Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w wyborze laptopa

ozzy
16-11-2009, 21:46
Witam,
szukam dla kogoś laptopa- liczę na pomoc w wyborze czegoś, co będzie spełniało następujące kryteria:

- niezawodny
- dobrze wykonany ( w moim asusie po jakimś czasie zaczęła pękać obudowa od otwierania i zamykania- chciałbym uniknąć tego typu niespodzianek)
- cena do 3tys

Wydajność- bez wielkich wymagań- internet, poczta, programy biurowe, czasem jakiś film. Bateria- również nie jest priorytetem. Gry- raczej nie. System- dobrze by było gdyby był Seven, nie Vista ;)

Rynku za bardzo nie śledzę, liczę więc na pomoc :)

ad2122
16-11-2009, 21:51
only IBM ThinkPad R series

renard
16-11-2009, 21:55
a coś takiego: DELL (http://www.komputronik.pl/index.php/product/85865/Notebooki_i_netbooki/Notebooki/DELL_Studio_1555_T6600_-_ATI4570_-_4GB_-_320GB.html) ?

Michał Jędrak
16-11-2009, 22:03
1- nie ma w dzisiejszych czasach niezawodnych laptopów. Cena wymusza shitowe komponenty.
2- nie ma dobrze wykonanych laptopów w tej cenie, baa nawet te za 5000zł są badziewne.

Kieruj się więc długością gwarancji i możliwościami. Ja chciałem, na przykład, 17-calowy ekran (1440px) i dwurdzeniowy procesor, a reszta mnie nie interesowała, bo to miał być laptop na przegrywanie zdjęć na wakacjach, do pracy biurowej, internetu itd. Za 2700zł (teraz chyba około 2200) kupiłem laptop 17", dwurdzeniowy, 2GB RAM, dysk 250GB, wi-fi, miejsce na 2 dysk, dobrą kartę graficzną, wyjście HDMI i mnóstwo innych dupereli.

Więc po prostu patrz na cenę, gwarancję i niezbędne dla Ciebie wyposażenie.

ad2122
16-11-2009, 22:04
Nie wiem jak jest teraz, ale Dell miał swego czasu lichy serwis. Hmmm, a raczej można powiedzieć, że do niedawna wcale nie miał. Tak ze dwa lata temu sięgając wstecz Dell nie był oficjalnie sprzedawany w Polsce (chyba oprócz wersji busines, czyli profi). Dopiero ostatni coś się w tej kwestii ruszyło, ale bym uważał. Ogólnie fajna maszynka - znajoma ma i se chwali.

ad2122
16-11-2009, 22:06
nie ma dobrze wykonanych laptopów w tej cenie, baa nawet te za 5000zł są badziewne.
są kolego są np. IBM ThinkPad T series - maszynka nie do zajechania

Hoobie
16-11-2009, 23:07
a coś takiego: DELL (http://www.komputronik.pl/index.php/product/85865/Notebooki_i_netbooki/Notebooki/DELL_Studio_1555_T6600_-_ATI4570_-_4GB_-_320GB.html) ?

Tak, tak i jeszcze raz tak! Już ponad rok właśnie z tego modelu korzystam i z czystym sumieniem mogę go polecić ;)
Żadnych, absolutnie żadnych problemów, wszystko ładnie śmiga, a przy ww wymaganiach będzie spisywał się bardzo dobrze...

ozzy
16-11-2009, 23:48
a może jakaś Toshiba? jak jest z tym serwisem Della?

oem
17-11-2009, 13:02
Wymagań to ty praktycznie nie masz, więc powinny cię zadowolic Thinkpady z serii T, od T43 w górę. Właśnie piszę z jednego - 4 lata życia i żadnych zmarszczek ;] Visty nie będzie :> No i spokojnie zmieścisz się w tych 3 tysiącach.

sebas
17-11-2009, 14:06
Obecnie Dell ma jeden z najlepszych serwisów (moim zdaniem). Warto brać gwarancję typu NBD (Next Bussines Day), czyli następnego dnia u klienta (niestety coraz rzadziej oferowaną). W zamian za to sklepy dają gwarancję typu CAR (Collect and Return). Po zgłoszeniu problemu firmie Dell kurier odbiera uszkodzony komputer i dostarcza naprawiony sprzęt. Jednak podobno na naszym rynku funkcjonuje to w sposób zbliżony do gwarancji NBD. Różnica jest taka, że serwisant zjawia się u klienta w ciągu 5 dni roboczych i w miarę możliwosci dokonuje naprawy u klienta. Ale tutaj radziłbym sprawdzić to bezpośrednio u Della. Taką gwarancję dają niektóre sklepy np. X-Kom.
Widzę jednak, że w sklepie do którego podałeś link - oferują 2 lata w serwisie zewnętrznym - tutaj trzeba chyba samodzielnie wysyłac towar.

Niezależnie od formy dostarczenia notebooka do naprawy, to w sieci jest chyba najmniej narzekań na jakość serwisu Della.

nowart
17-11-2009, 17:43
a może jakaś Toshiba? jak jest z tym serwisem Della?

