Zobacz pełną wersję : F3 i jego światłomierz
Witam. Niedawno kupiłem F3 z, jak się okazało, nie działającym światłomierzem. Podświetlenie pryzmatu (HP)działa, baterie wymienione, winder MD-4 działa jak należy, a pomiaru brak. Co może być przyczyną? Styki, spust migawki? Pozdrawiam.
A ustawiałeś licznik zdjęc na pozycję 1 - bo jeśli jest na 0 np. po otwarciu tylnej ścianki to automatyka i pomiar światła są zablokowane - należy wtedy przewinąc licznik zdjęć do nr 1, żeby odblokować pomiar - zresztą taką blokadę pomiaru światła miało kilka modeli Nikonów analogowych.
Dzięki, ale to nie jest przyczyna. Sprawdziłem aparat a trybie A (na sucho) i jednak światłomierz reaguje, zarówno na zmianę oświetlenia, jak i na zmianę przysłony. Ale nic nie pokazuje wizjer, chociaż od czasu do czasu pojawia sie na chwilę informacja (tak, jakby brakowało połączenia między światłomierzem, a wyświetlaczem). Właściwie nie w wizjerze, a w korpusie przy matówce. Może ktoś wie, jak dobrać się do styków?
sejmajnejm
18-11-2009, 11:18
w f3 niestety ekranik LCD z czasem blednie i przestaje byc czytelny - moze to byc tez ta przyczyna. Jest to problem dosc czesto opisywany.
pzdr.
A.
Też chyba nie to, co jakiś czas pojawia się na sekundę odczyt, tak jakby coś nie łączyło... .
marcin_G
18-11-2009, 20:03
Jesli Ci się uda, odkręć "podogę" w korpusie - tam są (o ile dobrze pamiętam) jakieś styki, może one są zabrudzone.
Jeśli nie tam, to ciężko powiedzieć, gdzie szukać przyczyny. A w trybie "A" migawka jest prawidłowo sterowana? Czyli czy problem to TYLKO brak wskazań na LCD?
Tak, Marcinie, chyba to brak wskazań na lcd. Na szybkości przestrzelę rolkę negatywu na manualu, opierając się na wskazaniach Minolty IV i porównam wyniki na filmie. Ale problem pozostaje. Zastanawiam się, gdzie zaingerować, aby pojawił się odczyt na lcd?
marcin_G
18-11-2009, 23:46
Najpierw sprawdź, czy aparat steruje czasami migawki w trybie "A". Nawet "na ucho". Jeśli np. przy f/4 czas migawki jest około 1s, a po przymknięciu do f/8 migawka odliczy 4s, to automatyka jako taka działa. Problemem jest doprowadzenie napięcia dosegmentów LCD. Co do rozkręcania - zacznij od odkręcenia trzech śrubek "+" na oprawie matówki, widać je pięknie po zdjęciu wizjera. Głębiej sugerowałbym samodzielnie nie grzebać....
Odkręcałem te trzy śrubki. Trochę wypatroszyłem ten element, ale nic to nie dało. Działa podświetlenie wyświetlacza, aparat reaguje na zmianę oświetlenia bądź zmianę przysłony, działa blokada ekspozycji (wszystko w A). Natomiast działanie w manualu sprawdzę dopiero po wywołaniu negatywu (w oparciu o Minoltę IV).
A po co Ci Minolta do sprawdzenia jak jest naswietlony film??? Poprostu kladziesz negatyw na gazete i patrzysz jaka ma gestosc film (tfu! zapomnialem, ze to tylko dla filmow srebrowych dziala).
Jak chcesz byc pewny naswietlania to wsadz rolke najpodlejszego slajdu. Obecne negatywy kolorowe do C41 nijak nie dadza informacji o dzialaniu migawki/swiatlomierza, ze wzgledu na baaaaardzo szeroka tolerancje na bledy naswieltania (uzytezczne jest ok -1EV do +2EV, a dobry labolud wyciagnie od -2EV do +3 EV).
