Zobacz pełną wersję : Problem z pixelami ! Martwić się
Ghoust1983
16-11-2009, 11:07
Witam czy warto oddac aparat do servisu gdy pojawiają sie białe pixele??? zdjęcie zblizone na aparacie wyglada nastepująco . Martwić się tym ???
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img269.imageshack.us/img269/5362/csc0196.jpg)
można mapować w serwisie na Podstępu.
Wpisać w szukajce "martwy pixel"
Ghoust1983
16-11-2009, 11:13
czytałem już o tej przypadłosci w d 60 na forum.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=120384
Ostatni post z 13 listopada...
czytałem już o tej przypadłosci w d 60 na forum.
To przypadłość wszystkich matryc. Tych z D60 i tych z Dpierdyliondwa ;)
Ja zmapowałem na Postępu w Warszawie - 5 min to trwało.
Ghoust1983
16-11-2009, 16:02
nom tylko ja mam kawałek do wawy niestety
Podepne się to tematu... nowy D90 i niestety, kilka świecących punkcików (wkurzające jest szczególnie jeden, czerwony i usadowił się w centrum). Nie minęło jeszcze 10 dni od zakupu przez Internet (ale zbliża się ostatni moment!) i teoretycznie mógłbym wymienić. W praktyce nie chce mi się jechać 60 km do W-wy, raczej za jakiś czas wpadnę na Postępu do zamapowania.
Jest jedno ale... Zastanawiam się, czy to jest normalne, że hot piksele wyskoczyły w nowym sprzęcie i czy za jakiś czas ta przypadłość nie pójdzie lawinowo? Gdyby te "złe" piksele dały o sobie znać po roku czy półtora - ok, takie prawo matrycy. Ale jeśli nowa sieje, to czy mam prawo obawiać się, że za rok czy półtora to będzie tragedia i czeka mnie mapowanie co miesiąc?
Innymi słowy: spoko, czy jednak wymienić?
Jest jedno ale... Zastanawiam się, czy to jest normalne, że hot piksele wyskoczyły w nowym sprzęcie
Tak, tak, tak i jeszcze raz tak. Było setki razy, to normalne (niestety ale jednak). Wymienisz na nowy i też tak może być. Był już na forum ktoś taki, co z 5 razy wymieniał żeby nie mieć tej przypadłości...
Czy się martwić? Absolutnie nie. Zapomnij o tym. Ja znam tylko jeden przypadek kiedy temat może być istotny - nie mam komputera i w labie wywołują mi w dużym formacie to co oddam im z puszki. Jeśli jednak masz komputer, korzystasz aktywnie z programu typu PS, to znaczy, że modyfikujesz tysiące pikseli w każdym kadrze. Jaki problem zmodyfikować i te?
no i dobrze, siła spokoju:)
A tak przy okazji, to te piksele są zmorą podczas oglądania fotek na monitorach lcd. Dziś wrzuciłem fotki na kompa z monitorem crt i miałem poważny problem doszukać się jakichkolwiek hotów. W sumie był ślad tylko po jednym (tym najbardziej upierdliwym), ale tylko dlatego, że wiedziałem gdzie i czego szukać. Na finał zaniosłem jedną z fotek do laba i na papierze (13x18 ) oczywiście jest IDEALNIE.
Tak więc dzięki za podtrzymanie mnie na duchu i jak napisałem na wstępie: jeśli chodzi o bad czy hot piksele, to spoko i luz:)) Innym radzę to samo.
Ghoust1983
16-11-2009, 20:58
Ok a jak już zrobie mapowanie to czy nie wyjda ponownie w tym miejscu :)
Ok a jak już zrobie mapowanie to czy nie wyjda ponownie w tym miejscu :)
Nie, wyjdą w innym miejscu :p
Ghoust1983
17-11-2009, 11:27
ha ha spoko i dziekować wszystkim :) :) :)