PDA

Zobacz pełną wersję : NIKON D300s + Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED AF-S

CEX
15-11-2009, 23:53
Właśnie sprzedałem mojego D90 - skusiła mnie dobra oferta.
Ale teraz mam dylemat. Nie wiem co kupić. Myślę o NIKON D300s + Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED AF-S
Uczę się w szkole filmowej, mam tam zajęcia z fotografii, zresztą zajmuję się fotografia od lat. Ostatnio miałem Nikon D90 + ob. 18-105VR + Nikkor 50 mm f/1.4G + SB-900 - byłem z tego zadowolony. Nigdy do sprzętu nie przywiązywałem aż tak dużej wagi. Ale teraz muszę coś kupić. Chciałbym poznać Waszą opinię...

rooner
15-11-2009, 23:58
Przede wszystkim co fotografujesz?
24-70 projektowany był pod pełną klatkę.
Nie będziesz miał przy dx szerokiego kąta.

CEX
16-11-2009, 00:00
jest to architektura - reportaż - portret

NBA
16-11-2009, 00:07
Portret tak (jeśli zoom do tego służy...:)), architektura na biedę... Ale repo??? Szeroki kąt tutaj być musi... Pomyśl o 17-55, a jeśli perspektywicznie, to może 17-35...

elanek
16-11-2009, 00:10
Myślę o NIKON D300s + Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED AF-S

IMHO zestaw bez sensu z uwagi na szeroki kąt. Ustaw sobie w swoim starym zestawie zoom na 24 mm i popróbuj. Jak Ci taki kąt odpowiada to ok, ale uważam, że nie ma sensu - za niewiele większą kasę kupiłbym zamiast d300s - d700. Nawet używana siedemsetka będzie sporo lepsza.
BTW miły masz dylemat :)

CEX
16-11-2009, 01:00
:(((((

Jednym słowem:
- jak się nie odwrócę, tak dupa z tyłu...

Siupes
16-11-2009, 01:25
24-70 jest przyszlosciowe, d300s jest najnowszym i najlepszym dx nikona. wszystko zalezy jak szeroko chcesz isc. (zawsze jakas tokine lub sigme okolo 10-20 mozesz kupic za niewielkie pieniadze)

CEX
16-11-2009, 06:54
IMHO zestaw bez sensu z uwagi na szeroki kąt. Ustaw sobie w swoim starym zestawie zoom na 24 mm i popróbuj. Jak Ci taki kąt odpowiada to ok, ale uważam, że nie ma sensu - za niewiele większą kasę kupiłbym zamiast d300s - d700. Nawet używana siedemsetka będzie sporo lepsza.
BTW miły masz dylemat :)

OK, czyli Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED AF-S bardziej będzie pasował do dużego obrazka - czyli D700 - czyli około 2000 zł dodatkowo. Nie znam się za bardzo, ale chyba wolałbym wtedy kupić (CANON 5D MARK II + 24-70 2.8 EF-L USM) - zestaw kosztuje podobnie jak ( Nikon D700 + Nikkor 24-70/2,8 ) Przy nikonie teraz już tylko trzyma mnie moja lampa SB-900. Aczkolwiek mam duży dylemat czy warto kupować (D700), konstrukcję która jest na progu wymiany na nowy model. O CANON 5D MARK II słyszałem dużo dobrego, ale znowu tamten obiektyw (24-70 2.8 EF-L USM) nie taki dobry jak (Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED AF-S)
Przyznam się szczerze że po całonocnej lekturze różnych testów mam mętlik w głowie i zaczynam żałować że sprzedałem mojego NIKON-a D90 + 18-105 :(

Photoartbox
16-11-2009, 08:58
zaczynam żałować że sprzedałem mojego NIKON-a D90 + 18-105 :(

I slusznie, bo sprzedawac D90 aby kupic D300, to raczej nie jest dobry pomysl. Jesli chcesz miec skok jakosciowo- ergonomiczny proponuje D700. Jesli chodzi o Canona, to zastanow sie czy masz odpowiednie zaplecze PC, do obrobki plikow i czy chcesz zrezygnowac z lepszego AF oraz z niewatpliwie sympatycznego Forum;)

