PDA

Zobacz pełną wersję : D90 - połówki zdjęć

Cynamonikus
15-11-2009, 10:42
Witam. Kilka dni temu kupiłem nowy aparat Nikon D90. Po zrobieniu ok. 200 próbnych zdjęć i przerzuceniu ich na komputer w celu sprawdzenia ich jakości, odkryłem że kilkanaście z nich jest wadliwych. Nakładają się na siebie, ucięte są do połowy (góra zdjęcie, dół np. zielony lub szary kolor) lub też cztery pasy jeden pod drugim, czubka np.dachu. Wcześniej miałem Canon-a zrobiłem nim mnóstwo zdjęć, ale nie miałem takiego problemu. Czy to jest wada aparatu czy też moja. Jeśli moja to co robię nie tak?

jacek.gold
15-11-2009, 10:45
karte też masz nową czy wsadziłeś starą? no i dobry czytnik ważna sprawa

wasilewk
15-11-2009, 10:46
Przegrywaj zdjęcia poprzez wyjęcie karty i włożenie jej do czytnika, a nie przez kabel.

Pzdr.

Cynamonikus
15-11-2009, 10:51

Nie, karta nie jest nowa SanDisk 2GB, przetestowana i sprawdzona przez producenta.

Przegrywaj zdjęcia poprzez wyjęcie karty i włożenie jej do czytnika, a nie przez kabel.

Pzdr.

W aparacie jest tak samo.

lomax
15-11-2009, 10:53
Obstawiam na razie kartę. Zmień ją, sformatuj w aparacie, popstrykaj ponownie i odczytaj z karty a nie z body przy pomocy kabla. Tak jak kolega wyżej napisał...

Cynamonikus
15-11-2009, 10:55
Obstawiam na razie kartę. Zmień ją, sformatuj w aparacie, popstrykaj ponownie i odczytaj z karty a nie z body przy pomocy kabla. Tak jak kolega wyżej napisał...

A jaką kartę polecacie? Myślałem o jakiejś 4GB za rozsądną cenę. Czy może raczej na tym nie oszczędzać?

wasilewk
15-11-2009, 10:59
A jaką kartę polecacie? Myślałem o jakiejś 4GB za rozsądną cenę. Czy może raczej na tym nie oszczędzać?

Ja mam kartę za 470zł.
Ale mam pewność zdjęć.
A jaką pewność masz Ty ?

Pzdr.

Piotr_
15-11-2009, 11:01

Kup sobie Sandiska III 4GB. Tylko w pewnym sklepie bo na rynku jest pełno podróbek.

Cynamonikus
15-11-2009, 11:05
[QUOTE=wasilewk;1582640]Ja mam kartę za 470zł.
Ale mam pewność zdjęć.
A jaką pewność masz Ty ?

No tak, ale możesz mieć np 64GB a mnie chodzi o 4GB. Możesz podać więcej szczegółów?

Pzdr.

lazik_s
15-11-2009, 11:05
Ja mam SanDiska Ultra II 8GB i zero jak narazie problemów.

wasilewk
15-11-2009, 11:09
=Cynamonikus;1582648][quote=wasilewk;1582640]Ja mam kartę za 470zł.
Ale mam pewność zdjęć.
A jaką pewność masz Ty ?

No tak, ale możesz mieć np 64GB a mnie chodzi o 4GB. Możesz podać więcej szczegółów?

Pzdr.

Pierwsza, to 16GB, ale druga (taką polecam) - to 4GB SanDisk Extreme III (30MB/s) - w sam raz do D90.

P.S.
Zaraz podam linka do rozróżnienia podróbek...

Pierwszy z brzegu... (http://forum.nikon.org.pl/archive/index.php?t-100766.html)

Cynamonikus
15-11-2009, 11:11
Oki, zabieram się do sklepu. Wielkie dzięki wszystkim za fachowe i błyskawiczne odpowiedzi.

Pzdr.

