Zobacz pełną wersję : Pękło body d80,czy da sie to naprawić??:(((
rafal0325
14-11-2009, 20:24
Niech mnie ktoś pocieszy,dziś uszkodził mi się korpus mojej d80-tki,aparat razem z SB900 spadł z parapetu,wskutek upadku powstało takie oto pękniecie.
Pęknięcie idzie spod mocowania lampy aż do wizjera ale nie "wchodzi" na wizjer.
Czy da sie to rozebrac i skleić lub wymienic cały element?
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img4.imageshack.us/img4/7459/d80reard3s2246950.jpg)
A jak sam aparat? Działa?
pękła górna pokrywa, a wymiana może być dość kosztowna ! jeśli nie zamierzasz odsprzedawać body w przyszłości to naucz się z tym problemem żyć...a jak nie pozostaje się dowiedzieć ile będzie kosztowało.
Nie sądzę aby pęknięcie dalej miałoby się powiększać, to miejsce nie posiada żadnych naprężeń (miejsc skręcania). ja bym sobie darował !
(...)
Nie sądzę aby pęknięcie dalej miałoby się powiększać, to miejsce nie posiada żadnych naprężeń (miejsc skręcania). ja bym sobie darował !
a co jesli podlaczy sabine do stopki, mysle ze jakies sily beda oddzialywaly na te pekniecie, ale ja tylko tak dywaguje :D
Polsar74
15-11-2009, 09:08
znajdź sobie service manual (były linki wielokrotnie na forum) i sam ocenisz czy dasz radę rozebrać i np. pokleić
Miałem kiedyś Praktice BC1 i też pękła mi obudowa (aparat upadł :( ) w dość podobny sposób tzn. w okolicy wizjera, ale aparat działał i nie miało to wpływu na fotografowanie. Ja bym próbował to skleić, jest teraz tyle klei ale wolałbym żeby zrobił to jakiś serwis. Sam pewnie w ostateczności.
Jak sie nie rusz, albo nie mocno, moze sklej to od zewnątrz klejem silikonowym, aby wilgoć i kurz nie dostawały sie do środka. Ewentualny nadmiar możesz usunąć pilniczkiem.
rafal0325
15-11-2009, 11:18
a co jesli podlaczy sabine do stopki, mysle ze jakies sily beda oddzialywaly na te pekniecie, ale ja tylko tak dywaguje :D
No i dzieje się tak jak mówisz,po podpięciu sabinki pękniecie "pracuje".
Miałem kiedyś podobny problem w D40. Kleiłem pęknięcie dwa razy i zawsze wszystko było ok do momentu podpięcia sabiny. Po podpięciu lampy wystarczyło obrócić kilka razy aparat żeby pęknięcie się rozkleiło. Ścianka po prostu była tam tak cienka że żaden klej nie był w stanie wytrzymać tych naprężeń.
Na allegro jest gość który handluje częściami do nikona. Poszukaj. Widziałem że ma całe ścianki, czoła itp. do lustrzanek.
Myślę że spokojnie będzie miał i to. Później, jak sam nie dasz rady wymienić poszukaj kogoś kto to zrobi i po problemie.
rafal0325
15-11-2009, 11:38
Na allegro jest gość który handluje częściami do nikona. Poszukaj. Widziałem że ma całe ścianki, czoła itp. do lustrzanek.
Myślę że spokojnie będzie miał i to. Później, jak sam nie dasz rady wymienić poszukaj kogoś kto to zrobi i po problemie.
O niego Ci chodzi : http://www.allegro.pl/item808907250_nikon_d80_migawka_wszystko_do_nikon. html
tymancjo
15-11-2009, 11:43
Można spróbować skleić dokładając jakiś element z tworzywa jako "wzmocnienie".
Takie naklejenie go od zewnątrz (tak jakby zaklejenie tego pęknięcia) dzięki dość dużej powierzchni klejenia może dało by rade.
Taka moja luźna myśl, jeżeli oczywiście potencjalny kawałek "czegoś" nad wizjerem nie będzie Ci przeszkadzał.
Pozdrawiam,
Tomek
rafal0325
15-11-2009, 11:48
Można spróbować skleić dokładając jakiś element z tworzywa jako "wzmocnienie".
Takie naklejenie go od zewnątrz (tak jakby zaklejenie tego pęknięcia) dzięki dość dużej powierzchni klejenia może dało by rade.
