Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jakie szkło macro do D5000 ??

gregorowicz
17-11-2009, 21:44
Witam

Jako lakik proszę o poradę fachowców.
Potrzebuję dokupić szkło do mojego D5000.
Chodzi mi o zdjęcia makro w akwarjum morskim, myślałem o możliwości robienia zdięć z odległości 10 cm. jak i 60 cm. abym mógł zrobić fajne fotki całego korala jak i jednej gałązki.
Na szkło mam przeznaczone 1500 zł. ale mogę pomyśleć o czymś ciut droższym.

przemty
17-11-2009, 21:50
a może zmienisz troche tytuł bo jak dla mnie nie jest on adekwatny do treści posta...

widze ze nie załapałes o co chodzi.
lustro to raczej nie obiektyw!!!
szybciej możesz to nazwać "jakie szkło..."itp.
ale nieważne bo później powiesz-dzą że się czepiam :D

JacekCz
17-11-2009, 22:59
Jeśli chodzi w pytaniu (chodzi o SZKŁO do makro....

Jakbyś spytał jaki korpusik kupić do zdjęć makro, byśmy Ci (może, zależnie od patrzenia i uporu) wyperswadowali D5000.
Z braku tzw. "śrubokręta" nie są dla Ciebie dogodne obiektywy - uznane i sprawdzone (niedrogie) obiektywy 'starszego typu' z opcją makro. W ogólnym planie (np. 60cm-1m) AF by sie przydał, a z nimi i 5000 nie będziesz go miał. Zostaje znacznie mniejszy wybór obiektywów "z silniczkiem"

Polecił bym Ci D80 (nie, nie zamienię się sztuka za sztukę, mimo że twój jest sporo droższy) lub D90

thr
18-11-2009, 03:46
z tego co slyszalem to tamrona 90/2.8robia teraz silniczkiem w obiektywie. Jeśli ktoś może potwierdzić obecność silniczka, to ja bym polecał właśnie tamrona.

JacekCz
18-11-2009, 08:36
Zobacz PopaY:

z tego co slyszalem to tamrona 90/2.8robia teraz silniczkiem w obiektywie. Jeśli ktoś może potwierdzić obecność silniczka, to ja bym polecał właśnie tamrona.

Zobacz:
Bez śrubokręta... ktoś coś słyszał, ktoś coś czytał (osobiście nawet nie przewiduję w mojej torbie specjalizowanego szkła makro, nie będę się mądrzył).
Sorry ale jak mądrze odpowiedzieć na pytanie "Kupiłem se fiacika 126p, jak go przygotować żeby pojechać do Hiszpanii" zwłaszcza jak o prawie jazdy nie za bardzo słychać.

darko
18-11-2009, 11:44
Zobacz:
Bez śrubokręta... ktoś coś słyszał, ktoś coś czytał (osobiście nawet nie przewiduję w mojej torbie specjalizowanego szkła makro, nie będę się mądrzył).
To się nie mądrz, i nie nabijaj sobie postów, auto focus przy makro nie jest konieczny, mimo że takowy posiadam to i tak go wyłanczam, także moim zdaniem można śmiało inwestować w takie szkła.
A jakie to niech pytający zada sobie trochę trudu i poszuka, to naprawdę nie boli a może się sporo dowiedzieć.

gregorowicz
18-11-2009, 12:18
Jak bym wiedział czego szukać to bym nie pytał.
Ale widzę że nikt nie potrafi podać dobrych propozycji, więc chyba trzeba będzie udać się do sklepu i poprosić o doradztwo.

darko
18-11-2009, 12:33
Jak nie wiesz czego szukać ?
szukasz obiektywu makro, zgadza się? to możesz zacząć od forumowej wyszukiwarki wpisując takie hasło
poatrzeć co jest w sklepach internetowych lub na allegro i potem poszukać konkretnych opini na forum.
Tu jest naprawdę sporo informacji tylko trzeba troszkę chcieć a nie liczyć że ktoś to zrobi za Ciebie

JacekCz
18-11-2009, 12:33
Ale widzę że nikt nie potrafi podać dobrych propozycji, więc chyba trzeba będzie udać się do sklepu i poprosić o doradztwo.

Tak, zdecydowanie sklep jest "najlepszym" miejscem na takie pytania. Body tez ci sklep wybrał?

Szukaj opinii o obiektywie makro AF z silnikiem (chyba że będziesz nieustannie zmieniał obiektywy na makro i na "normalne życie"). Możesz tez bez AF (tzn z AF ale niedostępnym dla ciebie).

Jak są oznaczane silniki u różnych producentów - jest specjalny punkt w tym dziale.

Szedł facet koło płotu, na płocie pisało "Dupa", chciał pogłaskać, wbił sobie drzazgę. Tak to jest jak ktoś wierzy w napisy.
Wiele obiektywów z napisem "makro" nim w rzeczywistości nie jest. Jestem pewien, że taki Ci w sklepie ożenią. Myślę że zasłużenie.