Duder
15-11-2009, 13:24
A ja mam kartę Nikona,kupioną w sklepie razem z aparatem.Nic o niej nie wiem poza tym,że ma 4GB i chodzi bez zarzutu.Kosztowała 70 zł czyli połowę tego co SanDisc extreme III.Różnicy w prędkościach obydwu,w normalnej eksploatacji nie widzę.

BBall_Freaker
15-11-2009, 13:27
A ja mam Sandisca Ultra II o pojemności zaledwie 2GB i wsio śmiga aż miło :) Wcześniej miałem ją w Lumixie, teraz mam w Nikonie i nie ma z nią żadnych problemów nawet nie była formatowana. Moim zdaniem to nie problem karty lecz aparatu.

fryzio
15-11-2009, 15:52
na pewno nie D90, miałem podobna sytuację wczoraj, kupiłem nowy czytnik SDHC, bo czytnik w kompie nie czytał kart 4G a nie chce mi się przez kabel za każdym razem, przenosiłem zdjęcia przez czytnik, zauważyłem że przeniesione mają wadę, anulowałem operację, resztę przeniosłem przez kabel bez problemu, przez czytnik straciłem ok 30 fotek, czytnik SOLUTION za 15 zeta, nie polecam :(

Greg77
15-11-2009, 16:03

Pzdr.

A co to ma wspolnego z problemem autora????
Mam PEWNE Sandisci 2gb, 4gb Ultra II i 4 gb Extreme III i zadnych porblemow........mam tez kilka starych kart takich jak Kingston z Allegro za 30 zl i nie mam zadnych problemow......przegrywam przez czytnik lub kabel....zalezy jak lezy!
Pedz z tym aparatem tam gdzie kupiles i zadaj wymiany na nowy to jest cos ze sprzetem.......nigdy nie slyszalem zeby ktos mial taki proble....NIGDY!
Gdyby to sie zdazalo to problem byl by znany a zwalanie na karte nic nie da....!

blackside
15-11-2009, 16:24
Też tak myślę .

jacek.gold
15-11-2009, 16:30
A co to ma wspolnego z problemem autora????
Mam PEWNE Sandisci 2gb, 4gb Ultra II i 4 gb Extreme III i zadnych porblemow........mam tez kilka starych kart takich jak Kingston z Allegro za 30 zl i nie mam zadnych problemow......przegrywam przez czytnik lub kabel....zalezy jak lezy!
Pedz z tym aparatem tam gdzie kupiles i zadaj wymiany na nowy to jest cos ze sprzetem.......nigdy nie slyszalem zeby ktos mial taki proble....NIGDY!
Gdyby to sie zdazalo to problem byl by znany a zwalanie na karte nic nie da....!

no popatrz
a ja miałem
od tamtej pory tych kart nie używam i nie mam takich baboli
za pewny siebie jesteś mówiąc NIGDY

blackside
15-11-2009, 16:35
To niech autor weżmie kartę do jakiegokolwiek innego aparatu, jakiś znajomy na 100% ma i niech sprawdzi.
Jak będzie to samo to karta, a jeżeli będzie dobrze - aparat.

BBall_Freaker
15-11-2009, 16:38
za pewny siebie jesteś mówiąc NIGDY

Chyba "pisząc", a nie "mówiąc" ;-)

Btw. u mnie nawet bez problemów działają jakieś karty no-name 512MB stare jak świat :-P

krzysztofz24
15-11-2009, 16:55
Ja mam oryginalne karty i karty firmy krzak , przegrywam zawsze przez kabel i wszystko smiga.
Kupiles aparat pare dni temu,to go wymien ,ja bym nie ryzykowal paru tysiecy zeta lub ewentualnego bujania sie z aparatem do serwisu...

Duder
15-11-2009, 17:11
Co miałeś na myśli pisząc:

W aparacie jest tak samo.
Czy zdjęcia kopiowałeś,czy przenosiłeś (ja dla bezpieczeństwa zawsze kopiuję).
Jeśli kopiowałeś i oryginały z karty wyświetlają sie nieprawidłowo również w aparacie to problem może być w puszce.
Jeśli z komputera skopiowałeś na kartę i oglądasz w aparacie ,to mogły się uszkodzić przy przenoszeniu (z aparatu do kompa) i nic dziwnego,że też jest źle.

