Zobacz pełną wersję : Garbaty dylemat...
Art Erie
17-11-2009, 19:56
Mam problem z podjęciem decyzji odnośnie zakupu plecaka :)
Potrzebuję plecak, który pomieści 2 body z gripami, N70-200, dodatkowo kilka szkieł typu N24-70 (proszę nie zwracać uwagi na stopkę, tego ostatniego jeszcze nie mam ) i kilka pomniejszych obiektywów. Prócz tego 1-2 lampy, jakieś filtry, karty i inne bibeloty (dodatkowe kieszonki mile widziane). Osobna kieszeń na laptop 15-17" i to tyle...
Dylemat polega na tym, że nie wiem co kupić, nie wiem nawet z jakiej półki ma byc to plecak :(
Na codzień używam torby Lowepro Reporter 550 i jestem z niej bardzo zadowolony. Dlatego skłaniam się ku Lowepro Dryzone 100 http://www.fotoceny.pl/tow/11059_LOWEPRO_Dryzone_100_kolory_czarny_zolty.html
Lowepro VERTEX 200 http://www.cyfrowe.pl/aparaty/lowepro-vertex-200-aw.html , a może JPA http://www.allegro.pl/item811292092_jpa_plecak_foto_laptop_lustrzanki_ca non_nikon_sony.html
Jak widać cena nie jest tu czynnikiem decydującym, ale biorąc pod uwagę to, że do dżungli się nie wybieram... (choc nigdy nie wiadomo gdzie się człowiek obudzi następnego ranka :mrgreen: ). Z drugiej strony nie wiem jaka jest jakość tego JPA...
Pomóżcie, bo nie mam możliwości pomacania towaru przed zakupem :(
Po ci DryZone, będziesz z nim nurkował? Ten plecak ma "ciężkochodzący" zamek, będziesz cały czas się z nim zmagał przy zamykaniu i otwieraniu, szlag Cię trafi.
Jeśli chodzi o Vertexa, już o nim było trochę postów, poszukaj.
Art Erie
17-11-2009, 20:17
[...] Ten plecak ma "ciężkochodzący" zamek, będziesz cały czas się z nim zmagał przy zamykaniu i otwieraniu, szlag Cię trafi.[...].
Dzięki już mnie przekonałeś, DryZone odpada. Naprawdę nie wiem co wybrać, to mój pierwszy plecak.
Vertex 200 albo Tamrac Expedition 6 lub 7. Nie sugeruj się obecnością pokrowca, możesz go dokupic na allegro za 30 zł.
Jesli cena nie gra roli to dokupiłbym jeszcze drugi, mniejszy plecak. Na pewno nie będziesz za każdym razem chciał tachać całego ustrojstwa.
Biorac pod uwage to co chcesz wlozyc do plecaka to chyba pozostaje Ci seria TREKKER AW.Uzywam Photo Trekkera awII jest on bardzo pojemny a za razem komfortowy.Przednia kieszen powinna z powodzeniem pomiescic laptop.W moim przypadku jego glownym atutem bylo to ,ze mimo sporych rozmiarow jest wciaz akceptowany przez linie lotnicze jako bagaz podreczny.Oczywiscie oprocz Lowepro jest wiele innych opcji
a propos tego JPA. Uzywał go ktoś?? bo wydaje mi się, że jest to ciekawa propozycja choćby na cenę, ale nie wiem jak z jakością bo po zdjęciach ciężko ocenić :D
Biorac pod uwage to co chcesz wlozyc do plecaka to chyba pozostaje Ci seria TREKKER AW.Uzywam Photo Trekkera awII jest on bardzo pojemny a za razem komfortowy.Przednia kieszen powinna z powodzeniem pomiescic laptop.W moim przypadku jego glownym atutem bylo to ,ze mimo sporych rozmiarow jest wciaz akceptowany przez linie lotnicze jako bagaz podreczny.Oczywiscie oprocz Lowepro jest wiele innych opcji
Trekkery są fajne, tylko dosyć płytkie. W przypadku wersji bez komory na laptopa (od strony pleców), przy noszeniu aparatu z gripem, albo jasnego tele z założoną odwrotnie osłoną przeciwsłoneczną będzie Cię uwierać w plecy.