Salleh
16-11-2009, 10:02
OK, czyli Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED AF-S bardziej będzie pasował do dużego obrazka - czyli D700 - czyli około 2000 zł dodatkowo. Nie znam się za bardzo, ale chyba wolałbym wtedy kupić (CANON 5D MARK II + 24-70 2.8 EF-L USM) - zestaw kosztuje podobnie jak ( Nikon D700 + Nikkor 24-70/2,8 ) Przy nikonie teraz już tylko trzyma mnie moja lampa SB-900. Aczkolwiek mam duży dylemat czy warto kupować (D700), konstrukcję która jest na progu wymiany na nowy model. O CANON 5D MARK II słyszałem dużo dobrego, ale znowu tamten obiektyw (24-70 2.8 EF-L USM) nie taki dobry jak (Nikkor 24-70 mm f/2.8 G ED AF-S)
Przyznam się szczerze że po całonocnej lekturze różnych testów mam mętlik w głowie i zaczynam żałować że sprzedałem mojego NIKON-a D90 + 18-105 :(

Przeszedlem niedawno z 5DmkI na D700. Troche z ciekawosci, troche z zamiarem posmakowania innego sysytemu... Czy zaluje...? -nie wiem... Sam sprawdze, sam sie przekonam i pozniej nikt mi oczu nie zamydli. Nie kieruj sie opiniami uzytkownikow tego serwisu, bo jest to forum stronnicze i zawsze wyzej stawiali beda N niz C. Pomijam juz fakt, iz na temat sprzetu wypowiadaja sie nawet osoby, ktore wogole nie mialy z nim jakiegokolwiek doczynienia, a widzialy je tylko na zdjeciach w necie, etc...

Uwazam, ze w Twoim przypadku idalnym rozwiazaniem bedzie 5DmkII cenowo podobnie do D700, a mozliwosci i jakosc obrazowanai o wiele wyzsza. Canona ma jeszcze jeden plus: jasne stalki 24L, 35L, ktorych w Nikonie nie ma :(
Swietne jakosciowo puszki, bez zaparowanych LCD, bez odklejajacych sie gum rowniez wez pod uwage.

Nie daj sie zwiesc! Nie lykaj wszystkiego co tu napisza! Niech moc bedzie z Toba!

CEX
16-11-2009, 10:37
Jesli chodzi o Canona, to zastanow sie czy masz odpowiednie zaplecze PC, do obrobki plikow ...

Możesz to rozwinąć?

Salleh
16-11-2009, 10:52
No OK! RAW z C5DmkII troche miejsca zajmuje ale obrobka ich nie jest niewiadomo jak czasochlonna i wcale nie wymaga az tak duzej mocy obliczeniowej PC. Mam starego Bartona 2500, 1GB ramu i wszystko ladnie "lata" na CS4, camera raw i color efex 3.

kuba_rsx
16-11-2009, 10:57
A no i na jednej karcie 8gb to gdzieś z 150 rawów wchodzi :D
Jak będziesz zmieniał na Canon'a to daj znać, jestem chętny na lampe :)
A tak serio jeśli do ten pory używałeś nikona to nie wiem czy zmiana Ci podpasuje. Ja miałem okazje używać równolegle D70s i 40D i obsługa nikona bardziej mi odpowiadała. Mam na myśli akurat samą obsługę.
I d700 i 5d robi zdjęcia. Prawda jest taka ze nikon ma niewątpliwie lepszy autofocus, przyjemniejszy charakter szumów, jest nieco szybszy. Swoje wady też ma.
Nawet przy zmianie na D300s byłbyś zadowolony, to naprawdę dopracowany aparat.

Photoartbox
16-11-2009, 14:38
Możesz to rozwinąć?

Glownie chodzi o wielkosc plikow: 12 Mpx - 21 Mpx, ale koledzy powyzej juz to napisali.

Jacek_Z
16-11-2009, 14:47
Uwazam, ze w Twoim przypadku idalnym rozwiazaniem bedzie 5DmkII cenowo podobnie do D700, a mozliwosci i jakosc obrazowanai o wiele wyzsza. Canona ma jeszcze jeden plus: jasne stalki 24L, 35L, ktorych w Nikonie nie ma :(taak, czy zawsze będą polecane jasne szerokie stałki jako argument do przejścia na canona? Ja czekam jak tylko komus robiącemu ptaki poda się za argument 35/1.4.
W reporterce istotne są szumy, ilość fps i szybkość, pewność AF. Wszystkie trzy te parametry canon 5 ma słabsze!!!

