Zobacz pełną wersję : Jaki obiektyw do zdjęć sportowych na hali
Witam wszystkich, to mój pierwszy post. Trochę poczytałem na forum i nadal mam dylemat.
Proszę o pomoc w wyborze jasnego obiektywu do zdjęć na hali sportowej. Moje dzieciaki zaczęły uprawiać sport (judo i p.ręczna) i wypadałoby uwiecznić na fotkach ich wysiłki. Mój N18-105 na D40 okazuje się za ciemny, aby zamrozić ruch na niezbyt dobrze oświetlonych halach, dlatego muszę zaopatrzyć się w coś jaśniejszego. Zastanawiam się nad N50 1.4 AF-S (tańszy, bardzo jasny, ale krótki) i S70-200 2.8 (dobry zakres ale droższy, no i ...Sigma). Co prawda nie jest to sport wyczynowy więc na treningach i zawodach można podejść bliżej, ale jednak czy N50 nie okaże się za krótki. Z drugiej strony jednak wydatek ponad 3tys. na jasny zoom to dużo jak dla mnie - amatora. Nie wiem czy się opłaci. A może jakieś inne propozycje? Będę wdzięczny za radę.
woytec60
18-11-2009, 17:32
D40?
To raczej musi byc AF-S.
50-ka będzie za krótka. Jesli wystarcza Ci ogniskowa 105mm a brakuje tylko światła to może Nikon 105 f/2.8 VR micro?
Niby do makrofotografii ale do zbliżeń tez może być no i ma stabilizację.
Dalej to już polecałbym Sigmę 150 f/2.8 HSM macro, jasna ale bez stabilizacji albo wymienioną przez Ciebie Sigmę 70-200 f/2.8 HSM, też bez stabilizacji.
Jednak wszystkie trzy są drogie.
Dobry optycznie, tani, szybki i stabilizowany jest Nikon 70-300 VR ale nie jest jasny i to jego (jedyna) wada.
nonameuser1
18-11-2009, 17:37
Co z tego ze N70-300 ma VR i utrzyma nieporuszone zdjecie z dluzszym czasem, skoro poruszy sie obiekt. Obiektyw musi byc jasny, zeby dawal krotkie czasy. Wg mnie cos z 2.8 albo i jasniejszy, ciemniejsze odpadaja na starcie - to pierwsze kryterium, drugie - to co kolega pisal AFS/HSM.
woytec60
18-11-2009, 18:05
Co z tego ze N70-300 ma VR i utrzyma nieporuszone zdjecie z dluzszym czasem, skoro poruszy sie obiekt. Obiektyw musi byc jasny, zeby dawal krotkie czasy.
Przecież wiem :roll:
Napisałem że jego światło to jedyna wada.
pawelpiotrm
18-11-2009, 18:29
Jest jeszcze Sigma 50-150 ze światłem 2,8, która chyba będzie dobrym towarzyszem do D40. Ja wyrwałem swoją za 1500 PLN
POzdr
woytec60
18-11-2009, 19:40
Jest jeszcze Sigma 180 f/3.5 HSM: http://www.allegro.pl/item812376617_uzywana_sigma_3_5_180_makro_hsm_ex_i f_lublin.html
Pół działki ciemniej ale dłuższa no i to bardzo fajniste szkiełko.
Dzięki za cenne rady.
N70-300VR raczej odpada mimo zasięgu - za ciemny by "zatrzymać" zawodnika w hali i tu nawet VR nie pomoże.
Jasne stałki N150, S150, S180 - bardzo fajne, dużo dobrych opinii, na pewno by się sprawdziły, ale wydatek
ponad 3tys bez uniwersalności jakie dają zoomy jest dla mnie amatora nie do przełknięcia.
Chyba nawet na S50-150 2.8 czy S70-200 2.8, jako że nie zarabiam na zdjęciach, będzie mi ciężko wysupłać,
a przy tak delikatnym sprzęcie jakoś nie mam przekonania do kupowania tańszych używek na allegro.
Dlatego ze względu na koszty skłaniam się jednak ku N50 1.4 lub 1.8. W przypadku judo idzie przycupnąć blisko maty,
więc krótka 50-tka może sobie poradzić z dwójką tarzających się dzieciaków, a przy p. ręcznej można focić przy linii
w dużych rozdzielczościach i kadrować przycinając w domu na kompie.
Pytanie tylko, czy zdjęcia wyjdą ostre robiąc je 50-tką z 10-15 metrów?
mrpawcio
19-11-2009, 00:25
A nie myślałeś o lampie błyskowej?
Nie chciałbym na zawodach walić dzieciakom po oczach
A nie myślałeś o lampie błyskowej?Tak, tak... Lampa! Cudnie wygladaja zdjecia z jasnym zawodnikiem wylaniajacym sie z mroku. :D
Pytanie tylko, czy zdjęcia wyjdą ostre robiąc je 50-tką z 10-15 metrów?Bedzie problem. 50tki (a przynajmniej te, ktorymi pracowalem), dobrze sie nadaja do focenia (ostrzenia) na max 3, 4 metry. Powyzej jest juz loteria. Nie jeden raz zabieralem 50tke do zdjec (np. grupowych) w trudnych warunkach. I zawsze konczylo sie na szybkim przepinaniu na 24-70 czy cokolwiek innego. Nie jestem specem od optyki, ale ten obiektyw ostrzac na np. 8-10 metrow, produkuje taki beznadziejny (nieostry) obrazek, ze sie wszystkiego odechciewa.
No właśnie, podpiąłem kiedyś do swojego D40 pożyczoną N50 1.8 bez silniczka i zdjęcia z powyżej 5m wychodziły nieostre i przy mniejszych i przy większych przesłonach. Myślałem, że to kwestia mojego braku umiejętności ostrzenia ręcznego. Zresztą po części pewnie też, bo z bliska również kilka niezłych ujęć popsułem. Poza tym chyba manualnie i bez szybkiego AF ciężko robić zdjęcia sportowcom. Rozważając zakup nowej N50 1.4 liczyłem na jej AF-S. Tylko czy będzie on wystarczająco szybki?
Polecam Sigmę 70-200/2.8, tylko najlepiej jakbyś mógł ją sprawdzić przy kupnie, by później nie musieć wysyłać na kalibrację do serwisu (co prawda za friko, ale zawsze to strata czasu).
Czyli wychodzi na to, że tata musi jednak wydać te 3tys na porządne szkiełko, bo wydatek połowy tej kwoty na 50tkę nie załatwi sprawy.
Swearengen
19-11-2009, 11:19
Ech! Jak ja bym tak chciał... :-)
Pozdrawiam