Taka moja luźna myśl, jeżeli oczywiście potencjalny kawałek "czegoś" nad wizjerem nie będzie Ci przeszkadzał.
Pozdrawiam,
Tomek
Juz nawet myslałem aby zanieść element do ludzi którzy specjalizują się w klejeniu plastyków-zderzaków.
Pisałem również do serwisu Nikona z pytaniem jaki byłby koszt naprawy tego,ewentualnie zakupu uszkodzonej części,ale na odp.musze poczekać co najwyżej do jutra.
Juz nawet myslałem aby zanieść element do ludzi którzy specjalizują się w klejeniu plastyków-zderzaków.
Pisałem również do serwisu Nikona z pytaniem jaki byłby koszt naprawy tego,ewentualnie zakupu uszkodzonej części,ale na odp.musze poczekać co najwyżej do jutra.
Myślę że to może być dobry kierunek. Jeszcze przy budowie szybowców i modeli samolotów używa się specjalnego kleju i taśmy z włókien węglowych (nie jest gruba ale bardzo wytrzymała i po zamalowaniu nawet nie było by za bardzo widać).
rafal0325
15-11-2009, 12:54
Po tym co tu http://polishnikonservice.com/pl/strona-glowna.html czytam widze ze niema za bardzo co liczyć na serwis nikona
Po tym co tu http://polishnikonservice.com/pl/strona-glowna.html czytam widze ze niema za bardzo co liczyć na serwis nikona
Wiesz oni to naprawią ale koszt na pewno będzie większy niż wartość aparatu. Przy wymianie pękniętej obudowy praktycznie trzeba aparat rozłożyć na części pierwsze i potem złożyć do kupy. To nie zabawa na godzinę a godzina pracy serwisanta kosztuje sporo. Tak jak radzą inni sklej to sobie z jakąś nakładką bo na styk nie będzie trzymać. Może nie będzie ładnie wyglądać ale ważne by trzymało.
rafal0325
16-11-2009, 21:52
Oto co odpisał mi serwis nikona:
Moje pytanie do nich :Witam,czy istnieje mozliwosc kupna gornej obudowy nikona d80,ewentualnie naprawa usterki widocznej w załączniku(pękniecie obudowy od nasady mocowania lampy).Dziekuje i pozdrawiam.
Odp.Szanowny Panie Rafale
Dziękujemy za zadanie pytania odnośnie aparatu Nikon D80.
Nie jestem w stanie dokładnie odpowiedzieć na Pana pytanie. Prawdopodobnie serwis nie sprzeda Panu ządanego elementu obudowy korpusu Nikona D80.
Ten element jerst częścią serwisową i mozy być wymieniony tylko w serwisie. Musiałby Pan odesłać aparat do serwisu na usługę wymiany elementu uszkodzonego korpusu.
Ponizej podaję Panu adres, telefony kontaktowe i opis procedury wysyłki.
Aparat należy wysłać bez akcesoriów (bateria, karta pamięci, pasek, obiektyw, itp.), bezpiecznie zapakowany (na własny koszt dowolną firmą kurierską) wraz z opisem usterki i telefonem kontaktowym. Serwis skontaktuje się z Panem i przedstawi kosztorys naprawy, a Pan zdecyduje czy się ona odbędzie.
No i czego można by się spodziewać. Piszą jak jest, nie kłamią, są uprzejmi. Przyczepić się to nie można. :)
A ja osobiście na twoim miejscu pogadałbym z jakimś magikiem co by to umiał skleić i dalej bym robił zdjęcia.
mpwt, nie sposob sie z toba nie zgodzic ale dlaczego czekaja z wycena uslugi na przyslanie sprzetu do nich? Przeciez nie trzeba diagnozowac przyczyny awari. Usluga to wymiana gornej czesci body. Zajmmie to tyle i tyle godzin pracownika X + koszt czesci + jakies tam dodatki. Cena naprawy wyniesie xxxzl i wtedy szary czlowiek bedzie wiedzial czy zaprzatac sobie glowy wysylaniem tego do serwisu czy szukac rozwiazania gdzies indziej. Zaoszczedzi to czas interesanta i jego koszt oraz rowniez czas serwisu ktory w tym momencie moze spozytkowac go w inny sposob.