Nie daj sie zwiesc! Nie lykaj wszystkiego co tu napisza!
Tak jest. Najlepiej pomacac wszystko samemu. Zapraszam autora na spotkanie grupy fotokujawy( co środę, wątek na grupach), sa tam właściciele i D700 i C5Dmk2, więc tak chyba najlepiej się można przekonać.

O...(D700), konstrukcję która jest na progu wymiany na nowy model. Tym bym się nie przejmował, wymiana najszybciej za rok, a on nadal będzie robił zdjęcia. Zapewniam. I to być może będzie ciągle bardzo pożądany aparat, bo na pełnej klatce ma tylko 12 Mpx i przez to szumi najmniej. Przewaga 24 Mpx w reporterce jest ... żadną przewagą, jest wręcz wadą. Za duże pliki, większe szumy, mniejsza szybkostrzelność.

CEX
16-11-2009, 14:57
Tylko pytanie... czy Canon ma takie fajne forum????
Bardzo chętnie posłucham Waszych opinii - za i przeciw. Może pokusicie się konkretne sugestie - co mam kupić. Została mi lampka SB-900. Z racji że jestem osobą podatna na sugestie, na pewno coś kupie - bo muszę :)

fIlek
16-11-2009, 15:30
Przeszedlem niedawno z 5DmkI na D700.[...] Czy zaluje...? -nie wiem... Sam sprawdze, sam sie przekonam i pozniej nikt mi oczu nie zamydli. Nie kieruj sie opiniami uzytkownikow tego serwisu, bo jest to forum stronnicze i zawsze wyzej stawiali beda N niz C.
[...] Uwazam, ze w Twoim przypadku idalnym rozwiazaniem bedzie 5DmkII cenowo podobnie do D700, a mozliwosci i jakosc obrazowanai o wiele wyzsza. Canona ma jeszcze jeden plus: jasne stalki 24L, 35L, ktorych w Nikonie nie ma :(
Swietne jakosciowo puszki, bez zaparowanych LCD, bez odklejajacych sie gum rowniez wez pod uwage.

Nie daj sie zwiesc! Nie lykaj wszystkiego co tu napisza! Niech moc bedzie z Toba!

To jak to jest??? Żałujesz przesiadki czy nie??? Wiesz czy nie??? Bo jeśli najpierw piszesz, że nie wiesz czy było warto, a potem mówisz, żeby brał Canona, bo warto, to wychodzi na jakąś schizę :mrgreen:

raider
16-11-2009, 16:03
5DmkII cenowo podobnie do D700, a mozliwosci i jakosc obrazowanai o wiele wyzsza.

Gdy czytam o "jakości obrazowania" to zupełnie jakbym czytał audiofilskie dyskusje o tym, że jeden kabel brzmi dużo "cieplej" od drugiego :) Tymczasem fizyka mówi, że kawałek druta przeważnie brzmi tak samo, chyba że jest zbyt cienki lub naderwany. Podobnie z tym obrazowaniem - matryca o takiej samej wielkości, więc skąd te domniemane różnice? Według niezależnych pomiarów ( www.dxomark.com )zarówno dynamika tonalna jak i odwzorowanie kolorów w 5DII i D700 są takie same (w pierwszym przypadku ciut lepiej wypada D700, w drugim ciut lepiej 5DII).

robin102
16-11-2009, 20:33
Tymczasem fizyka mówi, że kawałek druta przeważnie brzmi tak samo,....
Ojojoj Panie Kolego chyba się kłania jakiś podręcznik z fizyki, bez urazy rzecz jasna :) ;).
W kablu pozornie nawet prostym ;) zachodzi szereg zjawisk fizycznych, taki kabel jest jak filtr pasmowy, to przecież prosty obwód RLC którym możemy mieć wpływ na to co nim transmitujemy. Nie wspominając o kablach audiofilskich często tak skąplikowanych w budowie, że te nasze aparaciki to jak budowa cepa.

zakwas
16-11-2009, 21:38
skąplikowanych

że co?

zakwas
16-11-2009, 22:18
Pomijam juz fakt, iz na temat sprzetu wypowiadaja sie nawet osoby, ktore wogole nie mialy z nim jakiegokolwiek doczynienia, a widzialy je tylko na zdjeciach w necie, etc...

