Zobacz pełną wersję : D90 + zoom - prosze o porade co odrzucic?
Hej wlasnie kupilem D90 z KITem 18-105 (nawet jescze tego kita nie odpakowalem)
Teraz mam taki dylemat zostawic sobie ta 18-105 jako uniwersalny zoom a sprzedac posiadana przeze mnie sigme 17-70 HSM 2,8-4,5 ? Czy lepiej odwrotnie?
Bardzo mi pasuje w tym 18-105 ....stabilizacja co do reszty sam nie wiem. Gdyby porownywac cene no to sigma byla o wiele drozsza wiec pewnie i lepsza jest? :) hehe ale dywagacje.....
ciekawe co mi doradzicie....poki co szaleje z D90+50mm - moje najlepsze szkielko.
Fortaigne
17-11-2009, 19:45
a o jakim tele mówisz w tytule ?
mialo byc zoom ;-) Przepraszam.
Wiesz, genralnie panuje taka zasada, ze zostawiasz sprzet, ktory ci bardziej pasuje, a nie ten ktory jest drozszy/lepszy. Ja bym sprzedal sigme, dostaniesz wiecej jak za 18-105, poza tym 05 mowisz, ze ci bardziej pasuje.
Czy jest lepsza, to zalezy, czy wolisz miec lepsze swiatlo i wykonanie, czy wieksza uniwersalnosc, ostrosc i stabilizacje.
sugerujesz ze 105 bedzie bardziej ostry od sigmy? sam niew iem , chetnie bym sie wymienil w razie czego na 70-300 VR za ta sigme.
Bedzie. Dobrze rozumiem 17-70 za 70-300vr? To bys musial sporo doplacic.
uzywany 70-300 VR w zamian za nowke 17-70 z HSM - chyba dalbym rade....hmmm.
sam nie wiem co zrobic, sigma jest chyba delikatnie szybsza ale przede wszystkim nie ma VR. Ma takze delikatnie mniejszy zakres ogniskowych. Pytanie czy lepsze swiatlo mi zrekomensuje brak przede wszystkim VR.....co o tym myslicie?
Sigma daje Ci też troszkę lepsze światło. Jakby nie patrzec w niektórych sytuacjach stanowczo lepeij mieć jaśniejsze szkło niż VR. Natomiast co do 18-105 to jest całkiem uniwersalny, ostry i VR. Jak to mówią, ostateczny wybór i tak należy do Ciebie :D
no i wybralem 18-105 zostaje.....sigma juz wyladowala na allegro (moze ktos jest chetny?? :))
Dzieki za pomoc, pozdrawiam.