Zobacz pełną wersję : Pilot zdalnego sterowania
Witam,
Mam pytanie czy ML-L3 będzie obsługiwał w pełni myślę tu o wyzwoleniu migawki i czasach bulb nikony d3 i d700?
Nic nie będzie obsługiwał, przynajmniej w D3, bo przecież D3 (i chyba też D700) nie ma odbiornika sygnału podczerwonego (D70 ma coś takiego wbudowane w ciało). Do D3 potrzeba ML-3 (mimo podobieństwa nazwy to jest inny przyrząd, ze 20-30 razy droższy) lub tańszy odpowiednik z Seculine: http://secu-line.com/index.html?PNO=123693359776824000
http://jabbafoto.pl/opis/392736/phottix-cleon-ii-wrc-n8-pilot-radiowy-nikon-d700d300d200d2xsd3-fuji-s5.html
a coś takiego Cię nie interesuje?
Dzięki bardzo za podpowiedź, niestety tego się obawiałem że nie będzie działał :) ale zamienniki są do przemyślenia.
maniek750
10-12-2009, 22:11
A ja mam dylemat co kupic do D700 :( pilota NIkon ML-3 (nie mylic z Nikon ML-L3) czy wezyk Nikona MC-36 ? Moze ktos cos doradzi co lepiej kupic? Dodam tylko ze bede to stosowal (pilot, wezyk) sporadycznie do zdjec z dlugimi czasami naswietlania szczegolnie wieczorami.
marszull
11-12-2009, 13:56
Ja polecam phottixa (mam wezyk) wykonanie spoko i cena jak najbardziej ok
maniek750
11-12-2009, 14:19
Mi chodzi tylko o ORYGINALNE akcesoria ;)
marszull
11-12-2009, 20:18
Ok, jesli widzisz w sens przeplacania.
Mialem wczesniej mc-30 i sprzedalem
Ja roznicy nie widze (oprocz ceny)
maniek750
11-12-2009, 20:30
Jesli chodzi o roznice miedzy oryginlem a tania podrobka to ja widze duzo roznic oprocz ceny! Chociazby jakosc wykonania i pracy!
Maniek750, nie popełniaj tego błędu co ja.
Kupiłem MC-36, mnie potrzebny był sensowny interwałometr.
Córce kupiłem D90 no i kiszka z gniazdem.
Dokupiłem tego phottixa (http://jabbafoto.pl/opis/608137/phottix-nikos-n8-wezyk-spustowy-z-programatorem-nikon-d700-d300s-d300-d3x-d3.html) z trzema kabelkami do różnych apartów i mam spokój, MC teraz leży odłogiem.
Jakość wykonanie jest na równie wysokim poziomie, a ergonomia imho lepsza i to za półowę ceny.
Wracając do zdjec z długimi czasami naswietlania, to mnie się najlepiej pracuje z kabelkiem N8 od phottixa,
podpiętym do radiowego wyzwalacza lamp błyskowych.
Maniek jest tak jak piszesz czyli jakość wykonania ml3 jest b. wysoka. Całość umieszczona w eleganckim etui w kształcie małego pistoleciku. Tylko nie mogę rozeznać się w czasach bulb - chyba trzeba trzymać spust na pilocie przez cały czas naświetlania. Podsumowując fotki dużo zyskują po zastosowaniu pilota obojętnie jakiego.
maniek750
12-12-2009, 11:44
Do Woldemorth
Ja w D700 mam gniazdo 10 pinowe takze NIkon MC-36 bedzie pasowal na 100% :) A podpinac pod inne body nie bede takze roznorodnosc kabli mi nie jest potrzebna :) A tak wogole to jak mowisz ze tobie zalega na polce Nikon MC-36 to moze chcesz go odsprzedac? ;)
Do Tomekk
A co do ML-3, to tak jak piszesz tez slyszalem ze przy opcji "bulb" trzeba trzymac caly czas przycisk :( I nie ukrywam ze jezeli jest tak napewno to troche mi to nie pasuje ;) Ale moze jest jakas opcja ktora by pozwalala przy opcji "bulb" nie trzymac caly czas przycisku? Moze moglbys to jakos sprawdzic jak masz NIkona ML-3? Z gory dzieki ;)
Do Woldemorth
Ja w D700 mam gniazdo 10 pinowe takze NIkon MC-36 bedzie pasowal na 100% :)
Mnie MC-36 do D3 też pasuje :-D, ale jak biorę równolegle D90 lub D70, to wolę wziąć jeden wyzwalacz.
Po Canonie został mi TC-80N3, a wystarczyła by wymiana kabelka.
A co do ML-3, to tak jak piszesz tez slyszalem ze przy opcji "bulb" trzeba trzymac caly czas przycisk :(
Niczego nie trzeba trzymać. Wciska się guzik i przesuwa do góry, włączając blokadę.
Wtedy włącza się stoper pokazujący czas od włączenia migawki.
Przy włączonym jednocześnie Mup i Bulb, pierwsze przyciśnięcie podnosi lustro, drugie otwiera migawkę i włącza stoper do czasu zwolnienia przycisku.
Wadą MC jest imho, to że nie ma wyłącznika zasilania.
AAA x 2 po duwch miesiącach samoistnie padają, trzeba je wyjmować
w canonie pastylka działa już trzeci rok
maniek750
12-12-2009, 16:37
...
Niczego nie trzeba trzymać. Wciska się guzik i przesuwa do góry, włączając blokadę.
Wtedy włącza się stoper pokazujący czas od włączenia migawki.
Przy włączonym jednocześnie Mup i Bulb, pierwsze przyciśnięcie podnosi lustro, drugie otwiera migawkę i włącza stoper do czasu zwolnienia przycisku.
Ale teraz to napisales o tym jak sie blokuje przycisk w MC-36 mam rozumiec? Bo mi chodzilo o to czy w ML-3 mozna korzystac z trybu "bulb" nie trzymajac caly czas przycisku.
To ze w MC-36 jest blokada przycisku np. do trybu "bulb" to ja wiem :mrgreen:
Nie doczytałem, że chodzi o ML-3, a nie MC-36.
maniek750
12-12-2009, 23:51
Nie szkodzi ;-) A miales jakies doswiadczenie z ML-3?
Nie, widziałem tylko przez szybkę na wystawie.
Jakoś nie mam zaufania do podczerwieni w plenerze.
Wolę normalne na drucie lub radiowe mimo braku bulba,
które może wyzwolić jednoczeście błyskograty.
no właśnie nie można przesunąc przycisku by zablokować migawkę, a w plenerze podczerwień działa dobrze testowałem.
maniek750
14-12-2009, 15:24
To chyba zakupie MC-36 jak ML-3 nie ma blokowania przycisku ;-( A w trybie bulb nie mam zamiaru trzymac calyczas przycisku ;-)
Polecam kopię MC-36, używam od 2 miesięcy - to dokładna kopia N tyle, że połowę tańsza - do nabycia w pewnym krakowskim sklepie.