Zobacz pełną wersję : Polar Heliopan, B+W czy może Nikon ??? rozważania .
Witam
Chcę nabyć filtr polaryzacyjny z tzw. górnej półki o średnicy 77. Mam trójkę kandydatów i proszę użytkowników tychże filtrów o wypowiedź.
1. Nikon - o tych filtrach najmniej można się dowiedzieć. Z opinii jakie udało mi się wyszperać można wnioskować, że są najlepsze, spotkałem się z opiniami, że swoją jakością biją Heliopana oraz B+W. Czy jest to prawdziwa opinia ?
2. Heliopan Kasemann - legenda którą została pogrzebana przez test na Optyczne.pl - nie chce mi się wierzyć aby przy tej cenie było aż tak źle !!!!
3. B+W Slim KSM C-Polar MRC - zwycięzca testu na Optyczne.pl - czy rzeczywiście jest tak dobry ??
Ceny oscylują między 500-700 złotych dlatego chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej. W zamyśle ma to być jeden filtr na lata. Zwłaszcza ten Nikon mnie intryguje.
Co myślicie, który z tych filtrów warto nabyć ??
którego nie kupisz będziesz zadowolony ;) choc ja szukałbym nikona :)
wasilewk
14-11-2009, 18:03
Ja jestem Nikonem rozczarowany (mydli), Heliopana nie miałem, kupiłem B+W i jestem zadowolony.
Do bylejakiego szkła można wszystko założyć, ale do 24-70 - tu już niestety widać.
Pzdr.
wasilewk jakiego dokładnie miałeś tego Nikona ? kurczę zaskoczyłeś mnie swoją opinią.
wasilewk
14-11-2009, 18:14
wasilewk jakiego dokładnie miałeś tego Nikona ? kurczę zaskoczyłeś mnie swoją opinią.
Jednego (NC) aktualnie sprzedaję, polara jeszcze mam - też pójdzie, bo B+W nie mydli.
Poza tym Nikon winietuje, bo nie jest Slim.
kielbach
14-11-2009, 18:34
Tego polara Nikona masz CPL czy CPL II?
wasilewk
14-11-2009, 18:37
Tego polara Nikona masz CPL czy CPL II?
CPL 77mm
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.wasilewk.home.pl/DSC_2162.JPG)
Czekam na kolejne opinie, ciekawi mnie, czy jeszcze ktoś ma podobne doświadczenia z Nikonami jak kolega wasilewk ?
wasilewk
14-11-2009, 18:59
Czekam na kolejne opinie, ciekawi mnie, czy jeszcze ktoś ma podobne doświadczenia z Nikonami jak kolega wasilewk ?
Ale może mi się trafiły jakieś felerne ! Nie uogólniałbym, że wszystkie Nikona takie są. Akurat te moje mi nieodpowiadają.
Pzdr.
P.S.
Za to do B+W musiałem kombinować dekielek... ... jak nie urok...
wasilewk ta winietka to na N24-70(FX) czy na Σ10-20(DX)?
Faktycznie nie wygląda to ciekawie :(
wasilewk
14-11-2009, 19:06
wasilewk ta winietka to na N24-70(FX) czy na Σ10-20(DX)?
D700 + N24-70 z tym polarem Nikon (nie Slim). (24mm/F=10)
P.S.
Podobno Nikon nie ma slimów - ale może niedokładnie szukałem.
Art Erie
14-11-2009, 19:09
B+W - nigdy nie miałem z nim problemów ( żadnych zafarbów etc ), czyści się bardzo łatwo, naprawdę godny polecenia.
Niestety slim'y B+W i Heliopana są wyłacznie w wersji jednogwintowej (innych nie widziałem), a to oznacza że nie można użyć oryginalnego dekielka na obiektyw :( . W komplecie dają zaślepkę, którą szybko zgubiłem...
Niedawno do T 17-50 kupiłem Marumi (slim 2-gwintowy), ale zbyt wcześnie by wypowiadać się o jakości.
