Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : HP Pavilion i dwa systemy: Vista i 7

mihow
18-11-2009, 11:19
Witajcie!
Mam jakąś blokadę ostatnio i nie bardzo wiem jak to ugryźć.
Otóż posiadam lapka HP Pavilion dv5. Obecnie mam jeden system Vista Home Premium i partycję HP Recovery. Chciałbym sobie dodatkowo zainstalować Windows 7 aby go przetestować.

Rozumiem, że jest taka możliwość i przy starcie kompa będę mógł sobie wybrać, który system chcę uruchomić?

Ale jak to zrobić? Na osobnej partycji?

Marcin_krk
18-11-2009, 11:41
Tak, na osobnej partycji. Instalator XP pyta sie gdzie zainstalowac system. Domyslam sie ze z Vista i 7 jest podobnie. Zawsze mozesz odpalic instalator i zobaczyc czy jest taka mozliwosc. Jak nie bedzie, anulujesz instalacje zanim pliki zaczna sie kopiowac.

NaRvA
18-11-2009, 11:54
drugie windows - w Twoim wypadku W7 - musi byc na oddzielnej partycji, ktora musisz przygotowac (stworzyc) przed odpaleniem instalatora "siodemki"

mihow
18-11-2009, 13:55
OK - rozumiem.

A teraz trochę inaczej. Powiedzmy, że nie chcę już mieć Visty, tylko chcę sobie zrobić upgrade do Win 7.
1. Czy wszelkie ustawienia i programy, które mam obecnie w Viście zostaną zachowane, ikony na pulpicie?
2. Czy partycja HP Recovery z Vistą nadal będzie i czy będę z niej mógł ew. przywrócić poprzedni system?

Marcin_krk
18-11-2009, 15:03
1. Poszukaj na google upgrade procedure, dokladna sciezka upgr bedzie opisana.
2. Tak, dopoki nie usuniesz tej partycji bedziesz mogl odtworzyc z niej viste.

sokrates
18-11-2009, 15:12
jeśli masz system 32 bitowy i bedziesz przechodził na 32 bit 7 to programy powinny zostać i działać. Za wyjątkiem programów niezgodnych z 7 - te mogą przestać działać. A do testów zawsze możesz użyć VMWare - musisz mieć tylko przynajmniej 2GB pamięci (4 było by lux)

mihow
19-11-2009, 11:39
A czy jest sens zmieniać na wersję 64-bitową? W sumie mam lapka, który może to pociągnąć...

Stach2008
20-11-2009, 13:51
ja miałem na swoim pavilonie Vistę HP (64 bit) ale zainstalowałem Win 7 (64 bit) i system lapek zaczął dopiero sprawnie pracować. Terminy 32-bitowa i 64-bitowa odnoszą się do sposobu przetwarzania informacji przez procesor komputera. 64-bitowa wersja systemu Windows obsługuje duże ilości pamięci o dostępie losowym (RAM) w sposób bardziej efektywny niż system 32-bitowy, który obsługuje tylko do 4 GB pamieci RAM.

mihow
20-11-2009, 14:21
OK - rozumiem, ale czy faktycznie zauważę różnicę w szybkości działania laptopa oraz aplikacji?

Foto7
27-11-2009, 22:46
Instalacja Windows 7 na wirtualnym dysku VHD (http://www.dobreprogramy.pl/Instalacja-Windows-na-wirtualnym-dysku-VHD,Artykul,11419.html) dla testów to najlepsze rozwiązanie. Ja obecnie mam zaistalowaną normalnie wersje win7 32 bit a na dysku vhd wersje win7 64bit. Szczerze polecam do testów to rozwiązanie.

więcej w google (http://www.google.pl/search?hl=pl&safe=off&client=opera&rls=pl&hs=QfS&q=vhd+win+7&btnG=Szukaj&lr=lang_pl&aq=f&oq=)

motyl
05-12-2009, 15:36
A czy jest sens zmieniać na wersję 64-bitową? W sumie mam lapka, który może to pociągnąć...
Tylko wtedy gdy będziesz miał sporo ponad 4 G RAM-u. Mam na kompie (stacjonarnym) wgranego Windowsa 7 w wersji 32 i 64 bit. Przy posiadanych 4 G RAM-u nie widzę różnicy w szybkości działania. Mam nawet wrażenie, że jak odpalę W 7 w wersji 64 bit to wszystko działa wolniej. Może przyczyną tego jest, że sam W7 64 bit który zabiera więcej ramu.