PDA

Zobacz pełną wersję : [ Przyroda ] Nie nasza ostra Ruda tylko stonowana Angielka

barbi
17-11-2009, 23:12
Będąc na bardzo krótkim wypadzie do Londynu w tamtym tygodniu udało mi się złapać w Parku St. James wiewiórę. Jestem do tej pory pod wrażeniem. Wszystkie wiewióry uciekały, ale jedna... Mam tylko obiektyw 18-55 i dosłownie dała mi się sfocić na długość nosa (przepraszam obiektywu). Na marginesie w Londynie dalej jest jesień, ale to pokażę w innych działach. :)

Zapraszam do komentarzy ...

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img687.imageshack.us/i/wiewira.jpg/)

misiobudrysio
17-11-2009, 23:53
ladna wiewiorka
niestety lub stety w cywilizowanym swiecie ludzie nauczyli sie zyc w zgodzie z natura tylko u nas wszystko sie tepi i przegania bo w szkode idzie
w Chicago w centrum w parku czesciej moglem spotkac sarne niz w polsce w lesie o zajacach czy wiewiorkach nie wspomne
ale moze kiedys wyjdziemy z kompleksow i nie bedziemy tepic wszyskiego by se udowadniac swoja wyrzszosc
rozpisalem sie troche sorki.

pozdr.

barbi
18-11-2009, 00:09
Bardzo dziękuję i wiem o co Ci chodzi. :)

jurek1906
18-11-2009, 11:02
Kolorki przyjemne , kadr taki sobie wybrałaś , ale ostrość to na barku wylądowała ;).

tomek_d
18-11-2009, 13:08
żeby to było w zgodzie z naturą to powinny być tam też wilki i nie wiem czy wtedy Ci ludzie z cywilizowanego świata nie zmienili by poglądów na ten temat - zwłaszcza patrząc na swoje dzieci po przedstawieniu wilk i sarenka bawią się w berka ;). Dla mnie taki park z sarenką to prawie zoo
odnośnie wiewiórki to też widać że żadnego szczupłego drapieżnika nie widziała, a teraz pójdź sobie do takiego parku zjeść orzecha - to cie okradną ;)

...ludzie lubią rzeczy ładne, bo to się sprzedaje - a natura często taka nie jest/była

ladna wiewiorka
niestety lub stety w cywilizowanym swiecie ludzie nauczyli sie zyc w zgodzie z natura tylko u nas wszystko sie tepi i przegania bo w szkode idzie
w Chicago w centrum w parku czesciej moglem spotkac sarne niz w polsce w lesie o zajacach czy wiewiorkach nie wspomne
ale moze kiedys wyjdziemy z kompleksow i nie bedziemy tepic wszyskiego by se udowadniac swoja wyrzszosc

pozdr.

zazula
18-11-2009, 13:25
Szkoda ostrości, wiewióra fajna

Anvil
18-11-2009, 21:22
mi tam ostrość odpowiada, bardziej szkoda kity :-)
piękne stworzonko

Muminek
19-11-2009, 09:49
Fajna wiewiórka, choć fajniej aby była sfotografowana od przodka nie od zadka.

MK_2
19-11-2009, 10:04
Wypasiony zadek ma ta wiewiórka...

barbi
19-11-2009, 18:55
Wypasiony zadek ma ta wiewiórka...

Myślę, że ją pokazałam i tak z najlepszej strony, nie wiem czy ktoś zauważył - w tle na dole - jest też wiewióra i są zauważalne jej gabaryty (mała główka duży zadek) i takie tam są wszystkie - dopasione przez miejscowych i turystów, o czym świadczy orzeszek laskowy w łapkach wiewióry, a takie orzeszki nie rosną w tym parku. :)

neomave
19-11-2009, 22:51
ładna wiewiórka
a spróbuj jej orzeszka zabrać to juz nie bedzie taka ładna
potrafi i oczki wydrapać

barbi
19-11-2009, 23:00
Bardzo Wam dziękuję za komentarze. Jednym się podoba ostrość, inni by widzieli ostrość w innym miejscu, innym z kolei brakuje fragmentów obiektu. Umieszczając zdjęcie zdałam się na swoją najlepszą interpretację, ale może ta nie była najlepsza dla odbiorców. Poniżej przedstawiam inną wizję w uwzględnieniem uwag przedmówców, ale nie omieszkam powiedzieć, że pierwotna najbardziej mnie zadowoliła. :)

źródło (http://img17.imageshack.us/i/wiewirkaii.jpg/)

MK_2
20-11-2009, 00:25
Chyba pierwsze ciekawsze :)

barbi
21-11-2009, 01:44
Dorzucę jeszcze jedną z łapaną ostrością na oczko. Przy okazji dziękuję bardzo za tyle odwiedzin. :)

3.

źródło (http://img263.imageshack.us/i/wiewirkaiiib.jpg/)

Hoobie
21-11-2009, 12:12
Oceniając całośc - jest ciekawie. Jednak najlepiej wg mnie wyszedł kadr nr 3!! I to jest bezapelacyjnie mój faworyt!

P.S. Zapraszam do Dublina, tutaj mamy Phoenix Park (centrum miasta), a w nim dzikie zwierzęta :D Przez park przechodzą drogi asfaltowe, więc samochody tamtędy spokojnie przejeżdżają, oczywiscie ostrożnie. Jakiś tydzień temu, już po zachodzie słońca, ruch został chwilowo wstrzymany, bo przez drogę przechodziła.... "rodzina" sarenek :)

Grzegorz WO
23-11-2009, 23:03
BARDZO wdzięczne kadry, wesoły "temat", kapitalne "statystki" i staranna obróbka. Na prawdę bardzo mi się podoba. A biorąc pod uwagę porę dnia (późne popołudnie, zachodzące słońce, praktycznie ciemnica ...) jestem pełen uznania. GRATULUJĘ :-D

fushiro
24-11-2009, 10:35
ladna wiewiorka

pozdr.

LOL - ale się uśmiałem. W "cywilizowanym świecie" jest pełno zwierząt w parkach, bo to zazwyczaj jedyne obszary zielone w promieniu dziesiątek mil. Polacy tępią zwierzęta, bo mają kompleks niższości w stosunku do nich!? WTF?!?

barbi
25-11-2009, 19:55
Bardzo Wam wszystkim dziękuję za komentarze do tego wątku. :-D Sugerując się Waszymi wypowiedziami dorzucałam kolejne zdjęcia. Martwi mnie jedynie to, że miałam tak bardzo dużo wejść na ten wątek, a nikt za bardzo nie chciał się wypowiedzieć na jego temat. Czy popełniłam aż tak straszne błędy, że moje foty nawet nie warto było krytykować?

fushiro
25-11-2009, 22:15
Ja się na przyrodzie nie znam, ale skoro to portret wiewiórki, to zrobił bym to samo co pannom, które portretuję. Wyrównał poziomy na modelce i selektywnie podciągnąłbym kolory, tak, żeby bardziej odcinała się od tła i przyciągała wzrok. Można dodać winietę, wyostrzyć oczy i glam-retusz gotowy ;)

grzehuu
27-11-2009, 21:45
zdjęcie super

a też bylem w tym parku

te wiewiórki są obłędalne

nie boja się nikogo - a same przychodzą i jedzą Ci z ręki