Czym się różni zdjęcie zrobione przez kogoś i umieszczone w necie od zdjęcia zrobionego samodzielnie, w kontekście wyrobienia sobie opinii na temat sprzętu?

Uwazam, ze w Twoim przypadku idalnym rozwiazaniem bedzie 5DmkII cenowo podobnie do D700, a mozliwosci i jakosc obrazowanai o wiele wyzsza.

Jakież to możliwości "o wiele wyższe" ma 5DmkII w porównaniu do D700? Może chodzi o ten dreszczyk emocji po naciśnięciu migawki, jest ostro tam gdzie chciałeś, czy chciałeś tam, gdzie jest ostro?

Canona ma jeszcze jeden plus: jasne stalki 24L, 35L, ktorych w Nikonie nie ma :(

Yasne, zapominasz tylko jaka jest cena tych cudeniek.

Teraz to przegiąłeś. "Przewiewne" korpusy kwanona wpuszczające do środka kurz, który osadza się nawet na pryzmacie (sic!) to jest ta świetna jakość?
http://www.luminous-landscape.com/essays/antarctica-2009-worked.shtml

In a summary session on the last day at the Peninsula I asked everyone to report on any equipment failures. Here's the tally.

The top LCD on a 5D MKII spontaneously cracked; Another 5D MKII had a jambed on lens caused by a loose screw, a 1Ds MKIII reported intermittent problems; a 1D MKIII kept reporting Error 99; one Hasselblad reported electronic lens connection problems; two Canon G9's failed (no G10s had any reported problems), and a Nikon 80-400mm lens came apart. No Nikon bodies (mostly D700s) failed in any way.

The largest group of failures through were among the Canon 5D MKIIs. Of the 26 samples of this camera onboard, one quarter (six) failed at one time or another, and while three recovered, the other three never did. In all cases it appeared to be water or humidity damage. Of particular concern were two cameras which stopped working while completely protected within Kata rain covers during a light rain ashore. They came back to life the following day though and were mostly fine for the rest of the trip, but one died permenently just before the end of our voyage.

Several people noted that when returning to the ship after working in light rain 5D MKIIs with vertical battery grips tended to collect water in between the grip and the base – something that may have been the cause of some of the failures.

I should note that the 5D MKII's are not rated as weather resistant, but then neither are the Sony A900's. I deliberately allowed both of my A900 bodies be exposed to the rain for two days ashore to see how they would stand up. There were no operational difficulties. I also have used the Sonys back here in Toronto in snow storms, (unprotected), both before and after the Antarctic trip, with no ill effects. Though also not claimed as weather sealed, they appear to be as well protected as any other camera I've ever used.

As for the failed Canon 5D MKIIs, I hope that expedition members will report back to me with what Canon service has to say about what happened to them. As for the loaner that we had, Canon says that it was a unit that had been in circulation for testing prior to coming my way and it might have suffered some water damage previously.

I don't know what conclusions should be drawn from this high percentage of 5D MKII failures. All I can do is report on the facts of the matter. As for the weather during which most of the failures happened, it was no worse than a drizzly day in winter in New York or Berlin. Nothing Antarctic about it at all.

O to, to!

maki
16-11-2009, 23:22
Ojojoj Panie Kolego chyba się kłania jakiś podręcznik z fizyki, bez urazy rzecz jasna :) ;).
W kablu pozornie nawet prostym ;) zachodzi szereg zjawisk fizycznych, taki kabel jest jak filtr pasmowy, to przecież prosty obwód RLC którym możemy mieć wpływ na to co nim transmitujemy. Nie wspominając o kablach audiofilskich często tak skąplikowanych w budowie, że te nasze aparaciki to jak budowa cepa.

Widze Robin że należysz do "kablarzy", dla mnie niestety to jest tylko audiovoodoo, bez urazy rzecz jasna:-)
Niestety w fotografii ślepe testy są o tyle ślepe że nie wiadomo czym robione, ale co wyszło to już każdy widzący widzi, dużo łatwiej jest porównać dwa obrazki niż dwa kable.
pzdr

edit
A chodzi mi mniej więcej o to w mojej wypowiedzi że widzę bez problemu różnicę między d700 a 5d na korzyść 5d np. tu:
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD700/page28.asp
Być może to kwestia sceny, szkła lub innego czegoś, nie interesuje mnie to. To co widzę mi wystarczy.

