PDA

Zobacz pełną wersję : Jaki zasilacz 600 - 800W ?

Rafcio
15-11-2009, 20:51
Jak w tytule. Ostatnio wywala mi system (ciągłe, niespodziewane restarty). Podejrzewam problem z zasilaczem. Oczywiście może jest inna przyczyna, ale zasilacz mam chyba słabiutki (450W) - więc tak czy siak muszę coś kupić.

wigi
15-11-2009, 21:50
Napisz co masz tak prądożernego w obudowie, bo 450 W nie wydaje się być słabiutko. Może zasilacz po prostu nie trzyma napięć mimo swej mocy?
A wybór dobrych zasilaczy jest bardzo duży, zależy więc ile możesz na niego przeznaczyć pieniędzy.

tgollob_jamessuchar
15-11-2009, 22:02
dokładnie za Kolegą
czy zmieniałeś coś w swoim kompie - zmieniłeś kartę graficzną, procesor, że po tej modernizacji zaczął Ci się restartować komp ? z dnia na dzień zasilacz nie powinien się zepsuć (aczkolwiek nie jest to niemożliwe);
jeśli nic nie zmieniałeś, to ja bym jednak obstawiał pamięci jako przyczyna niespodzianek ;)
podaj nam markę zasilacza, a także czym jest on obciążony ;> ?

Rafcio
15-11-2009, 22:25
Zasilacz ANTHEC
Płyta ASUS A8N SLI Deluxe
Procesor Athlon 64X2 Dual Core 4200
Grfika Geoforce 7900 GS x dwa (chodzą w SLI)
Dysk Seagate 500 GB i Seagate 200 GB
Jakaś tam nagrywarka

System Vista 64 bit
Wszystko zaczęło się po automtycznej aktualizacji. Przeinstalowałem już system ale któraś aktualizacja wywala sytem i potem nie może zaskoczyć. Po odzyskaniu z punktu przywracania jest OK. Ale pojakimś czsie znowu coś się chrzani.
Jest jeszcze jeden podejrzany: Dysk z feralnej serii Seagate 500GB, coprawda naprawiony zgodnie z zaleceniami producenta, ale kto to wie...

locos
15-11-2009, 22:32
Jak w tytule. Ostatnio wywala mi system (ciągłe, niespodziewane restarty). Podejrzewam problem z zasilaczem. Oczywiście może jest inna przyczyna, ale zasilacz mam chyba słabiutki (450W) - więc tak czy siak muszę coś kupić.

byłoby po zagadce, gdybyś był łaskaw spojrzeć na obudowę zasilacza i podał nam jego nazwę. To, że ma 450 W nikomu za dużo nie mówi. Polecam zajrzeć TU (http://forum.purepc.pl/Zasilacze-obudowy-f54.html) -poczytasz co ludzie montują i polecają a później sprawdź czy potrzebne ci naprawde 600W TU (http://www.antec.outervision.com/)

Ja szczerze mogę polecić ten zasilacz (http://www.proline.pl/sklep.php?p=EMX+PRO82+385W) (w sensie markę). Mam i chwalę, ponieważ jest niesłyszalny a napięcia są mega stabilne. Do tego posiada wysoką sprawność = mniejsze rachunki za prąd.

Widzę ze nazwę podałes - napewno antHec czy może antec ?

edit#2
Generalnie policzyłem twój config i wyszło mi 320 W - wiec albo twój sprzęt przestaje działać prawidłowo albo poprawka, która zainstalowałeś rozwala system doszczętnie. Skoro po przywróceniu systemu wszystko wraca do normy, to ja raczej nie winiłbym zasilacza.

Calme
15-11-2009, 22:43
Niekoniecznie musi to być zasilacz - opis jest na tyle lakoniczny, że można podejrzewać i zasilacz i dysk i mobo albo część na raz...
Co Ci wywala po tych zwiechach w podglądzie zdarzeń ?
Jeśli chodzi o marki zasilaczy to ja sporo składałem klientom na Corsair, np 520 czy 620 i jak do tej pory od 2 lat nikt nie narzekał i nigdzie się nie posypał.

Rafcio
15-11-2009, 23:02
Widzę ze nazwę podałes - napewno antHec czy może antec ?

