PDA

Zobacz pełną wersję : Manfrotto Wall Boom - co Wy na to?

pomelek
17-11-2009, 13:54
Witam!

Zastanawiam się nad statywem do górnego oświetlenia w studio. Myślałem o standardowym boomie na kółkach, lub na zwykłym statywie, ale dziś znalazłem coś takiego

http://www.e-cyfrowe.pl/manfrotto-wall-boom-ml098b-p-14306.html

Jak myślicie, warto coś takiego brać? (studio ma 3 m wysokości i 4 szerokości).

Pozdrawiam

marszull
17-11-2009, 14:02
Ja bym jednak wolal tradycyjnego booma. Wieksza swoboda, wiecej ruchow, i mozliwosc ustawienia w dowolnym miejscu (nie tylko studio)

Bonzo
17-11-2009, 14:24
fajna sprawa sam używam podobnego :) ale nie jako booma a jako zamiennik statywu do lampy :) dzięki temu mam wolną podłoge na której swobodnie można się poruszac z tłem czy z aparatem. Jeżeli ma się małe studio to super rozwiązanie.

conik
17-11-2009, 15:32
obstawialbym raczej mobilnego booma

Mamrot
17-11-2009, 17:29
Jedno i drugie ma wady i zalety. Najlepiej mieć jedno i drugie.
Do światła kontrowego lepszy będzie Wall Boom, bo statyw i przeciwwaga zawęzi studio o 1,5m.
Do światła rysunkowego nizastąpiony będzie Boom na statywie.
Jeżeli stać cię na jedno, to też obstawiam mobilny boom.

Jacek_Z
18-11-2009, 03:02
dobrze, że zapytałes o ten bom tu na forum, bo ja i tak bym ci konkretnie nie odpisał. Ja go nie używałem.
Z tego co wiem do czego ma być uzywany (kontra nad głową, z tyłu, w połowie tła 2,7 m), to bom z przeciwwagą będzie tu gorszym rozwiązaniem, zabierze za dużo studia.

Foto:)
25-11-2009, 18:09
Ja uważam, że ten boom to nawet dobra inwestycja, ale nie ma się co za bardzo porywać na pierwszy lepszy. Możesz poprzeglądać oferty innych sklepów. Ponadto zgadzam się ze wcześniejszymi użytkownikami, że warto mieć to i to, a decyzja jak zawsze należy do Ciebie:)

pomelek
26-11-2009, 14:00
Zdecydowałem się na rozwiązanie ścienne. Mam małe studio, więc będzie to korzystniejsze (tak mi się wydaje ;) )

Pozdrawiam i dzięki :)