PDA

Zobacz pełną wersję : Pomiar światła z obiektywami manualnymi.

meliszipak
22-10-2006, 13:24
Kiedy Nikon wprowadzi pomiar światła z obiektywami manualnymi w aparatach linii amatorskiej?

Np. w Pentaxach działa pomiar światła i potwierdzenie ostrości ze wszystkimi wyprodukowanymi obiektywami.

pozdrawiam

Erie
22-10-2006, 14:38
pewnie wcale :(, aby było rozróżnienie między np. D80 i D200 chlip chlip

meliszipak
22-10-2006, 15:35
Myślę, ze należy postawić sprawę jasno, wtedy muszą dołożyć.
Jasno tzn. inni mają w Nikonie brak - czyli Nikon do bani- nie kupować.
Jak nic w D60 powinni dołożyć tę funkcje, inaczej będzie goły jak "święty turecki".

freefly
22-10-2006, 16:36
[quote=meliszipak;146320]Kiedy Nikon wprowadzi pomiar światła z obiektywami manualnymi w aparatach linii amatorskiej?

31 października 2006.:)
Twoje pytanie jest bezsensownie skierowane. Skąd możemy znać odpowiedzi na tego typu pytania. Zadzwoń do Japonii.

Jacek_Z
22-10-2006, 16:45
każda firma ma jakąś swoją politykę
canon w niższych modelach nie chce dawać spota, nikon pomiaru światła z manualami.

meliszipak
22-10-2006, 17:07
Ja to wiem, ale kupię nową puche klasy D80 jak będzie miała pomiar światła z manualami- brak tej funkcji mnie
okropnie wk..... , a na D200 mnie nie stać.

pozdrawiam

Jacek_Z
22-10-2006, 17:13
mnie tez na kilka rzeczy nie stać.
nie narzekam jednak na producentów, że to co chce kupić jest za drogie, tylko trzeba zarobić na to kasę.

freefly
22-10-2006, 20:10
Dlaczego Ci ludzie tak marudzą? Moja żona mówi do mnie, jak zaczynam na coś na rzekać:
Włącz komputer i poużalaj sie na jakimś forum.

meliszipak
22-10-2006, 20:38
Daleki jestem od marudenia, o czym moze świadczyć ponad 2000 postów na tym forum.
Natomiast domagam się aby firma którą wybrałem spełniała moje oczekiwania co do
jakości, wyposażenia itp. Jeżeli nie, pójdę tam gdzie dają więcej i lepiej za podobna cenę.

Jacek_Z myslę, że jest zaledwie kilka osób na swiecie które mogą powiedzieć, ze nie stać ich na kilka rzeczy.
Na pewno nie są to Polacy.To tylko kwestia wyobrażni :)

pozdrawiam

Jacek_Z
22-10-2006, 20:48
miałem oczywiście na myśli sprzęt foto, a nie wszystko w ogóle :)
bo jak prawie każdy Ferrari tez bym chciał, a że mnie nie stać, to nawet pisać nie muszę.
no chyba że model na resorach :)

Remol71
22-10-2006, 21:10
Kiedy Nikon wprowadzi pomiar światła z obiektywami manualnymi w aparatach linii amatorskiej?

Np. w Pentaxach działa pomiar światła i potwierdzenie ostrości ze wszystkimi wyprodukowanymi obiektywami.

pozdrawiam

Pragnę zauważyć, że nie ma to sensu. Po co to komu, skoro to i tak jedyny system w którym nie da się używać M42. I tyle na ten temat. Można oczywiście dokupić szkiełko zamontowane do redukcji, ale chyba nie O TAKE OPTYKE WALCZYLYŚMY :).

wilus
22-10-2006, 22:18
KTOś WALCZYł? chłopie ...łatwiej było powalić komunizm w europie wschodniej niż zmienić polityke nikona na świecie . Taki koncern ma wyliczone dochody do 2015 r (6% błędu)... to jest precyzyjny mechanizm do zarabiania kasy, jeśli czegoś nie robi lub coś robi to nie z miłości do nas..... poprostu to sie opłaca,

Czornyj
22-10-2006, 22:23
Meliszpak - kup sobie D2H i nie marudź :D

freefly
22-10-2006, 22:49
........lub Pentaxa.

michaljonca
23-10-2006, 00:16
jak ktos kupuje niski model aparatu to pewnie nie ma wielu szkiel, a jak nie ma to niech kupi nowe.
taka funkcje warto dac tylko do wyzszych modeli zeby skusic uzytkownikow analogow do kupna cyfrowego body.