Czy zapuszczenie wyżej na "szukaj" słów "makro z silnikiem" i poczytanie wyników jest takie trudne?

darko
18-11-2009, 12:35
Czy zapuszczenie wyżej na "szukaj" słów "makro z silnikiem" i poczytanie wyników jest takie trudne?
No ale po co tyle trudu, jak można zapytać i tylko czekać

romanescou
18-11-2009, 13:14
Wstyd panowie, wstyd.
Zapomniał wół jak cielęciem był? A może nadal jest?

Poczytaj o tym obiektywie:
http://allegro.pl/item807833091_tamron_af_sp_90_mm_f_2_8_di_macro_ni kon_fvat_raty.html

Jest troszkę droższy niż planowałeś, ale za to optycznie "mistrz świata" i do portrecików wyśmienity.
Jeśli nie masz takich pieniędzy to dozbieraj. Będziesz zachwycony.
Sprzedawca pisze o wbudowanym silniku autofocusa. Dopytaj go czy będzie pracować z D5000.

Oczywiście jest jeszcze cała grupa obiektywów manualnych. W tym przedziale za grosze możesz kupić fajne cacka np:
http://allegro.pl/item815254949_industar_61l_3_mc_2_8_50.html
Jest to obiektyw ostry "jak brzytwa" do makro super.
Oczywiście dokupić trzeba przejściówkę, no i niestety ustawienia tylko manualne. Choć w makro bym się tego nie bał, w dwa popołudnia dojdziesz do wprawy.

darko
18-11-2009, 13:21
Wstyd panowie, wstyd.
Zapomniał wół jak cielęciem był? A może nadal jest?

Takie uwagi to zostaw sobie dla koleżków z podwórka, to raz
a dwa że wypada sobie trochę trudu zadać, podaliśmy kierunek z którego można skorzystać nie tylko
przy szukaniu obiektywu, takie pytania pojawiają się co jakiś czas i co za każdym razem wciąż to samo wpisywać? ile można ?

ad2122
18-11-2009, 13:29
Do D5000 to chyba (z sensownych):
Sigma 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro HSM
Tamron SP AF 90mm f/2.8 Di Macro, Model 272EII - ten jest dobrze oceniany
Sigma 18-50mm f/2.8 EX DC Macro HSM - też ma dobre oceny
Poszukaj w necie i poczytaj opinie.

romanescou
18-11-2009, 13:34
Takie uwagi to zostaw sobie dla koleżków z podwórka, to raz
a dwa że wypada sobie trochę trudu zadać, podaliśmy kierunek z którego można skorzystać nie tylko
przy szukaniu obiektywu, takie pytania pojawiają się co jakiś czas i co za każdym razem wciąż to samo wpisywać? ile można ?

"Uderz w stół a nożyce się odezwą"
A ton i formę wypowiedzi pozostawię bez komentarza.

darko
18-11-2009, 13:44
A ton i formę wypowiedzi pozostawię bez komentarza.
Nie no pewnie, bo Twoja była superaśna

ad2122
18-11-2009, 14:09
Ps. Jest również kilka innych obiektywów Macro, pewnie lepszych, ale bez silnika, więc w D5k tylko tryb MF.

darko
18-11-2009, 14:12
więc w D5k tylko tryb MF.
Ja bym się tego tak nie bał, bo i tak po dwóch - trzech ostrzeniach z AF-em wyłączysz go w cholerę i będziesz ostrzyć ręcznie na tkz "chorobę sierocą"

ad2122
18-11-2009, 14:17
Czy ja po..., sorki, napisałem, że trzeba się tego bać/unikać jak ognia? :) Pewnikiem, gdy mnie najdzie chuć na Macro, to AF będzie ostatnim kryterium. Ale to moja opinia.

sebar1
18-11-2009, 14:18

aparat, który posiadasz wymaga obiektywu z silnikiem czyli z oznaczeniem AF-S w Nikonie lub HSM w Sigmie
Oczywiście każdy inny tez będzie działał ale ostrość będziesz musiał ustawiać ręcznie co przy tym aparacie i niewielkim doświadczeniu może być trudne.
Dozbieraj i kup sobie Nikon AF-S Micro 60 f/2.8G ED
do tego filtr polaryzacyjny i będzie super

Pozdrawiam

BBall_Freaker
18-11-2009, 14:30
Ja bym raczej kierował się w stronę obiektywów bez silnika, a dlaczego? Ano, nie raz mozna było dostrzec jak to AF rewelacyjnie ostrzył kadr... Przy zdjęciach macro mamy wystarczająco dużo czasu by sobie wysotrzyć ręcznie, a nie przesadzajmy - trudne to przecieć nie jest. Zapomnieliście chyba o obiektywach uniwersalnych z funckją macro. Może w tą stronę autor byłby skłonny pójść? Np. taką Sigmę 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro HSM (jest silnik, ale nie trzeba używać)? Ja osobiście wolałbym właśnie taki obiektyw niż stałoogniskowy, ale decyzja należy do autora, co kto woli ;)

darko
18-11-2009, 14:36
Czy ja po..., sorki, napisałem, że trzeba się tego bać/unikać jak ognia?
Nie pisałeś, kierowałem to do tych co się tego boją i może trochę źle to sformułowałem

sebar1
18-11-2009, 14:43
Przy zdjęciach macro mamy wystarczająco dużo czasu by sobie wysotrzyć ręcznie,

kolega chce robić zdjęcia w akwarium a ryby bywają naprawdę ruchliwe

a nie przesadzajmy - trudne to przecieć nie jest.

hm, mamy tu kolegę, który jak się sam określa jest laikiem i na razie myli obiektyw z lustrem
dodatkowo miałby ostrzyc w d5000...

