PDA

Zobacz pełną wersję : SB-900 maly problem

grafos
17-11-2009, 01:20
witam
mam maly problem mysle ze jest to problem z lampa choc moze ktos wyprowadzi mnie z bledu a mianowicie
SB-900 pracuje z D200 z Nikkorem 18-200 juz pare miesiecy jednak dopiero ostatnio zaczal sie pojawiac problem nie wazne na jakich parametrach lampa sama od siebie wprowadza korekte na "-3" i nie doswietla kadru czasem raz czasem dopiero zalapie za 3-cim razem reset lampy nic nie dal nic nie bylo zmieniane pod wzgledem ustawien na body itp itd moze ktos rzuci jakims zlotym srodkiem na cos takiego

pozdrawiam
Grzegorz

fader_audio
17-11-2009, 13:20
Witam, ta korekcja świeci się na lampie, może w aparacie masz ustawiona korekcję???

grafos
17-11-2009, 15:49
nie na aparacie nic nie zmieniam z korektami tak jak sie doczytalem ze lampa ocenia ekspozycje i jesli uwaza ze nie zdola tego doswietlic wyrzuca -3 i pisze zeby podejsc lub zmienic wartosci ekspozycji po czym bez zmiany jest tez OK ....
ale najsmieszniejsze jest to ze jest robione kilka zdjec np przy zyczeniach slubnych i co kilka jest OK po czym cos takiego i lipa ....
i juz sam nie wiem jak to ugryzc

Barykada
17-11-2009, 23:25
Lampa sama ustawia korektę ekspozycji na TTL FP przy BL ciut mniej daje przy ujemnych wartościach :) ale najprawdopodobniej mogło się zdarzyć, że w body przestawia się (sama?) korekta ekspozycji, po czym lampa patrząc na body ustawia przez TTL swoją wartość :) sprawdź jak to jest

irving
18-11-2009, 11:18
http://nikon.org.pl/showthread.php?t=120457
w tym temacie pisałem o mojej sb600. generalnie objawy miałem dużo mocniejsze (rzadko który błysk wychodził dobrze), ale -3ev pojawiało się często.
pzdr

grafos
18-11-2009, 23:43
nie na body nic sie nie przestawia i wszystko jest OK gdzies sie jeszcze doczytalem ze czasem pojawia sie problem z pomiarem matrycowym i dlatego takie glutopy robi

co mozecie jeszcze w tym temacie poradzic
pozdrawiam

fader_audio
26-11-2009, 12:07
jesli dobrze zrozumiałem to robisz na matrycowym, posprawdzaj z centrlanym lub punktowym pomiarem światła, może lampa ma teżjakiś problem z łądowaniem. Nie wiem czy to by pomogło, ale spróbuj wyzwolić lampę za pomocą wbodowanej i zobacz czy błyski są tak samo mocne, ekspozycja w aparacie na M ustawiona. Nie wiem czy cos pomogłem ale może akurat cos sie wyjaśni

dandan
26-11-2009, 23:11
To "-3" na lampie widać przed błyskiem czy po ??

Jeśli po to zmień baterie albo poczytaj dokładniej instrukcję bo lampa chce Ci coś powiedzieć i wcale nie wprowadza korekcji ;-)

fader_audio
30-11-2009, 16:12
niewiem czy dobrze pamiętam ale jak na lampie jest znak - tzn że scena zostanie za słabo oświetlona, czyli lampie brakuje mocy. może o tochodzi

grafos
01-12-2009, 23:00
niewiem czy dobrze pamiętam ale jak na lampie jest znak - tzn że scena zostanie za słabo oświetlona, czyli lampie brakuje mocy. może o tochodzi

tak w instrukcji pisze ze nie moze poprawnie naswietlic ekspozycji ale najsmieszniejsze jest to ze kolejny pstryk na tych samych parametrach bez dotykania czegokolwiek i jest OK dzieje sie tylko to wtedy gdy glowka lampy jest skierowana w gore lub pod katek 45st

w duzej mierze fotografuje na M i na pomiarze matrycowy ostrosc piorytet srodka (pomiar mtrycowy tez tak zrobil) choc nie mialem mozliwosci potestowania dokladniej raz sie zdarzylo
tylko nie wiem czy to lampa czy body cos swiruje z synchronizacja z lampa albo lampa z body

dandan
02-12-2009, 10:46
Dlatego pisałem byś zmienił baterie, może na innych będzie się szybciej ładować. Przy seriach i fotach robionych blisko pełnej mocy nie ma cudów, musisz odczekać aż się naładuje. Błyśnij parę razy na pełnej mocy i zmierz jaki masz czas do pełnego naładowania.

grafos
02-12-2009, 23:47
uzywam aku energizer 2650 i rzecz dzieje sie niezaleznie w jakim stopni sa naladowane, czesto tak sie dzieje jak lampa wychodzi z uspienia poprzez nacisniecie spustu migawki usawi ostrosc blysk jest ale nie w pelnej sile i lipa :-)

Jatin
03-12-2009, 13:36
Miałem to samo w SB600 jedno zdjęcie na 5-8 wychodziło ok reszta -3 działo się tak na wszystkich korpusach, i lampa poszła do kosza nie chciało mi się bawić w serwisy ale z tego co koledzy piszą palnik się skończył

joda99
22-12-2009, 21:15
Miałem to samo w SB-900 i był to palnik. Lampa wytrzymała 4 miesiące. Dobrze że mam gwarancje. Po wymianie palnika wszystko wróciło do normy.

grafos
13-01-2010, 00:59
po dlugich rozmowach ze wsparciem technicznym lampa poszla w serwis po powrocie do rak moich napisze wiecej co i jak

pozdrawiam

grafos
08-02-2010, 00:47
A jednak został wymienion palnik :-) lampka hula az milo wiec jak macie podobny przypadek jest to z pewnoscia wina palnika

PS lama miala 10 miesiecy od kiedy zaczal pojawiac sie problem ale z tego co slyszalem niektore pierwsze lampy mialy taka dolegliwosc

pozdrawiam