Remol71
23-10-2006, 08:40
KTOś WALCZYł? chłopie ...łatwiej było powalić komunizm w europie wschodniej niż zmienić polityke nikona na świecie . Taki koncern ma wyliczone dochody do 2015 r (6% błędu)... to jest precyzyjny mechanizm do zarabiania kasy, jeśli czegoś nie robi lub coś robi to nie z miłości do nas..... poprostu to sie opłaca,

Dlaczego Pan się tak podnieca?? :) :)

wojteh
23-10-2006, 09:01
nie tylko m42 ja uzywam starych szkieł Nikona z serii E i tez nie pomiaru swiatła nad czym boleję

PaSkal
23-10-2006, 10:34
Modeli aparatów jest dużo.
Nikon nie może (nie powinien) zakładać, że kupujący tanie aparaty (D50, D70, nawet D80) to ludzie, którzy kupują pierwszą lustrzankę w życiu.
Taka polityka frustruje (mnie tak, w każdym razie) długotrwałych użytkowników Nikona, którzy zaczynali od manualnych aparatów, i którzy w szafie mogą mieć może nie 10, ale 2-3 manualne obiektywy, które teraz się po prostu marnują.

W F601 (w końcu aparat ze średnio-niskiej półki) z obiektywem manualnym nie działał jedynie matrycowy pomiar światła, no i oczywiście priorytet czasu.
Zrobiłem tamtym aparatem tysiąc zdjęć różnymi manualnymi obiektywami i wszystko było cacy. Takie same ogranicznia z radością bym przyjął w dzisiejszych lustrzankach.

Kiedy podejmowałem decyzję o kupnie cyfraka, wiedząc o niemozliwości używania obeiktywów manualnych, byłem prawie zdecydowany kupić Canona i zainwestować w nowe szkło.
Tylko wejście D50 i rabat 400 zł spowodował, że kupiłem Nikona.

Tak na marginesie, manualnym obiektywem zrobisz zdjęcie bez problemu, tylko musisz je robić na pamięć :) .
Pstrykasz, patrzysz na podgląd i robisz odpowiednią poprawkę...

Natomiast i tak pozostaje kłopot z ustawieniem ostrości, bo na dziurce od klucza udającej wizjer, jak jeszcze jest ciemnawo, jest to praktycznie niemożliwe.

Paweł

Jacek_Z
23-10-2006, 18:39
po pierwsze masz potwierdzenie złapania ostrości.
po drugie - twój poprzedni model - 601 tez był aparatem AF i powinien jego użytkownik miec takie własnie obiektywy.
To, że przy naszych niezbyt zasobnych porfelach niektórzy kombinuja na m42 czy ze starymi manualami - jaka to część klientów nikona i jak dużo oni dają kasy?
Prawie nic, bo kupują z rynku wtórnego, a m42 nikon nie produkował.
Żadna firma nie zadowoli wszystkich uzytkowników i nie to jest jej celem. Ma miec zysk, zadowalac zdecydowaną większość użytkowników i być w czubie jesli chodzi o technologie.

wojteh
26-10-2006, 11:39
ja mam tylko pytanie do znawców tematu czy pomiar swiatła - jest zmianą programową czy sprzętową - czy (od wczoraj) mój D80 moze kiedys w ramach wymiany softu dostanie coś wiecej czy nie w tym temacie???

Czornyj
26-10-2006, 11:40
ja mam tylko pytanie do znawców tematu czy pomiar swiatła - jest zmianą programową czy sprzętową - czy (od wczoraj) mój D80 moze kiedys w ramach wymiany softu dostanie coś wiecej czy nie w tym temacie???

He he he - sprzętową, sprzętową ;)