Byłem zdecydowany na Heliopana ale mi teraz namieszaliście przypominając o teście na Optycznych i tą winietą, Kasemann ma chyba 7mm.
wasilewk
14-11-2009, 19:44
Byłem zdecydowany na Heliopana ale mi teraz namieszaliście przypominając o teście na Optycznych i tą winietą, Kasemann ma chyba 7mm.
Bierz B+W Slim - nie będziesz żałował ! (ale od razu kupuj dekielek Carl Zeiss Jena).
Ptaszyna
14-11-2009, 20:29
3. B+W Slim KSM C-Polar MRC - zwycięzca testu na Optyczne.pl - czy rzeczywiście jest tak dobry ??
Niedawno go kupiłem, nie wiem czy jest "tak dobry" bo nie porównywałem z innymi.
Winieta przy 17mm nie pojawia się (Nikkor 17-35), dekielek wyjątkowo badziewny, sam sobie odpada kiedy sprzęt jest w plecaku przenoszony. Jeszcze go nie czyściłem.
miałem tego heliopana i nie moge złego słowa powiedziec,
przyznaj się że ty będziesz używał polara na filmie a nie cyfrze i to ma znaczenie ;)
miałem tego heliopana i nie moge złego słowa powiedziec,
przyznaj się że ty będziesz używał polara na filmie a nie cyfrze i to ma znaczenie ;)
To prawda będę używał na filmie. Czy to aż taka różnica ??
Art Erie
14-11-2009, 21:17
To prawda będę używał na filmie. Czy to aż taka różnica ??
Przy filmie chyba nie, cyfra wymaga "circular".
przeczytałem ten wątek bo będę właśnie musiał nabyć polara o takiej średnicy (chociaż do innego obiektywu bo 17-55) i widzę, że generalnie polecacie slimy. Rzecz w tym, że ja w poprzednim szkle mając filtr normalnej grubości posiadałem gwint, któy mi się przydawał do mocowania cokina. Czy ma ktoś z Was doświadczenia z filtarmi slim bez gwintu z przodu i cokinem i mógłby się podzielić wiedzą czy w systemie cokina przewidziano jakieś rozwiązanie tej kwestii?
wasilewk
14-11-2009, 22:50
Nie, no ! Bez przesady !
Przecież w Cokin P masz też polara, po co na polarze wkręcanym montować Cokin ?
Ja czasami używam Cokina, ale mam jego wersję do szerokokątnego szkła (jeden filtr mogę założyć) i zazwyczaj to wystarcza.
W ogóle, to wyznaję zasadę, że przy dobrym obiektywie nie używam filtrów w ogóle, jeśli nie muszę - żeby nie psuć filtrem tego wszystkiego, co daje dobry obiektyw.
Pzdr.
Art Erie
14-11-2009, 22:53
[...] Czy ma ktoś z Was doświadczenia z filtarmi slim bez gwintu z przodu i cokinem i mógłby się podzielić wiedzą czy w systemie cokina przewidziano jakieś rozwiązanie tej kwestii?
Są takie "przyczłapki" na śrubę statywową w systemie Cokina, ale to raczej do kompaktów ;(
Cokin ma też systemowe filtry polaryzacyjne, montowane w holderze http://cokin.fr/ico3-p1-7.html
marcin_K
14-11-2009, 23:16
Mam Heliopana SH-PMC i jestem zadowolony.
...Przecież w Cokin P masz też polara, po co na polarze wkręcanym montować Cokin ?
Ja czasami używam Cokina, ale mam jego wersję do szerokokątnego szkła (jeden filtr mogę założyć) i zazwyczaj to wystarcza.
W ogóle, to wyznaję zasadę, że przy dobrym obiektywie nie używam filtrów w ogóle, jeśli nie muszę - żeby nie psuć filtrem tego wszystkiego, co daje dobry obiektyw.
ano czasami do polara zakładam jeszcze cokinowską połówkę i stąd moje pytanie. Zazwyczaj też mi wystarcza jeden filtr, ale jak wspomniałem nie zawsze, a boję się właśnie winietowania na szerokim kącie przy standardowym holderze.