Mialem pekniety wyswietlacz w Nokii N95. Telefon do autoryzowanego serwisu Nokii w Bialymstoku, krotka rozmowa w ktorej dowiedzialem sie ze wymiana potrwa tyle i tyle plus koszt nowego wyswietlacza, ktory akurat jest na miejscu. Cala impreza wyniesie tyle i tyle. Czy Panu to pasuje? Tak? Zapraszamy od godziny tej i tej -wyswietlacz bedzie odlozony. Krotko zwiezle i na temat. I ja zadowolony i DUZY plus dla serwisu.
Fakt, nie wziąłem pod uwagę pracy z Sabiną. W tym przypadku zrobiłbym tak, rozebrałbym górną pokrywę i od środka podkleił taśmą elastyczną (poliester, kevlar) nasączoną klejem epoksydowym (distal, etc.) Szczelinę również bym skleił. Zostawił do wyschnięcia i byłoby wiadomo na ile metoda skuteczna. Z góry nie byłoby widoczne klejenie.
A co do serwisu, to fakt...ten problem nie wymaga wymyślenia rozwiazanai problemu, to i cena powinna być jasno określona, bez wysyłki sprzętu !!!
No tak, ale może w serwisie podejrzewają, że prócz pękniecia obudowy mogło dojść do innych wewnetrznych uszkodzeń niewidocznych gołym okiem. Wtedy ekspertyza w serwisie jest zasadna bo koszt będzie wyższy. A może nie wierzą, że człowiek "umi" sam zrobić i przepraszam za stwierdzenie "dbaja o wizerunek firmy" :mrgreen:
A sposób podany w poprzednim poście może być dobry , pod warunkiem, że nie ma w tym ciasno upakowanych klamotów. I jeszcze jedno, z własnego doswiadczenia wiem, że opary kleju (w tym np "kropelek") mogą powodować matowienie a nawet rozpuszczanie drobnych plastikowych elementów. Zanim dasz klej do środka i zamkniesz puszkę, odczekaj dłuższy czas by opary uleciały. Nie wiem, czy są delikatne elementy plastikowe wewnatrz aparatu, ale w tym wypadku lepiej na zimne dmuchać...
Jeśli nie chcesz oddawać do serwisu Nikona to zostaje ci tylko klejenie lub zakup takiego elementu obudowy i wymiana we własnym zakresie.
Co do klejenia to tak jak pisali wcześniej z podkładką plus sklejenie styku (idealnie było by gdyby dało się tą podkładkę wkleić od wewnątrz obudowy, bo na zewnątrz to i mało estetyczne i drastyczny spadek ceny gdybyś kiedyś chciał sprzedać body). Samo klejenie styku w tym miejscu da rezultat do momentu podłączenia lampy, z założoną lampą długo nie wytrzyma. Dobrze też ktoś zauważył że skręcanie z powrotem dopiero po całkowitym wyschnięciu kleju
Jeśli nie dasz rady sam rozkręcić aparatu samodzielnie to może masz w pobliżu jakiś warsztat zajmujący się naprawą sprzętu foto (nawet analogowego), z demontażem obudowy raczej nie powinni mieć problemu.
rafal0325
17-11-2009, 16:07
Oto co mi napisano w sprawie wyceny:
rafal0325:Czy wycena usunięcia usterki jest odpłatna?
Serwis Nikon Polska:Tak, kosztorys naprawy dla lustrzanek cyfrowych jest odpłatny i wynosi 90zł. Kwota ta jest naliczana tylko w przypadku rezygnacji z naprawy.
PARANOJA i czysty biznes.
Wojtek Mąka
17-11-2009, 16:16
"na władze nie poradze"
ze swojej strony powiem tylko, że bardzo obawiałbym się o trwałośc klejonej spoiny, nie mam pojęcia z jakiego tworzywa jest obudowa d80 (nie zdziwiłbym sie gdyby nitro tego nie ruszało). a żeby cos było dobrze sklejone to musi byc rozpuszczone i zmieszane, chociaż w minimalnym stopniu, wtedy spoina może zachowywać w duzym stopniu właściwości jednolitego materiału (ale nie musi). Jakiekolwiek inne klejenie czy cyjanoakrylem czy zywicami pędzej czy później sie otworzy, jesli pracuje.