Np. taką Sigmę 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro HSM (jest silnik, ale nie trzeba używać)? Ja osobiście wolałbym właśnie taki obiektyw niż stałoogniskowy, ale decyzja należy do autora, co kto woli ;)

nie wiemy jaki obiektyw kolega posiada ale zapewne jest to jakiś kit
wiec kupowanie drugiego nie ma sensu chyba, ze wymiana
ale to i tak bedzie pseudo makro
miałem poprzednia 60 micro i do akwarium domowego była super

BBall_Freaker
18-11-2009, 14:52
Przecież fotografować ma "rafy" kolarowe :-P

thr
18-11-2009, 14:53
Ja bym się tego tak nie bał, bo i tak po dwóch - trzech ostrzeniach z AF-em wyłączysz go w cholerę i będziesz ostrzyć ręcznie na tkz "chorobę sierocą"

Oczywiście jeśli chodzi o fotografowanie tylko w macro, szczególnie przy 1:1, to nie jest zbyt przydatny AF.
Niemniej we wszelkich innych sytuacjach jest przydatny. Ja używam szkła macro, które jest wyśmienite optycznie, również do zupełnie nie macro zastosowań z bardzo dobrymi rezultatami. Więc jeśli autor zapytania ma rzeczywiście obiektyw kitowy typu 18-55, to po dokupieniu np. tamrona 90/2.8 macro podejrzewam, że bardzo chętnie będzie korzystał z niego jako jasnego tele. Jak widzę zostało potwierdzone, że mają już silniki wbudowane. Więc jak najbardziej polecam rzeczonego Tamrona.

P.S. Tak w ogóle to ja rozumiem, że nowych forumowiczów należy uczyć, aby poprawnie formułowali zapytania i zrobili wpierw wywiad na forum. Jednak jestem zdania, iż jeśli już zabieramy głos to mówmy coś konkretnego. Zawsze przecież można zbojkotować taki wpis, który nie przestrzega wytycznych korzystania z forum bądź jest nierzeczowy.

ebstein
18-11-2009, 17:15
Hm, nie polecałbym Sigmy 17-70mm f/2.8-4.5 DC Macro. Tan obiektyw nie oferuje przecież skali odwzorowania 1:1, a tak chyba w przyzwoitym makro powinno być... Ze skalą 1:2,3 szybko będziesz narzekał na brak 1:1.

gregorowicz
18-11-2009, 21:33
dzięki wszystki za odpowiedzi, po takich naprowadzeniach to naprawdę wiem czego mam szukać i mogę teraz poczytać o proponowanych obiektywach i coś dobrać pod siebie.
Niema co się złościć bo naprawdę laik ma mętlik w głowie jak zaczyna zabawę z poważnym sprzętem .
Zanim zadałem pytanie to trochę to forum po przelatywałem ale te wszystkie pojęcia fachowe zrobiły taką burze w mózgownicy że niewidziałem już innej możliwości jak zapytać ludzi którzy się znają.

wilk325
18-11-2009, 21:41
a może zmienisz troche tytuł bo jak dla mnie nie jest on adekwatny do treści posta...

Już zmienione;)

gregorowicz
18-11-2009, 21:55
z waszych propozycji powiem wam że TAMRON AF SP 90 mm F/2.8 Di MACRO najlepiej mi sie podoba i chyba dożucę pare groszy i wezmę ten.

markB
18-11-2009, 21:59
Oprócz obiektywu pomyśl również o zakupie paru innych akcesoriów, jak flesz, małe szklane akwarium, filtr do wody i książka "Makro i szczegóły" Roberta Thompsona (tutaj rozdział o fotografii akwariowej). Bo fotografowanie zwierząt w akwarium wcale nie jest takie proste. Wystarczy lekko mętna woda lub rybka będzie kurczowo trzymać się środka dużego akwarium i zdjęcia będą do bani.

romanescou
18-11-2009, 23:19
z waszych propozycji powiem wam że TAMRON AF SP 90 mm F/2.8 Di MACRO najlepiej mi sie podoba i chyba dożucę pare groszy i wezmę ten.

Tylko pamiętaj, nie każdy ma silnik.

gregorowicz
18-11-2009, 23:27
Oprócz obiektywu pomyśl również o zakupie paru innych akcesoriów, jak flesz, małe szklane akwarium, filtr do wody i książka "Makro i szczegóły" Roberta Thompsona (tutaj rozdział o fotografii akwariowej). Bo fotografowanie zwierząt w akwarium wcale nie jest takie proste. Wystarczy lekko mętna woda lub rybka będzie kurczowo trzymać się środka dużego akwarium i zdjęcia będą do bani.

dzięki zastosuje się do rad