Jacek_Z
17-11-2009, 00:55
Być może to kwestia sceny, szkła lub innego czegoś, nie interesuje mnie to. Szkoda, że cie nie interesują przyczyny. Można uzyskać efekt jaki sie chce odpowiednio dobierając środki. Kwestia obiektywów ma duże znaczenie dla ostrości zdjęć, więc nie należy na tej podstawie wyciągac wniosków co do body. Jeśli chodzi o starą! piątke to róznice sa dwie. Ma ona bardzo słaby filtr AA i była jednym z najostrzejszych body na rynku (inne canony nie sa takie ostre, szczególnie te nowsze, o większej ilości MPX). Drugia istotna sprawa to kwestia wyostrzania w wywoływaniu RAWów. Jak wiadomo ustawianie suwaczków jest możliwe różne, więc powinniśmy tak napawde najbardziej patrzeć na ilość detali możliwe do wyciągnięcia z body. Pomocna tu będzie inna tabela pokazująca rozdzielczość matrycy (na dole strony):
http://www.dpreview.com/reviews/NikonD700/page31.asp
no i tu się okazuje, że rodzielczości sa zupełnie porównywalne. Należy brac pod uwagę, że Canon ma prawie 13 Mpx, nikon nieco powyżej 12 Mpx. No i tyle wynosi przewaga canona.
Zaleta 5D ma się nijak do nowej piątki, bo to inna ilość MPX i inny filtr AA, więc w doborze argumentów nie zbijajmy zalet kilku body w jedno. Ciężko polemizować z zwolennikami C5 skoro w argumentach za piątką są podawane raz zalety starej (ostry jpg z puszki), raz nowej (ilość Mpx) maszynki. W reporterce bardziej by się liczyły nawet zalety starej piątki, gdyby nie jej "szybkostrzelność" w fps i AF.

maki
17-11-2009, 01:26
Zgodzisz się jednak że stara piątka (dalej nie wnikam z jakich powodów) wygląda lepiej na obrazku?

NBA
17-11-2009, 02:05
OK! RAW z C5DmkII troche miejsca zajmuje

To RAW-y z D300/700 ważą mniej?

Jacek_Z
17-11-2009, 03:02
Zgodzisz się jednak że stara piątka (dalej nie wnikam z jakich powodów) wygląda lepiej na obrazku?
By byc precyzyjnym napisze tak: na obrazku zaprezentowanym na dprev wygląda ostrzej. I jest ostrzejsza ze względu na słabszy filtr AA.
Jednocześnie informuję, że to co tam widać ma sie nijak do możliwości body, gdyż z odpowiednią optyką D700 daje tak ostre obrazki (i to na domyślnym stopniu wyostrzenia), że się można pociąć.

To RAW-y z D300/700 ważą mniej?skoro canon ma 21 MPx to ma prawie 2x więcej informacji do zapisania od 12 Mpx matryc D300/D700. Cos tam też w końcu zalezy od tego ilu bitowy kolor zapisujemy i czy kompresujemy stratnie, czy nie kompresujemy wcale.
Canon stosuje natomiast sRAWy co pozwala na zmniejszenie pliku, ale i spada ilość Mpx.

CEX
17-11-2009, 04:40
A może jednak coś takiego?

Nikon D300S + Nikkor AF-S DX VR 18-200mm f/3,5-5,6G ED II

:)

wywar
17-11-2009, 08:18
Canona ma jeszcze jeden plus: jasne stalki 24L, 35L, ktorych w Nikonie nie ma :(

No teraz spójrz na ceny tych szkieł i wracaj na Ziemię.
A Sony alfa ma stabilizacje matrycy czego nie ma ani C ani N i co?

Do kolegi założyciela wątku - Jak chcesz D300s to wg. mnie szklarnia która Cię zaspokoi to N10-24 N17-55 i N85/1.8 i N70-300vr - do tego jakiś błyskacz sb800 lub 900.

