PDA

Zobacz pełną wersję : Lightroom - precyzyjna względna zmiana balansu bieli

wukaem
17-11-2009, 18:50
Witam,
chciałbym w Lightroomie w na przykład dwustu zdjęciach zmienić balans bieli tak, że w każdym od już ustawionych wartości odjąć np. 200K i dodać +2 tint. Zwykłe "Copy settings" i "Paste" nie zadziała, bo skopiuję jakąś wartość bezwzględną z jednego zdjęcia i wkleję do pozostałych. Zakładka Quick Develop w Library jest zbyt mało precyzyjna. Da się to jakoś dokładniej zrobić?
TIA
Wiktor

MirekM
20-11-2009, 14:15
No a stworzyć preset z właściwymi poprawkami , wybrać fotki i zadać preset ?

wukaem
20-11-2009, 14:29
A presety da się utworzyć z wartościami względnymi? To znaczy, że w presecie jest "ustaw coś na o 200 większe"? Bo mi się wydawało, że presety mają wartości bezwzględne: "Ustaw coś na 200". Nie wiem, może się mylę, jak wrócę z pracy to sprawdzę. Do tej pory zrobiłem sobie jeden preset na wyostrzanie dawno temu i byłem przekonany, że działa na wartościach bezwzględnych, więc nawet nie myślałem teraz o rozwiązaniu tego presetami.

MirekM
20-11-2009, 15:43
No też z pracy i bez sprawdzenia , ale kojażę preset z EXP +1,5 itd. , poza tym w historii mamy korekty "o" a nie "na" wartość .

wukaem
24-11-2009, 20:29
Nadal poszukuję rozwiązania. Zaproponowane powyżej nie działa. Presety są względne, ale zawsze względem początkowych ustawień danego zdjęcia. Ja już mam lekko obrobione i teraz chcę hurtowo zmienić jedną rzecz.