Co do klejenia cyjanoakrylem (kropelka itp) to również przestrzegam :)
I to nie tyle z powodu obawy o plastikowe elementy, tylko dlatego, że opary kleju (który może się łatwo przedostać do wewnątrz przez szczelinę) mogą osiadać później na róznych powierzchniach, powodując ich matowienie (pryzmat, lustro, filtr matrycy itd).
Mam właśnie w naprawie D300 z podobną dolegliwością - pęknięty korpus w miejscu analogicznym. Kosztorys naprawy ponad 2000, a zamówienie serwisone na części opiewa na 11 pozycji. I tak większość kosztu naprawy to robocizna. Nie sądzę, aby wiek twojego aparatu spowodował niższą cenę godziny pracy serwisu, choć może uszkodzenia nie są tak rozległe. Życzę powodzenia, choć w sukces wątpię
rafal0325
17-11-2009, 20:51
Jeśli nie chcesz oddawać do serwisu Nikona to zostaje ci tylko klejenie lub zakup takiego elementu obudowy i wymiana we własnym zakresie.
Tylko ze taki element w serwisie nikona jest nie do kupienia.:(
Tylko ze taki element w serwisie nikona jest nie do kupienia.:(
W serwisie oczywiście że nie. Czasami można dostać części na allegro, lub kupić jakiś tani uszkodzony aparat z całym korpusem (prawdopodobnie wyjdzie taniej niż naprawa w serwisie Nikona)
Rozbiórka D80 jest łatwiejsza niż D50 ;)
Tylne ścianki można kupić na ebay'u (najczęściej ze Stanów). Z wymianą sam sobie poradzisz, ale zaopatrz się we wkrętaki precyzyjne (ale jakieś lepsze, nie takie za 4zł. takie 35zł wystarczą) oraz pensetę.
Trzymamy kciuki ;)
rafal0325
17-11-2009, 22:37
Rozbiórka D80 jest łatwiejsza niż D50 ;)
Tylne ścianki można kupić na ebay'u (najczęściej ze Stanów). Z wymianą sam sobie poradzisz, ale zaopatrz się we wkrętaki precyzyjne (ale jakieś lepsze, nie takie za 4zł. takie 35zł wystarczą) oraz pensetę.
Trzymamy kciuki ;)
Tylko ze ja potrzebuję gorną czesc obudowy a to jest chyba towar deficytowy,nigdzie tege nie moge znaleźć:(
Tylko ze ja potrzebuję gorną czesc obudowy a to jest chyba towar deficytowy,nigdzie tege nie moge znaleźć:(
Jak znasz trochę j. angielski to zapytaj ich http://www.bocaphoto.com/products/new/nikon/nikonparts.htm , czy mają tą część. Ja za kilka dni będę zamawiał tam trochę części to Twoja część może pójść w jednej paczce.
Może nie wszystko maja wystawione na stronie. Może mają inne części.
Możesz też tu poszukać/popytać: http://shop.thefotogeeks.com/index.asp?PageAction=VIEWCATS&Category=1301
A może tu coś będzie... http://stores.shop.ebay.ca/Nikon-Canon-Genuine-Parts__W0QQ_armrsZ1QQ_fsubZ455546010
Chyba warto teź dopytać kogoś, czy przy wymianie tej części odudowy nie trzeba będzie wymienić kilku innych (np. wklejonych w obudowę) części. Żebyś nie został z kupką części zamiast aparatu
rafal0325
19-11-2009, 22:59
Dwie fotki do tego jak dokładnie wyglada pękniecie
http://img42.imageshack.us/img42/6377/crack1o.jpg
http://img42.imageshack.us/img42/3256/crack2h.jpg
Ps.własnie przed chwilą poszło zapytanie o wycenę naprawy do serwisu znajdujacego sią na wyspach
http://fixationuk.com/Fixation/Repairs.html
Podziękowanie dla kichu1979 za pomoc w sformułowaniu kilku prostych dla niego a dla mnie trudnych zdań w ich języku.
rafal0325
24-11-2009, 12:55
Przyszłą wycena z serwisu http://fixationuk.com/Fixation/Repairs.html koszta naprawy oszacowano na 230funtów wiec około 1000zł
Czeski serwis Nikona wycenił naprawę na 115euro/2800CZK czyli około 450-470zł
d80 z odzysku (http://www.allegro.pl/item828511611_nikon_d80_uszkodzony_bcm.html)