Co do noszenia lapka w przedniej kieszeni, to za ChRLD bym tak nie robił. Ta kieszeń nie jest od tego. Od zewnętrznej strony nie ma zabezpieczenia w postaci amortyzującej gąbki, tylko jednowarstwową tkaninę.
Art Erie
17-11-2009, 22:39
a propos tego JPA. Uzywał go ktoś?? bo wydaje mi się, że jest to ciekawa propozycja choćby na cenę, ale nie wiem jak z jakością bo po zdjęciach ciężko ocenić :D
Własnie oglądam zdjęcia, i niewiele z tego wynika:(
JPA niby cenowo kuszace, ale co z jakościa? Lowepro znam, ale jest to zawsze parę stówek więcej, które mozna przeznaczyć na cos innego...
Tutaj znalazłem ciekawa ofertę na Vertex 200 AW http://www.europa-foto.com.pl/index.php?products=product&prod_id=35
Ale nie znam sklepu, jakieś info w temacie tego sklepu?
marszull
17-11-2009, 22:47
a komputrekker? ja mam bydlaka awplus ale mozesz sprawdzic wersje bez plusa
a kieszen na lapka moze sie przydac nie tylko na komputer
Własnie oglądam zdjęcia, i niewiele z tego wynika:(
JPA niby cenowo kuszace, ale co z jakościa? Lowepro znam, ale jest to zawsze parę stówek więcej, które mozna przeznaczyć na cos innego...
Wymienię Ci producentów plecaków i toreb: Lowepro, Tamrac, Tenba, Thinktank, Kata. Co do ceny dobrego plecaka - zastanów się jaka jest cena sprzętu, który tam załadujesz, i , czy warto go dobrze chronić.
a kieszen na lapka moze sie przydac nie tylko na komputer
Dokładnie. Zawsze warto dopłacić i wziąć wersję z komorą na lapka.
Art Erie
17-11-2009, 23:01
Wymienię Ci producentów plecaków i toreb: Lowepro, Tamrac, Tenba, Thinktank, Kata. Co do ceny dobrego plecaka - zastanów się jaka jest cena sprzętu, który tam załadujesz, i , czy warto go dobrze chronić.
[...]Jak widać cena nie jest tu czynnikiem decydującym,[...](
Wśród producentów plecaków i toreb nie wymieniłeś JPA, o ile dobrze zrozumiałem :mrgreen:
Nie trzeba mnie przekonywać do do jakości :) Chyba zdecyduję się na Vertex 200 AW, tylko nie wiem co to za sklep i dlaczego cena mocno odbiega od innych ofert?
Wśród producentów plecaków i toreb nie wymieniłeś JPA, o ile dobrze zrozumiałem :mrgreen:
Jak Ty mnie dobrze rozumiesz, hehehe
Nie trzeba mnie przekonywać do do jakości :) Chyba zdecyduję się na Vertex 200 AW, tylko nie wiem co to za sklep i dlaczego cena mocno odbiega od innych ofert?
Jak pisałem wcześniej, rozważ też Tamrac Expedition 6X lub 7X.
Jeśli chodzi o sklep, za dużo Ci nie pomogę, poszukaj na ceneo.
Art Erie
17-11-2009, 23:58
Chyba jednak zostanę przy Lowepro Vertex 200 AW, Tamrac jakoś mnie nie przekonuje z tego co widzę na zdjęciach :)
Mam pytanie do uzytkowników plecaków tego typu plecak (http://www.allegro.pl/item811292092_jpa_plecak_foto_laptop_lustrzanki_ca non_nikon_sony.html)- nie chodzi o marke tylko ogólnie o typ plecaka. Jak to jest ze sprzetem w nim noszonym. Wiem, że aby go wyjac trzeba zdjac plecak i połozyc na płasko, ale mam watpliwosci czy przy noszeniu na plecach nic w nim sie nie przemieszcza w zakresie swojej przegródki, powodujac odczuwanie tego na plecach?? powiedzmy wkładam obiektyw 50 mm i czy on nie lata w kierunku prostopadłym do plec??
Art Erie
18-11-2009, 13:15
Bardzo podoba mi się KATA T-216, ale to chyba kolejny zakup :)
Art Erie
18-11-2009, 23:12
A'propos jka głębokość ma KATA T-216, zmieści się 70-200 ?