Na podstawie wskazań Minolty naświetlę negatyw bw i ocenię działanie światłomierza w aparacie (i czy wogóle działa w trybie M).*
Aaaa taka Minolte chodzilo :) Juz sie balem, ze piszesz o skanerze :)
W trybie M i swiatlomierz w aparacie???? Przeciez on tylko robi za wskaznik "robiacy na szaro", a Ty masz ustawic parametry. Jak chcesz sprawdzic aparat to w tryb A, ustaw przyslone np. 5.6 i strzel zdjecie. Potem zrob pomiar Minolta, aparat w tryb M, przyslona 5.6, czas wedlug wskazania Minolty. Tylko zapisuj parametry i wybieraj dosc jednolicie oswietlone sceny, poniewaz pomiar F3 silnie uwypukla srodek, choc to pomiar CW.
Zrobiłem rolkę i światłomierz mierzy zarówno w M jak i w A. Ale nie wyświetla wskazań. Miał ktoś taki przypadek i komu ew. powierzyć naprawę?
W PL? Nie mam pojecia, bo wysylanie na Postepu to moze byc pozegnanie z F3. Wyslij do UK do serwisu w Kingston albo innego podanego na tym forum.
miron19j
10-12-2009, 16:39
Zrobiłem rolkę i światłomierz mierzy zarówno w M jak i w A. Ale nie wyświetla wskazań. Miał ktoś taki przypadek i komu ew. powierzyć naprawę?
nie wiem, kto w o naprawia aparaty, ale na forum było na ten temat kilka wątków.Choćby na Czapskich w Krakowie, lub p. Bieniek w Warszawie
Może Wrocław - ul. Psie Budy??
Bardzo dobre zdanie o tym panu krąży..
Niestety na Psich Budach moze nie miec dostepu do czesci. W UK F3 sa jeszcze oficjalnie serwisowane.
radekone
24-12-2009, 12:10
http://cgi.ebay.co.uk/Nikon-F-F2-F3-Repair-or-Service_W0QQitemZ190358241273QQcmdZViewItemQQptZUK _Local_Services_Other_Local_Services_ET?hash=item2 c523c3ff9
Takie serwisy ebayowe sa ok. Kumpel ostatnio Pentaxa lx naprawial w ten sposob u serwisantow z pentaxowymi papierami. Naprawili, zrobili kompleksowy przeglad i gwarancje na rok dali. Przejrzyj komentarze..
sopel1975
24-03-2015, 18:06
Mam taki przypadek w mojej F3, że w manualu pokazuje tyko + (prześwietlenie) a nie wyświetla znaku "-" i nie wiadomo czy jest niedoświetlenie lub poprawna ekspozycja.
W trybie A działa prawidłowo.
CO to może być?
Pomóżcie.
sopel1975
24-03-2015, 20:33
Niestety, jak się przypatrzyłem, to w trybie A też nie pokazuje niedoświetlenia ( znak - ).
A pomysł z wymianą baterii to z autopsji, czy tylko taka propozycja?
Baterie wymienione - niestety dalej nie działa.
Ktoś ma może inne propozycje rozwązania problemu?
Moga byc sciezki/styki do elementu (-) zabrudzone/uwalone albo sam wyswietlacz padl.
U mnie podobne problemy powodowały zaśniedziałe styki w komorze baterii.
KamilMarcin
31-07-2015, 02:14
Mam podobny problem z moim F3.
A mianowicie wyświetla się wszystko na raz... Troche lepiej jest przy dłuższych czasach rzędu 1/30s, 1/15s itp. bo wtedy widać te "czasy".
2 lata temu dzwoniłem do serwisu nikona w warszawie to powiedzieli mi że części do F3 nie posiadają :(
Nawet po wymianie baterii problem pozostawał, to jest właśnie przypadłość tego świetnego korpusu niestety.