Zobacz pełną wersję : D60 i Nikkor 70-300VR, czy Sigma 70-300?
Witam,
Po długich godzinach spędzonych na czytaniu testów i archiwum forum postanowiłem zasięgnąć rady u bardziej doświadczonych. Chcę kupić obiektyw, którego głównym przeznaczeniem będzie amatorska fotografia:
- Lotnictwo (głównie pasażerskie samoloty)
- Kolej
- Zawody rowerowe (Cross Country)
- Inne "zajawki", które wymagają większego zbliżenia.
Do finału zakwalifikowały się dwa modele:
1. Nikkor AF-S VR 70-300 mm f/4.5-5,6 G IF-ED
2. Sigma 70-300 mm f/4-5.6 APO DG MACRO
Aparat to Nikon D60.
Osobiście skłaniam się ku Nikkorowi (dzięki m.in. tekstowi Hesji, w którym chwali ten obiektyw), ale w testach wypadają podobnie, szczególnie przy ogniskowej 300mm. Budżet to 2000 PLN.
Jeszcze jedno pytanie: Nikkor będzie działał bez problemów z D60? Niby format DX i nie jestem pewien, czy to "zażre".
Oczywiście jestem bardzo początkujący.
Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Jacek.
Nikkor zdecydowanie lepszy, no i masz dodatkowo VR. Przy takich ogniskowych może się przydać (no może nie do sportu, ale warto mieć) Z D60 bez problemu "zażre" Jaedyną wątpliwością może być pewnego rodzaju nieporęczność spowodowaną uzywaniem obiektywu o "rozsądnych" gabarytach i masie z niewielkim chwytem jaki ma D60. Mimo wszystko zdecydowanie Nikkor godny polecenia (szybszy, zdecydowanie celniejszy AF i lepsza ostrość-szczególnie w zakresie 70-200)
Fortaigne
15-11-2009, 20:30
ale w testach wypadają podobnie, szczególnie przy ogniskowej 300mm.
Jacek.
w jakich testach ? Bo ja widzę że przy 300mm rozdzielczość Nikkora to 35 lmpp a sigmy zaledwie 25 lpmm - to przepaść a nie podobieństwo, o AF nie wspominając...
Piotrek Charchuła
15-11-2009, 20:34
Za kolegami, przy tym zestawieniu wygrywa zdecydowanie Nikkor 70-300 VR. Możesz jeszcze ewentualnie rozważyć jakieś szkło o świetle 2.8.
jak masz dwa tysiaki bierz nikona i nie zadawaj pytań, te szkła są bardzo odmienne, zwłaszcza na 300mm no i AF oraz VR co przyda się na pewno - wiadomo ruchu nie zamrozi ale jak będziesz po imprezie to pomorze bardzo :) do tego budowa i ostrość, coś z światełka 2,8 w tej cenie i tych ogniskowych do D60 nie znajdzie się, może używka T 70-200 ale to chyba za krótko
w jakich testach ? Bo ja widzę że przy 300mm rozdzielczość Nikkora to 35 lmpp a sigmy zaledwie 25 lpmm - to przepaść a nie podobieństwo, o AF nie wspominając...
Czytałem recenzję na Optycznych - akurat tam są oba obiektywy opisane.
Za kolegami, przy tym zestawieniu wygrywa zdecydowanie Nikkor 70-300 VR. Możesz jeszcze ewentualnie rozważyć jakieś szkło o świetle 2.8.
Niestety, jak na razie nie stać mnie na obiektyw o świetle 2.8 - z tego co sprawdziłem to ceny oscylują w okolicach 3000 zł. Może kiedyś.
Dziękuję wszystkim za pomoc, okazała się niezwykle cenna.
Pozdrawiam,
Jacek.
Fortaigne
16-11-2009, 13:06
Czytałem recenzję na Optycznych - akurat tam są oba obiektywy opisane.
i tam także rozdzielczość wyszła im inna i różni się diametralnie
Czyli testom nie warto ufać - dobrze, że zapytałem :)
Fortaigne
16-11-2009, 19:10
Czyli testom nie warto ufać - dobrze, że zapytałem :)
warto...nie w tym rzecz. Napisałeś że czytałeś testy na optycznych i obiektywy są porównywalne. Ja czytając test optycznych (ten sam co ty) widzę ewidentnie że Nikkor jest o klasę lepszy co widać po rozdzielczości przy 300mm, AF etc zatem pytam jakimi testami się sugerujesz skoro każdy test wskazuje ewidentnie na Nikkora, a twierdzisz że z testów wynika że są porównywalne :)
(...)zatem pytam jakimi testami się sugerujesz skoro każdy test wskazuje ewidentnie na Nikkora, a twierdzisz że z testów wynika że są porównywalne :)
Wybacz, początkujący jestem, dlatego nie znam się na tych wszystkich smaczkach. Ważne, że mój wybór został potwierdzony przez Fachowców, co znaczy, że potrafię czytać ze zrozumieniem ;)
Dla mnie to wybór jest natępujący:
- Lepszy Nikkor vs Tańsza 2 razy Sigma
Niewątpliwie Nikkor jest lepszy optycznie (choć nie jaśniejszy) i ma lepszy AF i posiada VR - za te wszystkie cechy dokładnie trzeba zapłacić 2x tyle.
Pytanie czy warto? To już zależy jak bardzo zależy Ci na fotografiach i jak często będziesz używał tego tele, znam ludzi co nie odpinają tele a znam takich co u nich tele kurzy się nieużywane.
PS.
Na obronę Sigmy dodam też, że testy na optycznych były wykonywane na różnych aparatach i akurat ta Sigma była na Canonie o mniejszej matrycy (czyli wyniki rozdzielczości zaniżone do Nikkora o ok. 15%) i był to model APO z 2006 roku a obecnie jest wersja z silniczkiem (skoro autor ma d60 to taką się interesuje) a ponoć popraiła się optycznie i jak słyszałem to AF też w puszce Nikona dużo lepiej się sprawuje niż w Canonach.
Reasumując Nikkon jest lepszy ale to kosztuje tyle co dwie Sigmy. I wcale bym tak jednoznacznie nie przesądzał, że tylko Nikkor i nic więcej się nie liczy!
Niemniej jednak skoro autor ma budżet 2000zł to nie ma co się w jego przypadku zastanawiać bo niedawno na forumowej giełdzie poszedł Nikkor za 1300zł a i nowy jest spokojnie w zasiegu.
Gdyby miał budżet 500-600 zł to nie było by pytania.
Pytanie czy warto? To już zależy jak bardzo zależy Ci na fotografiach i jak często będziesz używał tego tele, znam ludzi co nie odpinają tele a znam takich co u nich tele kurzy się nieużywane.
Dzięki za odpowiedź - kupiłem Nikkora 70-300, jeszcze cena spadła (początkowo 1999, finalnie 1799) i jestem zadowolony. Jak go wkręciłem po zakupie tak do tej pory go używam, a 18-55 leży w odwodzie.
Dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Jacek.
Fortaigne
02-12-2009, 18:01
Dzięki za odpowiedź - kupiłem Nikkora 70-300, jeszcze cena spadła (początkowo 1999, finalnie 1799)
Jacek.
w najtańszych sklepach jest już za 1620...:)
Owszem, ale mam już swój sklep foto, a że mam go pod nosem i macać ile, i co, chcę to tam się zaopatruję ;)