PDA

Zobacz pełną wersję : nie robi mi 6fps!!!

Wicik
17-11-2009, 09:24
masakra jakaś szanowni koledzy i koleżanki bo moja pucha nie wyciąga mi 6fps-ow:cry:
sprawdzalem na dwóch różnych kartach, teraz mam san disk extreme IV 8GB i dalej lipa, wyciągnąłem karte pamięci i też bez rezultatu:( co mam jeszcze sprawdzić czy od razu wysłać w cholere do serwisu i niech oni się martwią

pozdrawiam serdecznie

Piotr_
17-11-2009, 09:27
masakra jakaś szanowni koledzy i koleżanki bo moja pucha nie wyciąga mi 6fps-ow:cry:
sprawdzalem na dwóch różnych kartach, teraz mam san disk extreme IV 8GB i dalej lipa, wyciągnąłem karte pamięci i też bez rezultatu:( co mam jeszcze sprawdzić czy od razu wysłać w cholere do serwisu i niech oni się martwią

pozdrawiam serdecznie

To jeszcze napisz jaki masz aparat :)

farizer
17-11-2009, 09:27
czy jest ustawiona prędkość robienia zdjęć na high, a może masz czas dłuższy od 1/250 ?

Piotr_
17-11-2009, 09:34
Jak to D300/300s to sprawdź czy nie masz ustawione 14bitowej głębi kolorów. Wtedy szybkostrzelność spada do 2,5 fps.

Wicik
17-11-2009, 09:38
o kurcze tak sie zdenerwowałem,że rzeczywiście zapomniałem o aparacie - tak to moje D300 tak mi wolno śmiga i mam 12-bitowe nefy, mało tego - on robi mi też tak w jpg..... sprawdze czas... oooo chyba działa :D
dajcie chwilke, zaraz zrobie edita posat po kilku testach :)

edit

tak działa:) FARIZER jestem winny dobre pifko:) smiga jak przecinak, nie sądziłem że wyciąga takie parametry tylko i wyłącznie w opcji 1/250.... bo ja generalnie robie z regulły HD-erki ale spoko, teraz wiem, że z puchą jest OK, kwestia poczytania instrukcji następnym razem:D
jeszcze raz dzięki
pozdrawiam

Photoartbox
17-11-2009, 09:43
Sprawdz ustawiania priorytetu ostrosci (chyba tak to sie nazywa).

Jatin
17-11-2009, 12:46
a mój D300s nie robi mi kawy :p

tymancjo
17-11-2009, 13:04
o kurcze tak sie zdenerwowałem,że rzeczywiście zapomniałem o aparacie - tak to moje D300 tak mi wolno śmiga i mam 12-bitowe nefy, mało tego - on robi mi też tak w jpg..... sprawdze czas... oooo chyba działa :D
dajcie chwilke, zaraz zrobie edita posat po kilku testach :)

edit

tak działa:) FARIZER jestem winny dobre pifko:) smiga jak przecinak, nie sądziłem że wyciąga takie parametry tylko i wyłącznie w opcji 1/250.... bo ja generalnie robie z regulły HD-erki ale spoko, teraz wiem, że z puchą jest OK, kwestia poczytania instrukcji następnym razem:D
jeszcze raz dzięki
pozdrawiam

Ktoś mi jest w stanie przełożyć to na zrozumiały polski ?

gusi
17-11-2009, 13:07
To jest tzw. relacja na żywo;)

sevenoo
17-11-2009, 13:12
... z dużą dawką emocji:D

loki_p
17-11-2009, 13:27
Jak ustawisz czas migawki na np 1 sekundę to raczej nie spodziewaj sie że aparat zrobi 6 zdjęć w ciągu sekundy :)
Ustawienia aparatu i warunki w jakich sie fotografuje mają spory wpływ na osiągi.

