdjecia pasuje wrecz idealnie! Kolor jak dla mnie lepszy :)
romanescou
19-11-2009, 12:26
Piękna fota. Wręcz wciągam ten zapach :mrgreen:
Harmonię odbioru zakłóca mi jedynie nowoczesność Ursusa ;). Błagam występluj go! Zostaw kupę brązowego "złota", chłopa na niej i obie łopaty :) Będzie perfect.
Bartekkw
19-11-2009, 12:40
no takie trochę inne to zdjęcie....wole jednak Twoje prace górskie
Dziękuję za uwagi - daliście mi do myślenia ;)
BW.
Ale ja już tak mam.
I za takie zdjęcia Ciebie cenię.
W sumie to tylko gn... dobrze pokazany...
Amadeusz
20-11-2009, 00:17
Bo bw bardziej mi tworzył klimat zakopywania ofiary w świetle księżyca ;))))
:) No chłopaki uwijają się przed świtem.
PS. tak jeszcze tylko z ciekawości... po traktorku (C-330 chyba) widać, że walczyłeś z cieniami;)
tormentol
20-11-2009, 00:20
Dobre dla mnie, szczególnie kolor. Interesujący fot zrobiony, mało porywającego motywu :)
A ja pomarudzę. Ta fota w ogóle do mnie nie trafia. Chyba byłeś na potężnym głodzie fotograficznym ;) Znam Twoją twórczość i wiem że potrafisz o wieeeeeele więcej.
swojskie klimaty :)
Lubie takie kadry, i w kolorze i w b&w mi pasuje :)
Amadeusz
20-11-2009, 01:28
i w kolorze i w b&w mi pasuje :)
Czyli nie masz zdania:twisted:
Chyba byłeś na potężnym głodzie fotograficznym ;) Znam Twoją twórczość i wiem że potrafisz o wieeeeeele więcej.
Przemku muszę się z Tobą nie zgodzić tym razem, gdybym był tam w tym samym miejscu i czasie zrobiłbym ją dokładnie i identycznie tak samo jak teraz, dla mnie ma klimat. Nie zawsze muszę robić wszystko wg schematów typowo krajobrazowych, być może wstawiłem ją do złego działu, bo bardziej chodzi tu o pokazanie pracy i człowieka.
Zdecydowanie wybieram kolor,..ta cała literatura,..księżyc,.. zakopywanie,.. to nieistotne. Ważna jest forma. Barwny kadr jest znacznie bogatszy, pora dnia spowodowała, że kolory są ładnie złamane,..róże ładnie się dogadują z zieleniami, a bliki na traktorze z sylwetowo potraktowanymi postaciami,..niby kontrasty a jednak wszystko współgra. Bardzo pięknie pokazany kawałek polskiej wsi. Pozdrawiam.
Pierwsze skojarzenie , kadr wyjęty z albumu Wiktora Wołkowa :) kolor :)
Nie zawsze muszę robić wszystko wg schematów (...)
A ja sobie pozwolę wytłuścić, bo bardzo mi się podoba takie podejście. Jakby nie to, to nie powstałaby ta fotka, która, moim zdaniem, jest bardzo urokliwa :)