Oczywiście:)

Dzisiaj nie dam rady ale pojutrze pogrzebię w tym podglądzie zdarzeń i zobaczę co tam się porobiło.
Już kiedyś miałem problem z zasilaczem, po oddaniu komputra do serwisu powiedzieli, że to płyta i musze kupić nową, kupiłem i ..... nic. Domowa diagnoza na innym zasilaczu - płyta OK, zasilacz do wymiany. Nie jestem specem, ale wiem że problemy z zasilanie mogą się dziwnie objawiać.
Napiszę jeszcze jak to wygląda:
nagle (jak grom z jasnego nieba:)) czarny ekran i restart, potem mieli i mieli (pyta czy tryb awaryjny i takie tam), w końcu zaczyna ładować system, pojawia się strzałka kursora i czarny ekran, mieli dalei i znowu restart. I tak w kółko. Dopiero załadowanie płyty instalacyjnej i przeprowadzenie procedur ratunkowych przywraca normalne działanie na jakiś czas.

Na koniec tej tyrady - czy ktoś też tak ma, że niektóre poprawki do Visty (z 2007, 2008, 2009 roku czyli nie tylko ostatnie) nie dają się zainstalować? Mam parę takich uparciuszków i nic nie mogę z nimi zrobić:twisted:

Calme
15-11-2009, 23:12
Mam jedną taką poprawkę na notebooku akurat ale to jakaś całkiem świeża jest z listopada nawet chyba i zapętla mi się przy 98%, na szczęście jest kod błędu więc na TechNecie można sobie pogrzebać zawsze.

ku6i
22-11-2009, 17:41
Oczywiście:)

Dzisiaj nie dam rady ale pojutrze pogrzebię w tym podglądzie zdarzeń i zobaczę co tam się porobiło.
Już kiedyś miałem problem z zasilaczem, po oddaniu komputra do serwisu powiedzieli, że to płyta i musze kupić nową, kupiłem i ..... nic. Domowa diagnoza na innym zasilaczu - płyta OK, zasilacz do wymiany. Nie jestem specem, ale wiem że problemy z zasilanie mogą się dziwnie objawiać.
Napiszę jeszcze jak to wygląda:
nagle (jak grom z jasnego nieba:)) czarny ekran i restart, potem mieli i mieli (pyta czy tryb awaryjny i takie tam), w końcu zaczyna ładować system, pojawia się strzałka kursora i czarny ekran, mieli dalei i znowu restart. I tak w kółko. Dopiero załadowanie płyty instalacyjnej i przeprowadzenie procedur ratunkowych przywraca normalne działanie na jakiś czas.

Miałem podobne objawy na W7 RC. Jak się okazało, dysk miał bad sectory.

wigi
24-11-2009, 19:13
Miałem podobne objawy na W7 RC. Jak się okazało, dysk miał bad sectory.

Potwierdzam takie same objawy na moim starym (właśnie go zmieniłem) komputerze pod XP - dysk systemowy miał uszkodzone sektory.

stecarlos
24-11-2009, 19:40
Na twoim miejscu zastanowił bym się nad wymianą grafik na jakiegoś singla.

petit
24-11-2009, 21:37
Powiem tak przy takim zestawieniu jest wiele możliwości ale ze względu na same karty graficzne zasilacz bym kupił o większej mocy, gdyż 7900 są dosyć prądo żerne.

Rafcio
24-11-2009, 23:01
No i dziwne, nic nie zmieniłem a pod XP (mam dwa systemy) chodzi bez problemów.
Jaki program do sprawdzania dysków polecacie?

petit
24-11-2009, 23:18
HDDScan

akustyk
24-11-2009, 23:32
Na twoim miejscu zastanowił bym się nad wymianą grafik na jakiegoś singla.
otoz to. w procesie 40nm, ktory pod obciazeniem bedzie zarl 70W a nie 270W.

jakis Radek 4770 albo cos takiego...

petit
25-11-2009, 08:53
To tez nie jest w sumie głupie ale ja na twoim miejscu został bym jednak przy GF

Rafcio
25-11-2009, 22:31
A co polecacie? Z tym, że raczej GF.

petit
25-11-2009, 23:22
Polecam GF GTX 275, tylko zależy jeszcze ile chcesz wydać.

Rafcio
11-12-2009, 01:44
Wywaliłem Vistę i jest OK. Poczekamy, zobaczymy;)