Zobacz pełną wersję : Co oznacza stwierdzenie "dobre zdjęcie"?
immortal
18-11-2009, 12:38
Witam, chciałem zapytać co oznacza stwierdzenie "dobre zdjęcie"? Dokładnie chodzi mi o to jak powinno się oceniać zdjęcie? wiadomo ze przy zbyt dużym powiększeniu każde zdjęcie będzie rozmazane więc pierwsze pytanie to - jakiej wielkości zdjęcie powinno się oceniać. Mój aparat Nikon D5000 robi zdjęcia z max. rozdzielczością 4288x2848 i czy przy tej rozdzielczości zdjęcie powinno być oceniane w naturalnej wielkości? (choć ciężko to zrobić bo przecież nie mieści się na ekranie monitora)
Może dziwnie to napisałem ale mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi i wyczerpująco odpowiecie na moje pytanie.
pozdrawiam
BBall_Freaker
18-11-2009, 12:54
Na forum jest napisane w reguloaminie jakiej wielkości zdjęcia należy wstawiać na forum. Uważam, że pod ocenę idzie zdjęcie w rozdzielczości "zapodanej" już na forum, a to czy jest ono poddane obróbce czy nie to już inna bajka.
Dobry temat :)
Dobre zdjęcie merytorycznie powinno być niebanalne, niosące przekaz wynikający z kontekstu zobrazowanej sytuacji. Czasem będzie to przekaz informacyjny, kiedy indziej estetyczny lub artystyczny. Nie jest to łatwe, poprzez techniczność narzędzia jest trudniej niż pędzlem wyrazić swoją indywidualność. Dobra fotografia to sztuka.
Dobre zdjęcie technicznie powinno spełniać kryteria równowagi kompozycyjnej, kolorystycznej harmonii i spójności stylizacji do której nawiązuje.
Kwestia którą poruszasz - wielkość docelowa - to nie kwestia megapikseli aparatu tylko medium gdzie prezentujesz swoje zdjęcie.
Może to być internetowe forum z wielkością 800px na dłuższym boku, może to być galeria z fotografiami na arkuszach A0.
Twoja w tym głowa, by docelowy wymiar prezentował się dobrze i był ostry tam, gdzie ma być ostry, z Twojego założenia.
Słusznie zauważyłeś, że przy maksymalnej rozdzielczości ciężko będzie ocenić zdjęcie. Tak jak już napisał PopaY, zdjęcia wstawiamy w określonej rozdzielczości. Jest odpowiedni temat, który o tym mówi -> ZASADY UMIESZCZANIA ZDJĘĆ NA FORUM - WAŻNE !!! (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=1358)
immortal
18-11-2009, 13:39
Zasady umieszczania zdjęć na forum znam bo czytałem ten temat, ale bardziej chodziło mi o samo zdjęcie. Bardzo spodobała mi się odpowiedz Mellana i chyba takiej właśnie oczekiwałem :)
Jako ta, która dość często piszę "dobre zdjęcie" pokrótce wyjaśnię.
Jakość po zmniejszeniu nie odbiega od oryginału.
Brak błędów technicznych
Poprawna kompozycja, kolorystyka- lub jeżeli zdjęcie ma zmienioną
tonację to jest to zgodne z tematem, klimatem, nastrojem.
Jeżeli jest coś wiecej- to jest wtedy bardzo dobre zdjęcie :)
Całe szczęście, że fotografia to nie matematyka. Dobra fotografia to pojęcie względne. Każdy odbiera je trochę inaczej, aczkolwiek są pewne niezmienne prawa. Zasady te są łamane przez znanych artystów - przede wszystkim tych z nazwiskiem ;) i wtedy powstaje nowy, mniej lub bardziej zrozumiany przez publikę kierunek. Wspomniane zasady powinny być jednak niepodważalne dla amatorów, szczególnie tych początkujących. Jesli zaś ci początkujący nie przestrzegają stosownych zasad, to wtedy, niestety nie powstanie nowy kierunek, tylko gniot. Dla mnie fotografia ma przekazywać emocje, poruszać, odziaływać na oglądającego juz w pierwszym ułamku sekundy. Jeśli fotografia jest dobra to jest to jak uderzenie! Wtedy nie szukam już, z uporem maniaka, minimalnie brakującej ostrości, czy też " że zdjęcie leci lekko w prawo".
A niech leci! Jesli wstrzymałem na chwile oddech i pomyślałem: "Coś pieknego!", to fotograf osiągnoł swój cel.
Witam, chciałem zapytać co oznacza stwierdzenie "dobre zdjęcie"? Dokładnie chodzi mi o to jak powinno się oceniać zdjęcie? wiadomo ze przy zbyt dużym powiększeniu każde zdjęcie będzie rozmazane więc pierwsze pytanie to - jakiej wielkości zdjęcie powinno się oceniać. Mój aparat Nikon D5000 robi zdjęcia z max. rozdzielczością 4288x2848 i czy przy tej rozdzielczości zdjęcie powinno być oceniane w naturalnej wielkości? (choć ciężko to zrobić bo przecież nie mieści się na ekranie monitora)
Może dziwnie to napisałem ale mam nadzieje, że wiecie o co mi chodzi i wyczerpująco odpowiecie na moje pytanie.
pozdrawiam
kiedys miałem takie dylematy ;) kliknij (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=51451)
immortal
18-11-2009, 15:19
hehe widzę więc, że nie tylko mnie to zastanawiało :) dużo Ciekawych wypowiedzi...
Czasami bywa tak , że o tym czy zdjęcie jest dobre stanowi cały set , osadzając je w kontekście .
dobre zdjęcie to takie które jak oceniasz ostrość to mimowolnie wymyka się stwierdzenie "ooo k. zajebiste".
przynajmniej ja tam mam (tyczy się to zrobionych przeze mnie) :mrgreen:
co do innych, widzisz - myślisz fajne - znaczy że fajne.
a dobrym zdjeciem moze byc fotka z ptakiem centralnie?
TMB a dlaczego nie? Nie patrz na fotografię tylko przez pryzmat fotografii prezentowanych na forach fotograficznych. Nie patrz na nią przez pryzmat zaszufladkowania ptaka do działu fotografii przyrodniczej. Bo Ci się fotografia szybko znudzi.
to jest podstawowy argument na fotoprzyroda.pl.....:( ze zdjecie jest złe...
TMB, ale musisz odróżnić pewne sprawy. To nie jest tak, że zdjęcie jest złe dlatego, że kompozycja jest centralna. Rzecz w tym, że kompozycja zdjęcia jest dodatkiem do treści. Jeśli więc zobaczysz zdjęcie ptaka, takie atlasowe, jakie się najczęściej pojawiają na forach i portalach przyrodniczych, to szybko się zorientujesz, że jest pewien kanon przedstawień. Kanon nie jest złą rzeczą - to taka instrukcja jak z pomocą prostych reguł stworzyć coś miłego dla oka. Żeby go przełamać trzeba indywidualnych poszukiwań i studiów w danym kierunku (nie piszę rzecz jasna o studiowaniu na uczelni tylko o zgłębianiu tematu) oraz dużo odwagi.
Trzeba też uświadomić sobie do jakiego odbiorcy nasze prace trafiają. Bo jeśli pokazuje się prace np. konceptualne, gdzie fotografia ptaka jest jedynie medium czyli środkiem do pokazania jakiegoś zagadnienia, to można się spodziewać, że forum przyrodnicze nie będzie najlepszym miejscem do zdobycia pozytywnych ocen. Ukierunkowanie danej społeczności może utrudnić nawiązanie szerszej dyskusji.