D300s+24-70 jest super, ale w duecie z d700+14-24

robin102
17-11-2009, 17:08
Widze Robin że należysz do "kablarzy", dla mnie niestety to jest tylko audiovoodoo, bez urazy rzecz jasna:-)
Niestety w fotografii ślepe testy są o tyle ślepe że nie wiadomo czym robione, ale co wyszło to już każdy widzący widzi, dużo łatwiej jest porównać dwa obrazki niż dwa kable.
pzdr....
A no kablarz zemnie na 102 ;) sam nawet ciekawe interkonekty robiłem według własnego pomysłu i przemysłu. Czy to słychać ? rzecz mocno dyskusyjna tak mocno jak nie doskonały jest zmysł słuchu lub bardziej doskonały u nielicznych :) słuch jak każdy zmysł wyćwiczyć można bez problemów :)
Fora audiofilskie jednak polecam omijać, ile uszu tyle doznań i to każde ucho oddzielnie doznaje :) a sprzętu znacznie więcej i to w większości gadżety i pierdoły marketingowe dla bogaczy.
Ale zostając w zdjęciowym temacie to tu bardziej widać to i owo i kwestia smaku, gustu, czy pochodzenia z domu rzutuje na nasze oceny. Zgodzić się muszę z Tobą z przyjemnością w tym iż w fotografii która mnie interesuje więcej widzę świetnych zdjęć które wyszły spod Canona, a nie spod Nikona, ALE ALE jest szansa, że się to zmieni. Posądzam o ten stan rzeczy raczej fotografów niż sprzęt choć z kilkoma szkłami typu 35mm L 24 mm L mają z górki w robocie.

Canon stosuje natomiast sRAWy co pozwala na zmniejszenie pliku, ale i spada ilość Mpx.
Co ciekawe - zasłyszałem to te mini rawy wcale nie podlegają szybszej obróbce niż duże rawy. Firmowy program DPP tak sam je długo "gryzie".

maki
17-11-2009, 20:17
Mi chodzi o to, że dobre/wartościowe zdjęcia można robić w zasadzie wszystkim co zostało zaprojektowane do robienia zdjęć, moje porównania z canonem wynikają tylko dlatego że padła tu wcześniej opinia o lepszym obrazowaniu Canona, i jakby nie patrzeć, lepiej mi wygląda właśnie C.

CEX
28-11-2009, 18:19
Dziękuję wszystkim za rady i opinie. Dziękuję za prezentację sprzętu grupie Foto-Kujawy. Mogłem się tam pobawić tym co chciałem kupić. Najwięcej czasu spędziłem z Canonem 5D Mark II, na pewno bardzo dobry aparat. Dlatego że na co dzień pracuję z kamerą, interesował mnie sprzęt z możliwością rejestracji obrazu. Canon daje naprawdę duże możliwości zabawy z obrazkiem, zmienna - tania optyka itd. Codziennie powstają filmy kręcone tylko na tych aparatach. To bez wątpienia nowy, prężnie rozwijający się kierunek, szansa dla młodych których ciągnie film. Finalny efekt podobny jak na sprzęcie 10x droższym. Ale to jeszcze nie kamera RED ONE :( jak na razie to aparat fotograficzny z funkcją nagrywania obrazu.

Musiałem podjąć decyzję, kupiłem wczoraj D700 + Nikkor 50 mm f/1.4. Stała ogniskowa jak w obiektywie od Zenita 12xp... Znowu trzeba coś wybrać i dokupić, ale już możliwości mniej :))))) i decyzja prostsza.

rooner
28-11-2009, 18:52
Co prawda nie wiem jak z tym obiektywem obskoczysz te tematy o których pisałeś, że fotografujesz,
ale i tak podoba mi się Twoja decyzja;)
gratuluję zakupu.

maki
28-11-2009, 19:03
Musiałem podjąć decyzję, kupiłem wczoraj D700 + Nikkor 50 mm f/1.4.

No i gut

tmk_t
28-11-2009, 22:56
To jak to jest??? Żałujesz przesiadki czy nie??? Wiesz czy nie??? Bo jeśli najpierw piszesz, że nie wiesz czy było warto, a potem mówisz, żeby brał Canona, bo warto, to wychodzi na jakąś schizę :mrgreen:

ja nie żałuje