PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D90 i Nikkor 18-105mm VR

TamTaramTam
17-11-2009, 18:12
Witam, jestem tu nowy :)
W temacie jestem dość zielony, styczność z lustrzankami miałem małą - bawiłem się D80, D40 z kitowym obiektywem i jakąś podstawową Alfą. Fotografią interesuję się od dość dawna ale nigdy nie było okazji (..zwłaszcza pieniężnych) zainwestować w lustrzankę. Aparat miałby mi służyć głównie w fotografii tradycyjnej - portrety, przyroda i.. sport (za jakiś czas chciałbym kupić fajnego fisheye'a). Górna granica cenowa to 3500zł. (choć super by było wydać mniej...) Poprzeglądałem różne testy, fora i stwierdziłem, że najtrafniejszym wyborem będzie Nikon D90. (a może się mylę? jak ktoś potrafi sensownie wytłumaczyć to proszę o argumenty:)). Sprzęt chcę zakupić nowy z gwarancją. Czy polecacie ten kitowy obiektyw (czytałem, że dość niezły jest)?

PS. Bardzo bym prosił o jakieś tanie namiary na ten sprzęt, bo znalazłem tylko za 3500zł. (na PM oczywiście, bo pewnie nie można reklamować sklepów na forum:)) Czaję się właśnie na D90 + 18-105mm VR.
PS 2: A może lepiej kupić same body i jakiś inny obiektyw? Proszę o jakieś rady.

Pzdr:)

Vinci
17-11-2009, 18:26
nie, no jak komplet (puszka i kitowy obiektyw) za 1500 nowy i z gwarancja to bierz w ciemno :)
bo jak za sam obiektyw, to raczej taniej znajdziesz chocby na Alle giełdzie

Antonioo
17-11-2009, 18:29
1500???

TamTaramTam
17-11-2009, 18:32
Ups :D przepraszam, 2 razy edytowałem a najważniejszego nie zobaczyłem :) oczywiście 3500zł (już poprawiłem hehe). I to właśnie na Allegro. Niby to nowe, ale wiadomo, do Allegro ciut bardziej ograniczone zaufanie niż do jakiegoś sklepu. Może ma ktoś jakieś fajne namiary? (np dobre/tanie/zaufane sklepy internetowe?)
Pozdro :)

Antonioo
17-11-2009, 18:39
http://sklep.abfoto.pl/produkt.php?id=675 popatrz + 21 zł za przesyłkę

AsKier
17-11-2009, 18:56
ja bym daleko nie szukał

http://www.e-fotojoker.pl/product/aparaty-cyfrowe/nikon/nikon-d90-z-ob-nikkor-18-105mm-dx-vr/

Duder
18-11-2009, 02:24
Albo tutaj http://www.fotorimex.pl/product.php/3998,pl,d90_+_18-105mm.htm .Solidna firma,polecam.
Jeśli chodzi o wybór to strzał w 10.

kobcio
18-11-2009, 08:15
Witam wszystkich. !

A nie lepiej kupic samo body D90 (2 684 PLN) i jakis używany obiektyw ?. Wyjdzie troszke taniej (zostanie na karte i jakis pokrowiec).

Gurth
18-11-2009, 11:59
Witam,
Jeżeli za równe 3500 z pełną gwarancją i ze sklepu, to i tak atrakcyjna oferta(jak widać wklejane są linki więc podaj i swój może ktoś też skorzysta). Ja od 3 tygodni jestem zainteresowany takim dokładnie sprzętem i śledzę ceny, które w rzeczonych 3 tygodniach spadły o jakieś 100 zł. Co do sklepów internetowych to zastanawiałbym się czy nie szukać takiego z odbiorem osobistym. Wiem jak kurierzy( przynajmniej niektórzy) traktują paczki ( zwłaszcza te ze znaczkiem -szkło :) ) stąd taka rada. Czy obiektyw kitowy czy nie to Ci nie doradzę. Jeżeli wiesz (lub masz kogoś zaufanego kto ci doradzi)co chciałbyś w zamian to możesz szukać. Jak nie wiesz to może warto wydać na kita. Jak poznasz sprzęt to go zmienisz, na taki który bardziej Ci odpowiada. Oczywiście wydasz więcej, ale niestety fotografia to drogie hobby.