Jastus
15-11-2009, 19:32
Dla mnie jest to kwestia źle sformatowanej karty, a raczej braku sformatowania w body.

Duder
16-11-2009, 01:33
Wydaje mi się,że formatowanie nie ma tu nic do rzeczy.Używam swobodnie kart sformatowanych w innych aparatach (nie Nikonach).D90 utworzył sobie na nich swoje foldery i do nich zapisuje.

BBall_Freaker
16-11-2009, 01:36
Dla mnie jest to kwestia źle sformatowanej karty, a raczej braku sformatowania w body.

Moim zdaniem błędna kwestia. Pisałem już wcześniej, że u mnie nawet ze starymi, niesformatowanymi kartami nie ma żadnego problemu.

Badyl81
16-11-2009, 10:28
Miałem niedawno taki problem z kartą Kingston 4GB. Zaniosłem do sklepu kartę i mi wymienili na nową. Mam też inne karty pamięci, więc łatwo było sprawdzić w czym problem. Są także programy do diagnozowania kart SD, ale nie pamiętam jak się to nazywa.

onia
16-11-2009, 11:03
mam ten sam problem i to tylko i wyłącznie wina karty na sandisku nigdy powtarzam nigdy nic takiego mi się nie stało a na jakiejś 16gb którą kupilam dzieje się tak średnio raz na nie wiem 200 - 300 zdjęć ... wygląda to tak jakby był jakiś problem z szybkością przy zapisie albo sama nie wiem nie jestem specem od kart pamięci wiec wybaczcie :)

ad2122
16-11-2009, 12:39
może komuś się przyda:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img509.imageshack.us/img509/3886/karty.png)
info dostępne na na stronie NP. W instrukcji naszego ukochanego fotopstryka myślę, że również to znajdziemy.
Jako widać, z innymi kartami mogą (ale nie muszą) wystąpić problemy. Nie wyklucza to awarii samego gniazda karty w body.

wa12
16-11-2009, 13:40
A może kolega za daleko szuka, a problem tkwi w komputerze, a dokładnie w za małej pamięci (fizycznej lub wirtualnej)? Też miałem kiedyś coś takiego że zapisywało mi połówki zdjęć, ale to było po obróbce w Photo-Paint i wtedy to komputer się nie wyrabiał.

mancur
16-11-2009, 14:22
Przetestuj kabel i spróbuj z inną kartą, ale myślę, że napisz też maila do serwisu po prostu. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem ale we wcześniejszych aparatach które miałem błędy w zapisie zdjęć (np. pół niebieskiego, paski) i wynikało z wady matrycy. Moim zdaniem nie da się tak ustawić aparatu aby zapisywał po pół zdjęcia (mogę się mylić). Napisanie do serwisu (zwłaszcza, że aparat jest nowy) to chyba żadna ujma zanim kupisz kartę za 150000 zł ;).

Jacek_Z
16-11-2009, 14:34
Proszę o powstrzymanie sie od wycieczek osobistych. Posprzątałem.

satsun
16-11-2009, 21:08
To może ja się podzielę wiedzą. Miałem podobny przypadek, czytnik w miarę ok, kopiowałem z karty. Tak z 3 foty na 100 były właśnie takie popsute. Problem nie tylko tkwił w zdjęciach ale również nie dało się zainstalować niektórych programów gdyż występował błąd, że nie da się rozpakować jednej z paczek instalacyjnych.
Problem tkwi w płycie główniej lub pamięciach. Po wyjęciu jednej z dwóch kości wszystko działa perfekcyjnie. Na co dzień nie widać żadnych problemów tylko właśnie podczas kopiowania lub instalacji. Nie mam pojęcia jak to rozwiązać a pamięci testowałem memtestem i to długo, brak błędów.