Michał Jędrak
17-11-2009, 13:30
A tak na marginesie dodam, że w aparatach z tej półki i wyższych karta nie ma znaczenia, bo zdjęcia i tak idą do buforu. Ja na D3 wyciągam maksymalną prędkość nawet na karcie 512MB sprzed 8 lat. Wyobrażacie sobie jaka ona wolna, a jednak aparat strzela pełną serią. Więc karty są pomijalne w tych testach. No chyba, że ktoś strzela więcej niż kilkanaście ujęć za jednym naciśnięciem - ale taki to już niech kamerę sobie kupi :-)

Ptaszyna
17-11-2009, 14:01
Ktoś mi jest w stanie przełożyć to na zrozumiały polski ?

Musisz się pouczyć czytania ze zrozumieniem, przecież wszyscy inni... ;)

mount
17-11-2009, 18:38
prędzej dostanę skurczu palca niż zapełnię bufor mojej 300 :)
na nefach/14bit spada do 2,5kl/s, a jak się zachowuje na innych parametrach - nie sprawdzałem

a na jpg leci maks 8kl/s nawet bez gripa

akustyk
17-11-2009, 18:49
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://it-crowd.cz/images/rtfm/original_rtfm.jpg)

Skibek
17-11-2009, 20:07
Jak ustawisz czas migawki na np 1 sekundę to raczej nie spodziewaj sie że aparat zrobi 6 zdjęć w ciągu sekundy :)
Ustawienia aparatu i warunki w jakich sie fotografuje mają spory wpływ na osiągi.
Czyli teoretycznie na expo 1/6 sekundy powinien wyciągnąć te 6kl/s ;)

A tak na marginesie dodam, że w aparatach z tej półki i wyższych karta nie ma znaczenia, bo zdjęcia i tak idą do buforu. Ja na D3 wyciągam maksymalną prędkość nawet na karcie 512MB sprzed 8 lat.

No tak, ale potem czekasz 4 minuty, aż opróżni Ci ten bufor ;) A życie toczy się dalej ;)
Prędkość zapisu na karcie ma znaczenie przy seriach, bo im szybsza karta (a raczej zapis na niej) tym szybciej możemy wykonać ponowną serię (15 RAWów w przypadku D300).

Piotr_
17-11-2009, 20:18
Czyli teoretycznie na expo 1/6 sekundy powinien wyciągnąć te 6kl/s ;)

Jeszcze trzeba uwzględnić czas na podniesienie i opuszczenie lustra, odczyt i reset matrycy, sprawdzenie/ustawienie ostrości (jeśli jest ustawiony priorytet ostrości), pomiar ekspozycji (przy P, A, S), pomiar WB (przy włączonym AWB) :)

Skibek
17-11-2009, 20:27
Jeszcze trzeba uwzględnić czas na podniesienie i opuszczenie lustra, odczyt i reset matrycy, sprawdzenie/ustawienie ostrości (jeśli jest ustawiony priorytet ostrości), pomiar ekspozycji (przy P, A, S), pomiar WB (przy włączonym AWB) :)
Hjehje ;) Dlatego napisałem "teoretycznie" ;) A teoria z praktyką rzadko idzie w parze ;)
ale jakbyśmy na trybie [M] z PRE-WB i MF robili... to pewnie na 1/15 by poleciał ;)

luxius
18-11-2009, 17:33
A tak na marginesie dodam, że w aparatach z tej półki i wyższych karta nie ma znaczenia, bo zdjęcia i tak idą do buforu. Ja na D3 wyciągam maksymalną prędkość nawet na karcie 512MB sprzed 8 lat. Wyobrażacie sobie jaka ona wolna, a jednak aparat strzela pełną serią. Więc karty są pomijalne w tych testach. No chyba, że ktoś strzela więcej niż kilkanaście ujęć za jednym naciśnięciem - ale taki to już niech kamerę sobie kupi :-)

Nie do konca. Nie ma znaczenie poki nie zapełnisz bufora. Przy osimiu klatkach na sekunde przy i długich seriach. np po kilkanascie klatek bufor w d3000 który 12 klatek przy jpg zapelnia sie szybko, od szybkosci karty zalezy wdety jak szybko pojawia sie "wolne klatk". Przy starych czy słabych kartach roznica widoczna jest od razu. To oczywiscie pewne extermum bo nie zawsze uzywa sie apratu jak karabinu maszynowego, a w sporcie np sie to zdarza.