P.S.
Jak ja będę odbierał swój wezmę ze sobą kartę i notebooka. Sprawdzę jak zestaw robi zdjęcia i czy nie ma jakiś problemów z kartą bądź z samymi zdjęciami i sprawdzę przebieg. Może to bardzo amatorskie podejście ale sprawdzę sprzęt najlepiej jak potrafię. Pewnie nic to nie da ale lepiej będę spał :mrgreen:

notic
18-11-2009, 13:04
to tak..

dysponujesz w miare przyzwoitym budzetem na samym poczatku i mozesz z tego zrobic naprawde niezly zestawik.
d90 + 18-105 jest dobrym wyborem.
d90 jako body na sam poczatek wydaje mi sie idealne (ergonomia,dobre generowane zdjecia,programy tematyczne[z nich i tak nie korzystaj:)], nowa elektronika)
18-105 (zakres ogniskowych[pseudo makro-szeroki kat], dobra ostrosc, vr)
tak wiec jest ok jak na poczatek.
ale..

wg mnie lepszym rozwiazaniem jest zainwestowanie w tansze body i kupienie innej szklarni.
chociazby
poluj na d200 (znajdziesz juz w okolicy 2000zl) - na pewno duzo nauczysz sie na tym body, piekne kolory,
wiekszy(dla mnie to atut), jezeli nie planujesz wchodzic na wysokie iso(widze, ze malo z reporterki) to d200
idealne.
no i zostaje 1500zl na szklarnie..
piszesz portrety,przyroda,sport..
i jest maly problem bo tak
portret - zalezy jaka ogniskowa Tobie przypasuje
50mm 1.8 - wydatek rzedu 400zl, moze cos taniej skrobniesz - uniwersalna wg mnie
85mm 1.8 - doscy drogi, mi nie pasuje, nie wiem jak Tobie
35mm 1.8 - 700zl trzeba odlozyc - niedlugo i ja stane sie jego posiadaczem, na razie zbieram pieniadze(dla mnie ogniskowa idealna), ostrzy chyba lepiej od 50

przyroda - kit, badz cos bardziej do przyrody,scenerii(chyba dobrze wnioskuje?)
18-55vr - uniwersalna,tania
18-105vr - opisana wyzej (niestety te 2 obiektywy sa ciemna) 800-700zl
tamron 17-50 - znajdziesz w granicach 900-800zl (dobrze ostrzy, swiatlo 2.8, uniwersalna spacerowka)
jak na poczatek w sam raz, mysle
sigma 10-20 - ok 1500zl (tak wiec caly budzet) - jak dla mnie szklo, ktore na pewno znajdzie sie w moim worku (dobrze ostrzy,zakres ogniskowych!)
tamron 10-24 - podobna cena - ja bym jednak uciekal w sigme

sport..
z Twoim budzetem musisz pomyslec o czyms tanim
mysle,ze..
18-105vr - pisalem o jego uniwersalnosci i tutaj,dobrze sie sprawdza za stosunkowo male pieniadze
do tego dochodzi 70-300vr - no ale to juz inna bajka - 1500zl

Tak wiec ciezko jest wybrac cokolwiek z takim przedzialem cenowym
musisz tak naprawde sam sie zastanowic,czego oczekujesz jak i od aparatu jak i od szkla
po co Ci bedzie, co bedziesz fotografowal najczesciej

ja osobiscie w takiej granicy pienieznej proponowalbym zestaw
nikon d200 + nikkor 35mm 1.8 + 18-105 vr
mysle ze bylbys z niego zadowolony, bo jest w sam raz na pierwszy raz : )
pozdrawiam

DarekD80
18-11-2009, 13:15
Jeśli chodzi o body, to IMO nie ma lepszego wyboru niż D90 (do 5000 zł), Zresztą wśród NIKONów D90 ma chyba najlepiej wyważoną cenę co do możliwości... Świetny sprzęt za niedużą kasę.

