PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Trzy piętra i parter na narożniku.

elix
17-11-2009, 23:51
Czasem trzeba przypomnieć o swoim istnieniu więc w ramach eksperymentowania z b/w taki sobie obrazek wyprodukowałem

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum/web_700_DSC_0008129.jpg)

Będzie coś z tego?

hackermuz
18-11-2009, 17:48
Podoba mi się kard Wojtku ale odnoszę wrażenie, że leci delikatnie w prawo.

wypass
18-11-2009, 19:43
będzie, będzie, podoba mi się kadr i konwersja :)

Inkognito
18-11-2009, 22:57
A mi konwersja wydaje się dziwna... nie potrafię na razie zdiagnozować dlaczego.
Ale oczywiście kadr rewelacja.

wypass
18-11-2009, 23:19
może za mało kontrastu? ;)

elix
19-11-2009, 09:55
Inku - ona, ta konwersja może trochę dziwna jest - zawsze wolałem kontrastowe b/w ale próbuję zrobić coś bardziej miękkiego, a jednocześnie żeby nie było to szaro/szare. Jak Ci coś jeszcze przyjdzie do głowy to pisz.

Dzięki za komentarze chłopaki.

Inkognito
19-11-2009, 17:14
Może nie tyle mało kontrastu co brakuje czerni w tym zdjęciu. Wszystko jest uśrednione (mowa o obróbce cały czas).
Dodałbym chyba troszkę czerni do tego obrazka. Zrobi się w konsekwencji bardziej kontrastowy, ale mówiąc o braku kontrastu przekazałbym inną myśl ;)
To taki pomysł. Ale sam nie wiem.

Dodawałeś odrobinę jakiegoś koloru do tego bw?
Może jego barwa była jakaś nieszczęśliwa?

elix
19-11-2009, 17:52
Chyba rozumiem co Ci po głowie chodzi Grzesiu ;) To jest właśnie klucz do całej sprawy - jak to zrobić, żeby uzyskać miękkie i niekontrastowe b/w a jednocześnie żeby to nadal było b/w a nie g/g ;)

CO do zafarbu - jakiś tam lekki dałem, ale bardzo, bardzo delikatny.

Inkognito
19-11-2009, 19:27
Ale kadr jest w sumie super.
Zazdroszczę ci takiego.
Rozumiem, że to nie w Polsce? :)
Dania?

dar_wro
19-11-2009, 20:57
kadr fajny, ale w rzeczy samej lekko leci w prawo

elix
19-11-2009, 21:16
Ale kadr jest w sumie super.
Zazdroszczę ci takiego.
Rozumiem, że to nie w Polsce? :)
Dania?

Ty to akurat nie musisz zazdrościć bo masz sporo kadrów których ja zazdroszczę tobie ;) A co do lokalizacji to akurat nie Dania tylko Włochy - bodajże Florencja z tego co pamiętam.

kadr fajny, ale w rzeczy samej lekko leci w prawo

Coś w tym chyba jest - rzeczywiście można się lekkiego przechyłu dopatrzeć - moje drobne przeoczenie, ale generalnie mi osobiście nie przeszkadza to aż tak bardzo.

Dzięki!

matmol
19-11-2009, 21:19
Dania?

Ja bym bardziej obstawiał Francję. Podoba mi się.

Inkognito
19-11-2009, 22:42
Ja bym bardziej obstawiał Francję. Podoba mi się.

Obstawiałem wiedząc co nie co więcej o autorze ;)

Ty to akurat nie musisz zazdrościć bo masz sporo kadrów których ja zazdroszczę tobie A co do lokalizacji to akurat nie Dania tylko Włochy - bodajże Florencja z tego co pamiętam.

Ale na prawdę super jest ten kadr :)
Mam nadzieję, że jeszcze nad nim popracujesz. Ideologicznie pomysł mi się podoba (na obróbkę). Tylko to jeszcze nie to. Imho oczywiście.

Amadeusz
20-11-2009, 01:03
Obserwuję od wczoraj i czekam co napiszecie... bo ja wiem czego na tym zdjęciu brakuje;-)

elix
20-11-2009, 09:15
Amadeusz - oświeć mnie :)

elix
20-11-2009, 13:49
Zrobiłem to jeszcze raz od początku, przy okazji poprawiając tą nieznaczną krzywiznę. Jest trochę inaczej:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://files.elixphotography.eu/forum/web_DSC_0008129_L700_F.jpg)

Inkognito
20-11-2009, 14:27
Szkoda, że jasne tony straciły fakturę. W cieniach jest znacznie lepiej.

Amadeusz
20-11-2009, 15:07
Amadeusz - oświeć mnie :)

Tak trochę przekornie napisałem;) Napiszę co moim zdaniem byłoby dopełnieniem... Ja bym widział na pierwszym planie kobietę ubraną na lata 50te. Chusta artystycznie na głowie + przyciemniane okulary. Głowa lekko z profilu. Najlepiej ubraną w plaszczu z paskiem w talii. Taki francuski obrazek.
Tak bym to widział:)

elix
20-11-2009, 15:35
Szkoda, że jasne tony straciły fakturę. W cieniach jest znacznie lepiej.

Dzięki za konkret ;)

Tak trochę przekornie napisałem;) Napiszę co moim zdaniem byłoby dopełnieniem... Ja bym widział na pierwszym planie kobietę ubraną na lata 50te. Chusta artystycznie na głowie + przyciemniane okulary. Głowa lekko z profilu. Najlepiej ubraną w plaszczu z paskiem w talii. Taki francuski obrazek.
Tak bym to widział:)

:D Dobra wizja, ale to byłoby oszustwo bo zdjęcie jest zrobione we Włoszech ;)