Zobacz pełną wersję : D50 - prefix w nazwie pliku
od prawie roku mam D50, ale wczoraj zauważyłem że w trybach M,A,S,P zamiast normalnej nazwy DSC3048 mam _DSC3048 , czyli prefix do nazyw pliku, grzebałem ale nie znalazłem nic co by mogło zmienić ten fakt, może mi ktoś pomóc ??
W D80 tak sie dzieje po zmianie profilu barwnego.
Mysle, ze u ciebie tez ;). taki znak rozoznawczy do obrobki.
od prawie roku mam D50, ale wczoraj zauważyłem że w trybach M,A,S,P zamiast normalnej nazwy DSC3048 mam _DSC3048 , czyli prefix do nazyw pliku, grzebałem ale nie znalazłem nic co by mogło zmienić ten fakt, może mi ktoś pomóc ??
w ustawieniach osobistych [tryb kolorów]zmień przestrzeń barwna na sRGB
tak, z tego co i ja się oriętuję, to taki zapis oznacza AdobeRGB, czyli customowe ustawienie przestrzeni barwnej. Więcej na ten temat znajdziesz wyszukując na forum "RGB" lub coś podobnego.
dzięki, faktycznie tak się stało, zmieniłem tryb kolorów i wróciło do normy :)
Po kupnie D50 domyślnie jest ustawione sRGB. Wystrzelałem na tym profilu ok. 1000 zdjęć i od samego początku kolory mi się bardzo nie podobały (bardzo przekłamane). Ostatnio przeczytałem na forum, że sRGB to spiep***y profil i lepszy jest Adobe RGB ("_" ztakim podkreślnikiem z przodu - to co miałeś u siebie). Zmieniłem i mam wrażenie, że nawet balans bieli lepiej wypada i mniej przekłamuje (wtedy była tragedia). Moze ci pasuje, ale zmień na Adobe RGB i troche postrykaj i porównaj. dla mnie bardziej naturalna kolorystyka.
Pozdrawiam
Troche odgrzebałem wątek ale mam pytanie na poziomie laika ;) po zmianie ustawienia w aparacie system nie widzi fotek z przedrostkiem"_". W jaki sposób można je przechwycic?
POzdrawiam
wrócić do poprzednich ustawień koloru i będą widoczne...system numeruje inaczej każde ustawienie
Heh, mało precyzyjnie się wypowiedziałem, mam na myśli że Windows nie widzi fotek z przedrostkiem "_" ;)