Zobacz pełną wersję : Lampa do Minolty 5400HS+SB900+D80
Pankanka
18-11-2009, 00:14
Mam taki sprzęt i chciałbym to używać do zabawy(nauki) w domowym zaciszu. Zamierzam dokupić jakieś parasolki, pokombinować z przeróbką Softboxa aby pasował do takich lamp, jakaś blenda i zacząć przygodę z fotografią studyjną :P Problem mam jak najlepiej i w miarę tanio połączyć te lampy z body. Sabinka wiadomo sama działa ładnie, ale jak wyzwalać minoltę?? Może jakiś link ktoś ma w kieszeni na allegrowy patent :D Proszę o pomoc. Oczywiście zdaje sobie sprawę żę pewnie będe musiał manualnie ustawiać obi lampy, chyba że ktoś mnie mile zaskoczy.
Fotocela?
http://fripers.pl/product_info.php/products_id/597/product/Fotocela_z_PC_do_lamp_Sony_Minolta/XTCsid/b75fcfe69834e6b7da49aa9b59cef2e3
Pankanka
18-11-2009, 00:28
ale czy kupić 1 do minolty, a Sabinkę wyzwalać z D80, czy 2 i po prostu lampą wbudowaną wyzwalać obie (pewnie kaszana będzie bo lampa wbudowana może popsuć oświetlenie), czy może jakoś bezprzewodowa się da? I ile to kosztuje :P
Pankanka
23-11-2009, 02:16
Znalazłem na allegro taki Radiowy WYZWALACZ LAMP Błyskowych http://www.allegro.pl/item820965788_radiowy_wyzwalacz_lamp_blyskowych_ni kon_d70s_d80.html Wie ktoś czy można go podłączyć jakoś do lampy minoty, tej co w temacie.
są kostki - przejściówki minoltowskie (w obie strony), ale to wydatek kilkudziesięciu zł. Jak tą głupią stopkę wypominam minolciarzom, to sa oburzeni, no bo sa przejściówki. Tylko, że te przejściówki kosztuja czasem tyle, co duperelek, który chemy kupić.
Jeśli nie chcesz kiedyś wejść w system minolty to opchnij tą lampę, a kup jakąś SB-24. Ona na duże możliwości konfiguracji do pracy w strobingu (M do 1/64 chyba) dużą moc, zooma i normalną stopkę.
SB-24. Ona na duże możliwości konfiguracji do pracy w strobingu (M do 1/64 chyba)
Do 1/16 tylko.
Niemniej jednak i tak to świetna lampa.
Edit:
A czy ta lampa Minolty nie posiada czasem wejścia PC? Pankana, zobacz w prawym dolnym rogu.
Pankanka
25-11-2009, 23:20
Mam takie wejście w tej lampie:
EDIT usunięte ze względu na olbrzymi rozmiar
Co to jest i gdzie kupić kabelek :D W SB 900 mam zupełnie inne wejście i tam to się nazywa PC, a to może jakiś starszy typ?
wybrałes nieodpowiednie forum do zadania takiego pytania.
To co było na zdjęciu to nie było wejście PC. Dostałes odpowiedź: sa kostki - przejściówki.
wyrzuciłem zdjęcia. Po kiego one sa tak gigantyczne, skoro pokazują detal? Nawet w działach zdjęciowych jest ograniczenie wielkości w pikselach.
Pankanka
26-11-2009, 12:34
Tak na szybkiego dodawałem zdjęcia, już będe pamiętał że nie mam przesadzać :P Pozdrawiam