Tak więc body D90 - to świetny wybór. A obiektyw (też mam taki), no cóż jest dobry ale ma niewielką AC i sporą dystorsję. Jeśli chcesz robić np. architekturę to nie polecam. W większości innych zastosowań spisuje się dobrze.

notic
18-11-2009, 13:17
najlepiej kup d300 : )
a szklo wpadnie kiedys tam.. ; )

AsKier
18-11-2009, 13:38
najlepiej kup tańsze body a droższe i lepsze szkła...

Duder
18-11-2009, 14:31
Całkowicie się nie zgadzam.Mieszacie człowiekowi w głowie.Dla początkującego szkła z wyższych półek nie są najważniejsze.O wiele ważniejsze jest dobre body - nowoczesne(np.matryca),o dużych możliwościach,ergonomiczne.A takie jest D90.Jak się już zaznajomi,oswoi,nauczy to sobie szklarnię rozbuduje.A na poczatek N 18-105 VR jest idealny - uniwersalny i niedrogi,a przy tym niezły optycznie(zwłaszcza ostrość).

TamTaramTam
18-11-2009, 16:06
Dziękuję bardzo za sporo różnych opinii i propozycji :)
Dość szybko zdecydowałem się na D90 + 18-105mm VR i mam nadzieję, że się nie zawiodę :) zamówiłem z tego drugiego linka (FotoJoker)... i dziwne ale przesyłka kurierska tańsza chyba niż odbiór osobisty heh, nie wiem dlaczego tak.. :) w każdym razię czekam na przesyłkę. Jak już mówiłem, ćwiczyć na razie będę na portretach, przyrodzie itp. Z czasem (wiosna np) chciałbym pobawić się w fotografię sportu (chodzi mi głównie o deskorolkę/bmx... sam jeżdżę na desce). Dlatego z biegiem czasu zainteresuję się chyba na początku fajnym fiszem i jakąś lampą. Potem jak odczuję potrzebę to jakieś filtry i inne obiektywy :) Na wszystko jest czas, najpierw muszę sporo potrenować i poczytać przede wszystkim.

Taki trochę OT i pewnie było na forum... ale macie jakieś fajne, łatwo przyswajalne poradniki? Ot link, dwa, takie najużyteczniejsze Waszym zdaniem :)

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za odpowiedzi :)

DarekD80
18-11-2009, 16:42
TamTaramTam - dobry wybór!

Antonioo
18-11-2009, 16:44
wprawdzie nie wybrałbym przesyłki, wolałbym sprawdzić sobie sprzęt, ale niech Ci się DARZY:)

murwazy
18-11-2009, 16:47
Taki trochę OT i pewnie było na forum... ale macie jakieś fajne, łatwo przyswajalne poradniki? Ot link, dwa, takie najużyteczniejsze Waszym zdaniem :)
http://www.szerokikadr.pl/

AsKier
18-11-2009, 18:01
TamTaramTam zainwestuj w książki Scotta Kelby'ego (ekspozycja bez tajemnic, czas naświetlania bez tajemnic)

będziesz wiedział to co potrzebujesz..

lukiii
18-11-2009, 18:57
TamTaramTam zainwestuj w książki Scotta Kelby'ego (ekspozycja bez tajemnic, czas naświetlania bez tajemnic)

Bryan'a Peterson'a ;-)

lazik_s
18-11-2009, 18:57

będziesz wiedział to co potrzebujesz..
Chyba raczej Bryana Petersona (http://www.ceneo.pl/1013623). Książki rzeczywiście bardzo pomocne w pierwszych krokach - szczególnie zaraz po zgłębieniu załączonej do aparatu instrukcji.

AsKier
18-11-2009, 22:49
tak mój błąd przepraszam - akurat w ręku miałem kelby'ego