PDA

Zobacz pełną wersję : D300 - Zablokowany pomiar matrycowy

Dreadunio
18-11-2009, 15:25
No właśnie, jak w temacie. Nie mogę włączyć pomiaru matrycowego w moim d300. Na początku myślałem że zepsuło się pokrętło do zmiany trybów, ot z punktowego przeskakuje od razu na centralnie-ważony. Tyle że po przypisaniu pomiaru matrycowego do każdego definiowalnego przycisku na body i gripie też nie da się go włączyć. Czyli pokrętełko odpada. Kombinowałem jak się tylko da: reset, różne ustawienia, bez gripa, z nim. Nic się nie zmienia.

Może jakieś sugestie co można zrobić z tą przypadłością oprócz oddelegowania body do serwisu? (byłby to ból bo za 4 tygodnie wypad do Paryża, a wątpię żeby serwis wyrobił się w tym czasie ;) )

Dodam że nie używam tego body zawodowo, od nowości ma wypstrykane 20.000 a matrycowy to niestety najczęściej używany przeze mnie rodzaj pomiaru.

Pozdrawiam :)

messer
18-11-2009, 15:32
W czym objawia się "zablokowanie" o którym piszesz?
Co się dzieje, kiedy przełączasz pokrętło na pomair matrycowy?

Dreadunio
18-11-2009, 15:41
Przechodzi od razu na centralnie-ważony. Żeby było zabawniej to jak naciskam fn zaprogramowany jako matrycowy to też skutkuje to przejściem do centalnie ważonego. Myślałem też że może coś stało się z wyświetlarką w wizjerze, ale przy podglądzie zdjęć pokazuje CW albo punktowy. Szaleństwo.

Kekacz
18-11-2009, 16:12
Czy pomiar matrycowy nie ma czasem powiązania z rodzajem podpiętego szkła? Na końcu instrukcji do aparatu zamieszczona zawsze jest tabelka informująca z jakim szkłem działa jaki pomiar. Z czym używasz tego d300?

mazon
18-11-2009, 16:12
Zmień obiektyw, wyczyść styki - matrycy nie ma gdy w obiektywie nie ma CPU - może Ci padł procesor w obiektywie

NBA
18-11-2009, 16:31
Skoro pisze, że przechodzi od razu na centralnie ważony, to znaczy, że coś nie tak z pokrętłem... mz...

b707
18-11-2009, 16:46
No ale skoro napisał:

Tyle że po przypisaniu pomiaru matrycowego do każdego definiowalnego przycisku na body i gripie też nie da się go włączyć

To chyba raczej nie

Dreadunio
18-11-2009, 22:04
Wszystko wróciło do normy dopiero po podpięciu 70-300VR. Sprawcą zamieszania był 18-55 który o dziwo ciągle nie chce mierzyć w matrycowym ale zawsze lepiej że to kit a nie d300. W każdym razie wielkie dzięki za pomoc :)