Przedmówca już opisał w skrócie system gwarancyjny Della. Warto zwracać uwagę aby była gwarancja NBD - a w linkowanym komputroniku takowej nie uświadczymy. Jeśli już ma być Dell to proponowałbym rozejrzenie się za modelami ze zwrotów/open boxy z allegro. W dużej mierze sprzęty nawet nie włączane, nowe, na pełnej 3 letniej gwarancji NBD, z ceną dużo niższą niż oficjalna.
Ja z kolei miesiąc temu sprzedałem w.w. Della Studio 1535 bo po roku użytkowania skrzypiał , cały trzeszczał, klawiatura po jednej kropli wody (słownie - jednej) w połowie się kleiła... jakoś mnie irytował i odjechał w siną dal :)
Irytująca jest szklana matryca i pokrywa - taka niby satyna na której widać każdy odcisk palucha. Mało tego - chcąc to zetrzeć rozmazuje się jeszcze bardziej... tragedia.

Obecnie każdemu gorąco polecam sprzęty Samsunga - rewelacyjne wykonanie i ceny.
Nie wiem jaką chcesz matrycę ale ja mam 15.6 - model R522 - wykonany doskonale jak na sprzęt za ~ 2500zl.
świetne są modele 13" - P460 - matowa matryca, rewelacyjnie wykonany, choć nielekki ok 2.5kg.
14" są rewelacyjne X460 - matryca glare, wykonanie doskonałe - naprawdę same superlatywy - Sony ma takie modele za 10.000zl a tego samsunga kupisz za ok 3400zl na allegro.
Jeśli szukasz czegoś mobilnego to świetne są Acery Timeline - solidnie wykonane, lekkie, super aku.
Nowe Asusy na prockach SU7300 - również rewelacja.

Nie podałeś żadnych kryteriów więc i doradzić ciężko...

sebas
17-11-2009, 21:23
Niestety nastały takie czasy, że i sprzęt najlepszych kiedyś producentów to często nieudane modele, a i jakość ich wykonania pozostawia wiele do życzenia. Np., gdzie ta legendarna jakość Toshiby czy Della? Poprawiła się natomiast jakość modeli producentów uznawanych kiedyś za drugą albo i trzecią ligę (Asus, Acer).
O wszystkim teraz decyduje cena, która musi być na tyle niska aby klient to kupił. Dlatego uważam, że przy wyborze modelu trzeba się teraz raczej kierować opiniami aniżeli producentem. Dobrze też przejść się do sklepu i zobaczyć jak model wygląda na żywo. No i brać taki model, który oferuje najdłuższą gwarancję, co najmniej 2 lata.

nowart
17-11-2009, 21:39
No niestety, dziś mamy czasy ogólnej tandety, cięcia kosztów gdzie tylko się da... wszyscy producenci mają w ofercie głównie skrzypiące, trzeszczące, tendetnie plastikowe i wylakierowane badziewie, bez znaczenia czy to dell, lenovo czy acer. Konkretne, zazwyczaj droższe serie ce****ą się lepszym wykonaniem ale to trzeba wyłowić w zalewie tandety... dlatego podałem konkretne modele kilku producentów na które warto - w założonej cenie - zwrócić uwagę.

petit
17-11-2009, 21:47
W większości laptopy maja te same podzespoły tylko się znaczkiem i opakowaniem różnią . Co ja mogę polecić to firmę apple, jednak co się z tym wiąże to umiejętność obsługi systemu operacyjnego Mac(trudna nie jest) lub zmiana na windowsa.

Jolania
22-11-2009, 10:02
Nie jestem specem od komputerów i stąd moje moze banalne pytania.
Czy C1 LE (4) będzie normalnie chodził na W7 64bit?
Potrzebuję laptopa do obróbki zdjęć 15-17 cali (niestety okolicznosci zmuszją mnie do tego). Co polecicie ze wspomnianym wyżej systemem w kwocie 3-4 tys.?

ozzy
24-11-2009, 15:48
Obecnie każdemu gorąco polecam sprzęty Samsunga - rewelacyjne wykonanie i ceny.
Nie wiem jaką chcesz matrycę ale ja mam 15.6 - model R522 - wykonany doskonale jak na sprzęt za ~ 2500zl.

dzięki wszystkim za rady. Po zasięgnięciu opinii także na forum komputerowym wybór padł właśnie na Samsunga serii R522. Pierwsze wrażenie- wykonany solidnie i z przyzwoitych materiałów.

Dzięki:)

pepsi90
29-11-2009, 12:49
witam, też szukam laptopa do 3tys, co myślicie o tym? http://www.ceneo.pl/3552109 http://www.sony.pl/product/vn-nw-series/vgn-nw21mf-s/tab/technicalspecs/type/3d

oem
03-12-2009, 17:00
Zabawka. Idź do Saturna/MM i pomacaj własnymi kończynami. Jak się spodoba i nie przeszkadza ci dopłata za znaczek na obudowie bez profitów za tym znaczkiem idących - bierz.