Są takie "przyczłapki" na śrubę statywową w systemie Cokina, ale to raczej do kompaktów ;(
Cokin ma też systemowe filtry polaryzacyjne, montowane w holderze http://cokin.fr/ico3-p1-7.html
wiem, że cokin ma polary, tyle że, po pierwsze, nie wiem jak one się sprawują, po drugie, jak wspomniałem wyżej nie wiem co z winietą przy standardowym holderze a po trzecie jest dla mnie zagadką wygoda operowania takim polarem przy dwóch nałożonych filtrach. Pytania może lamerskie, ale nigdy nie miałem z takim rozwiązaniem do czynienia
Art Erie
14-11-2009, 23:38
[...] jest dla mnie zagadką wygoda operowania takim polarem przy dwóch nałożonych filtrach. [...]
Cokin produkuje "typowe nakręcane" polary i takie montowane w holderze http://www.allegro.pl/item804034501_filtr_polaryzacyjny_kolowy_typu_coki n_p_p164_w_wa.html
(w akcji jest zamiennik).
EDIT
Tutaj oryginał http://www.allegro.pl/item807761737_filtr_cokin_p164_p_164_oryginal_pola ryzacyjny_cpl.html
Poza tym Nikon winietuje, bo nie jest Slim.
Filtry Nikona C-PL II są w wersji SLIM i nie powinny winietować, jak Twój filtr.
Przy filmie chyba nie, cyfra wymaga "circular".to nie tak.
Liniowy może powodować (nie musi, zależy od kąta) zafałszowania pomiaru światła czy przekłamania AFa. Zdarza się to bardzo rzadko, ale taką formułę o zalecianiu filtrów circular można spotkac juz od dawna (także za analoga) przy aparatach posiadajcych rozbudowane układy optyczne za lustrem (kolejne lusterka, pryzmaty itd). Polaryzacja światła następuje także przy jego odbiciu, stąd mozliwośc złych pomiarów.
Art Erie
15-11-2009, 00:13
to nie tak.
Liniowy może powodować (nie musi, zależy od kąta) zafałszowania pomiaru światła czy przekłamania AFa. Zdarza się to bardzo rzadko, ale taką formułę o zalecianiu filtrów circular można spotkac juz od dawna (także za analoga) przy aparatach posiadajcych rozbudowane układy optyczne za lustrem (kolejne lusterka, pryzmaty itd). Polaryzacja światła następuje także przy jego odbiciu, stąd mozliwośc złych pomiarów.
Nie miałem na myśli filmu/matrycy, tylko właśnie AF. Dobrze że wytłumaczyłeś do dokładnie :)
maniek750
20-11-2009, 15:47
Przy stosowaniu filtrow polaryzacyjnych powinno ustawiac sie AF w pomiar punktowy! Bo wtedy AF moze nam wariowac. Przynajmniej tak jest napisane w instrukcji D700.
1. Nikon - o tych filtrach najmniej można się dowiedzieć. Z opinii jakie udało mi się wyszperać można wnioskować, że są najlepsze, spotkałem się z opiniami, że swoją jakością biją Heliopana oraz B+W. Czy jest to prawdziwa opinia ?
Mam Nikona slima i nie mogę się zgodzić z opinią, że jest niskiej jakości. To filtr dający zbliżoną jakość obrazu do Heliopana (normalnego). Winietą się nie różnią, bo mają taką samą szerokość (5 mm). Różnią się budową: Heliopan jest zbudowany z mosiężnych pierścieni, Nikon z jakiegoś chyba stopu aluminium, jest wyraźnie lżejszy. Nikon ma oba pierścienie, ten do nakręcania na obiektyw i ten do nastawiania kąta polaryzacji, o mniej więcej takiej samej szerokości; w Heliopanie pierścień do zmiany kąta jest sporo szerszy od tego drugiego, przez co nakręcanie na obiektyw jest mniej komfortowe. I jeszcze jedno: Nikon ma zewnętrzny pierścień gwintowany, można nakręcić na niego dodatkowy filtr (ryzykując winietę, rzecz jasna).
Do testów na Optycznych podchodziłbym z dużą ostrożnością.